Soțul meu este mare amator de varză călită, dar mai ales în varianta cea mai simplă, adică varză călită la ceaun cu carne, așa ca la mama lui. Eu am multe rețete de varză călită - la cuptor, de post, cu cârnați, cu ciolan, etc, dar am fost surprinsă că nu am pus această rețetă de bază, gătită pe aragaz.
Carnea de obicei îmi place să folosesc de porc - o bucată mai grasă, fleică sau ceafă, dar puteți înlocui cu orice altă carne preferați - vită, curcan, pui, rață, etc. Singura recomandare este - dacă folosiți carne cu mai puțină grăsime, va trebui să adăugați mai mult ulei la călit în cratiță/tuci. Varza folosesc simplă, adică dulce, dar iarna o pot combina cu varză murată, pentru un plus de gust și aromă.
Iar ca răspuns la veșnica întrebare - "De ce nu adaug apă în varza călită cât o gătesc", cu siguranță voi zice - "Nu adaug pentru că nu este nevoie, dacă gătiți corect această mâncare!". Aburii formați în timpul gătirii, și apa din varză sunt suficienți, iar dacă adăugați apă în plus, riscați să obțineți o varză călită prea apoasă și cu aspect de terci.