Cotlet de porc gătit în lapte - Arista di Maiale al Latte
Nouă ne plac foarte mult fripturile gătite în stil italian - adică se lucrează cu o bucată mare de carne, apoi aceasta se feliază foarte subțire și se servește cu sosul în care a fiert. V-am arătat mai înainte varianta de Arrosto cu carne de vițel, la cuptor, dar astăzi vreau să vedeți cum se poate pregăti o bucată mare de carne anume la tigaie. Cotletul de porc gătit întreg are un farmec aparte, feliile sunt foarte fragede dar ferme, iar sosul e delicios și obligatoriu, anume acesta aduce toate aromele împreună.
Neapărat recomand să tăiați feliile de cotlet gătit cât mai subțire, așa veți avea textura și sosul bine combinate, deci aveți grijă să fie cuțitul bun și bine ascuțit. În rest totul este foarte simplu, eu cu siguranță voi mai repeta rețeta aceasta de cotlet la tigaie, chiar merită.
Ingrediente
●
Cotlet de porc
1 buc
adică 1 bucată întreagă de 1-2kg
●
Piper negru macinat
0.5 lingurite
●
Rozmarin
1 buc
adică 1 ramură
●
Salvie
1 buc
1 ramură, este opțional, sau puneți niște salvie uscată
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Asezonați cu sare și piper cotletul de porc, pe toate părțile îl masați și distribuiți uniform mirodeniile.
Pas 2
Apoi puneți pe o latură de-a lui 1-2 ramuri de rozmarin proaspăt (dacă aveți) și legați din loc în loc cu o sfoară de bumbac.
În caz că nu aveți rozmarin proaspăt, folosiți-l pe cel uscat și îl distribuiți peste cotlet împreună cu sarea și piperul. Sfoara oricum aș recomanda s-o folosiți, ea va ține carnea mai în formă și presată.
Pas 3
Într-o tigaie/cratiță adâncă și mare (de aproximativ 28-30cm în diametru, cât să vă încapă cotletul întreg), turnați uleiul de măsline și puneți 20g de unt.
Încălziți bine acestea două împreună.
Pas 4
Puneți cotletul în tigaie și la foc iute îl rumeniți frumos pe toate părțile, inclusiv pe marginile laterale.
Îl manevrați cu 2 furculițe sau un clește.
Pas 5
Cotletul rumenit îl puneți temporar pe o farfurie, iar în tigaie adăugați ceapa tăiată fideluță și o căliți timp de 5-7 minute, amestecând periodic.
Pas 6
Turnați vinul, amestecați și lăsați să fiarbă 5 minute împreună cu ceapa călită.
Pas 7
Adăugați 450ml de lapte, amestecați și lăsați până începe să fiarbă.
Pas 8
Puneți 2 frunze de dafin și salvia.
Pas 9
Și la final veniți cu cotletul rumenit în acest sos de lapte.
Pas 10
Acoperiți cu capac și lăsați să fiarbă încet timp de 1 oră.
Pas 11
După acest timp îl întoarceți pe partea cealaltă și mai lăsați 1 oră la fiert sub capac.
Pas 12
Apoi scoateți atent cotletul gătit întreg pe o farfurie și acoperiți eventual cu o folie, să-l mențină cald.
Pas 13
Scoateți din zeama în care a fiert carnea frunzele de dafin și de salvie (dacă sunt ramuri mari).
Pas 14
Cu blenderul pasați bine toată compoziția, până devine cremoasă și uniformă.
Pas 15
Puneți tigaia pe foc mai mare și lăsați sosul să fiarbă până are o consistență mai densă și cremoasă.
Pas 16
La final, când obțineți consistența dorită, adăugați în sos 30g de unt și potriviți-l de sare după gust, închideți focul.
Pas 17
Scoateți sfoara de bumbac de pe cotletul cald și îl feliați cât mai subțire posibil.
Pas 18
Serviți feliile de cotlet cald neapărat cu sos deasupra, pe lângă garnitura preferată sau o salată.
Este foarte gustos și simplu de preparat, fără cuptor sau ustensile speciale.
Poftă Bună!
Cantitate:
2 kg
(12-15 porții)
Timp de preparare:
30 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregatire:
120 min
Data publicarii: