Cotlet de porc gatit in lapte - Arista di Maiale al Latte

Cotlet de porc gatit in lapte - Arista di Maiale al Latte

Noua ne plac foarte mult fripturile gatite in stil italian - adica se lucreaza cu o bucata mare de carne, apoi aceasta se feliaza foarte subtire si se serveste cu sosul in care a fiert. V-am aratat mai inainte varianta de Arrosto cu carne de vitel, la cuptor, dar astazi vreau sa vedeti cum se poate pregati o bucata mare de carne anume la tigaie. Cotletul de porc gatit intreg are un farmec aparte, feliile sunt foarte fragede dar ferme, iar sosul e delicios si  obligatoriu, anume acesta aduce toate aromele impreuna.

Neaparat recomand sa taiati feliile de cotlet gatit cat mai subtiri, asa veti avea textura si sosul bine combinate, deci aveti grija sa fie cutitul bun si bine ascutit. In rest totul este foarte simplu, eu cu siguranta voi mai repeta reteta acesta de cotlet la tigaie, chiar merita.

Ingrediente

Cotlet de porc
1 buc
adica 1 bucata intreaga de 1-2kg
Lapte
450 ml
Vin alb demisec
100 ml
Ceapa alba
3 buc
Ulei de masline
50 ml
Unt
50 g
Sare
1 lingura
Piper negru macinat
0.5 lingurite
Rozmarin
1 buc
adica 1 ramura
Frunza de dafin
2 buc
Salvie
1 buc
1 ramura, este optional, sau puneti niste salvie uscata

Pasi de urmat

1

Asezonati cu sare si piper cotletul de porc, pe toate partile il masati si distribuiti uniform mirodeniile.

2

Apoi puneti pe o latura de-a lui 1-2 ramuri de rozmarin proaspat(daca aveti) si legati din loc in loc cu o sfoara de bumbac.

In caz ca nu aveti rozmarin proaspat, folositi-l pe cel uscat si il distribuiti peste cotlet impreuna cu sarea si piperul. Sfoara oricum as recomanda s-o folositi, ea va tine carnea mai in forma si presata.

3

Intr-o tigaie/cratita adanca si mare(de aproximativ 28-30cm in diametru, cat sa va incapa cotletul intreg), turnati uleiul de masline si puneti 20g de unt.

Incingeti bine acestea doua impreuna.

4

Puneti cotletul in tigaie si la foc iute il rumeniti frumos pe toate partile, inclusiv pe marginile laterale.

Il manevrati cu 2 furculite sau un cleste.

5

Cotletul rumenit il puneti temporar pe o farfurie, iar in tigaie adaugati ceapa taiata fideluta si o caliti timp de 5-7 minute, amestecand periodic.

6

Turnati vinul, amestecati si lasati sa fiarba 5 minute impreuna cu ceapa calita.

7

Adaugati 450ml de lapte, amestecati si lasati pana incepe sa fiarba.

8

Puneti 2 frunze de dafin si salvia.

9

Si la final veniti cu cotletul rumenit in acest sos de lapte.

10

Acoperiti cu capac si lasati sa fiarba incet timp de 1 ora.

11

Dupa acest timp il intoarceti pe partea cealalata si mai lasati 1 ora la fiert sub capac.

12

Apoi scoateti atent cotletul gatit intreg pe o farfurie si acoperiti eventual cu o folie, sa-l mentina cald.

13

Scoateti din zeama in care a fiert carnea frunzele de dafin si de salvie(daca sunt ramuri mari).

14

Cu blenderul pasati bine toata compozitia, pana devine cremoasa si uniforma.

15

Puneti tigaia pe foc mai mare si lasati sosul sa fiarba pana are o consistenta mai densa si cremoasa.

16

La final, cand obtineti consistenta dorita, adaugati in sos 30g de unt si potriviti-l de sare dupa gust, inchideti focul.

17

Scoateti sfoara de bumbac de pe cotletul cald si il feliati cat mai subtire posibil.

18

Serviti feliile de cotlet cald neaparat cu sos deasupra, pe langa garnitura preferata sau o salata.

Este foarte gustos si simplu de preparat, fara cuptor sau ustensile speciale.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (12-15 portii)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:

Comentarii

adriana st
Stroe Adriana (adriana st) 01 oct 2021, 17:11

Oare laptele nu se brânzește când îl turnăm rece peste amestecul de vin cu ceapă călită?

lena
Elena (lena) Stroe Adriana (adriana st) 01 oct 2021, 17:26

Se branzeste dupa fierbere, dar dupa ce il mixati cu blenderul devine uniform. Aveam si eu aceeasi retinere, dar blenderul rezolva usor problema.😉

adriana st
Stroe Adriana (adriana st) Elena (lena) 01 oct 2021, 20:55

Mulțumesc mult!

Fialka30
Fialka30 17 oct 2021, 22:32

Buna Lena. Daca dublez sau triplez cantitatea de carne la fel calculez si ingredientele pentru sos? Adica multiplic cantitatea?? Vreau sa pregatesc pentru o zi de nastere. Multumesc.

lena
Elena (lena) Fialka30 18 oct 2021, 08:56

Nu chiar, depinde cat de mare este oala si cat lapte-sos cuprinde. Cateva bucati de carne ar fierbe si in mai putin sos.