Prajitura cu mac

Nota 5 (3 voturi)
*****

   Demult planificam sa incerc aceasta reteta, mai ales ca am primit-o cadou la Atelier de la cei mai dragi fani si utilizatori ai site-ului... Am fost impresionata in primul rand ca este foarte simplu de preparat si atat de frageda, gustoasa, fina - pentru amatorii copturilor cu mac, sa nu o ratati!

Si nu treceti de pasul cu insiroparea, asta face diferenta intre "Prajitura cu mac" si "Placinta cu mac" - este atat de frageda ca o prajitura, usor o puteti manca si cu lingurita.

Ingrediente

Foi de placinta
1 buc
adica 1 pachet - contine de obicei cam 12-14 foi
Oua
4 buc
Zahar
2 pah
1 pentru umplutura + 1 pentru sirop - paharul are 250g
Ulei de floarea soarelui
1 pah
de 250g
Iaurt
500 g
Praf de copt
20 g
adica 2 plicuri
Esenta de vanilie
2 buc
Mac
200 g

Pasi de urmat

1

In primul rand aveti grija sa decongelati foile de placinta.

Apoi pregatim umplutura:

- intr-un bol puneti ouale, iaurtul, 1 pahar de zahar, uleiul, praful de copt, 1 esenta de vanilie.

Prajitura cu mac - Pas 1
2

Amestecati bine compozitia cu un tel si separat intr-un alt bol masurati si puneti 15 linguri din ea.

Prajitura cu mac - Pas 2
3

In bolul mare adaugati macul si amestecati bine.

Prajitura cu mac - Pas 3
4

Acum trecem la montarea prajiturii.

Numarat foile de placinta si le impartiti in 3 - adica cam cate 4 foi grupate separat.

Intr-o tava adanca puneti primul strat de foi si neaparat intre ele sa nu uitati sa ungeti cu putin ulei.

Prajitura cu mac - Pas 4
5

Turnati jumatate din compozitia de mac peste foi.

Prajitura cu mac - Pas 5
6

Urmeaza al 2-lea set de foi de placinta, ungeti cu ulei fiecare foaie.

Prajitura cu mac - Pas 6
7

Turnati cealalta jumatate din umplutura cu mac, distribuiti pe toata suprafata foilor.

Prajitura cu mac - Pas 7
8

Puneti ultimul strat de foi unse cu ulei intre ele.

Deasupra turnati compozitia de iaurt fara mac, cele 15 linguri puse deoparte la inceput.

Prajitura cu mac - Pas 8
9

Cu un cutit usor intepati prajitura in cateva locuri.

Dati tava la cuptor preincalzit la 180 de grade si lasati 30-35 de minute. Aveti grija ca se bronzeaza destul de repede, dar o lasati totusi macar 30 de minute sa se faca bine inauntru.

Prajitura cu mac - Pas 9
10

Cat timp se coace prajitura faceti siropul:

- intr-o cratita puneti 2 pahare de apa, unul de zahar si esenta de vanilie.

- puneti pe foc si amestecati periodic pana incepe sa fiarba, apoi opriti focul si lasati la o parte.

Prajitura cu mac - Pas 10
11

Imediat cum scoateti prajitura din cuptor turnati siropul pe toata suprafata si lasati sa se racoreasca bine.

Eu nu am avut rabdare, cam intr-o ora deja taiam din ea si nu-mi venea sa cred cat de buna poate fi.....

Prajitura cu mac - Pas 11
12

Portionati si serviti cu mare placere - a fost f. apreciata de toata lumea...

Daniela tot respectul si mii de multumiri pentru reteta, va pup!

Pofta Buna!

Prajitura cu mac - Pas 12
Cantitate: 1 kg (10-12 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 15 min
Sursa: Daniela Drig

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

daniela drig (29 March 2012, 17:09)

 Imi pare bine ca ai incercat reteta si ti a placut! Este o reteta de familie, ptr toti prietenii mei!!!! Lena noi iti multumim ptr tot ceea ce faci, ptr fiecare reteta, si mai ales ptr felul tau de a fi, esti foarte priceputa , talentata, cumsecade! cu drag,

daniela

lyly
lyly (29 March 2012, 17:51)

 Si ouale cand le punem ca nu am citit nicaeri

lena
lena (29 March 2012, 17:59)

La primul pas, corectez acum.

Carmen Nedelea (30 March 2012, 10:06)

macul se adauga nemacinat? ???nu este ca nisipul?

lena
lena (30 March 2012, 15:33)

Da, se pune nemacinat - de la sirop si iaurt se inmoaie si este perfect.

Carmen Nedelea (30 March 2012, 15:38)

Multumesc frumos.

*****
roberta (01 April 2012, 15:19)

Am incercat mai multe retete de pe acest site , dar nu am adaugat nici un comentariu pina acum dar astazi nu m-am putut abtine  . Am facut ieri aceasta reteta si a iesit f buna , cu siguranta o voi repeta . Multumesc Lena !

salomeea (04 July 2012, 01:52)

Satlut Lena, poti sa-mi spui te rog frumos daca ar merge sa fac aceasta prajitura cu "fillo dough " in loc de "foi de placinta".

Multumesc anticipat...

lena
lena (04 July 2012, 12:26)

Pai foile Filo si sunt foi de placinta :) Sigur ca poti sa folosesti.

salomeea (05 July 2012, 10:26)

multumesc frumos, ptr raspuns atit de rapid

*****
salomeea (09 August 2012, 21:10)

Draga Lena, un multumesc mare ptr reteta....mi-a iesit o prajiturica foarte si foarte gustoasa, cu siguranta am sa o mai fac ptr ca sotul  a cerut bis. 

Corina79 (14 November 2012, 10:26)

Am facut si eu prajitura aceasta dar nu mi-a placut. Nici mie, nici sotului :( E prea uleioasa. Cred ca ar fi fost mai ok daca ungeam foile cu unt topit decat cu ulei.

Carmen Nedelea (15 November 2012, 09:59)

Eu nu ung foile toate, ci din 2 in doua cu extrem de putin ulei/unt cu pensula, iar la sfirsit ung deasupra foile cu putin unt topit si lapte. Detest sa fie placinta prea uleioasa. Dar fiecare face cum s-a obisnuit...Aici pui deasupra siropul.

 

lena
lena (15 November 2012, 10:11)

Da, oricum nu se unge cu mult ulei, foarte putin si nu se simte deloc. Dar este buna si combinatia cu unt.

maria T (26 November 2012, 13:42)

Lena, aceasta prajitura e fffff delicioasa! este foarte moale de o mananci cu lingurita....exact asa cum ai spus si tu. Lena zilnic intru pe acest site si caut sa mai fac ceva nou. Esti o dulceata! Spor in tot ce faci!!!

Sergiu Lucian (16 November 2013, 11:33)

O intrebare: in locul aluatului de placinta se poate folosi foetaj? Imi lasa gura apa dar nu am de unde lua foi de placinta.

lena
lena (16 November 2013, 20:42)

Aici chiar nu merge aluatul de foietaj, mai bine faci vreun aluat de casa ca pentru strudele, mai subtire din apa faina putin ulei. Intinse foarte subtire, se potrivesc in placinta.

bianca72
bianca72 (01 December 2013, 11:10)

in sfarsit am gasit o reteta cu mac care sa-mi placa e foarte buna,mai ales rece...

tiki
*****
tiki (04 February 2014, 21:55)

       Buna. O reteta simpla incat nici nu-ti poti imagina ca poate fi asa buna. Se face si f.repede,tinand cont ca nici nu trebuie macinat macul. Cred ca siropul e cireasa de pe tort. O voi repeta cat de curand. Multumesc.Pupici.Scuze ca poza e facuta seara si......nereusita.

tiki
tiki (09 February 2014, 15:44)

              Acel curand de mai sus a sosit. Deci ne place tare. Si se vede si mai bine fiind facuta ziua.(poza). Inca o data multumesc.Pupici.

Top Retete
vezi toate retetele din top
Culinary recipes ByLena