Sarmale

Nota 5 (6 voturi)
*****

Este reteta romaneasca de sarmale, cu varza acra, multa carne si putin orez. Am invatat s-o fac aici in Romania, fiind indispensabile pe orice masa de sarbatori. Sunt foarte bune calde, cu smantana sau iaurt.

Ingrediente

Varza murata(intreaga)
2 kg
O varza mare cu frunze subtiri sau 2 mici.
Carne tocata amestec(vita/porc)
1 kg
Orez
100 g
Ceapa alba
2 buc
Apa
150 ml
Piper negru
0.5 lingurite
Cimbru uscat
0.25 lingurite
Sare
0.5 lingurite
Bulion de rosii
300 ml
De casa sau cumparat, daca este mai gros il dizolvati cu putina apa - sa fie mai lichid.
Costita afumata de porc
300 g

Pasi de urmat

1

Varza acra se spala bine si se desface de frunze, daca este foarte sarata si acra lasati-o in multa apa vreo 2-3 ore, si mai schimbati apa periodic.

Sarmale - Pas 1
2

Tocati carnea(sau cumparati carne tocata), spalati orezul si il puneti peste carne.

Sarmale - Pas 2
3

Ceapa o curatati si o caliti in ulei. O adaugati peste orez, apoi piperul, sarea, si 2-3 linguri de bulion.

Amestecati bine toata compozitia. Apoi adaugati 150 ml de apa si bateti bine umplutura de carne, ca sa incorporeze apa si sa se omogenizeze. Apa din carne va face ca orezul sa se umfle bine la fierbere, inainte sa-l cuprinda carnea.

Sarmale - Pas 3
4

Taiati cotoarele la foile de varza, partile subtiri ale foii le portionati uniform pentru a inveli sarmalele.

Sarmale - Pas 4
5

Deci am pregatit foile pentru sarmale si umplutura.

Sarmale - Pas 5
6

Cotoarele de varza si resturile de varza, care au ramas dupa ce ati portionat foile, le tocati marunt.

Sarmale - Pas 6
7

Taiati bucati medii costita de porc afumata.

Sarmale - Pas 7
8

Intr-un ceaun de 4-5 l, puneti la fund un strat de varza tocata, putina costita si 2-3 linguri de bulion de rosii.

Sarmale - Pas 8
9

Formati sarmalele si le aranjati peste stratul de varza tocata, costita si bulion.

Sarmale - Pas 9
10

Peste stratul de sarmale iarasi puneti un strat de varza tocata, costita si bulion de rosii.

Asa continuati sa faceti straturile de sarmale si varza/costita/bulion pana umpleti ceaunul.

Sarmale - Pas 10
11

Turnati apa clocotita cat sa acopere ultimul strat(Acesta trebuie sa fie stratul de varza/costita/bulion) si puneti la fiert.

Fierbeti 2 ore la foc mic, apoi inca o ora la foc foarte mic(ca sa se coaca bine).

Sarmale - Pas 11
12

Sarmalele le serviti cu smantana, alaturi de varza cu costita.

Pofta Buna!

Sarmale - Pas 12
Cantitate: 3 kg (10-12 portii)
Timp de preparare: 360 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

*****
vero79 (21 February 2009, 10:41)

sunt foarte bune as manca in fiecare zi atat de mult imi plac

miutacristina
miutacristina (02 September 2009, 12:44)

iami iami arata super am sa le incerc,pot si cu varza  dulce?

lena
lena (02 September 2009, 15:02)

Da, se poate si cu varza dulce, numai sa fie oparita putin, ca la reteta de sarmale ucrainesti

miutacristina
*****
miutacristina (02 September 2009, 16:20)

ms mult lena.sti retete de tort cu piscoturi?am nevoie de ea si nu o stiu

lena
lena (02 September 2009, 17:04)

Sunt destul de simple, poti sa te inspiri din reteta de tiramisu, daca ceva mai vorbim pe forum

Mary (19 February 2010, 23:06)

Multumesc pentru reteta!!! foarte bune si usor de facut...recomand.

*****
Biank (17 November 2010, 22:45)

foarte tari retetele...chiar mi-au iesit ...si credeti-ma sunt anti talent la gatit.....

am o intrebare cum adik 0,5 lingurite ...adik juma de lungurita nu?....sa fiu sigura nu de alta..mersi

lena
lena (17 November 2010, 22:49)

Da, 0.5 lingurite sunt - jumatate de lingurita.

Ellena
Ellena (30 November 2010, 22:04)

pt aceasta reteta numai buna de sarbatorile ce se aproprie!

Mery75
Mery75 (28 December 2010, 22:34)

Super sarmalute, asa le fac si eu. Esti o femeie deosebita. Iti urez un AN NOU FERICIT si multa sanatate. Daca nu te superi esti din MOLDOVA? Asa cred dupa retete. Te sarut si la cat mai multe postari. Imi sunt indispensabile.

Pau Buli
*****
Pau Buli (23 December 2011, 18:18)

 Tocmai am mancat prima portie! Imi plac mult desi imi era teama ca va fi multa carne si putin orez... dar sunt perfecte. 

amalia16
amalia16 (03 January 2012, 15:41)

 

Cori
Cori (11 January 2012, 20:17)

Sarmalutele sunt o bunatate, nu te mai saturi mancand !!!  Mai ales cele de deasupra, bine rumenite la cuptor. 

vicusha
*****
vicusha (17 February 2012, 19:44)

mariana370 (14 September 2012, 00:11)

 Le voi incercat curand mai astept putin pana se acreste varza !! 

tiki
*****
tiki (11 December 2013, 06:08)

      Buna dimineata.Acesta e "ceaunul" in care fac eu sarmalele. Il pun pe o plita destul de groasa ,plus, o tigla (se vede putin),si aproape 2 ore trec pana sa inceapa sa fiarba. Toata "operatiunea", dureaza cam 6-7 ore,dar ies f. bune. Dar vreau sa va spun despre aceste sarmale ca nu stiu daca am mancat mai bune vreodata. Am respectat reteta ad-literam, cu adaugarea uneu bucati mici de costita in fiecare sarmala. NEMAIPOMENITE. Mi-a fost prea pofta sa astept pana de Craciun si a trebuit sa testez varza daca e ok. Nu? Pupici.

larisa92 (28 April 2014, 01:24)

 si cimbru unde vine bagat ?? .. sau cand ?

lena
lena (28 April 2014, 08:21)

La pasul 3, in umplutura.

Cornelia BB (05 July 2014, 07:00)

 Mie imi place sa mai adaug in sarmalute si niște ciuperci calite . 

Top Retete
vezi toate retetele din top
Culinary recipes ByLena