Sotul meu este mare amator de varza calita, dar mai ales in varianta cea mai simpla, adica varza calita la ceaun cu carne, asa ca la mama lui. Eu am multe retete de varza calita - la cuptor, de post, cu carnati, cu ciolan, etc, dar am fost surprinsa ca nu am pus aceasta reteta de baza, gatita pe aragaz.
Carnea de obicei imi place sa folosesc de porc - o bucata mai grasa, fleica sau ceafa, dar puteti inlocui cu orice alta carne preferati - vita, curcan, pui, rata, etc. Singura recomandare este - daca folositi carne cu mai putina grasime, va trebui sa adaugati mai mult ulei la calit in cratita/tuci. Varza folosesc simpla, adica dulce, dar iarna o pot combina cu varza murata, pentru un plus de gust si aroma.
Iar ca raspuns la vesnica intrebare - "De ce nu adaug apa in varza calita cat o gatesc", cu siguranta voi zice - "Nu adaug pentru ca nu este nevoie, daca gatiti corect aceasta mancare!". Aburii formati in timpul gatirii, si apa din varza sunt suficienti, iar daca adaugati apa in plus, riscati sa obtineti o varza calita prea apoasa si cu aspect de terci.