Sarmale

Este reteta romaneasca de sarmale, cu varza acra, multa carne si putin orez. Am invatat s-o fac aici in Romania, fiind indispensabile pe orice masa de sarbatori. Sunt foarte bune calde, cu smantana sau iaurt.

Ingrediente

Varza murata(intreaga)
2 kg
O varza mare cu frunze subtiri sau 2 mici.
Carne tocata amestec(vita/porc)
1 kg
Orez
100 g
Ceapa alba
2 buc
Apa
150 ml
Piper negru
0.5 lingurite
Cimbru uscat
0.25 lingurite
Sare
0.5 lingurite
Bulion de rosii
300 ml
De casa sau cumparat, daca este mai gros il dizolvati cu putina apa - sa fie mai lichid.
Costita afumata de porc
300 g

Pasi de urmat

1

Varza acra se spala bine si se desface de frunze, daca este foarte sarata si acra lasati-o in multa apa vreo 2-3 ore, si mai schimbati apa periodic.

2

Tocati carnea(sau cumparati carne tocata), spalati orezul si il puneti peste carne.

3

Ceapa o curatati si o caliti in ulei. O adaugati peste orez, apoi piperul, sarea, si 2-3 linguri de bulion.

Amestecati bine toata compozitia. Apoi adaugati 150 ml de apa si bateti bine umplutura de carne, ca sa incorporeze apa si sa se omogenizeze. Apa din carne va face ca orezul sa se umfle bine la fierbere, inainte sa-l cuprinda carnea.

4

Taiati cotoarele la foile de varza, partile subtiri ale foii le portionati uniform pentru a inveli sarmalele.

5

Deci am pregatit foile pentru sarmale si umplutura.

6

Cotoarele de varza si resturile de varza, care au ramas dupa ce ati portionat foile, le tocati marunt.

7

Taiati bucati medii costita de porc afumata.

8

Intr-un ceaun de 4-5 l, puneti la fund un strat de varza tocata, putina costita si 2-3 linguri de bulion de rosii.

9

Formati sarmalele si le aranjati peste stratul de varza tocata, costita si bulion.

10

Peste stratul de sarmale iarasi puneti un strat de varza tocata, costita si bulion de rosii.

Asa continuati sa faceti straturile de sarmale si varza/costita/bulion pana umpleti ceaunul.

11

Turnati apa clocotita cat sa acopere ultimul strat(Acesta trebuie sa fie stratul de varza/costita/bulion) si puneti la fiert.

Fierbeti 2 ore la foc mic, apoi inca o ora la foc foarte mic(ca sa se coaca bine).

12

Sarmalele le serviti cu smantana, alaturi de varza cu costita.

Pofta Buna!

Cantitate: 3 kg (10-12 portii)
Timp de preparare: 360 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Publicata:
Nota: 5 (10 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

vero79
veronica (vero79) 21 feb 2009, 10:41

sunt foarte bune as manca in fiecare zi atat de mult imi plac

Nota mea pentru reteta:
miutacristina
Maria-Cristina Fratila (miutacristina) 02 sep 2009, 12:44

iami iami arata super am sa le incerc,pot si cu varza  dulce?

lena
Elena (lena) 02 sep 2009, 15:02

Da, se poate si cu varza dulce, numai sa fie oparita putin, ca la reteta de sarmale ucrainesti

miutacristina
Maria-Cristina Fratila (miutacristina) 02 sep 2009, 16:20

ms mult lena.sti retete de tort cu piscoturi?am nevoie de ea si nu o stiu

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 02 sep 2009, 17:04

Sunt destul de simple, poti sa te inspiri din reteta de tiramisu, daca ceva mai vorbim pe forum

Mary
Mary 19 feb 2010, 23:06

Multumesc pentru reteta!!! foarte bune si usor de facut...recomand.

Biank
Biank 17 nov 2010, 22:45

foarte tari retetele...chiar mi-au iesit ...si credeti-ma sunt anti talent la gatit.....

am o intrebare cum adik 0,5 lingurite ...adik juma de lungurita nu?....sa fiu sigura nu de alta..mersi

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 17 nov 2010, 22:49

Da, 0.5 lingurite sunt - jumatate de lingurita.

Ellena
Elena (Ellena) 30 nov 2010, 22:04

pt aceasta reteta numai buna de sarbatorile ce se aproprie!

Mery75
Mery75 28 dec 2010, 22:34

Super sarmalute, asa le fac si eu. Esti o femeie deosebita. Iti urez un AN NOU FERICIT si multa sanatate. Daca nu te superi esti din MOLDOVA? Asa cred dupa retete. Te sarut si la cat mai multe postari. Imi sunt indispensabile.

Pau Buli
Paula Buliga (Pau Buli) 23 dec 2011, 18:18

Tocmai am mancat prima portie! Imi plac mult desi imi era teama ca va fi multa carne si putin orez... dar sunt perfecte. 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
amalia16
Amalia (amalia16) 03 ian 2012, 15:41

 

Poza mea pentru reteta:
Cori
Cori 11 ian 2012, 20:17

Sarmalutele sunt o bunatate, nu te mai saturi mancand !!!  Mai ales cele de deasupra, bine rumenite la cuptor. 

Poza mea pentru reteta:
vicusha
vicusha 17 feb 2012, 19:44

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
mariana370
mariana370 14 sep 2012, 00:11

Le voi incercat curand mai astept putin pana se acreste varza !! 

tiki
tiki 11 dec 2013, 06:08

Buna dimineata.Acesta e "ceaunul" in care fac eu sarmalele. Il pun pe o plita destul de groasa ,plus, o tigla (se vede putin),si aproape 2 ore trec pana sa inceapa sa fiarba. Toata "operatiunea", dureaza cam 6-7 ore,dar ies f. bune. Dar vreau sa va spun despre aceste sarmale ca nu stiu daca am mancat mai bune vreodata. Am respectat reteta ad-literam, cu adaugarea uneu bucati mici de costita in fiecare sarmala. NEMAIPOMENITE. Mi-a fost prea pofta sa astept pana de Craciun si a trebuit sa testez varza daca e ok. Nu? Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
larisa92
larisa92 28 apr 2014, 01:24

si cimbru unde vine bagat ?? .. sau cand ?

lena
Elena (lena) 28 apr 2014, 08:21

La pasul 3, in umplutura.

Cornelia BB
Cornelia BB 05 iul 2014, 07:00

Mie imi place sa mai adaug in sarmalute si niște ciuperci calite . 

Poza mea pentru reteta:
muresh
muresh 20 dec 2014, 22:12

De la mine ai 9/10;cum doamne feri ai uitat de marar!?

Nota mea pentru reteta:
OanaPavel
OanaPavel 19 ian 2015, 21:14

Am facut si eu sarmale pentru prima data!mi-au iesit dupa reteta ta de nota 10!foarte gustoase si bune!

Nota mea pentru reteta:
OanaPavel
OanaPavel 19 ian 2015, 21:15

Cum pot sa postez o poza cu sarmalele facute?

lena
Elena (lena) 21 ian 2015, 13:31

Aveti buton de atasare poze.

OanaPavel
OanaPavel 21 ian 2015, 14:06

Oky,se vede ca de pe telefon nu se poate!am sa incerc de pe comp.

irina11
irina11 23 apr 2015, 20:35

dar daca vreAu sa le coc in cuptor cit timp,la ce temp

?

lena
Elena (lena) 24 apr 2015, 13:39

Eu le coc cam 2 ore la 150-200 grade, apoi inca vreo 2 ore la 50-100 grade, si la urma le las in cuptorul fierbinte - daca am timp de seara pana dimineata. Asta ar fi varianta in care sarmalele se topesc in gura. Si le coc in vas de lut.

In mod normal, mai simplu, 2 ore la 150-200 grade le-ar fi cam suficient.

irina11
irina11 24 apr 2015, 16:53

CU CAPAC DEASUèRA?MS

 

 

lena
Elena (lena) 24 apr 2015, 16:54

Da, sigur.

irina11
irina11 24 apr 2015, 16:57

MERSI MULT

 

irina11
irina11 30 apr 2015, 13:20

dar morcov nu se pune?

irina11
irina11 30 apr 2015, 13:28

si vreau sa pun si niste kiperi umpluti se poate?

 

lena
Elena (lena) 30 apr 2015, 13:34

In Romania nu prea se pune morcov, dar este optional. Puteti umple si ardeii, bineinteles.

alina beschea
alina beschea 05 iul 2015, 19:46

Super bune. Felicitari si multumesc pt reteta!

Nota mea pentru reteta:
RRaluca
RRaluca 12 oct 2015, 20:58

Buna seara. Lena, cand bagi sarmalele la cuptor, oala de lut trebuie sa fie acoperită sau nu? Mulțumesc

lena
Elena (lena) 12 oct 2015, 20:59

Sigur ca se acopera.

iulianaH
iulianaH 02 nov 2015, 10:31

Buna ziua,

Sunt foarte, foarte multumita de aceasta reteta. Am incercat-o si sarmalele au fost bune, bune! Si asta tinand cont de faptul ca sunt un adevarat dezastru in bucatarie! Acum voi avea un pic mai mult curaj sa gatesc. Multumesc mult!

 

Nota mea pentru reteta:
GabrielaP.
GabrielaP. 07 apr 2016, 15:25

Salut, am si eu o  mica intrebare. Ce pot face cu varza care mi-a ramas de la sarmale, eu sunt in Danemarca si am cumparat o varza murata de la magazin! Mi-a ramas ceva varza si nu as vrea sa o arunc ! Ma gandesc sa o tai marunt si sa o pun intr-un borcan (ca varzari), dar nu stiu cum sa procedez ! Sa o pun cu un pic de apa si sare, sa o pun cu ulei si piper ... nu stiu. Multumesc anticipat pentru raspuns! :)

lena
Elena (lena) 07 apr 2016, 15:40

Eu de obicei o congelez, si o puteti folosi la alta tura de sarmale. Sau da, maruntita, amestecata eventual cu putin ulei si pastrata la frigider.

GabrielaP.
GabrielaP. 08 apr 2016, 21:33

Nu am foi frumoase de lucrat pentru alte sarmale, dar e bine de stiut ca stau bine si la congelator, sa stii ca am facut reteta de sarmale in vas roman, doar ca am calit 2 cepe medii cu 2 morcovi potriviti, si nu am avut 800 gr de carne tocata, am avut doar 500 gr, dar au iesit foarte bune, Eu aveam de mult timp vasul cumparat, doar ca imi era frica sa il folosesc, nu stiam cat trebuie lasat in apa, dar am gasit raspunsul in reteta ta! :) ... Esti o super femeie, BRAVO !