Varza calita cu carne

Varza calita cu carne

Sotul meu este mare amator de varza calita, dar mai ales in varianta cea mai simpla, adica varza calita la ceaun cu carne, asa ca la mama lui. Eu am multe retete de varza calita - la cuptor, de post, cu carnati, cu ciolan, etc, dar am fost surprinsa ca nu am pus aceasta reteta de baza, gatita pe aragaz.

Carnea de obicei imi place sa folosesc de porc - o bucata mai grasa, fleica sau ceafa, dar puteti inlocui cu orice alta carne preferati - vita, curcan, pui, rata, etc. Singura recomandare este - daca folositi carne cu mai putina grasime, va trebui sa adaugati mai mult ulei la calit in cratita/tuci. Varza folosesc simpla, adica dulce, dar iarna o pot combina cu varza murata, pentru un plus de gust si aroma.

Iar ca raspuns la vesnica intrebare - "De ce nu adaug apa in varza calita cat o gatesc", cu siguranta voi zice - "Nu adaug pentru ca nu este nevoie, daca gatiti corect aceasta mancare!". Aburii formati in timpul gatirii, si apa din varza sunt suficienti, iar daca adaugati apa in plus, riscati sa obtineti o varza calita prea apoasa si cu aspect de terci.

Ingrediente

Carne
1 kg
oricare preferati, mai jos am folosit fleica de porc
Ulei
50 ml
Ceapa
1 buc
Bulion / pasta de rosii
3 linguri
puteti combina si pasta de ardei, daca aveti
Varza alba
2 kg
Sare
1 linguri
reglati dupa gust
Piper negru macinat
0.25 lingurite
plus, si optional, alte condimente preferate - marar, cimbru, boia etc
Frunza de dafin
2 buc

Pasi de urmat

1

Taiati carnea cuburi mari si o puneti la calit in tuci/cratita, impreuna cu uleiul.

In aceasta reteta eu folosesc o cratita-tuci mare, de 7 litri volum, ca sa am loc de amestecat bine toate ingredientele. Daca aveti cratita mai mica, micsorati proportional ingredientele - varza are nevoie sa se caleasca in mai mult loc si spatiu, altfel riscati sa nu iasa la fel de buna.

2

Cand carnea incepe sa se gateasca bine, fac focul mic si pun capacul pe cratita. Si las asa sa se gateasca domol, in aburi si zeama lasata, pana carnea este moale si gatita bine.

Acest truc este valabil pentru orice tip de carne care necesita gatire mai lunga - porc, vita, etc. Daca folositi pui din comert, este suficient sa-l caliti simplu in ulei, pana se rumeneste si fara sa folositi capacul.

3

Dupa ce carnea este moale si bine gatita, scot capacul, dau focul mai mare si las pana se evapora toata zeama, iar bucatile de carne incep sa se rumeneasca.

4

Peste carnea rumenita adaugati o ceapa taiata bucatele mici, amestecati periodic si lasati la calit 5 minute.

5

Acum e timpul sa adaugati pasta de tomate/bulionul - amestecati si mai lasati 5-10 minute la calit.

6

Intre timp taiati varza bucati medii - mie imi place sa nu fie taiata foarte marunt, dar asta e doar preferinta personala.

Adaugati o tura de varza in cratita cu carne, cat are loc.

7

Puneti imediat capacul si lasati asa la foc mare sa se abureasca si sa scada in cratita.

8

Apoi dati capacul la o parte, amestecati bine.

Deasupra mai puneti o tura de varza cruda taiata, pana se umple cratita, puneti capacul, aburiti 5 minute, amestecati apoi.

Repetati pana terminati varza sau aceasta nu mai incape in cratita dupa amestecare/aburire. Totul depinde de tipul de varza - cea de vara scade foarte mult, iar varza de iarna este mai tare si scade mai putin.

9

Dupa ce toata varza a ajuns in ceaun, puneti capacul, dati focul spre mediu-mic si lasati sa se gateasca incet. Asa se abureste, lasa zeama si nu e nevoie sa puneti apa in plus.

Amestecati periodic in cratita, verificati/gustati periodic din varza - cand devine gatita si moale, dati capacul la o parte de pe oala.

10

Acum o potriviti de sare si mirodeniile preferate - piper negru macinat, frunze de dafine, boia, etc.

Amestecati bine, lasati inca 5 minute pe aragaz, apoi inchideti focul si lasati-o fara capac sa se patrunda inca 20-30 de minute inainte de servire.

Este fantastic de buna, o puteti combina cu orice, dar noi o preferam simpla, cu paine de casa.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3 kilograme (8-10 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:

Comentarii

Nici un comentariu pana acum. Posteaza tu primul comentariu !