Mancare de fasole cu ciolan afumat

Am vazut in piata fasole noua, mare si frumoasa si mi-a venit  pofta de fasole cu ciolan afumat. Am luat fasolea, ciolanul si cu ajutorul atotputernicului Google gasisem o multime de variante de preparare. Aceasta reteta am facut-o cu ce aveam in casa, respectand pasii de baza din ce vazusem pe alte site-uri. Rezultatul a fost foarte bun si gustos, desi eu nu sunt mancatoare de fasole, aceasta reteta o s-o mai fac cu siguranta.

Ingrediente

Fasole uscata alba
500 g
Ciolan afumat
1.5 kg
Sau costita afumata
Morcovi
2 buc
Ceapa alba
3 buc
Pasta de tomate
2 linguri
3 linguri daca este mai putin concentrata
Frunza de dafin
2 buc
Marar verde
1 buc
adica o legatura
Tarhon uscat
0.5 lingurite
Piper negru
0.25 lingurite
Sare
1 linguri
Ulei de floarea soarelui
50 ml

Pasi de urmat

1

In primul rand, daca aveti timp si planificati sa faceti fasolea cu ciolan, ar fi bine s-o puneti in apa pentru cateva ore. Va fierbe mult mai repede, intr-o jumatate de ora va fi gata.

Asa deci, alegeti si spalati fasolea.

2

Puneti fasolea la fiert, si pentru ca sa excludem partea cu balonarile dupa ce mancati fasole, ar fi bine sa schimbati apa in care fierbe fasolea. Dupa 10 min de fierbere, scurgeti apa si turnati apa clocotita deasupra, repetati procedura de 2-3 ori.

3

Dupa ce ati schimbat a 3-a apa, puneti ciolanul, turnati apa ca sa se acopere totul.

O ceapa o taiati in 4 si impreuna cu frunza de dafin, o puneti in ceaun.

Dupa ce totul incepe sa fiarba, faceti focul mic, acoperiti cu capac si lasati sa fiarba aproximativ 1 ora, 1 ora si jumate(Pana se fierbe fasolea bine)

 

4

In timpul in care fierbe fasolea si ciolanul, curatati, spalati morcovii si 2 cepe.

Ceapa o taiati marunt(dar nu prea), morcovii ii dati prin razatoare.

5

Dupa ce a fiert fasolea, scoateti ciolanul din ceaun si lasati sa se racoreasca putin.

Luati oala cu fasole de pe foc.

6

Scoateti carnea de pe ciolan si o taiati bucatele potrivite, dupa preferinta.

7

Intr-o tigaie mare caliti ceapa si morcovii bine.

8

Dupa ce se prajesc legumele, adaugati carnea de pe ciolan, lasati 5 min sa se caleasca.

9

Peste carne puneti pasta de rosii. Eu am pus si niste amestec de legume pentru mancaruri facut in casa(este aleatoriu). Amestecati bine si mai lasati cateva minute.

10

Cu un polonic puneti fasolea din ceaun peste amestecul din tigaie.

Daca aveti tigaie mica, faceti invers - scurgeti apa din fasole intr-o farfurie, adaugati legumele, turnati putina apa din fasole atat cat sa nu fie lichid amestecul.

11

Amestecati bine totul, lasati sa fiarba aproximativ 15 minute.

12

Sarati, piperati, puneti verdeata taiata marunt si tarhonul(daca va place si il aveti). Stingeti focul.

Pofta buna!

Cantitate: 3 kg (6 portii sanatoase)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 20 min
Publicata:
Nota: 5 (12 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 24

anca2015
anca2015 18 mar 2016, 17:46

Si imaginea totusi :d

Poza mea pentru reteta:
anca2015
anca2015 18 mar 2016, 17:45

Si eu am facut cu fasole rosie, de post. Am pus o imagine cu mancarea aburinda..

Nu consum fasole de regula, dar astea mi se par ok. Poate pt ca le.am facut eu :)

tadys
tadys 08 iun 2015, 13:04

este cea mai ok reteta din tot internetul. am facut-o in iarna si a iesit de nota 10. acum mi-am adus aminte de acea fasole si trebuie sa o repet. ciolanul prin fierbere isi lasa aroma in toata fasolea. pe cand celelalte retete sunt de restaurant(ingredientele se prepara separat si cand mananci le combini). ms
 

Nota mea pentru reteta:
Roxana Damian
Roxana Damian 29 mai 2015, 15:32

Buna! Sint o tânara mămica si va urmaresc de ceva timp si vreau sa va multumesc pentru toate retetele pe care ni le oferiți! Am încercat multe retete de pe site ul dvs, chiar acum am pe foc fasolea cu ciolan...

Am o fetița de 3 ani foarte mofturoasă am încercat câteva retete dar degeaba nu vrea sa încerce decât: pilaf,piureu si supa,bineînțeles pe lângă lactate,cereale, nuci,migdale si alune....

Numai bine!

Nota mea pentru reteta:
Vasilatos Ianis
Vasilatos Ianis 07 apr 2015, 15:19

Am facut reteta si e perfecta ! Multumim cu stima ! 

Poza mea pentru reteta:
georgian
georgian 07 mai 2014, 12:01

ce buna mia iesit ....

Poza mea pentru reteta:
anabalmus
anabalmus 03 nov 2012, 17:55

Eu am facut cu fasole rosie si costita afumata.

Poza mea pentru reteta:
anad
anad 24 sep 2012, 14:18

De obicei la fasolea veche, in prima apa pun o lingurita de bicarbonat. Dupa cateva clocote, apa devine galben-vervuie. Arunc aceasta apa si clatesc fasolea Daca le amestecati putin cu mana vedeti ca se desprind cojile.Eu obisnuiesc sa le indepartez, astfel incat cei mici nu mai au probleme.Umplu vasul cu apa, amestec si cand scurg se duc si cojile. Un alt avaantaj al bicarbonatului este ca si daca aveti fasole amestecata din mai multe generatii(se mai intampla cand cumperi din piata)aceasta va fierbe uniform.

Nota mea pentru reteta:
Cori
Cori 24 feb 2012, 23:12

Mmmm, o bunatate ce sa mai zic 

Poza mea pentru reteta:
crismi
crismi 18 feb 2012, 17:06

Foarte-foarte buna aceasta mancare, chiar daca am facut-o fara ciolan, de post. A iesit exceptional de gustoasa. Voi incerca si cu carne. Am folosit fasole alba, mica-mica, mi se pare ca e mai gustoasa decat cea mare si plus ca fierbe si mai repede.

Poza mea pentru reteta:
Arata toate comentariile