Zacusca de vinete

Zacusca de vinete

Imi place foarte mult zacusca si mancarurile cu vinete si ardei, dar zacusca de vinete este preferata si in fruntea tuturor.

La noi acasa aceasta reteta de zacusca se mai numeste Tocana de vinete, si mult timp nu prea intelegeam aici in Romania termenul de zacusca.

Am avut cateva incercari nereusite s-o cumpar, am si preparat diverse variante, dar "regina" tuturor zacusca de vinete inca era in testare. Anul trecut am avut timp sa fac toate etapele(am si adunat sfaturi pe parcurs de la diverse gospodine), sa ma joc cu ingredientele, cu conservarea, si a trecut testul peste iarna - nici un borcan nu a explodat, nu si-a schimbat gustul, si asta fara aspirina!

Acesta varianta eu zic ca este cea mai exemplara, perfecta, desi un pic mai complicata si mai lunga dar daca va organizati corect o sa va bucurati de proces si de rezultate. Inainte sa va apucati efectiv de mixarea finala a ingredientelor sa faceti urmatoarele, chiar partajate in diverse zile libere:

- Coaceti vinetele pe tabla(tigaie veche, sau cuptor), le curatati, le scurgeti bine si daca nu le faceti in 1-2 zile le congelati.

- La fel si ardeii cu gogosarii - copti, presarat sare, lasat sub capac si curatati bine de piele si seminte. Le congelati la fel daca nu preparati zacusca in 1-2 zile.

- Apoi din bulionul de rosii preparat pentru iarna, lasati la o parte, la frigider, 3 litri pentru zacusca. Daca nu faceti bulion treceti prin masina de tocat sau robot vreo 3 kg de rosii si le folositi in zacusca.

Dupa ce ati facute cele de sus, va apucati de reteta, si va garantez ca o sa aveti zacusca de vinete de nota 20! Gustoasa, aromata, densa, perfecta chiar si pentru cei mai mofturosi amatori de zacusca :)

Ingrediente

Vinete coapte, curatate si scurse bine
3 kg
ca sa fie mai gustoase(cu miros usor de fum) le faceti pe tabla sau gratar - dar merg bine si facute in cuptor
Ardei si gogosari copti si curatati
2 kg
proportia de ardei/gogosari poate sa fie variabila - de preferat la fel sa-i faceti pe tabla sau gratar
Ceapa alba
2 kg
Bulion de rosii
3 l
Ulei de floarea soarelui
500 ml
Sare
3 linguri
dupa gust

Pasi de urmat

1

Prima etapa:

- coaceti vinetele, le curatati, scurgeti bine printr-o sita.

Eu le-am congelat si am facut zacusca in alta zi.

2

Etapa a 2-a:

- coaceti si curatati ardeii si gogosarii(imediat dupa copt le presarati cu sare, acoperiti cu capac si lasati vreo 30 de minute, apoi le veti curata mult mai usor).

Eu la fel, le-am facut intr-o alta zi, am congelat si am facut zacusca mai incolo.

3

Etapa a 3-a este sa faceti bulionul, sau pasati 3-4 kg de rosii.

Apoi va fi efectiv procesul de preparare:

- aici vedeti in poza toate ingredientele gata preparate si de utilizat la zacusca.

4

Ceapa se toaca marunt intr-un robot de bucatarie sau masina de tocat carne.

Uleiul se incinge bine intr-un ceaun mare, se adauga ceapa, si lasati sa se caleasca amestecand periodic.

5

Apoi cam dupa 15 minute adaugati bulionul de rosii, amestecati si lasati sa fiarba inca vreo 15 minute impreuna.

6

In acest timp vinetele le dati prin robot sau masina de tocat carne, la fel si ardeii.

7

Apoi intr-un alt ceaun mai mic sau tigaie adanca turnati putin ulei, vinetele,ardeii si le lasati sa se caleasca vreo 15 minute impreuna.

8

Apoi turnati amestecul de vinete in ceaunul cu ceapa si bulion.

9

Amestecati, potriviti de sare si  cand incepe sa fiarba bine faceti focul mic si lasati vreao 2-3 ore la fiert, amestecand periodic.

10

Aveti grija sa o acoperiti putin, pentru ca sare si puteti sa va frigeti la mana, mai ales cand amestecati.

11

Observati ca pe parcurs cat fierbe, se schimba textura, gustul, culoarea - este foarte important aici sa aveti rabdare s-o fierbeti cat mai mult si mai bine.

Este gata atunci cand devine lucioasa, uleiul iese la suprafata si zacusca este densa.

12

Apoi o turnati asa fierbinte in borcanele curate si uscate din timp(eu le pun la cuptor cam 30 de minute, la 150 grade).

Aveti grija sa nu le umpleti prea tare, lasati cam 1 cm liber de la gura borcanului.

13

Le infiletati bine cu capace de metal curate si bune(sa nu fie ruginite).

14

Si le puneti asa fierbinti in cuptor fierbinte preincalzit la 150 de grade.

Eu le las cam 30-40 de minute sa fiu sigura ca stau peste iarna fara aspirina.

Au stat perfect, asa ca fara grija folositi metoda cuptorului pentru sterilizare.

15

Opriti cuptorul dupa acest timp, deschideti usa si lasati asa sa se raceasca borcanele complet, eventual peste noapte.

Si gata, le depozitati, de preferat la loc racoros si uscat.

Desi poate sa para procesul mai complicat, sa stiti ca nu este - dar zacusca mai buna decat asta nu am mancat, este perfecta din toate punctele de vedere.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 10 kilograme (15 borcane de 350g)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: expert
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:
Nota: 5 (16 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 120

SimonaPrisaca541
Simona Prisaca (SimonaPrisaca541) 25 oct 2019, 13:52

Daca pun ghebe in loc de vinete e in regula??? 

lena
Elena (lena) Simona Prisaca (SimonaPrisaca541) 25 oct 2019, 13:53

Sigur, puteti incerca.

Malinutza
Malinutza 12 sep 2019, 11:49

Multumesc mult, Lena! Delicioasa zacusca!

Augustina1989
Augustina1989 09 sep 2019, 19:08

Super.Multumesc frumos!

Sin Elena
Sin Elena 12 oct 2017, 16:26

Pentru concurs

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Anna Aniuta
Anna Aniuta 28 apr 2016, 15:07

Lena, esti superba! Zacusca mai buna chiar nu tin minte sa mai fi gustat! Eu stau in Emirate si cam ducem dorul bunatatilor noastre. Am zis hai sa fac si eu zacusca. A fost bomba! Am avut in mai multe zile invitati romani, moldoveni si ukraineni. Pai nu se puteau satura! Le-a placut la toti. Dupa care am servit si o prietena sirianca, si a fost impresionata. Mi-a si zis sa fac business aici cu zacusca ca ma fac milionara! :)😂

Poza mea pentru reteta:
oana777
oana777 28 oct 2015, 05:06

Am o intrebare cu privire la valabilitate. Am gasit "ascunse" in camara 5 borcanele cu zacusca facuta in decembrie 2012. Am desfacut un borcan, arata normal si nu are nici vreun miros urat. Oare o mai fi bune? Cam cat tine zacusca de casa? Multumesc anticipat :)

P.S. Reteta e super! Felicitari!

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) oana777 29 oct 2015, 13:35

Hmm, eu nu as recomanda sa o tineti mai mult de 2 ani, mai ales in conditii de bloc, nu la rece. Dulceturile mai merg tinute mult, dar legumele parca nu as avea curaj.

Stiintific nu stiu exact, asa ca vedeti :)

tatianaS
tatianaS 06 oct 2015, 10:21

Este foarte gustoasa. Am făcut-o si anul trecut ,acum am pregatit legumele ma apuc de treaba. Doamne ajută.

Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 16 sep 2015, 08:51

Buna. In nici un an nu am postat. Am si eu scrisa pas cu pas, dar....Atata spun. Anul acesta 39 de borcanase. Cred ca e cea mai muncita conserva, dar si ....buna.Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
niculina14
niculina14 19 sep 2014, 10:31

Am facut si eu reteta, si a iesit intr-adevar foarte gustoasa. Sunt foarte multumita de ea si de acum o voi face mereu.

Nota mea pentru reteta:
mamaMIHAELA
mamaMIHAELA 25 iul 2012, 19:46

Lena , fiecare reteta de a ta pe care am incercat-o a fost o reusita !  Iar anul acesta, pentru prima data, ma voi incumeta sa fac zacusca ! Sunt sigura ca va fi delicioasa !

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile