Turtă dulce tăiată, de banane cu gem - de post

Turtă dulce tăiată, de banane cu gem - de post

Deși pare pe poză că este o prăjitură, are mai mult o textură densă și aromată ca de turtă dulce. Mi-a plăcut mult ideea aluatului, a ieșit perfect, deși eram sceptică până am scos-o din cuptor. Are o aromă foarte plăcută de banane și miere, iar gemul îi dă nota finală.

S-o încercați neapărat, puteți nici să nu puneți gem, va fi bună și fără el.

Ingrediente

Banane
2 buc
300g fără coajă, făcute piure
Ulei de floarea-soarelui
2 linguri
   
Zahăr
2 linguri
   
Miere
2 linguri
   
Bicarbonat de sodiu
1 lingurita
   
Esență de vanilie
1 buc
   
Făină albă calitate superioară
150 g
   
Gem
3 linguri
un gem gros, puneți după preferințe

Pași de urmat

Pas 1

Pasați bine bananele cu un blender.

Turtă dulce tăiată, de banane cu gem - de post - Pas 1
Pas 2

Piureul de banane îl amestecați cu mierea, uleiul, zahărul, vanilia și bicarbonatul de sodiu (nu merge înlocuit cu praf de copt).

Turtă dulce tăiată, de banane cu gem - de post - Pas 2
Pas 3

La final adăugați făina și amestecați cu un tel sau mixer să nu fie cocoloașe.

Turtă dulce tăiată, de banane cu gem - de post - Pas 3
Pas 4

Aluatul iese gros și dens.

Turtă dulce tăiată, de banane cu gem - de post - Pas 4
Pas 5

Îl turnați într-o formă rotundă, așternută cu hârtie de copt, cam de 28-30 cm în diametru.

Turtă dulce tăiată, de banane cu gem - de post - Pas 5
Pas 6

Se coace la cuptor preîncălzit la 200 grade timp de 25-30 de minute, până se face maro.

Lăsați să se răcorească bine.

Turtă dulce tăiată, de banane cu gem - de post - Pas 6
Pas 7

Apoi o tăiați în jumătate cu un cuțit mai lung.

Turtă dulce tăiată, de banane cu gem - de post - Pas 7
Pas 8

Ungeți cu gem fără milă.

Turtă dulce tăiată, de banane cu gem - de post - Pas 8
Pas 9

Acoperiți cu cealaltă jumătate de blat, lăsați puțin să se pătrundă gemul.

Opțional puteți orna cu zahăr pudră.

Turtă dulce tăiată, de banane cu gem - de post - Pas 9
Pas 10

Și aici o secțiune delicioasă.

Poftă Bună!

Turtă dulce tăiată, de banane cu gem - de post - Pas 10

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 5 (4 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 15

MonicaStoica
MonicaStoica 08 May 2021, 14:21

Am făcut - o de foarte multe ori și, de fiecare dată a fost foarte apreciată, inclusiv de mofturoși. Se face și foarte repede.

Mulțumesc, Lena. Aici găsesc întotdeauna rețete deosebite.

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) MonicaStoica 08 May 2021, 14:37

Multumesc si eu, sa va fie de bine!🤗

Roxana
Roxana 12 Oct 2020, 14:31

Buna, tuturor! Chiar nu am cuvinte sa imi exprim surprinderea pentru aceasta prajitura / turta dulce; din doar cateva ingrediente amestecate ( am omis zaharul in totalitate ), a iesit ceva spectaculos ( bananele au fost foarte coapte + 2 linguri de miere... e foarte dulce pentru noi ). Dar e atata de buna, fara gem! Am pus si gem, insa mai putin... Tot delicioasa a ramas! Cu siguranta e pe lista deserturilor mele. O saptamana frumoasa!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Korinutza
Korinutza 01 Apr 2020, 19:39

Foarte buna...

Delicioasa...aromata...pufoasa...

Am dublat uleiul si am pus un praf de scortisoare...a iesit super pufoasa

Am umplut-o cu gem de mure si felii de banana...

Copiii s-au lins pe degete ...iar sotul a mancat 2 portii...si era inca calduța...😊😘

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Jana
Jana 05 Apr 2015, 22:16

multumesc pentru recomandare. Asteptam reteta de dupa Paste :)

Jana
Jana 05 Apr 2015, 19:02

Buna Lena. As vrea sa combin reteta de turta cu crema Monkey Butter. Cum crezi ca ar fi mai bine, sa folosesc crema in loc de gem, si deasupra sa "imbrac" turta in glazura de ciocolata sau sa pastrez gemul si sa folosesc crema pentru decor? Multumesc anticipat.

lena
Elena (lena) Jana 05 Apr 2015, 19:16

Cred ca ar merge in ambele variante, as recomanda totusi sa folosesti Monkey Butter pt un blat mai aerisit, e ceva mai fina la aroma si gust aceasta crema. Aici la turta gemul si o glazura ar fi suficiente.

Am facut o reteta de prajitura de post, cu blatul de la Biscuitii de lamaie si mac(fara mac) si unse foile intre ele cu Monkey butter, a iesit perfect. Nu i-a mai ajuns randul s-o pun pe site, deja dupa Paste :)

Adina P.
Adina P. 04 Apr 2015, 13:09

As putea sa inlocuiesc cu faina integrala de grau?

lena
Elena (lena) Adina P. 05 Apr 2015, 14:47

Cred ca se poate.

Brahariu Nicoleta
Brahariu Nicoleta 02 Apr 2015, 11:08

Ok mulţumesc

Brahariu Nicoleta
Brahariu Nicoleta 02 Apr 2015, 10:43

Bună dacă nu avem miere se poate fără sau se poate înlocui ?

lena
Elena (lena) Brahariu Nicoleta 02 Apr 2015, 10:56

Anyme aici, mierea ii da culoarea, gust si intra in reactie cu bicarbonatul. N-as recomanda s-o inlocuiti.

tiki
tiki 31 Mar 2015, 12:32

Buna. Ce fain arata. !!!! M-am uitat in caietul meu antic de retete la turta dulce (am 4 retete), si toate au putina scortisoara si cuisoara .Oare nu ar merge si aici? Dau si eu cu presupusul. Poate. Pupici.

lena
Elena (lena) tiki 31 Mar 2015, 13:49

Da, sigur poti pune un pic. Ai grija nu prea mylt, ca nu mai miroase asa bine a banane.

Clarutza
Clarutza 31 Mar 2015, 12:22

Buna!Sunt fan înrăit turta dulce,deci am s-o încerc cu siguranța!Multumim pentru reteta!O zi buna!

Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile