Cotlet de porc gătit în lapte - Arista di Maiale al Latte

Cotlet de porc gătit în lapte - Arista di Maiale al Latte

Nouă ne plac foarte mult fripturile gătite în stil italian - adică se lucrează cu o bucată mare de carne, apoi aceasta se feliază foarte subțire și se servește cu sosul în care a fiert. V-am arătat mai înainte varianta de Arrosto cu carne de vițel, la cuptor, dar astăzi vreau să vedeți cum se poate pregăti o bucată mare de carne anume la tigaie. Cotletul de porc gătit întreg are un farmec aparte, feliile sunt foarte fragede dar ferme, iar sosul e delicios și  obligatoriu, anume acesta aduce toate aromele împreună.

Neapărat recomand să tăiați feliile de cotlet gătit cât mai subțire, așa veți avea textura și sosul bine combinate, deci aveți grijă să fie cuțitul bun și bine ascuțit. În rest totul este foarte simplu, eu cu siguranță voi mai repeta rețeta aceasta de cotlet la tigaie, chiar merită.

Ingrediente

Cotlet de porc
1 buc
adică 1 bucată întreagă de 1-2kg
Lapte
450 ml
   
Vin alb demisec
100 ml
   
Ceapa alba
3 buc
   
Ulei de masline
50 ml
   
Unt
50 g
   
Sare
1 lingura
   
Piper negru macinat
0.5 lingurite
   
Rozmarin
1 buc
adică 1 ramură
Frunza de dafin
2 buc
   
Salvie
1 buc
1 ramură, este opțional, sau puneți niște salvie uscată

Pasi de urmat

Pas 1

Asezonați cu sare și piper cotletul de porc, pe toate părțile îl masați și distribuiți uniform mirodeniile.

Cotlet de porc gătit în lapte - Arista di Maiale al Latte - Pas 1
Pas 2

Apoi puneți pe o latură de-a lui 1-2 ramuri de rozmarin proaspăt (dacă aveți) și legați din loc în loc cu o sfoară de bumbac.

În caz că nu aveți rozmarin proaspăt, folosiți-l pe cel uscat și îl distribuiți peste cotlet împreună cu sarea și piperul. Sfoara oricum aș recomanda s-o folosiți, ea va ține carnea mai în formă și presată.

Cotlet de porc gătit în lapte - Arista di Maiale al Latte - Pas 2
Pas 3

Într-o tigaie/cratiță adâncă și mare (de aproximativ 28-30cm în diametru, cât să vă încapă cotletul întreg), turnați uleiul de măsline și puneți 20g de unt.

Încălziți bine acestea două împreună.

Cotlet de porc gătit în lapte - Arista di Maiale al Latte - Pas 3
Pas 4

Puneți cotletul în tigaie și la foc iute îl rumeniți frumos pe toate părțile, inclusiv pe marginile laterale.

Îl manevrați cu 2 furculițe sau un clește.

Cotlet de porc gătit în lapte - Arista di Maiale al Latte - Pas 4
Pas 5

Cotletul rumenit îl puneți temporar pe o farfurie, iar în tigaie adăugați ceapa tăiată fideluță și o căliți timp de 5-7 minute, amestecând periodic.

Cotlet de porc gătit în lapte - Arista di Maiale al Latte - Pas 5
Pas 6

Turnați vinul, amestecați și lăsați să fiarbă 5 minute împreună cu ceapa călită.

Cotlet de porc gătit în lapte - Arista di Maiale al Latte - Pas 6
Pas 7

Adăugați 450ml de lapte, amestecați și lăsați până începe să fiarbă.

Cotlet de porc gătit în lapte - Arista di Maiale al Latte - Pas 7
Pas 8

Puneți 2 frunze de dafin și salvia.

Cotlet de porc gătit în lapte - Arista di Maiale al Latte - Pas 8
Pas 9

Și la final veniți cu cotletul rumenit în acest sos de lapte.

Cotlet de porc gătit în lapte - Arista di Maiale al Latte - Pas 9
Pas 10

Acoperiți cu capac și lăsați să fiarbă încet timp de 1 oră.

Cotlet de porc gătit în lapte - Arista di Maiale al Latte - Pas 10
Pas 11

După acest timp îl întoarceți pe partea cealaltă și mai lăsați 1 oră la fiert sub capac.

Cotlet de porc gătit în lapte - Arista di Maiale al Latte - Pas 11
Pas 12

Apoi scoateți atent cotletul gătit întreg pe o farfurie și acoperiți eventual cu o folie, să-l mențină cald.

Cotlet de porc gătit în lapte - Arista di Maiale al Latte - Pas 12
Pas 13

Scoateți din zeama în care a fiert carnea frunzele de dafin și de salvie (dacă sunt ramuri mari).

Cotlet de porc gătit în lapte - Arista di Maiale al Latte - Pas 13
Pas 14

Cu blenderul pasați bine toată compoziția, până devine cremoasă și uniformă.

Cotlet de porc gătit în lapte - Arista di Maiale al Latte - Pas 14
Pas 15

Puneți tigaia pe foc mai mare și lăsați sosul să fiarbă până are o consistență mai densă și cremoasă.

Cotlet de porc gătit în lapte - Arista di Maiale al Latte - Pas 15
Pas 16

La final, când obțineți consistența dorită, adăugați în sos 30g de unt și potriviți-l de sare după gust, închideți focul.

Cotlet de porc gătit în lapte - Arista di Maiale al Latte - Pas 16
Pas 17

Scoateți sfoara de bumbac de pe cotletul cald și îl feliați cât mai subțire posibil.

Cotlet de porc gătit în lapte - Arista di Maiale al Latte - Pas 17
Pas 18

Serviți feliile de cotlet cald neapărat cu sos deasupra, pe lângă garnitura preferată sau o salată.

Este foarte gustos și simplu de preparat, fără cuptor sau ustensile speciale.

Poftă Bună!

Cotlet de porc gătit în lapte - Arista di Maiale al Latte - Pas 18

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (12-15 porții)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

adriana st
Stroe Adriana (adriana st) 01 Oct 2021, 17:11

Oare laptele nu se brânzește când îl turnăm rece peste amestecul de vin cu ceapă călită?

lena
Elena (lena) Stroe Adriana (adriana st) 01 Oct 2021, 17:26

Se branzeste dupa fierbere, dar dupa ce il mixati cu blenderul devine uniform. Aveam si eu aceeasi retinere, dar blenderul rezolva usor problema.😉

adriana st
Stroe Adriana (adriana st) Elena (lena) 01 Oct 2021, 20:55

Mulțumesc mult!

Fialka30
Fialka30 17 Oct 2021, 22:32

Buna Lena. Daca dublez sau triplez cantitatea de carne la fel calculez si ingredientele pentru sos? Adica multiplic cantitatea?? Vreau sa pregatesc pentru o zi de nastere. Multumesc.

lena
Elena (lena) Fialka30 18 Oct 2021, 08:56

Nu chiar, depinde cat de mare este oala si cat lapte-sos cuprinde. Cateva bucati de carne ar fierbe si in mai putin sos.