Ciolan la cuptor

Ciolan la cuptor

Niciodată nu aș fi crezut că în dietă voi mânca cu mare poftă ciolan de porc la cuptor, dar uite că așa fac și asta datorită regimului low-carb sau keto. Evitam ciolanul de fiecare dată pentru că este gras și păcătos de bun, iar acum mă bucur mult că se poate și chiar este recomandat. Partea mai sensibilă este să nu-l serviți cu carbohidrați, noi am avut varză murată călită la garnitură și a fost perfect. Dacă nu aveți restricții, merge bine și un piure pe lângă...

Despre rețeta de ciolan la cuptor - știți că eu sunt pentru chestiile cât mai simple, cât mai rapide și cât mai gustoase, nu? Fiindcă cu cât complicați procesul și ingredientele cu atât este mai mare probabilitatea că nu veți găti rețeta. Așa și aici, luați ciolanul, sare, câțiva căței de usturoi, puțin muștar și niște sos de soia opțional - toate astea la cuptor și vă bucurați de un ciolan delicios peste 2 ore!

Eu prefer să-l gătesc complet în cuptor, dar dacă aveți un ciolan de porc crescut lent-tradițional și este ceva mai tare carnea, mai bine îl fierbeți dinainte. Farmecul ciolanului este să se scoată ușor carnea de pe el, să se topească efectiv, dar să fie rumenă și crocantă pielea. Dacă nu îl gătiți mai mult timp s-ar putea să vă cam chinuiți la servire, o să vă dezamăgiți și e păcat!

Ingrediente

Ciolan de porc
1 buc
am în vedere ciolanul crud, cumpărat de la măcelărie
Usturoi (cățeii)
6 buc
   
Sare
1 lingura
   
Piper negru măcinat
0.5 lingurite
eu folosesc amestec de piperuri
Muștar
2 lingurite
   
Sos de soia
5 linguri
   

Pași de urmat

Pas 1

Oricât de curat pare ciolanul eu recomand totuși să-l pârliți puțin pe flacăra de aragaz. Apoi îl spălați bine și curățați pielea cu cuțitul de toate impuritățile.

Ciolan la cuptor - Pas 1
Pas 2

Căței de usturoi se taie jumătăți și se presară deasupra 1 linguriță de sare.

Ciolan la cuptor - Pas 2
Pas 3

Înfingeți adânc cuțitul în bucățile moale ale ciolanului - să faceți loc pentru cățeii de usturoi.

Ciolan la cuptor - Pas 3
Pas 4

Și băgați acolo feliile de usturoi cu sare.

Așa vom da nu numai aromă ciolanului dar îl potrivim de sare și pe dinăuntru.

Ciolan la cuptor - Pas 4
Pas 5

Încercați să nu vă fie milă și jej de usturoi, cu cât mai mult puneți cu atât mai bine.

Ciolan la cuptor - Pas 5
Pas 6

Deasupra presărați sare și piper negru măcinat (sau alte mirodenii preferate) și frecați bine toată suprafața.

La această etapă puteți tăia ușor pielea ca să fie romburi mici - eu nu am făcut-o.

Ciolan la cuptor - Pas 6
Pas 7

Într-un bol mic amestecați muștarul cu sos de soia.

Ciolan la cuptor - Pas 7
Pas 8

Ungeți bine ciolanul pe toate părțile cu această pastă.

Ciolan la cuptor - Pas 8
Pas 9

Îl mutați într-o tavă mică, exact cât să încapă în ea.

Dacă folosiți tavă mare de cuptor, zeama se va întinde pe toată tava, va arde și veți cam înjura :)

Ciolan la cuptor - Pas 9
Pas 10

Acoperiți bine ciolanul cu folie de aluminiu sau îl puneți în pungă de copt carne și lăsați la cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 1 oră, chiar 1 oră și jumătate.

Ciolan la cuptor - Pas 10
Pas 11

După acest timp ciolanul ar trebui să se gătească bine, verificați să intre cuțitul ușor în carne.

Dați la o parte folia și îl ungeți bine cu zeama și grăsimea pe care o lasă în tavă.

Ciolan la cuptor - Pas 11
Pas 12

Îl țineți încă 20-30 de minute descoperit în cuptor, în acest timp neapărat să-l mai ungeți cu zeama din tavă.

Așa veți avea o piele rumenă și crocantă la final, dar nu uscată.

Ciolan la cuptor - Pas 12
Pas 13

După cuptor îl mai lăsați o jumătate de oră la temperatura camerei să se tempereze. În acest timp puteți căli varză murată cu niște ceapă și pastă de tomate, sau faceți orice altă garnitură preferați.

Poftă Bună!

Ciolan la cuptor - Pas 13

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 buc
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

elena niculescu
elena n (elena niculescu) 31 Jan 2019, 12:53

Buna ziua! Cu ce se poate inlocui sosul de soia? Multumesc

lena
Elena (lena) elena n (elena niculescu) 31 Jan 2019, 13:37

Ar merge niste bulion de rosii mai diluat.

elena niculescu
elena n (elena niculescu) Elena (lena) 31 Jan 2019, 14:13

Multumesc mult pt raspuns! Diseara este un plan! O zi frumoasa!