Biscuiti grecesti de post

O prima reteta de post in acest sezon si va recomand aceste fursecuri foarte simple de preparat, elementul surpriza la ingrediente este vinul alb care le face fragede si aromate.

As recomanda reteta nu numai in post, chiar nu prea va dati seama ce ingrediente are, aluatul se lucreaza foarte bine, chiar trebuie sa le incercati.

Ingrediente

Vin alb demisec
250 ml
sau vin alb demidulce
Ulei de floarea soarelui
250 ml
Esenta de vanilie
1 buc
Sare
0.5 lingurite
Praf de copt
1 linguri
Faina alba calitate superioara
500 g
poate sa va trebuiasca mai mult sau mai putin in functie de calitatea fainii
Nuci macinate
300 g
Gem de casa
3 linguri
Zahar pudra
100 g

Pasi de urmat

1

Se amesteca vinul cu uleiul, esenta de vanilie si sare.

2

Adaugati praful de copt si faina pe parcurs, amestecati cu lingura si vedeti sa nu puneti prea multa faina.

Din pacate nu am calculat exact cantitatea de faina, deci va uitati singuri :(

3

Amestecati aluatul cu lingura mai intai, apoi dupa ce se leaga incepeti sa folositi si mainile.

4

Scoateti aluatul pe masa si il framantati putin, iese o coca foarte placuta, nelipicioasa si usor de lucrat.

Lasati 15 minute sa se odihneasca.

5

In acest timp preparati umplutura - nucile maruntite le amestecati cu gem.

6

Puneti gemul mai atent, compozitia trebuie sa fie mai groasa, ca sa nu curga din biscuiti.

7

Aluatul se imparte in 2 bucati, framantati usor si mai lasati 5 minute.

8

Fiecare aluat se intinde intr-o foaie de maxim 3-4 mm grosime, se taie rondele cu un pahar, se pune umplutura.

Se apropie marginile si se lipesc bine, ca la niste coltunasi, daca stiti despre ce este vorba:)

 

9

Se pun fursecurile pe o tava de cuptor unsa cu putin ulei si se dau la cuptor, temperatura 180-200 de grade.

10

Sunt gata cand se rumenesc usor, cam in 40-45 de minute.

11

Lasati sa se racoreasca bine, le treceti prin zahar pudra si serviti cu mare placere la un ceai fierbinte :)

Pofta buna!

Cantitate: 1 kg (15-20 portii mici si usoare)
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Publicata:
Nota: 5 (5 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Elena.M
Elena (Elena.M) 17 nov 2011, 22:10

Lena,deci extraordinara. Nu ai vrea sa stii de cand tot intru pe adresa ta sa vad daca ai mai postat ceva. Referitor la reteta asta........FARA CUVINTE. Maine o prepar,revin cu eventualele cuvintele de lauda. Te pup.

nusica
nusica 18 nov 2011, 08:04

Reteta,e minunata,fursecuri cu umplutura de gem.Vinul ,am citit,e cam interzis in post.Deci,dupa randuiala adevarata a postului mare,lunea,miercurea si vinerea nu se mananca untdelemn,si in astfel de zile nu se consuma vin,apoi martea,joia si in weekend se mananca untdelemn si este dezlegare la vin.Atunci putem sa savuram aceste minunate fursecuri.Multumim,Lena

Kamessytta
Kamessytta 18 nov 2011, 10:21

Hmmmmm, asta imi aduce aminte de o reteta de aluat pe care il foloseam pe vremea comunismului.Era doar faina, margarina si vin.Se punea umplutura ca la orice placinta cu mere sau branza si dupa ce se scotea din cuptor se pudra cu zahar.Dupa ce se racea si mai ales a doua zi daca rezista era dementiala, ti se topea in gura....Din pacate nu mai stiu cantitatile si nu am gasit pe net reteta.Aceste fursecuri cred ca sunt la fel de bune.O sa le incerc in curand, multumim pentru reteta....Pupici.

lyly
liliana (lyly) 18 nov 2011, 13:02

Interesanta!!!! Am notat-o....

anarica
anarica 18 nov 2011, 13:37

minunata , multumesc astept altele

Sorin
Ionel Popovici (Sorin) 18 nov 2011, 15:48

Cu toate ca-i cam mare cantitatea de ulei, cred ca o sa fie bune. O sa le incerc a le face maine .

milica
milica timaru (milica) 18 nov 2011, 19:35

multumim Lena sunt ff  buni  am incercat  sunt un deliciu

gabidari
gabriela (gabidari) 19 nov 2011, 14:24

Lena cu ce as putea inlocui vinul??

Sorin
Ionel Popovici (Sorin) 19 nov 2011, 15:13

Am facut biscuitii si au iesit foarte buni. Multumesc pentru reteta.

lena
Elena (lena) 19 nov 2011, 15:38

Nu stiu Gabidari, chiar nu-mi dau seama

Mery75
Mery75 19 nov 2011, 19:50

Acum fac acesti biscuiti. La aluat mi-a intrat 600g faina, Revin mai tarziu cu restul de pareri.

Elena.M
Elena (Elena.M) 20 nov 2011, 15:00

Lena,am facut  biscuiti mi-au iesit f.buni,am fost multumita.Cat au fost calzi,au fost fragezi,dar a doua zi am avut surpriza sa numai fie asa fragezi. S-au c-am intarit. Ce am gresit la reteta?

lena
Elena (lena) 20 nov 2011, 15:59

Sincera sa fiu nu stiu, pot fi mai multi factori - faina, vinul, si modul de pastrare si modul de framantare...

Mery75
Mery75 20 nov 2011, 18:28

Am facut aseara biscuitii. Sunt f f f buni.La mine au iesit putin crocanti. Super buni asa imi si imaginam ca o sa iese. Sunt super multumita de rezultat. Bravo LENA.......astept urmatoarea provocare......te sarut si iti doresc o duminica minunata alaturi de cei dragi.

stiuca
stiuca 20 nov 2011, 19:50

Asdtazii am mincat

Sorin
Ionel Popovici (Sorin) 21 nov 2011, 13:33

Cel mai bine sa se faca cantitati mai mici care sa fie consumate  calde.

Nota mea pentru reteta:
Karen
Karen 22 nov 2011, 11:10

As pune reteta aceasta in topul celor mai simple,ieftine si DELICIOASE!!! Am pus migdale(nu am avut nuca) si dulceata de capsuni ,sunt nemaipomeniti!!! puteti taia cu forme diferite si doar pudrati cu zahar sau chiar fara (am incercat si asa )tot super sunt.

Daca nu vreti crocanti (desi asa sunt biscuitii ) puteti intinde foaia putin mai groasa.O sa fac reteta si de Craciun,sunt incantata de gust !!!  poate depinde si de vin ,faina ,framantat....Multumim Lena!!!!!nota 10000000000

Nota mea pentru reteta:
valerica
valerica 23 nov 2011, 11:49

Eu in loc de ulei pun untura de porc, desigur nu mai sunt de post, dar is deliciosi, ti se topesc in gura. Ii fac de cind eram copil.

valerica
valerica 23 nov 2011, 11:50

Vinul se poate inlocui cu bors acru sau chefir

Nota mea pentru reteta:
elen is
elen is 09 dec 2011, 15:00

Foarte buni. Nota 10

Nota mea pentru reteta:
elen is
elen is 09 dec 2011, 15:00

Foarte buni. Nota 10

Elena.M
Elena (Elena.M) 02 ian 2012, 23:11

i-am facut din nou si mi-au iesit super buni.te pup lena

Poza mea pentru reteta:
Simina
Simina 12 iul 2013, 22:04

Arata mai mult ca si niste cornuri dar sunt super bune ! :))))))  

Nota mea pentru reteta:
S.L.
S.L. 20 dec 2013, 16:31

Se poate de inlocuit uleiul cu margarina?

lena
Elena (lena) 20 dec 2013, 19:18

Nu am incercat, dar cred ca ar merge.

Sara-Ioana
Sara-Ioana 03 mar 2014, 12:29

cu ce as putea sa ii mai umplu..fetita mea nu are voie nuci, migdale, alune, nuca cocos...:(..tot ce poate fi posibil alergen...

lena
Elena (lena) 03 mar 2014, 12:32

Puneti niste pesmet ca sa fie mai groasa compozitia de gem.

Sau felii de mere/banane,  pasta de caise uscate stafide prune uscate.

kasana
kasana 13 oct 2014, 13:47

Am facut reteta dar nu stau lipiti cand ii coc in cuptor.care e secretul sa nu se mai desfaca?

MayaCristina
MayaCristina 29 mar 2015, 16:40

Foarte buni. Aroma deosebita, usor de facut. Multam pentru reteta.

Issa
Issa 03 apr 2015, 21:17

Coca a iesit minunata, prajiturelele se topesc in gura pupici Lena si mersi ca ne bucuri cu recete

esmeralda
esmeralda 10 apr 2016, 06:14

Am facut cornulete cu magiun - au iesit excelente! Am mai pus un pic de zahar in aluat ca magiunul e acrisor. La mine s-au copt super rapid (cam 15-17 minute).  Am tavalit cornuletele calde in zahar praf. Nu am avut nuci dar magiunul era mai tare si nu s-a scurs deloc. Am incercat si  cu rahat - prea dulceag -meuh. Dar magiunul le-a facut de nota 10. Un truc: daca aluatul e intins mai subtirel cornuletele ies deosebit de fragede. Merci Lena!