Turta dulce taiata, de banane cu gem - de post

Turta dulce taiata, de banane cu gem - de post

Desi pare pe poza ca este o prajitura, are mai mult o textura densa si aromata ca de turta dulce. Mi-a placut mult ideea aluatului, a iesit perfect, desi eram sceptica pana am scos-o din cuptor. Are aroma foarte placuta de banane si miere, iar gemul ii da nota finala.

S-o incercati neaparat, puteti nici sa nu puneti gem, va fi buna si fara el.

Ingrediente

Banane
2 buc
300g fara coaja, facute piure
Ulei de floarea soarelui
2 linguri
Zahar
2 linguri
Miere
2 linguri
Bicarbonat de sodiu
1 lingurita
Esenta de vanilie
1 buc
Faina alba calitate superioara
150 g
Gem
3 linguri
un gem gros, puneti dupa preferinte

Pasi de urmat

Pas 1

Pasati bine bananele cu un blender.

Turta dulce taiata, de banane cu gem - de post - Pas 1
Pas 2

Piureul de banane il amestecati cu mierea, uleiul, zaharul, vanilia si bicabonatul de sodiu(nu merge inlocuit cu praf de copt).

Turta dulce taiata, de banane cu gem - de post - Pas 2
Pas 3

La final adaugati faina si amestecati cu un tel sau mixer sa nu fie cocoloase.

Turta dulce taiata, de banane cu gem - de post - Pas 3
Pas 4

Aluatul iese gros si dens.

Turta dulce taiata, de banane cu gem - de post - Pas 4
Pas 5

Il turnati intr-o forma rotunda, asternuta cu hartie de copt, cam de 28-30 cm in diametru.

Turta dulce taiata, de banane cu gem - de post - Pas 5
Pas 6

Se coace la cuptor preincalzit la 200 grade timp de 25-30 de minute, pana se face maro.

Lasati sa se racoreasca bine.

Turta dulce taiata, de banane cu gem - de post - Pas 6
Pas 7

Apoi o taiati in jumatate cu un cutit mai lung.

Turta dulce taiata, de banane cu gem - de post - Pas 7
Pas 8

Ungeti cu gem fara mila.

Turta dulce taiata, de banane cu gem - de post - Pas 8
Pas 9

Acoperiti cu cealalta jumatate de blat, lasati putin sa se patrunda gemul.

Optional puteti orna cu zahar pudra.

Turta dulce taiata, de banane cu gem - de post - Pas 9
Pas 10

Si aici o sectiune delicioasa.

Pofta Buna!

Turta dulce taiata, de banane cu gem - de post - Pas 10

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (4 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 15

MonicaStoica
MonicaStoica 08 May 2021, 14:21

Am făcut - o de foarte multe ori și, de fiecare dată a fost foarte apreciată, inclusiv de mofturoși. Se face și foarte repede.

Mulțumesc, Lena. Aici găsesc întotdeauna rețete deosebite.

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) MonicaStoica 08 May 2021, 14:37

Multumesc si eu, sa va fie de bine!🤗

Roxana
Roxana 12 Oct 2020, 14:31

Buna, tuturor! Chiar nu am cuvinte sa imi exprim surprinderea pentru aceasta prajitura / turta dulce; din doar cateva ingrediente amestecate ( am omis zaharul in totalitate ), a iesit ceva spectaculos ( bananele au fost foarte coapte + 2 linguri de miere... e foarte dulce pentru noi ). Dar e atata de buna, fara gem! Am pus si gem, insa mai putin... Tot delicioasa a ramas! Cu siguranta e pe lista deserturilor mele. O saptamana frumoasa!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Korinutza
Korinutza 01 Apr 2020, 19:39

Foarte buna...

Delicioasa...aromata...pufoasa...

Am dublat uleiul si am pus un praf de scortisoare...a iesit super pufoasa

Am umplut-o cu gem de mure si felii de banana...

Copiii s-au lins pe degete ...iar sotul a mancat 2 portii...si era inca calduța...😊😘

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Jana
Jana 05 Apr 2015, 22:16

multumesc pentru recomandare. Asteptam reteta de dupa Paste :)

Jana
Jana 05 Apr 2015, 19:02

Buna Lena. As vrea sa combin reteta de turta cu crema Monkey Butter. Cum crezi ca ar fi mai bine, sa folosesc crema in loc de gem, si deasupra sa "imbrac" turta in glazura de ciocolata sau sa pastrez gemul si sa folosesc crema pentru decor? Multumesc anticipat.

lena
Elena (lena) Jana 05 Apr 2015, 19:16

Cred ca ar merge in ambele variante, as recomanda totusi sa folosesti Monkey Butter pt un blat mai aerisit, e ceva mai fina la aroma si gust aceasta crema. Aici la turta gemul si o glazura ar fi suficiente.

Am facut o reteta de prajitura de post, cu blatul de la Biscuitii de lamaie si mac(fara mac) si unse foile intre ele cu Monkey butter, a iesit perfect. Nu i-a mai ajuns randul s-o pun pe site, deja dupa Paste :)

Adina P.
Adina P. 04 Apr 2015, 13:09

As putea sa inlocuiesc cu faina integrala de grau?

lena
Elena (lena) Adina P. 05 Apr 2015, 14:47

Cred ca se poate.

Brahariu Nicoleta
Brahariu Nicoleta 02 Apr 2015, 11:08

Ok mulţumesc

Brahariu Nicoleta
Brahariu Nicoleta 02 Apr 2015, 10:43

Bună dacă nu avem miere se poate fără sau se poate înlocui ?

lena
Elena (lena) Brahariu Nicoleta 02 Apr 2015, 10:56

Anyme aici, mierea ii da culoarea, gust si intra in reactie cu bicarbonatul. N-as recomanda s-o inlocuiti.

tiki
tiki 31 Mar 2015, 12:32

Buna. Ce fain arata. !!!! M-am uitat in caietul meu antic de retete la turta dulce (am 4 retete), si toate au putina scortisoara si cuisoara .Oare nu ar merge si aici? Dau si eu cu presupusul. Poate. Pupici.

lena
Elena (lena) tiki 31 Mar 2015, 13:49

Da, sigur poti pune un pic. Ai grija nu prea mylt, ca nu mai miroase asa bine a banane.

Clarutza
Clarutza 31 Mar 2015, 12:22

Buna!Sunt fan înrăit turta dulce,deci am s-o încerc cu siguranța!Multumim pentru reteta!O zi buna!

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile