Pandispan de ciocolata

Pandispan de ciocolata

Pandispanul de care m-am indragostit din prima - stiti senzatia cand iti iese ceva "exact asta, anume asa vroiam eu sa fie pandispanul si tortul!". Si moale, si ciocolatos, si pufos, si nu trebuie insiropat (numa daca tare va place) si plus la toate se face repede si simplu. Nu necesita si timp de "asezare" ca la pandispanul clasic, deci chiar pacat sa nu-l incercati.

Merge si servit ca un chec simplu, pudrat cu putin zahar sau ca cel mai delicios si reusit blat de tort. Se poate umple cu orice crema va place - eu la prima incercare nu m-am complicat si l-am umplut cu o crema de smantana (din aceea de 32%), amestecata simplu cu zahar si vanilie. Acum vreau sa incerc ceva mai delicat, urmeaza si reteta :)

Natalia, merci mult de asa o reteta geniala, esti tare ca intotdeauna

Atentie! Reteta trebuie obligatoriu salvata in caietul cu retete, recomand pentru ca si lalena.ro este un fel de caiet de retete pentru mine - retetele bune le postez aici ca sa am acces la ele oriunde as fi - si bineinteles si voi :)

Ingrediente

Cacao pudra
0.5 pahare
sau 60g
Apa clocotita
180 ml
Oua
6 buc
Zahar
300 g
Ulei de floarea soarelui
120 ml
Faina alba calitate superioara
280 g
Praf de copt
10 g
1 plic

Pasi de urmat

Pas 1

Se pregatesc toate ingredientele pentru reteta - am masurat toate ingredientele, zaharul l-am impratit in 2 boluri mici a cate 150g in fiecare. Faina se amesteca cu praful de copt.

Pandispan de ciocolata - Pas 1
Pas 2

Apa clocotita se adauga la cacao si cu un tel sau lingura se amesteca bine sa nu mai fie cocoloase.

Pandispan de ciocolata - Pas 2
Pas 3

Separati albusurile de galbenusuri - in 2 boluri mai mari.

Pandispan de ciocolata - Pas 3
Pas 4

Albusurile se bat spuma - cand se intaresc putin, adaugati in reprize 150g de zahar. Trebuie sa fie spuma mai tare, cam ca la bezele.

Pandispan de ciocolata - Pas 4
Pas 5

Galbenusurile se bat spuma cu 150g de zahar. Adaugati cate putin uleiul, sa se incorporeze complet.

Pandispan de ciocolata - Pas 5
Pas 6

Apoi incorporati compozitia de cacao, racita putin.

Pandispan de ciocolata - Pas 6
Pas 7

Si ultima este faina si praful de copt  - amestecati bine cu telul sau mixerul sa nu fie cocoloase.

Pandispan de ciocolata - Pas 7
Pas 8

Adaugati aceasta compozitie la albusurile batute spuma - sau le adaugati in vreo 2-3 reprize - si amestecati incet cu miscari de sus in jos, sa nu se dezumfle albusurile.

Pandispan de ciocolata - Pas 8
Pas 9

Turnati aluatul intr-o forma rotunda de 28 cm diametru, asternuta cu hartie de copt, sau unsa cu unt si tapetata cu faina. Usor (2-3 ori) scuturati tava de masa, ca sa se uniformizeze aluatul si sa iasa bulele de aer la suprafata.

Pandispan de ciocolata - Pas 9
Pas 10

Puneti tava la cuptor  la 180 de grade, temperatura medie - se lasa cam 40 de minute - pana nu trece testul cu scobitoarea - vedeti in poza, sa fie curata.

Pandispan de ciocolata - Pas 10
Pas 11

Dupa ce s-a racorit putin il scoateti din tava si lasati sa se raceasca complet.

Inainte de ornare, daca a format un cocolos deasupra il taiati atent cu un cutit subtire - sa aveti uniform tortul.

Pandispan de ciocolata - Pas 11
Pas 12

Si aici o poza cu el in sectiune, taiat, pregatit pentru asamblare.

Pandispan de ciocolata - Pas 12
Pas 13

Asa arata cu fundul in sus - eu prefer ca aceasta sa fie partea care vine deasupra, este perfect neteda si comoda pentru ornare.

Pofta Buna!

Pandispan de ciocolata - Pas 13

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 g (1pandispan de 28 cm diametru)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (28 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Natali
Natali 30 Aug 2011, 09:33

e geniala reteta intr-adevar, iese bine chiar si unui incepator!

Nota mea pentru reteta:
iko
nicoleta (iko) 30 Aug 2011, 10:38

iko
nicoleta (iko) 30 Aug 2011, 10:38

O VOI INCERCA CU SIGURANTA!

Mitachi.Maria
Mitachi.Maria 30 Aug 2011, 14:29

cum imi fac timp liber ma apuc  sa incerc pandispanul si va spun daca mia esit bun

Mitachi.Maria
Mitachi.Maria 30 Aug 2011, 14:30

TheValeria71
valeria buleu (TheValeria71) 30 Aug 2011, 16:26

imi place, mai ales ca pe 1 sept. este ziua mamei mele  si m-am gandit sa-i fac un tort, m-am ganditm la tortul pinguin , dar azi ma voi decide pentru ca miine sa ma apuc de treaba

Nota mea pentru reteta:
andy
Andreea (andy) 06 Jan 2012, 14:46

Buna, Lena. pot face acest clat cu o zi inainte sa il montez? vreau maine sa fac foret noire, e ziua sotului, dar nu am timp sa le fac pe toate, dat fiind faptul ca voi prepara si 3 salate:)) totde pe acest site. multumesc anticipat pt rasp

uns

Iryna
Iryna 06 Jan 2012, 23:42

E super reteta...si pandispanul foarte foarte bun...felicitari

Nina-Andreea
Nina-Andreea 05 Feb 2012, 12:35

Am făcut și eu acest pandișpan perfect! A crescut atât de mult încât a ieșit peste forma de copt! Un gust desăvârșit! E bun și așa cum e, gol, nu mai are nevoie de nicio cremă!

Poza mea pentru reteta:
Nina-Andreea
Nina-Andreea 05 Feb 2012, 13:28

Aici e o secțiune. Am tăiat în 3 foi, deși cred că se putea și în 4, la cât de mare și frumos a crescut. E ușor de manevrat, pufos și ușor umed. L-am folosit la un tort Pădurea Neagră.

Poza mea pentru reteta:
sara33
sara33 15 Apr 2012, 17:52

buna lena!am facut si eu pandispanul de cioco dar nu mi a iesit cum ma asteptam.am facut jumatate din reteta pt o tava mai mik,dar cred k am dat o in bara cu cacao,am pus 120g cacao si apa fierbinte 90ml,a iesit foarte gros amestecul si am adaugat putin lapte,in fine a crescut apoi s a lasat parte,in fine,am facut cu crema de capsuni de la tortul diplomat cu capsuni,si cu asta am dat o in bara,am pus jumatate capsuni,jumatate smantana si 2 pliculete de agar agar care normal era pt 2kg crema,nu s a prins,am vrut sa l fac precum tortul diplomat cu portocale,sunt dezamagita.in fine,mai bine faceam tortul diplomat cu parocale si eram mai linistita.dar am sa mai perseverez si trebe sa iasa.pupici!paste fericit!si hristos a inviat!

anad
anad 01 Aug 2012, 10:01

Buna ziua

am incercat reteta dar blatul a iesit aspru, a fost nevoie sa il insiropez consistent pentru a putea fi folosit la tort. Ma puteti ajuta sa-mi spuneti ce am gresit Va multumesc

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 01 Aug 2012, 14:24

Anada posibil ca nu ai batut bine albusurile spuma, oricum este cel mai putin capricios pandispan - greu sa-mi dau seama ce nu ai facut bine.

criss1983
criss1983 15 Sep 2012, 01:12

super bun, pufos si moale , la mine dupa 30 de minute era deja copt , cred ca depinde si de cuptor . data viitoare revin si cu poze ......multumesc ptr reteta :-) 

criss1983
criss1983 11 Oct 2012, 16:41

am revenit si cu o poza.....cel mai bun pandispan .....

Poza mea pentru reteta:
timotei
timotei 06 Dec 2012, 04:30

Foarte  pufos si moale ,chear nu credeam ca pot sa fac un pandispan fara ca la urma sa se lase in jos ,de fiecare data patesc asa cu pandispanul fara cacao.Imi place ca nu trebuie insiropat dar familia mea are un minus nu prea adoram cacao.Lena cum crezi ca daca as pune toate ingredientele dar numai cacao sa nu o pun o sa se primesca?

lena
Elena (lena) timotei 06 Dec 2012, 07:43

Timotei, sincera sa fiu, nu stiu - o sa ma gandesc si la alt pandispan mai simplu sa pun pe site.

Lucica68
Lucica (Lucica68) 07 Jan 2013, 18:00

Ceau Lena,am facut acest pandispan cu crema ganache nuca stafide caramelizate si fierte in lapte,l-am insiropat,a iesit un deliciu de ciocolata,am mai incercat retete de prajituri postate pe site-ul tau,toate au iesit super(nu prea le am cu ornatul) sant super incantata de tortul meu cu pandispanul tau,merci pentru reteta!

P.S.s-a rup un pic,am tras de hartie prea tare :( dar in rest a iesit super!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
mire81
mire81 15 Jan 2013, 17:31

Am facut si eu acest blat de vreo 3-4 ori dar nu prea am fost multumita de cum a crescut si parca a iesit un pic lipicios...oare asa trebuie sa iasa ? In aceasta seara vreau sa l fac din nou ca peste 2 zile este ziua fetitei mele dar as vrea sa stiu care este motivul pt care nu prea imi creste asa cum as dori eu ? gresesc eu undeva ,o fi cuptorul sau "tava " de vina ?

lena
Elena (lena) mire81 15 Jan 2013, 17:34

Cred ca este din cauza cuptorului, lasa-l un pic mai mult, dar la temperatura medie, mai ales spre sfarsit. Daca il scoti prea repede s-ar putea sa fie putin crud inauntru.

Si la testul cu scobitoarea iese bine? Si pune mai putina faina, s-ar putea de la un anumit fel de faina sa iasa mai gros/greu aluatul.

mire81
mire81 15 Jan 2013, 17:45

La cuptor il tin mai mult de 40 min ,o ora , chiar mai mult ca am un cuptor care coace mai greusi daca nu bag o craticioara cu apa in el in timp ce coc blaturi mi le arde sa fie devina si aburul care l scoate apa ?

lena
Elena (lena) mire81 15 Jan 2013, 17:47

Dap, de la aburi este. Il umezeste si ramane umed si greu.

mire81
mire81 15 Jan 2013, 18:01

:( se pare ca asa o sa ma "chinui " pana o sa mi schimb cuptorul....ms din suflet lena pr raspunsuri , si pt retetele minunate cu care ma scoti din dificultate de fiecare data si totodata datorita tie reusesc sa imi uimesc familia si invitatii cand ii chem la masa ...FELICITARI iti doresc multa sanatate si un an plin de realizari si reusite in tot ceea ce ti propui....

sara33
sara33 16 Jan 2013, 16:19

buna lena!am refacut reteta de pandispan,si uite ce frumusete a iesit!l-am umplut cu crema ganache,facuta cu crema de cocos(un fel de smantana de cocos) in locul smantanii pt frisk si cu cioco alba si neagra,apoi glazura tot de p site.a iesit o nebunie!pupici!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
willieric
willieric 16 Jan 2013, 18:58

mire81, si eu aveam probleme cu cuptorul, imi ardea , nu puteam coace nici un fel de aluat.dar pana la urma am gasit o solutie: pun tava cuptorului pe raftul cel mai de jos,cu fundul in sus,iar prajitura o pun in alta tava, pe care o pun pe gratar, mai sus, iar sub ea pun folie de aluminiu, (pe tot gratarul)si nu mi se mai ard aluaturile

willieric
willieric 16 Jan 2013, 19:02

lena,iti multumesc ca m-ai primit in comunitatea voastra si felicitari pentru minunatiile pe care le scoti din manutele-alea doua

LicaStar
Lica (LicaStar) 14 Mar 2013, 18:23

Lena, daca fac pandispanul in tava dreptunghiulara 20x30, ar trebui sa dublez ingredientele? Multumesc!

lena
Elena (lena) Lica (LicaStar) 15 Mar 2013, 08:10

Da, dubleaza ingredientele.

ancuta1991
ancuta1991 17 Mar 2013, 10:15

am incercat sa il fac azi de ziua mea...e genial la gust...insa mi-a crescut muult prea mult....cu siguranta este si din cauza faptului ca tava este  mai mica de 26 nu 28..insa m-a speriat cum a putut sa creasca :)...un deliciu oricum(ca toate retetele de aici de altfel) 

ps: a trebuit sa ma cert cu lumea sa nu il manance asa gol si sa astepte sa il "cremuiesc" si sa il ornez.. :) 

LicaStar
Lica (LicaStar) 27 Mar 2013, 18:24

Ce sa mai... reusita de nota 10, multumita Lenei si saitului ei

Poza mea pentru reteta:
Lucica68
Lucica (Lucica68) 27 Mar 2013, 18:31

E  favoritul meu,o reteta super!

LicaStar
Lica (LicaStar) 28 Mar 2013, 23:24

...tortul e gata, acum sa vina invitatii mult asteptati, parintii care vin tocmai din R.Moldova si apoi... ii dam navala. (crema am facut-o dupa reteta "Crema cu lapte si unt rapida (la microunde)"- foarte rapida si usoara.

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 28 Mar 2013, 23:31

Bravo Lica! Sa te bucuri de vizita parintilor si sa aveti pofta buna!

larissa19
larissa19 15 Apr 2013, 09:40

Nu știu de ce dar pandispanul meu a fost un eseu total.am respectat cu strictete toți pașii,insa rezultatul nu a ieșit așa cum m-a așteptam.in primul rând atunci când l-am pus la cuptor,am așteptat 40 de minute,nu se făcu-se bine si l-am mai lăsat încă 10 min,numai bine cât sa se crape.In al doilea rand,nu mi-a iesit asa pufos,si nici gustul nu ma atragea.Asta e,o sa-l mai încerc si a doua oară.

natalia s
natalia s 03 Jun 2013, 11:40

Buna Lena,spune-mi te rog ce puteam sa gresesc,ca atunci cind am scos blatul din cuptor s-a lasat,si era foarte crescut cind se cocea.Multumesc

lena
Elena (lena) 03 Jun 2013, 11:51

Se mai lasa dupa copt, nu ramane la fel de inalt. Oricum sau l-ai scos prea repede, sau nu ai batut bine albusurile - cauze sunt multe, depinde si de ingrediente si de tehnica. Oricum, dupa ce il tai cred ca ar trebui sa fie bine, este unul din cele mai putin capricioase pandispanuri.

natalia s
natalia s 03 Jun 2013, 12:08

Ai dreptate,l-am scos prea repede,dar vazusem ca e copt si m-am gindit ca o sa fie bine.Deja l-am taiat si pot spune ca e super.Multumesc inca odata pentru ceia ce faci.

tatinela
tatinela 08 Jun 2013, 08:39

l-am facut si eu si i-a iesit perfect,cit umblu prin casa tot trec si ma uit la el....mi-a crescut bine,e uniform,si acuma am inteles de ce celalalte dati nu crestea...toata problema era in albusuri,nu le bateam bine.Azi fac torta,ramine sa ma hotarasc la ce fel de crema fac,multumesc Lena!

tatinela
tatinela 08 Jun 2013, 08:41

iata si o poza!!!

Poza mea pentru reteta:
tatinela
tatinela 08 Jun 2013, 08:41

mai tirziu revin si cu torta!!!

cezar
cezar 08 Jun 2013, 15:59
tatinela
tatinela 11 Jun 2013, 11:09

dupa mine acest pandispan nu trebuie insiropat,pentru ca foarte pufos si puhav si daca il mai si insiropezi se primeste torta prea moale!!!eu l-am facut cu crema de lapte si oua,ft buna si simplu de facut!

natalia s
natalia s 14 Jun 2013, 16:59

Buna Lena,spune-mi te rog,pot face pandispanul dupa aceasta receta fara cacao,doar adaugind inca ceva faina in loc?

lena
Elena (lena) natalia s 03 Sep 2013, 08:44

Arata foarte frumos tortul, si sa tot incercati torturi cu aceasta ocazie multi ani inainte

lena
Elena (lena) 14 Jun 2013, 17:01

Am inteles ca se poate, dar eu nu am incercat. Daca il faci sa ne spui cum a fost.

natalia s
natalia s 14 Jun 2013, 17:16

Buna Lena,as vrea sa fac acest pandispan dar fara cacao, aceasta insemnind sa mai adaug faina dar ce fac cu apa, trebuie sa pun sau nu?

lena
Elena (lena) 14 Jun 2013, 17:45

Am vazut ca se adauga cam 3 linguri de apa clocotita la urma in pandispan, dar erau putin altfel ingredientele, nu exact ca aici. Nu mai adauga faina, daca pui doar 3 linguri de apa fiarta.

Imi cer scuze ca nu m-am uitat deodata, de fapt ma gandeam la alta reteta si ti-am spus ca se poate fara cacao. Mai bine faci un pandispan care sigur iti iese, voi face eu experimente pe viitor si voi da un pandispan cu apa clocotita.

timotei
timotei 19 Jun 2013, 03:25

eu am facut fara cacao si nu mia iesit asa bine,am pus numai 4 linguri de apa si nu mia placut cum sa primit .Asa ca ramin la reteta originala ,cu toate ca nici noi nu sintem amatori de cacao

N.Nina
N.Nina 02 Jul 2013, 21:14

Salut, Lena! Am facut si eu acest pandispan de 5 ori. Primele doua dati mi-a iesit perfect, asa cum trebuia. Insa apoi nu stiu unde tot gresesc de nu-mi mai iese...mai exact creste in cuptor, si cu 5-10 minute inainte sa-l scot, se lasa, apoi cand este scos si-l las sa se raceasca se lasa si mai tare, ca abia mai pot sa-l tai in doua.Atasez niste poze sa vezi diferenta intre torturi, ma refer la grosimea blatului. Please, help, vreau sa fac in week-end tortul Foret Noire (din nou) si mi-e groaza ca iar nu o sa-mi iasa...nu-mi dau seama unde gresesc

Poza mea pentru reteta:
N.Nina
N.Nina 02 Jul 2013, 21:19

Tort cu crema de lapte si ciocolata alba

Poza mea pentru reteta:
N.Nina
N.Nina 02 Jul 2013, 21:25

Tort Bounty. Uite asa imi iese blatul in ultimul timp, ca la acest tort, foarte foarte subtire. Nu numai ca se lasa, dar parca si se aduna, asa, se desprinde de marginile tavii si se increteste  pe mijloc.

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 02 Jul 2013, 21:36

Ciudat, poate gresesti ceva la masuratori sau la temperatura cuptorului...

N.Nina
N.Nina 03 Jul 2013, 14:48

Multumesc, Lena, pentru raspuns. O sa fiu mai atenta la masauratori si poate nu o sa mai deschid asa des cuptorul spre final ( am un cuptor care arde tot ce prinde, de aia stau ca pe ace spre finalul coptului) Pupici

cezar
cezar 11 Jul 2013, 15:10

poza promisa  blatul cel insiropat  cu sosul de ciocolata tot de aici de pe site

Deci o adevarata nebunie   A  iesit un adevarat "Ciornii Print "si  ideia cu ornarea  e tot  de la tine Lena Multumesc mult  pentru tot ce faci pentru noi

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 11 Jul 2013, 16:49

Te pup si ma bucur mult ca va sunt de folos! Sa aveti pofta buna!

Veronica Ella
Veronica Ella 27 Aug 2013, 20:52

Buna! Sunt noua aici pe site si m-au atras foarte mult retetele tale...:) Pe aceasta as dori sa o incerc weekendul acesta, si asa avea o lamurire, daca ma poti ajuta cu o greutate in grame a a cantitatii de cacao folosita, pt ca am stricat multe reteta cu masuratori dupa pahar :) si as dori sa fac totul dupa cantar :) iar, referitor la albusuri, trebuie batute pana raman spuma tare? adica, pana nu cad nici daca rastorn bolul? :) ( asta e testul pe care il fac la albusuri de fiecare data ) Promit ca voi reveni cu poze :) Ms mult!!! 

lena
Elena (lena) 27 Aug 2013, 21:13

Buna!

Albusurile le bati spuma tare, este corect testul cu intorsul bolului :)

Cacao nu am masurat la cantarsi acum nu sunt in bucataria mea de acasa ca sa te ajut, dar daca pui cam 50g cred ca va fi bine - oricum, incearca sa folosesti ca exceptie acum un pahar si cantareste cantitatea de cacao din el.

Veronica Ella
Veronica Ella 27 Aug 2013, 21:15

Merge umplut cu un ganache de ciocolata? :) 

Veronica Ella
Veronica Ella 27 Aug 2013, 21:18

Ok :) Ms mult de raspunsul rapid :) dar reteta o voi incerca vineri....deci daca ajungi pe la bucataria ta sa ma ajuti cu un gramaj, m-ai scoate din incurcatura, dar daca nu...voi incerca cu paharul si oricum cred ca imi voi da seama dupa culoare daca este suficient sau nu :) ms mult! 

Veronica Ella
Veronica Ella 02 Sep 2013, 21:53

Buna! Buna!!! Am revenit cu poze :) a iesit minunat la gust, dar la compozitie...cred ca am gresit undeva ca a iesit cam gros si nu a crescut atat de mult....dar acolo e greseala mea! Reteta e minunata si gustul la fel :) data viitoare va fi mai bine :)  

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Veronica Ella
Veronica Ella 02 Sep 2013, 21:55

Si aici e acoperit :) Am folosit crema ganache :)  doar ca nu am reusit sa gasesc cioco amaruie ( stiu ca suna greu de crezut, nici eu nu credeam sa nu gasesc...), asa ca am folosit cioco cu lapte...oricum...delicioasa!!! :)  Ms mult de reteta!!!!

Poza mea pentru reteta:
Veronica Ella
Veronica Ella 03 Sep 2013, 21:04

Multumim frumos!!! :) 

elenabordianu
elena bordianu (elenabordianu) 08 Sep 2013, 17:22

buna, lena, as vrea sa stiu apa chiar indata ce a fiet sa toarna peste cacao, sau se lasa sa se raceasca un pic?????

lena
Elena (lena) elena bordianu (elenabordianu) 08 Sep 2013, 17:33

Se toarna imediat fierbinte.

anemona82
anemona82 16 Sep 2013, 12:01

imi plac tare mult retetele tale.referitor la aceasta retete am si eu o intrebare - cata cacao este necesara?

lena
Elena (lena) anemona82 16 Sep 2013, 12:41

Vezi ingredientele.

Macrina
Macrina 19 Sep 2013, 08:56

L-am facut si eu pentru ziua sotului si clar ramane blatul preferat pentru torturile ciocolatoase! 

olgavart
olgavart 22 Sep 2013, 13:29

Supeeeeer produsul final !!!L-am facu ieri si a iesit super delicios ,pufos si deloc uscat cum au zis ca au patit unele fete.Multumescpt reteta!!

birotique
birotique 17 Oct 2013, 14:22

buna nu  gasesc smantana cu 32% merge si cu frisca lichida? 

lena
Elena (lena) birotique 17 Oct 2013, 14:52

Daca vrei sa faci o crema, sigur ca merge.

Dany92
Dany92 05 Dec 2013, 21:13

salut Lena daca as pune in forma de silicon sar primi bine?? si forma trebuie so ung cu ceva?

lena
Elena (lena) Dany92 05 Dec 2013, 21:45

Cred ca trebuie sa iasa, ai grija sa fie mai inalta, creste bine pandispanul, forma nu trebuie unsa.

valika tonu
Valika Tonu (valika tonu) 18 Dec 2013, 13:41

Nu am alte cuvinte dekit: SUPER, prima data mi-a iesit un padispan atit de pufos si nu s-a lasat,multumesk din suflet, ku siguranta o s-o folosesk, foarte des in kombinatie ku diferite creme, dar primul tort va fi un "Foret Noire".

Poza mea pentru reteta:
caryna1507
caryna1507 16 Jan 2014, 22:09

salut! pentru toate amatoarele acestui pandispan in varianta fara cacao, se poate inlocui acesta cu lapte praf. eu tocmai am incercat si a iesit un deliciu

Nota mea pentru reteta:
adri
adri 06 Feb 2014, 17:43

Excelent blat de tort. A iesit foarte mare - tortul meu umplut a avut peste 3.5 kg! Un adevarat deliciu. Lena te-as ruga sa imi spui cu ce reusesti sa tai blatul de tort perfect?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) adri 06 Feb 2014, 19:12

Adri, ma bucur ca v-a placut blatul, intr-adevarare un gust complet si consistenta f.buna.

Trebuie sa ai neaparat un cutit mare, cam cat diametrul tortului, dar taiatul perfect vine cu timpul si experienta, vezi ca sunt pe net si niste video simple.

Patricia963
Patricia963 06 Feb 2014, 19:50

Am facut si alte retete care iti apartin si concluzia este: esti geniala!

Daca am o forma pentru cuptor rotunda, de 23cm diametru si 5cm inaltime, ar iesi ok daca as injumatati toate ingredientele?

lena
Elena (lena) Patricia963 07 Feb 2014, 13:11

S-ar putea sa iasa nu foarte inalt, dar merge asa cum zici.

Patricia963
Patricia963 07 Feb 2014, 17:59

E vreo problema daca las pandispanul insiroat la frigider peste noapte?

Crezi ca as putea sa imbrac tortul in nuttela sau fineti, daca nu mai am timp sa prepar crema ?

lena
Elena (lena) Patricia963 07 Feb 2014, 18:04

Da, la ambele intrebari :)

adri
adri 07 Feb 2014, 19:13

Lena, multumesc inca o data pentru reteta cat si pentru lamuriri. te-am intrebat fiindca tot cu cutitul ma chinui si eu (dar deh', sunt incepatoare). Vazusem pe net o tehnica de taiat cu ata, credeam ca asa ceva folosesti sau fierastraul ala special.

Patricia963
Patricia963 07 Feb 2014, 19:57

Aoleu! L-am lasat in frigider si abia maine ajung acasa!

Ce.se intampla daca l-am lasat la frigider??

lena
Elena (lena) Patricia963 07 Feb 2014, 20:03

Nu are nimic, va fi bine.

Patricia963
Patricia963 07 Feb 2014, 20:10

Bine, merci mult de tot pentru raspunsurile rapide!

Voi reveni cu o poza cand va fi gata.

nastasia
nastasia 07 Feb 2014, 21:51

Am facut chiar acum acest pandispan si mi-a iesit prea tare compozitia de cacao si apa. Cu greu am reusit sa incorporez albusurile batute cu restul de compozitie, am copt blatul, inca nu l-am taiat dar a iesit cam tare si nu a crescut suficient. Eu am pus 0.5pahar (de 250ml) de cacao, ceea ce inseamna 120ml de cacao si... masurata cu un pahar gradat de bucatarie inseamna 120g cacao. Am vazut in comantariile de mai jos ca recomanzi aprox. 50g cacao si nu-mi dau seama totusi cata cacao trebuie. Sper totusi cand o sa-l montez o sa iasa bun, avand in vedere ca am incercat crema si este grozava.

elladanyella
elladanyella 14 Feb 2014, 20:07

Buna seara!As dori sa stiu mai exact cate linguri de cacao se pun?vreau sa folosesc acest blat pentru un tort.Va multumesc!

lena
Elena (lena) elladanyella 15 Feb 2014, 22:15

Aproximativ 5-6 linguri.

Veve
Veve 19 Feb 2014, 16:16

Tocmai l-am terminat. Arata senzational! Multumim de reteta! Totusi ..exista un secret sa nu se lase dupa ce il scoatem din cuptor...poate trebuia sa mai astept inainte de a-l scoate? E cald in bucataria mea asa ca nu cred ca l-a speriat socul termic. Nu s-a lasat mult ,dar nu mai este atat de inalt ca atunci cand l-am scos din cuptor. O zi frumoasa si spor la bucatareala! pentru mine ,e o relaxare!

Nota mea pentru reteta:
lucianahdu
Luciana Huidiu (lucianahdu) 13 Mar 2014, 10:38

In momentul asta il pregatesc si eu!Revin cu poze!Sper sa-mi iasa Multumesc pt tot Lena!Esti minunata!!

lucianahdu
Luciana Huidiu (lucianahdu) 17 Mar 2014, 02:47

Al meu s-a mancat inainte sa-i mai pot face poza.As dori sa fac din nou aceasta reteta dar ma gandeam de data asta sa fac in vas de yena.Imi va iesi sau fac o prostie?Multumesc!

lena
Elena (lena) Luciana Huidiu (lucianahdu) 17 Mar 2014, 09:08

Este oke si in yena, doar asa ai grija sa pui hartie de copt, sa-l poti scoate de acolo dupa copt.

TanDi
TanDi 10 May 2014, 10:25

Buna ziua, Lena, crezi ca merge acest pandispan cu crema de unt cu lapte condensat sau sa merg mai bine pe vreo crema de ciocolata? Multumesc.

lena
Elena (lena) TanDi 10 May 2014, 18:59

Nu, merge si cu lapte condensat, recent am gustat un tort cu crema de genul asta amestecata si cu nuca de cocos - a fost super delicios.

TanDi
TanDi 10 May 2014, 20:01

Multumesc frumos pt raspuns. Voi incerca in acest wk combinatia.

TanDi
TanDi 19 May 2014, 23:28

A mers foarte bine combinatia de acest pandispan cu crema de unt cu lapte condensat. Eu am scapat din greseala putin mai multa faina si am pus bicarbonat stins ca ramasesem fara praf de copt, dar a crescut atat de bine incat a mers taiat in 4 blaturi. Am insiropat usor fiecare blat si am pus crema din abundenta. Multumim pt reteta ;)

aniri
aniri 20 May 2014, 14:38

Buna!

Imi poti spune mai exact ce cantitate de de cacao se foloseste(in grame sau in linguri).

Multumesc frumos!

Carmen Silvia
Carmen Silvia 24 May 2014, 09:23

superb acest pandispan! fara cuvinte! nu e necesar sa fie insiropat este bun ca si prajitura!

Eu am scapat un pic de galbenus in compozitia de albus si nu s-a batut spuma cum ar fi trebuit, dar compozitia finala a crescut bine si nici macar nu s-a lasat dupa ce am scos din cuptor! multumiri pt reteta!

Nota mea pentru reteta:
viki-viorica
viki-viorica 02 Jun 2014, 13:49
  • Îți mulțumesc mult pentru rețetă, e cel mai bun pandișpan pe care l-am făcut pina acum. Era cam multa compoziție pentru tava mea și am făcut de 2 ori iar în a doua am pus și nuci pisate este acum în cuptor sper sa îmi iasă la fel de bine și bun ca și acesta. Mersi mult!
Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Any04
Any04 25 Jul 2014, 22:07

salut Lena,  da cum asta, cacao pudra 240ml ?

vreu sa incerc receta aceasta da nu prea inteleg e cacao obisnuita sau alt ceva de este scris ml , ar fi ceva lichid sau cum?

lena
Elena (lena) Any04 25 Jul 2014, 22:09

Pai am scris de fapt jumate de pahar, si fiindca multa lume intreaba de care pahar, am precizat volumul acestuia. Este cacao pudra obisnuita, nimic deosebit, doar ca o masori cu paharul.

Any04
Any04 25 Jul 2014, 22:17

multumesc mult,  scuze de  deranj.

viki-viorica
viki-viorica 26 Jul 2014, 15:50

si finalul... foarte delicios !!!mersi mult !!!

Poza mea pentru reteta:
Any04
Any04 09 Aug 2014, 22:57

lena a esit un tort gustos , super de bunut,

alehapi
alehapi 25 Sep 2014, 14:15

Buna...eu am cuptor elecrtic..care tot timpul imi da batai de cap cand fac prajituri..mai precis..mi le arde..oare tot la 180 de grade sa il pun?

Lorena Alina
Lorena Alina (Lorena Alina) 21 Oct 2014, 15:03

Superba reteta!Plus retetele de creme minunate au rezultat o minunatie!Multumesc!V-am zis ca sunt pusa pe postari dupa atata tacere! :))

Poza mea pentru reteta:
florica silaghi
florica silaghi 05 Nov 2014, 18:55

MULTUMESC PENTRU RETETA'' LENA'' ESTE  GROZAVA ...NU EXISTA RETETA MAI GROZAVA .TE SARUT

ciprian1708
ciprian1708 06 Dec 2014, 10:25

Buna, am facut si eu acest pandispan aseara, a crescut frumos chiar mult peste tava si dupa ce a fost gata l-am mai lasat vreo 5 minute in cuptor.Cand dau sa il scot, vad ca s-a pleostit de tot deci s-s strans intr-un hal de , arata mai bine si cand l-am bagat asa lichid. Vreo idee de ce s-a intamplat asta?

lena
Elena (lena) ciprian1708 06 Dec 2014, 20:44

Daca ai respecat bine pasii, ai batut bine albusurile, cel mai probabil ca era inca crud pandispanul si s-a lasat prea mult. Neaparat trebuie facut si testul cu scobitoarea.

ciprian1708
ciprian1708 07 Dec 2014, 09:07

cel mai probabil asta a fost, dar testul cu scobitoarea, dupa parerea mea a trecut...s-a si ars putin pe fund. Iti multumesc si sper ca data viitoare sa imi iasa bine.

elenabordianu
elena bordianu (elenabordianu) 07 Dec 2014, 18:27

l-am facut de mai multe ori si de fiecare data mi-a iesit foarte bine, ba mai mult l-am recomandat unei rude in Italia si de atunci numai pe asta il face, asa ca the best! poze nu am din pacate, poate data viitoare!

florica silaghi
florica silaghi 08 Dec 2014, 10:21

Fetelor eu am pus numai 120 ml cacao si  a iesit un blat de matase ..superb ..creste ca un MITOCAN .....E GROZAV..LENA MULTI PUPICI

Nota mea pentru reteta:
caryna1507
caryna1507 08 Dec 2014, 16:23

Pai 120 e și în rețetă...

Danetten
Danetten 26 Dec 2014, 18:27

Buna Lena, ai creat un site exceptional si trebuie sa te felicit pentru munca minunata pe care o faci. Daca vreau sa pregatesc ceva, aici, in retetele tale ma uit. Sunt incredibile :)

Am facut si eu pandispanul asta pentru un tort, a crescut frumos, se taie foarte usor (a fost primul blat de tort feliat vreodata de mine si ma asteptam sa ma enervez) are un gust minunat, arata super si iti vine sa-l mananci inainte de al umple cu crema.. Cine nu a incercat reteta asta, sa o faca cu incredere.

Singura obiectie e ca mi s-a parut ca e prea tare amestecul de galbenusuri cu cacao si faina si am mai adaugat cam 50 ml de apa.

Danetten
Danetten 26 Dec 2014, 23:12

Un pandispan/blat de nota 10 ! 

Multumesc inca o data, Lena! :*

Nota mea pentru reteta:
simoniq3
simoniq3 16 Jan 2015, 15:48

Buna Lena, am facut blatul pas cu pas dupa reteta ta, problema este ca apa fiarta cu un pahar de  cacao la mine s-au ingrosat f mult... aveau consistenta unei crema f f groase.... am reusit sa fac ametecul asa dar vad ca in pozele tale crema de cacao curge...... unde crezi ca am gresit .???  acum am tava la cuptor...sper sa iasa buna :) felicitari pt site. 

Nota mea pentru reteta:
Nina-Andreea
Nina-Andreea 17 Jan 2015, 17:21

Bună, simoniq3! Sper că ați pus o jumătate de pahar de cacao, așa cum scrie în rețetă (0.5 pahar de cacao, paharul fiind de 240 ml), nu?

lena
Elena (lena) Nina-Andreea 17 Jan 2015, 17:43

Da, cred si eu ca nu ai masurat bine apa sau cacao.

Laura-Sofie
Laura-Sofie 17 Jan 2015, 19:05

Te salut!

Te urmaresc de putina vreme. Am facut placinta cu iaurt. Nemaipomenit de buna. Eu am fost nevoita sa folosesc foitele acelea subtiri din care se fac springrolls. Pot spune ca sunt nemaipomenite. Asez primul strat  asa cum faci si tu, iar dupa aceia, dupa ce pun un strat de compozitie, foile care sunt foarte subtiri le formez ca pe un evantai si astfel stratul devine mai gros. Fac asta ca sa compensez foaia de placinta :)

Acum incerc acest blat. Am facut si aici ceva modificari mai mult din comoditate. Ouale, aduse la temperatura camerei, le-am batut impreuna cu zaharul. Neseparate. Cand s-au albit am adaugat uleiul in fir subtire, apoi cacaua pe care am facut-o cu cafea experso in loc de apa. La final am amestecat cu un tel de mana faina. acum astept cu nerabdare rezultatul. Compozitia a iesit foarte pufoasa, cremoasa.

timotei
timotei 23 Jan 2015, 08:00

 Lena am  o intrebare, de ce mi se primeste pandispanul acesta ca un brownie? Lam facut de nenumarate ori si era tare bun acuma in ultimul timp numi ese si gata. Cei interesant cind fac muffins sau cupcakes creste foarte bine si nu are blat de brownie. Oare o fi tava prea mica  oare pun putin praf de copt  ori.....?

lena
Elena (lena) timotei 23 Jan 2015, 10:44

Da, s-ar putea sa fie tava, praful de copt, dar cel mai probabil nu bati suficient de tare albusurile.

danyy
danyy 05 Feb 2015, 22:33

sincer am mancat putine torturi asa bune, pufoase si rafinate, felicitari

Sabinuta
Sabinuta 24 Feb 2015, 23:36

Buna, am facut si eu acest pandispan, am facut fix asa cum ai scris, 40 min l- am copt a iesit bine si pe scobitoare nimik nu era, dar cind l- am scos si l- am pus intr- o farfurie el s- a lipit de ea, si partea de sus e lipicioasa, asa trebuie sa fie sau ceva am gresit?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Sabinuta 27 Feb 2015, 15:27

Daca l-ai intors cat era fierbinte sau cald, s-a aburit dedesubt si s-a umezit.

Delia C
Delia C 09 Mar 2015, 18:43

L-am incercat si a iesti perfect! Multumesc si felicitari pentru reteta! :)

Nota mea pentru reteta:
Delia C
Delia C 09 Mar 2015, 18:55

A iesit exact asa cum ai spus! Multumesc si felicitari pentru reteta! :)

RRaluca
RRaluca 14 Apr 2015, 16:54

Buna,

as dori sa stiu, daca se poate, pe ce treapta a cuptorului trebuie pusa tava, la mijloc sau pe treapta cea mai de sus?

 Multumesc

lena
Elena (lena) RRaluca 14 Apr 2015, 17:31

La mijloc.

maria si sofia
maria si sofia 08 May 2015, 17:19

Buna Lena, eu am o tava de 23 cm, oare ce cantitati sa pun. Am mai facut o data dar am facut in tava dreptunghiulara, delicios dar ...as vrea rotund :) si am un eveniment saptamana viitoare, mersi

lena
Elena (lena) 08 May 2015, 17:30

Faceti jumatate din ingrediente, tortul nu va fi f. Inalt, sau 2/3 din cantitati, asa va fi ceva mai inalt. Spor la treaba!

maria si sofia
maria si sofia 08 May 2015, 23:24

mersi mult, asa o sa fac :)

f.alexandra.d
f.alexandra.d 26 May 2015, 19:07

Primul meu comentariu...dar nu si prima rețetă încercată de aici!!!supeeeer bun și gustos.Aş dori daca se poate si nu deranjez sa intreb ceva:inainte sa il ornez cu ganache-ul de cioco ar trebui întâi să ung tortul cu crema rămasă de la umplut?sau ganache-ul este suficient?intreb deoarece nu am mai facut până acum ganache si blatul este destul de poros...mulțumiri pt tot!!!pupici😚

Nota mea pentru reteta:
f.alexandra.d
f.alexandra.d 26 May 2015, 21:08

Supeeeer bun!!!!azi îl fac prima dată,dar cu siguranță nu ultima😉

As dori sa fac un ganache sa il imbrac,dar am o intrebare:e suficient ganache-ul ca sa îl acopere dau tortul trebuie întâi uns cu crema rămasă de la umplutură? ??

E prima oară când folosesc ganache-ul si nu știu cum se comportă...

Mulțumesc mult

Pupici.😚

lena
Elena (lena) f.alexandra.d 28 May 2015, 19:47

Daca il ungeti numai cu ganache ar trebui si putin isiropat blatul, ca sa fie tortul mai fraged.

In general anume la acest blat recomand putina insiropare, chiar si la alta crema, nu doar ganache. Puteti insiropa cu orice, apa calda cu miere, ceai, sirop de ciocolata(este pe site), etc.

Rora
Rora 02 Jun 2015, 14:11

Stimata si draga Lena.... Esti amabila sa explici care este rostul uleiului in aceasta reteta? O suuper Lady a bucatariei stie precis ! Eu, nu am facut reteta ta inca, am eu carti de bucate f sofisticate si pretentioase care nu ar pune ulei intr-un pandispan pt nimic in lume, insa vad ca aici se petrecu ... o minune?Sa nu iti mai spun ca dintr-o carte de bucate nu pot gati decat cateva retete deoarece sunt atat de pretentioase in componente incat poti face 6-7 retete dintruna singura... un mic exemplu.: si prepelite si carnati si muschi de porc si sunca si creier...Nu e decat pt mari ospete speciale... ei, in cartea aceasta am si retete de dulciuri, groguri, etc... Povestea cu uleiul este exclusa aici, insa la capitolul arome pt blaturi este o regula.. pt tortul de ciocolata merge numai si cel mai bine coaja de portocala si rom....crema sa fie obligatoriu cu oua frecate cu zahar si cacao si unt si sa iti spun ceva, iese foarte consistenta , satiaza repede si, nu trebuie sa mananci portii multe, ramane in casa mai mult timp si nu tot trebuie sa prajituresti. E un avantaj... pt cateva oua ce-s ieftine vara... de casa 0,40 bani/bucata... merita... Apoi sa vb de pandispanul fara cacao, aici aromele-s altele... coaja de lamaie rasa -n casa de fiecare care este gospodina care este pusa cu zahar intr-un borcanel cu filet la frigider si in timp se siropuieste, nu e nicio problema, e f bine.... Apoi vanilie si uneori rom sau si rom...... Am inspiratie acum si imi vin idei... vazand ca este minunata casatoria dnei cacao cu dnul portocala... de ce sa nu punem fie in pandispanul de cacao, fie sa ornam un tort de cacao si crema de ciocolata cu...acele produse minunate ce se fac din coaja de portocala taiata cubulete, tinuta in apa trei zile in care se schimba apa pt a iesi amareala, apoi se fierb cu zahar pe foc si se pun la borcan... iese ceva de minune din mai nimiccosturi, buna la micul dejun, dar si sa ai in casa sa adaugi in pandispan, ornari, creme... Draga Lena vreau si eu o reteta... pograci sau pogranci.. toti se topesc cand vb de ea, pur si simplu se moaie ca ceara la foc, eu nu am mancat, pare-se ca se face la foc in aer liber, la ceaon si se folosesc trei tipuri de carne si ca acestea ar fi secretele ei... cred ca vine de la vecinii unguri...De auzit am auzit de ea in zona Oradiei, acum vad ca se face si la Zalau...

lena
Elena (lena) Rora 02 Jun 2015, 14:39

Rora, uleiul se pune in pandispan si nu doar in reteta de aici. Este pentru a face blatul mai fraged.

timotei
timotei 09 Jun 2015, 09:50

Am facut cupcake, nota 100 pt acest pandispan.

timotei
timotei 09 Jun 2015, 09:51

Sorry am uitat poza

Poza mea pentru reteta:
nicma
nicma 25 Jun 2015, 13:02

Extraordinara reteta! Soacra mea imi spunea odata la 5 minute ca nu o sa-mi iasa reteta asta si de fiecare data ii spuneam ca nu a esuat nici o reteta pe care am incercat-o de pe acest site. A iesit cel mai bun blat de cacao/ciocolata :). 

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 25 Jun 2015, 13:11

Aoleu, soacrele astea atotstiutoare :))

Emy.raileanu
Emy Raileanu (Emy.raileanu) 03 Jul 2015, 22:33

Buna Lena! Iar eu iti scriu :) , am facut azi pandispanul, sa-ti zic sincer din graba am scapat etapa cu uleiul. Am facut totul cum trebuia si l-am pus in tava, cand pe masa am vazut cana cu ulei, am ramas ca o stana de piatra, ce aveam sa fac, nu puteam sa il scot inapoi din tava,sau nu puteam sa il arunc asa ca am adaugat treptat ulei si am amestecat  bine bine pana s-a facut ca o crema.Nu credeam ca o sa se primeasca, dar pana la urma sa vezi ca si a crescut, si multe bule de aer are, chiar vagauni as putea zice :D . Maine vreau sa-i fac o crema cu mascarpone, ce zici trebuie sa-l insiropez putin sau nu e nevoie? Si o sa mai fac inca odata deja nu o sa uit de ulei :) , dar spune-mi te rog cand dai blatul la cuptor, trebuie sa fie caldura si sus si jos? sau numai jos? la capitolul asta nu ma prea pricep de unde trebuie sa vina caldura, sau numai de sus, sau si de jos. Multumesc pentru retetele superbe si astept raspunsul tau cu nerabdare! 

lena
Elena (lena) 04 Jul 2015, 07:23

Emy, eu recomand sa-l insiropezi, va fi un pic mai fraged. Si focul de sus-jos :)

Emy.raileanu
Emy Raileanu (Emy.raileanu) 04 Jul 2015, 14:04

multumesc mult pentru raspuns, l-am facut de dimineata si l-am insiropat cum mi-ai zis. A iesit foarte bun, eu l-am facut cu crema de mascarpone si visine, foarte bun, cu toata ca am comis greseala la blat. Zilele astea o sa fac painea Spaniola! O zi frumoasa in continuare!

Lorena Alina
Lorena Alina (Lorena Alina) 20 Aug 2015, 12:12

Buna Lena...Am facut acest pandispan de multe ori si a iesit impecabil.Acum insa am o problema dar eroarea este facuta de mine,bineinteles. 😀 Reteta este superba!

Am scapat ceva galbenus(fara sa-l mai pot scoate iar alte oua nu mai aveam😯) in albusuri si acestea nu s-au mai batut spuma,a ramas o chestie usor aerata dar apoasa,curge...Crezi ca imi va iesi blatul sau se va lasa la final si va fi ciudat? MULTUMESC PENTRU TOT!

lena
Elena (lena) Lorena Alina (Lorena Alina) 20 Aug 2015, 12:15

Cred ca va iesi, poate nu la fel de pufos si aerat dar tot bun, praful de copt ar trebui sa-l ridice.

Lorena Alina
Lorena Alina (Lorena Alina) 20 Aug 2015, 12:23

Multumesc din suflet pentru raspunsul rapid!Este la cuptor,maine am musafiri si vroiam sa stiu daca il las sau il opresc si fug la magazin dupa oua. 😅 Cam greu cu puiul dupa mine si destul de mers pe jos..😆 Sanatate multa!

Nota mea pentru reteta:
ETA
ETA 23 Sep 2015, 17:14

Am facut acest pandișpan de mai multe ori, de fiecare data a ieșit perfect! De data aceasta am înlocuit cantitatea de cacao cu ceva mai puțin carob( pudra de roșcove), asta pentru a putea mânca si băiețelul nostru de 1 an jumate, am pregătit un tort pentru ziua tatălui meu, l- am tăiat in 3, am pus pe fiecare foaie dulceața de merisoare ( făcută de mami) apoi l- am umplut cu un ganache de ciocolata.( din care nu va mânca cel mic!). O minunăție! Blatul facut așa , cu carob, are o culoare puțin diferită si gustul e un pic diferit dar noua ne- a plăcut mult. Se poate folosi orice dulceața acrișoară, cel de merisoare a fost perfect pentru ca a si însiropat un pic blatul si bobitele acrișoare au fost un deliciu in crema! Multumim Lena!

Nota mea pentru reteta:
mariana  simion
mariana simion 03 Nov 2015, 14:38

Am facut acest pandispan cu ciocolata si a iesit ff bun, urmaresc acest blog , am incercat si alte retete , atasez si poza cu blatul facut 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Sandra86
Sandra (Sandra86) 05 Nov 2015, 20:30

L-am facut si eu!!!!!!! Mi-a iesit frumos si gustos, eu i-am pus mai putina cacao si am adaugat miez de nuci si stafide.

Nota mea pentru reteta:
MariaJ
MariaJ 23 Nov 2015, 22:41

buna seara, as dori sa-mi recomandati un tort nu foarte dulce. În curand va fi ziua de nastere a sotului meu si as dori sa-l surprind cu ceva nou, dar mentionez ca nu-i plac torturile foarte dulci. Va multumesc.

lena
Elena (lena) 23 Nov 2015, 23:03

Alegeti oricare din categorie, doar micsorati cantitatea de zahar din reteta.

MariaJ
MariaJ 24 Nov 2015, 11:57

Va multumesc pentru amabilitate. Dar totusi, un tort care-l considerati dvs. nemaipomenit? ( nu ca n-ar fi toate.., am studiat in mare toate retetele de torturi si imi dau seama ca sunt foarte gustoase)

Vikky
Vikky 30 Nov 2015, 10:47

Salut Lena am facut si eu sîmbata pandispanul de ciocolată mi- a

Vikky
Vikky 30 Nov 2015, 10:50

Mi-a îmbolnăvit oaspeții nu-i puteam opri din comentarii a ieșit super gustos am folosit o cremă simpla pe baza de unt si dulceața de vișine... Multumesc mult pentru recete..

Ina S
Ina S 13 Dec 2015, 23:46

Va multumesc din suflet pentru toate retele delicioase postate. Sper sa reusesc sa le incerc pe toate. Fiind departe de casa de ceva timp ma bucur sa incerc din cand in cand cate o reteta traditionala. Pandispanul mereu mi-a iesit grozav. Am primit laude pentru toate retele incercate. Dintre torturi nu m-am aventurat mai departe de " Chocolat" pana recent. Tortul "Bounty" ( cel din poza ) mi-a dat emotii vazand procesul, dar a iesit minunat. A disparut mai repede decat tortul Chocolat sau asa mi s-a parut mie. :) 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Roxana91
Roxana91 29 Dec 2015, 20:25

Buna,as vrea sa fac reteta aceasta,dar am o problema:)),este ok daca as pune compozitia asta intr-o tava cu 23 cm diametru?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Roxana91 30 Dec 2015, 12:08

Mmm, s-ar putea sa "fuga" cam mult din tava. Incercati sa micsorati cu 25% cantitatea de ingrediente.

Roxana91
Roxana91 30 Dec 2015, 17:39

Multumesc frumos pentru raspuns!

ETA
ETA 24 Jan 2016, 13:45

In sfârșit pot încarcă si eu poza cu o felie din tortul meu facut cu pandișpanul acesta minunat, dar cu carob. Multumim Lena!

Poza mea pentru reteta:
Elisa.C
Elisa.C 19 Apr 2016, 19:46

Oare as putea congela acest padispan? Isi pastreaza astfel calitatile?  Va multumesc! 

lena
Elena (lena) Elisa.C 20 Apr 2016, 19:26

Sigur merge congelat, fara grija si va fi la fel de bun.

Ellly
Ellly 23 Aug 2016, 11:41

buna LENA!  intr-o tava de 22 de cm ar trebui sa injumatatesc ingredientele ?

lena
Elena (lena) Ellly 30 Aug 2016, 20:03

Cred ca da, nu prea imi dau seama dar ar putea sa ajunga.

TanDi
TanDi 12 Jan 2017, 14:11

Foarte bun acest pandispan. Dupa ce l-am incercat de cateva ori ca blat de tort pentru "Foret noir" si a fost foarte bun, astazi l-am facut ca un chec simplu, cu nuca macinata si cubulete de ciocolata adaugata in aluat, pentru ca nu am mai avut cacao in casa, am pus 2 linguri de pudra de roscove si pudrat pe deasupra... a iesit o minunatie ! Multumim inca odata Lena pentru retete atat de bune !

Nota mea pentru reteta:
Gabbe
Gabbe 30 Jan 2017, 13:05

Multumesc pentru reteta! Foarte bun SI rapid de facut!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Prodo
Prodo 13 Feb 2017, 23:40

Buna, pot sa inlocuiesc uleiul de floarea soarelui cu ulei de cocos? O sa se primeasca la fel?

lena
Elena (lena) Prodo 15 Feb 2017, 20:12

Nu stiu sigur dar s-ar putea sa fie bine.

TatianaCiortanZubcu404
Tatiana Zubcu (TatianaCiortanZubcu404) 08 Oct 2017, 13:33

Salut Lena, pot adauga ciocolata topita in loc de cacao?

lena
Elena (lena) Tatiana Zubcu (TatianaCiortanZubcu404) 08 Oct 2017, 13:41

Nu stiu, nu am incercat...

TatianaCiortanZubcu404
Tatiana Zubcu (TatianaCiortanZubcu404) Elena (lena) 08 Oct 2017, 15:58

Ok merci mult!

IuliaDanilov892
Iulia Danilov (IuliaDanilov892) 12 Jul 2019, 23:23

Tare bine a crescut,măcar că am deschis de 2 ori aragazul. Suuuper. Aștept cu nerăbdare ziua de mîine să-l gustăm☺️

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Alina1987
Alina1987 23 Feb 2020, 11:16

Bună ziua .Am o intrebare cu cit timp inainte putem face pandispan și cum sal pastrez. Multumesc anticipat

lena
Elena (lena) Alina1987 23 Feb 2020, 11:18

Cu o saptamana inainte chiar, si pastrat la rece in punga ermetica.

Alina1987
Alina1987 Elena (lena) 23 Feb 2020, 14:19

Mulțumesc mult

Alina1987
Alina1987 23 Feb 2020, 14:18

Multumesc mult

Cristina Re
Cristina RE (Cristina Re) 29 Nov 2021, 14:39

Azi am făcut acest pandispan etapa după etapa, și din păcate am eșuat , am aruncat produsele in coșul cu gunoi, tot a mers perfect pina la etapa cu cacao, 120 gr de cacao nu sunt 5-6 linguri cum era scris mai jos in mesaje de d. Elena , și nu corespund la 50 gr de cacao. Eu cred ca ar fi exact de schimbat Ingredientele in rețeta.

lena
Elena (lena) Cristina RE (Cristina Re) 29 Nov 2021, 14:56

Ok, am modificat acum cantitatea, sa fie mai clar si sa nu fie confuzii pe viitor..

Deci in reteta scrie ca este nevoie de 0.5 pahar de cacao(paharul are 240-250ml NU grame!).

Acum am masurat - 120ml sunt 60g.

Atentie la ml vs grame.

Cristina Re
Cristina RE (Cristina Re) 29 Nov 2021, 15:12

Mulțumesc pentru răspuns , o sa probez din nou pandispanul 🙏🏻

lena
Elena (lena) Cristina RE (Cristina Re) 29 Nov 2021, 15:13

Da, nu renuntati, chiar este deosebit de bun.😉👍