Ciorba de perisoare

     O ciorba gustoasa, satioasa si deosebita de ciorbele clasice. Aceasta reteta de ciorba de perisoare am invatat s-o fac aici in Romania, poate sunt unele improvizari, dar nu sunt multe.

Ingrediente

Ceapa alba
2 buc
Morcovi
1 buc
Ardei gras
2 buc
Radacina de telina
1 buc
daca este mare, folositi numai jumatate
Radacina patrunjel(Albitura)
200 g
Rosii cubulete din conserva de 300g
1 buc
sau 2 rosii
Carne tocata vita
300 g
sau carne de pui, porc
Orez
3 linguri
Il fierbeti in apa si il lasati sa se racoreasca.
Ulei de floarea soarelui
50 ml
Cimbru uscat
1 lingurite
Patrunjel verde
1 buc
1 legatura
Oua
1 buc
Bors acru
0.5 l

Pasi de urmat

1

Spalati, curatati legumele - ceapa, morcov, ardei, telina, pastarnac.

2

Taiati subtire 1 ceapa, ardeii si ii puneti intr-o cratita de 5 l.

3

Adaugati telina si pastarnacul taiate marunt.

4

La fel faceti si cu morcovul. Eu am improvizat putin si am pus si o bucata de praz.

5

Intr-o tigaie caliti o jumatate de ceapa, adaugati rosiile cubulete si lasati 2-3 min sa se patrunda.

6

Adaugati compozitia de ceapa cu rosii in cratita, turnati 2-3 l de apa(sau ca ciorba de perisoare sa iasa si mai delicioasa ar fi f.bine sa turnati supa de oase) si puneti la fiert.

Cand incepe sa fiarba, faceti focul mic si lasati 30 min.

7

Intr-o farfurie amestecati carnea tocata cu orezul fiert,ou, sare si piper negru. Puteti adauga si verdeata preferata. Amestecati bine(cel mai bine se amesteca cu mainile:)

 

8

Formati din acest amestec bilute mici, de marime medie si le asezati pe o farfurie sau fund stropit cu apa.

9

Dupa ce au fiert legumele 30 min, potriviti supa de legume cu sare, bors acru( sau lamaie).

Puneti atent perisoarele, lasati focul mare pana incep sa fiarba, apoi il dati incet si lasati 10-15.

10

Taiati o jumatate de ceapa si patrunjelul marunt.

11

Dupa 10-15 min, puneti verdeata, ceapa si cimbrul in ciorba si stingeti focul imediat.

Lasati 20-30 de min, inainte de servire, cratita cu ciorba acoperita cu capac, ca sa se patrunda toate aromele.

Ciorba de perisoare este gata! Pofta Buna!

Cantitate: 4 l (6-7 portii)
Timp de preparare: 50 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 50 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Mihaela
Mihaela (19 May 2009, 16:47)

...mmmmmm... ce pofta mi s-a facuuut Lena.... cred ca este f  delicioasa...

olivica
olivica (29 August 2009, 12:58)

Am facut si eu pentru prima data ciorba de perisoare, dupa reteta de pe site, si mi-a iesit foarte buna!! Initial mi se parea ca este greu de pregatit, si ca dureaza foarte mult, dar urmand toti pasii mi-a parut chiar foarte simplu!

Site-ul acesta este foarte util. Cand esti in pana de idei tragi cu un ochi "pe sait la Lena" si imediat poti sa pregatesti ceva nou, apetisant si foarte gustos pentru ai casei sau pentru musafiri! BRAVO!!!

mihaha (15 September 2009, 16:48)

deci,am facut o ciorba ffff buna! inainte nu-mi iesea asa,sincer.

mihaha (15 September 2009, 16:48)

deci,mi-a iesit o ciorba fff buna! inainte nu-mi iesea asa,sincer.

lena
lena (15 September 2009, 17:17)

mincaciosii
mincaciosii (17 October 2009, 00:12)

......Lena....Lena....reteta aceasta s-a imprimata på retina for ever...cind voi avea putin timp,am s-o pregatesc sotului....ii plac ciorbele LA NEBUNIE...sunt curioasa cum le va place fetelor....cruditatzile le plac la nebunie..dar nu fierte....asa sunt multzi copii....Site-ul tau e f. profesionist si bine organizat....multe felicitari....sunt mindra de tine/voi...am o sora in Canada...care v-a cade pe spate cind ii voi da adresa ta de site. mii de salutari...Mincaciosii.

lena
lena (17 October 2009, 09:38)

Multumesc Mult!  Ma bucur ca va place site-ul meu, l-am facut la insistenta unor prieteni si din placerea de a gati. Va pup si va astept cu alte comentarii interesante si utile

micky (26 November 2009, 13:59)

Salutari din Germania!!Acum citeva zile am cautat retete romänesti si am dat peste saitul tau.Nu pot de cit sa te laud,stilul tau de a descrie retetele e unic,foarte detailat  si foarte pe-nteles sint bucuroarsa ca te-am "depistat".Ai cumva si reteta pt.ciorba de burta?

lena
lena (26 November 2009, 14:06)

Multumesc Mult! Din pacate nu-mi place ciorba de burta, sau poate ce am gustat eu nu o fost bine facut - dar nu-mi place si nu o gatesc. Sunt sigura ca o gasesti pe net, cineva pe forum a promis ca o pune. Te anunt eu daca ceva

maslinutza (02 February 2010, 23:03)

reteta trebuie sa iasa foarte buna!!!!insa nu inteleg ce rol are ceapa adaugata la sfarsit?nu ramane cruda? scuze de intrebari,,,

lena
lena (03 February 2010, 09:01)

Nici o problema cu intrebarile, foarte bine ca ma intrebi daca nu intelegi ceva.

Chestia cu ceapa cruda la sfarsit este o chestie care m-a invatat bunica, la toti cei care am recomandat sa faca asa au fost foarte incantati de gustul ciorbei. Ceapa fiarta isi pierde din arome, asta cruda nu reuseste, doar un pic se opareste si lasa aroma naturala. Nu este tare, nici nu se simte - poti s-o tai mai marunt atunci va fi si mai bine.

roxxyy28 (08 February 2010, 18:17)

am facut si eu vineri ptr prima oara cioarba cu perisoare, vreau sa spun k mi-a iesit foarte buna,iar sotului meu i-a placut la nebunie.

Madi
Madi (19 February 2010, 11:21)

Felicitari pentru site abia acum l-am descoperit si arata f bine imaginile cu retete,apetisante, o sa incep si eu sa prepar cateva.Dar sa nu uit de ce am scris azi, pt ciorba de burta.Nici mie nu imi placea din acelasi motiv, am mancat la cineva si mi s-a parut oribila, dar pt ca ii placea sotului meu am hotarat sa o gatesc si eu si am primit numai laude.Prima data am facut-o cu telefonul la ureche, la celalalt capat fiind sora mea. Toate cele bune

 

crina
crina (01 May 2010, 20:03)

Grozava reteta am sa o incerc maine , pentru ca mi-am pus in gand sa fac ciorba cu perisoare si perisoare cu tarhon (cu sos) . Eu o faceam mai traditonal (mai simplu) dar maine incerc reteta ta. Multumesc pentru retetele tale si sfaturi.

piticmic (21 May 2010, 13:23)

Am facut-o marti !!!! S-a terminat repede ..... de ce ??? Pentru ca a fost EXTRAORDINARA !!!!! Lena ... sa-ti dea Dumnezeu sanate si celor dragi tie...si la cat mai multe retete gustoase

egidia
egidia (28 August 2010, 12:50)

am facut si eu!!!e minunata!!!

TaniaA (01 September 2010, 11:41)

de curand am facut pentru prima data ciorba de perisoare si bineinteles am folosit reteta de pe Lalena. ro pentru ca eram sigura ca o sa iasa bine si asa a si a fost, ciorba a iesit perfecta.

claudia1976 (02 September 2010, 08:16)

Îmi sunt de un real ajutor reţetele tale. Până să te descopăr, aveam impresia că n-o să stiu să gătesc niciodată... Multumesc.. . Ciorba e delicioasă. Am primit felicitări acasă. Nu se gândea nimeni că ştiu să fac ciorbă de perişoare fără să se împrăştie perişoarele, dar de data asta mi-a ieşit. Încă o dată multumesc !

amalia80 (02 September 2010, 11:12)

Eu pregatesc o supa de vita in care adaug legumele si apoi perisoarele. Oricum ar fi preparata, este ciorbita noastra preferata.

Lavi
Lavi (25 September 2010, 09:18)

Lena, eu fierb mai intai niste oase de vita sau porc, sau niste carne.........apoi pun legumele........si zeama rezultata are un gust mai bun. O servim cu smantana !

 

MariaP (29 September 2010, 16:45)

E tare satioasa si gustoasa aceasta ciorba ! Eu pun in compozitia de perisoare si putin bulion,  doar asa... pentru culoare/aspect.

bia cris
bia cris (21 October 2010, 22:26)

mmmmm....ce buna mio iesit la ciorba sotu meu a mancat toata ciorba a da si ma intrebat ca cand mai fac (dupa fro juma de ora )

Galia
Galia (04 November 2010, 22:10)

Am facut ciorba de perisoare weekend-ul trecut si am fost placut surprinsa de ce bunatate a iesit.

Sincer, imi era frica sa nu se desfaca perisoarele, dar s-au tinut foarte bine, nu s-au desfacut - cu siguranta se datoreaza faptului ca fiecare pas este descris amanuntit si n-ai cum sa gresesti.

Lavi
Lavi (11 November 2010, 08:36)

n-am fiert niciodata orezul inainte de a-l amesteca cu carnea?

ma gandeam ca se va face terci si si perisoarele se vor desface, o sa incerc si eu metoda asta.

ksina (16 November 2010, 19:55)

chiar daca nu stiu eu sa fac prea multe mancaruri....asta mi-a iesit superrrrr am incercato

claudiadumbrean
claudiadumbrean (17 November 2010, 22:14)

a2a reteta pe ziua de azi incercata. uau!! ff interesanta partea cu ceapa proaspata la finalul ciorbei, ii da un gust excelent

Galia
Galia (22 November 2010, 22:09)

Acum mi-am dat seama cat am pierdut cand am evitat sa folosesc telina in ciorbe. Sotul meu e cam mofturos la mancare, e mai mult carnivor si legumele nu prea le mananca de aceea mereu ma confruntam cu problema : ce sa pun in ciorba ?!

Dupa ce am facut aceasta minunata ciorba de perisoare am descoperit ca telina o mananca foarte bine si de acum in colo o folosesc neaparat in ciorbe. Ce fericire pe capul meu !!!

Ellena
Ellena (03 December 2010, 22:55)

Buna Lena, am facut azi aceasta ciorba de perisoare si mi-a iesit fff.buna! E f.buna indeea ta, de a pune verdeata, ceapa, etc. la sfarsitul ciorbei, da un gust deosebit ciorbei, acest truc in folosesc la toate ciorbele pe care le fac!E un mic secret de care nu stiu toate gospodinele!

5 stelute cu plus pentru o ciorbica gustoasa!

Dana37 (06 December 2010, 15:34)

......dar.......CIORBA DE BURTA???????????............Mi-ar placea sa postezi o reteta de a ta, Lena!!!!

chety
chety (19 December 2010, 20:37)

waww ce bn arata am sa o fac si eu acum de Craciun,,,,,nu am facut niciodata cu orezul fiert ,,,,dar ma gandesc ca daca la tine a iesit bn la mine de ce nu?Lena si-ti multumesc ptr retetela tale minunate Sarbatori cu bine langa cei dragi

stiuca
stiuca (26 January 2011, 18:27)

Mai fetelor moldoveni acresc ciorba de perisoare cu bors ,ardeleni cu zeama de varza,dar inainte de al pune in oala trebuie dat un clocot,ca daca nu se spumuieste ciorba,este valabil si la bors .Noi in ardeal m-ai punem ceva tarhon ,dar nu mult pe linga celelalte verdeturii .Si se m-ai face dresatura cu ou si cu smintona .,dar de daca ai .si iti place .

GENA
GENA (14 April 2011, 11:55)

 Astazi am facut-o.Mi-a iesit o minunatie.

stiuca
stiuca (18 April 2011, 17:35)

Sunt convins ca daca pui si suflet nu are cum sa nu iasa ..Sunt convins ca si Lena i-mi impartaseste opinia

GENA
GENA (18 April 2011, 23:56)

 VA ROG FRUMOS SA-MI DATI SI MIE RETETA DE CIORNA DE BURTA.MULTUMESC MULT.

lena
lena (19 April 2011, 14:17)

De acord Stiuca

Gena mai bine cauta pe google reteta de ciorba de burta - eu sigur nu stiu s-o fac pt ca nu-mi place - nu suport mirosul. Gasesti pe alte site-uri sigur

GENA
GENA (19 April 2011, 20:13)

 MULTUMESC MULT PT INDICATIE.SPERAM SA MI-O DATI D-VOASTRA PT CA AM INCEPUT SA GATESC EXACT CUM SCRIE AICI.DAR ORICUM MULTUMESC SI O SA CAUT PE GOOGLE.VA DORESC SARBATORI FERICITE SI DOMNUL SA VA BINECUVINTEZE  

stiuca
stiuca (21 April 2011, 09:58)

GENA nu fi suparata ,ca nici eu nu PREA o ador ,asa ca sunt convins ca nici LENA ,de aceea nu a fost interesata ,dar gusturile nu se discuta .Paste fericit TUTUROR GOSPODINELOR cu cercei .

Ricea (15 July 2011, 10:05)

mmmmm......., o ciorba foarte buna

 

Ricea (15 July 2011, 10:05)

mmmmm...o ciorba foarte buna

Pau Buli
Pau Buli (30 August 2011, 23:34)

E perfecta! Si foarte usor de preparat! Imi imaginam ca e imposibil de facut perisoare gustoase si .. cu forma :)) Multumesc!

danuta (06 October 2011, 14:42)

 buna lena cum pot sa fac sa imi trimit retetele pe adresa mea de email ca sa le am la indeman ....iti multumesc daniela

Gabriela Vilcu
Gabriela Vilcu (07 November 2011, 13:14)

Am facut si eu pentru prima data ciorba de perisoare..a iesit foarte buna..multumesc

magalo
magalo (07 November 2011, 18:16)

am si eu o intrebare . cu spuma care o fac perisoarele al fierbere ce se intampla ?

lena
lena (07 November 2011, 18:19)

La mine parca nu a facut asa multa, dar daca iese o strangi usor cu lingura sau spumiera.

magalo
magalo (07 November 2011, 18:19)

mersic . ai un site super . felicitari

magalo
magalo (08 November 2011, 20:55)

am facut rteta . pentru prima data mi-a iesit o ciorba de perisoare buna .

danielle (14 December 2011, 21:37)

excelent, am facut ciorba dupa retzeta ta, si a ieshit nemaipomenita ,eu o fac putzin altefel care este buna(cel putzin asha mi s-a zis) dar treaba cu ceapa la urma mi-a placut, face sens, ishi pastreaza gustul . Tot timpul in viatza invetzi  ceva nou...multzumesc si felicitari . nu vreau sa ma repet dar eshti singura dupa site romanesc care il urmaresc cu placere si mai invatz lucruri noi (din bucataria romaneasca). Si eu sant fericita ca te-am "depistat" .

despre ciorba de burta, o fac o data pe an si atunci e iarna . la familia mea nu le place , o fac numai ptr. mine...am sa postez etzeta curand.

milica
milica (16 December 2011, 20:58)

BUNA SEARA lENA ESTE FF BUNA  DAR EU PUN SI UN PIC DE LEUSTEAN

 

milica
milica (16 December 2011, 20:59)

buna tare multumim

NadrArt
NadrArt (02 January 2012, 22:53)

Sarbatorile acestea le-am facut cu retete majoritar de la tine! Iti multumesc! Sunt foarte incantata de tot ce am incercat pana acum!

amalia16
amalia16 (14 January 2012, 19:42)

Fooarte buna!  

Tania Meghega
Tania Meghega (26 January 2012, 16:24)

Salut. Demult am vrut sa iti spun multumesc pentru acest site minunat, cred ca e cel mai coool dintre toate care am vazut pe net. Aceasta a fost prima reteta care am facut-o, vreau sa zic ca a iesit super, si acum o fac ft des.  

lena
lena (26 January 2012, 16:28)

Tania iti multumesc f.mult pt apreciere si pt comentarii - chiar imi pare bine si sunt f.bucuroasa ca va este util si va plac retetele

lilianamunteanu
lilianamunteanu (30 January 2012, 00:23)

Uite-asa Lena, draga, m-ai ajutat sa imi prepar prima mea reteta de ciorba si perisoare. Alex a apreciat-o!

vicusha
vicusha (10 February 2012, 20:12)

In sfirsit i-a venit rindul si ciorbei de perisoare ( demult planuiam sa o fac). Am respectat pasii retetei, doar ca eu mai intii dau apa in clocot si mai las sa fiarba 3-5 minute, dupa care adaug un pic de sare ( astfel iese din apa oxigenul ramas), dupa care adaug legumele. In asa mod se pastreaza vitaminele. Mersi mult pentru reteta. A iesit delicioasa

Claudia1992 (20 February 2012, 01:56)

ciorba de perisoare este una dintre preferatele mele!! asa mi-ai facut o pofta. trebuie neaparat sa o incerc!!!

Zapacita
Zapacita (07 March 2012, 23:13)

Foarte gustoasa,numai ca eu nu pun orez in perisoare , nu-i place sotului,si oricum eu folosesc numai orez brun sau auriu si nu merge .

cristinutza cristina (02 April 2012, 18:40)

 Abia astept sa mananc din ea, numai ca eu n-am rezistat si i-am pus si o sfecla rosie, e foarte buna!

stiuca
stiuca (03 April 2012, 13:06)

 Galia telina este foarte buna la toate,cele ,In ardeal se pune in toate mincarurile ,aproape.

stiuca
stiuca (03 April 2012, 13:10)

 Fetelor vedeti ca,  cu smintina este fantastica dar combinatia nu este sanatoasa .In ardeal este o VORBA ; Tot ce-i gustos ,nu este Sanatos .

CARMENICA
CARMENICA (25 May 2012, 10:30)

ciorba de perisoare este foarte buna,eu o acresc iarna cu zeama de varza!

CARMENICA
CARMENICA (25 May 2012, 10:33)
CARMENICA
CARMENICA (25 May 2012, 10:44)

vad ca pozele facute cu telefonul nu intra si mai sus am dat linkul si nu se deschide! ori gresesc eu ceva,ori gresesc eu ceva!

lena
lena (27 May 2012, 09:57)

CARMENICA, link-ul l-ai pus intradevar gresit, nu stiu de unde l-ai copiat si cum au ajuns acele [IMG]-uri acolo in link. Corect ar fi http://i50.tinypic.com/k3kxgy.jpg

Cat despre faptul ca pozele facute cu telefonul nu intra, nu stiu ce sa zic. ar trebui sa mearga indiferent cu ce sunt facute. Ti-a dat vre-o eroare cand ai incercat sa pui acea poza?

CARMENICA
CARMENICA (28 May 2012, 07:30)

exact cum am zis : gresesc eu pe undeva !

viopop77 (02 July 2012, 23:26)

  am fost foarte incantata cand am gasit aceasta reteta si am urmat-o cum scrie la carte dar am ruinat totul fiindca sotul meu spune ca nu trebuia sa pun cimbru...ori am pus eu mai mult de o lingurita ori doar ce am descoperit ca sotului meu nu ii place cimbrul...nu am mai auzit pe nimeni sa spuna ca nu ii place cimbrul...dar sotul meu spune ca parca ar manca mucegai...

am sa le sun pe mame sa le intreb daca ele puneau cimbru sau nu...intr-adevar are un gust diferit decat ciorba de perisoare pe care o mancam acasa la mama...si cred ca cimbrul e de vina din pacate...data viitoare nu am sa mai pun...pupici.

Lia1
Lia1 (13 September 2012, 21:01)

Lena, sa incerci si cu zeama de varza in loc de bors. Este parca si mai buna. In piata la mine gasesc si vara zeama de varza.

adrianab (28 October 2012, 00:18)

Draga Lena, mi-am facut cont special ca sa iti multumesc pentru tot ce faci pentru noi! De cand am descoperit site-ul tau, gatitul a devenit o placere. Am pregatit si eu minunata ciorba si a iesit perfecta ca de altfel orice reteta am incercat de aici. Cu infinita recunostinta, Adriana

davidgigi (16 March 2013, 12:19)

super reteta!toate retetele pe care le-am incercat de pe acest site sunt perfecte!10 cu coronitza

ianadeea (23 May 2013, 09:18)

 Salut Lena. Tocmai am facut ciorbita asta, si vroiam sa-ti zic ca-i tare buna, acrisoara si aromata (de la borsul facut tot dupa reteta ta: bors de casa), si a iesit o cantitate considerabila, avem ciorba toata saptamana. Multumim de reteta. Pupici . Andreea.

lena
lena (23 May 2013, 09:42)

Ma bucur mult! Sa aveti pofta buna!

nabuco (10 September 2013, 19:48)

Salutare,Lena! Te rog sa imi explici un lucur pe care nu il inteleg la reteta asta. Fierbi radacinile in 5 l de apa. Apoi adaugi ceapa cu rosiile si pui iar 2-3 l de apa. Deci avem 8 l de lichid. Cum pot 300 g de carne si cateva legume sa dea gust la atat de multa apa. Eu inteleg ca apa se mai evapora..dar chiar asa?...E ceva ce nu inteleg? Lumineaza-ma, te rog!

lena
lena (10 September 2013, 20:33)

Volumul cratitei in care se fierb legumele are 5 litri(sa incapa cei 2-3l de lichid si legumele) - nu se adauga 5 3 litri, doar 3 litri, citeste atent reteta.

alexandra1502 (14 October 2013, 19:58)

O reteta foarte buna, pana acum o faceam pe a lu soacra mea, de care nu eram multumita de loc, dar a ta e geniala, si am primit felicitari de la sot, si spre uimirea mea, ma laudat soacrei mele. Multumesc pentru ca te-ai straduit sa faci un sit pentru noi incepatorii, care nu avem o baza, dar cu ajutorul tau reusesc sa ma inspir sa gatesc retete variate. Te pupam

i

boboc ionut (11 November 2013, 15:10)

 Draga Lena,ai un site soooper,ciorba de perisoare o gateam de mult timp insa.chestia cu ceapa la finis nu am stiut-o,acum ca o stiu am sa o si aplic...fetelor,spor la treaba,cu LENA nu ne vom plictisi niciodata......sper sa nu ne si ingrasam....o zi minunata va doresc tuturor.

 

 

ionypet
ionypet (27 January 2014, 19:59)

Draga Lena , multumim ca existi.Am facut si eu multe din retetele tale si toate au fost super apreciate.

 

 

Rooxy
Rooxy (17 February 2014, 12:06)

Absolut delicioasa! Sarut mana pentru masa

Gabytza102 (26 April 2014, 00:36)

 E prima data când fac ciorba de perisoare si nu înțeleg cum procedez cu rosiile si ceapa calita , când le adaug la începutul fierberi cu legumele sau mai la sfârșit? Va multumesc mult... Si încă ceva va rog, pot pune leustean in ciorba de perisoare sau numai patrunjel se pune? 

lena
lena (26 April 2014, 18:23)

Poti pune orice va place ca aroma - dar anume ciorba de perisoare se face cu cimbru si patrunjel.

Gabytza102 (27 April 2014, 12:16)

Dar totuși nu știu când sa pun ceapa sirosile calite? Va multumesc

lena
lena (27 April 2014, 20:05)

Cititi atent pasii 5-6.

tiki
tiki (19 July 2014, 08:38)

            Buna. Acuma vad ca nu am pozat niciodata aceasta ciorba !!!! De ce? Probabil ca asa o faceam si eu pana la final. Ce vreau sa spun este ca i-am dat baiatului meu la el acasa sa manance si peste cateva zile m-a intrebat ce am adaugat ca a fost nemaipomenita zama, lichidul !!. A spus perisoarele normale, le stiau (si "nora" mea),dar supa f. buna. Nu am stiut ce sa raspund, i-am spus ca nimic nu e diferit fata de alta data. Ca acuma sa intru sa vad reteta si m-am luminat. FINALUL. Aceea ceapa cu verdeata pe care nu o faceam pana acuma. Vedeti ce mult face? Bune papile gustative au. Hahaha. Multumesc. Pupici.