Iaurt de casa

Nota 5 (1 voturi)
*****

     Inteleg ca oficial diferenta intre diverse iaurturi-sana-chefir-lapte batut din comert este prezenta anumitor bacterii lactice, dar la mine acasa la tzara sunt doar doua - Kefirul(laptele inacrit simplu timp de 2 zile la temperatura camerei) si un fel de Iaurt rapid si gustos facut de mama, reteta caruia va dau mai jos. Nu stiu ce bacterii contin, doar ca puteti sa le faceti simplu si fara mare bataie de cap.

Din start va spun ca am facut totul cu ingrediente direct de la sursa(vaca) si nu stiu cum iese cu lapte si smantana cumparata, dar daca incercati imi spuneti in comentarii, eventual si cu poze.

Iaurtul facut asa iese gustos, cremos si chiar va recomand sa-l incercati.

Ingrediente

Lapte
1 l
de preferat lapte de tzara
Smantana
3 linguri
smantana simpla, fermentata - sau iaurt/chefir daca il vreti mai dietetic

Pasi de urmat

1

Laptele se fierbe si se lasa la racorit 2-3 ore - trebuie sa fie cald, nicidecum fierbinte sau rece tare.

Iaurt de casa - Pas 1
2

Adaugati atunci smantana.

Iaurt de casa - Pas 2
3

Amestecati bine cu lingura sau telul, sa uniformizati compozitia.

Iaurt de casa - Pas 3
4

Turnati laptele intr-un borcan, cana sau carafa si lasati 6-8 ore la temperatura camerei, sa se prinda.

Iaurt de casa - Pas 4
5

Dupa acest timp observati ca laptele este mai ferm la consistenta, deci este gata.

Il amestecati cu o lingura sa uniformizati compozitia.

Iaurt de casa - Pas 5
6

Aici mai aproape, sa vedeti cum iese. Imediat cum s-a prins bine, il amestecati si puneti la frigider, sa nu se inacreasca prea tare.

Iaurt de casa - Pas 6
7

Are o consitenta mai fina si cremoasa decat laptele simplu inacrit - dar nu sta chiar asa ferm ca iaurtul din comert.

Puteti sa-l mancati cu lingurita sau de baut simplu. Noi l-am amestecat cu miere si fructe - bestial a fost!

Pofta Buna!

Apropo, pentru cei care fac iaurt sau vreti sa faceti cu iaurtiera, aveti o discutie foarte utila pe forum.

Iaurt de casa - Pas 7
Cantitate: 1 l (2 portii)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 120 min

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Cori
Cori (06 September 2012, 16:28)

Oau, ce chestie, nu m-as fi gandit, adica nu am stiut ca se poate face iaurt in casa. E bine de stiut, mersi

elenabordianu
elenabordianu (06 September 2012, 20:16)

lena, buna ziua

de fapt provocarea pentru reteta a venit de la mine, atunci cind te-am intrebat despre iaurtul de casa fara iaurtiera. sa stii ca chiar in ziua cind mi-ai raspuns am si facut o portie de iart din 500ml de lapte, a iesit f. bun am adaugat iaurt Activia, cel putin la noi in supermarketuri de acestsa gasesti fara fructe. De atunci reinnoiesc iaurtul cu cel facut anterior de mine si imi place, asa ca recomand. Multumesc pentru reteta, m-am convins de atitea ori ca uneori lenea e de vina ca mincam toate prostiile din comert!

O seara frumoasa si retete cit mai inspirate!

lena
lena (06 September 2012, 20:34)

Multumesc Elena de provocare, intr-adevar mi-ai dat o idee buna si ma bucur ca ai si aplicat reteta :)

Ai dreptate, modul de alimentatie depinde doar de noi, exista o multime de variante si posibilitati - singura chestie ese sa vrei

Lolinka (16 September 2012, 12:33)

 Eu fac de ceva timp iaurt in casa.Vara,atunci cand este f cald s-a intamplat sa iasa cam lichid dar,oricum,este f bun.Il fac asa : 1 l lapte de vaca sau capra ,proaspat,din cel care se vinde la automat,in supermarketuri ( Auchan ) .Il fierb,il las la racit pana il simt caldut la mana.Adaug un pahar de iaurt bio ,3,5 %, de 175 gr.Amestec,acopar cu un servet si ,cam in 12 ore este gata.Iarna,il pun pe calorifer peste noapte si dimineata il bag in frigider.Ca sa fie si mai special am cumparat un vas de lut ,cu capac ,in care fac amestecul si care las iaurtul la facut.

 

 

Ovi cel adevarat (26 September 2012, 12:36)

Citeva detalii despre preparea corecta a kefirului (din granule de kefir si lapte direct de la sursa sau de la automatele de lapte).

Va scriu acest comentariu in cunostinta de cauza, maninc kefir de citiva ani de zile. Beneficiile imediate (vizibile in citeva zile) sint din punct de vedere al digestiei (care se imbunatateste consierabil). Acest proces imbunatatit de digestie are o foarte mare influenta asupra calitatii vietii (buna dispozitie, putere de munca, etc)

Ce vreau sa va mai spun, FOARTE important: modul corect de preparare al kefirului.
Laptele folosit poate fi fiert sau proaspat, de la orice animal (capre, vaci, etc). Pentru a obtine un kefir adevarat fermentatia respectiva trebuie sa fie ANAEROBA. Asta inseamna ca laptele amestecat cu granulele de kefir NU trebuie sa intre in contact cu aerul. Daca se intimpla asa ceva bacteriile care sint in aer o sa inceapa si ele sa transforme laptele (alaturi de granulele de kefir). Din pacate, la fel ca la muraturi, transformarile provocate de bacteriile aerobe NU sint bune (apar modificari de gust, culoare, apare un miros specific de stricat, etc). Rezultatul poate fi negativ, in timp e posibil ca granulele de kefir sa aiba probleme (sa devina gri, sau chiar sa moara etc), asta deoarece bacteriile aerobe sint mai rapide (agresive) decit cele din kefir.

Cum se rezolva problema. O metoda pe care o folosesc eu este sa se produca kefirul intr-o punga de lapte.
Granulele de kefir impreuna cu laptele (maxim 500 ml) se pun intr-o punga de lapte de un litru. Usor, cu palmele, se elimina aerul ramas in punga. Se simte "la mina" cind nu mai este aer (punga nu se mai comprima deloc la apasare).
Capatul pungii se indoaie de 2-3 ori si se asigura cu citeva clipsuri pentru hirtie.
Procesul de fermentatie anaerob dureaza mai mult decit cel aerob (laptele este fermentat NUMAI de granulele de kefir). Dupa aproximativ 12 ore se agita punga FARA sa se deschida. Altfel kefirul se face brinzos. Dupa inca 12 ore e gata de strecurat.
timpul de fermentare variaza puternic cu temperatura. Peste temperaturi de 26 grade timpul total de fermentare pot sa fie de aproximativ 12 ore.
Atentie, daca granulele de kefir stau prea mult in acidul lactic produs o sa apara modificari ale structurii granulelor: acestea nu mai seamana cu conopida si nu mai sint gelatioase, devin ca niste draperii. Cind se constata asta trebuie marit ritmul de schimbare a laptelui.

Se separa printr-o sita de plastic, se foloseste si o lingura de lemn pentru a misca granulele usor, intr-o parte si in alta. Daca sint prea multe se pun o parte in kefirul care va fi baut (se maninca si surplusul de granule). Granulele NU se spala, se pun la loc in punga peste care se toarna lapte la temp camerei.
Se elimna aerul si se sigileaza din nou.

Exista posibilitatea sa fermentam suplimentar kefirul strecurat (FARA granule de kefir). Aceasta a doua fermentatie se face tot anaerob, intr-o alta punga de lapte, prin aceeasi procedura. Temperatura trebuie sa fie ceva mai mare (peste 26 grade Celsius). In urma acestei fermentatii rezulta CO2 si alcool (foarte putin, nu va speriati (sau nu va bucurati :))). Datorita CO2 punga se umfla ca un balon (nu uitam ca aerul a fost scos complet cu palmele si sigilata). Este
important sa nu se puna mai mult de 0,5 l de kefir intr-o punga de un litru, pentru a lasa loc bioxidului de carbon care se elimina. Rezulta o bautura acrisoara si usor alcoolica (recunosc ca gustul este deosebit :)).

As vrea sa va spun ca daca mincati "cipuerca" respectiva NU se intimpla absolut nimic. Sint numai zvonuri (raspindite de tot felul de babe :)) ca se dezvolta in organismul uman.

SUCCES si MULTA SANATATE.

timotei
timotei (04 December 2012, 04:15)

Imi aduc aminte ca si mami facea la fel ca si tineLena numai ca noi ii spuneam "lapte acru".Ne placea la toti cind mami  facea mamaliga si cu un pahar de iaurt mincam .Mda mii dor de acele timpuri.

Draculina969
Draculina969 (30 May 2013, 20:59)

l-am pus acum la frigider...abia astept sa ma infig inel dimineata...poate chiar la noapte:D

eu am avut lapte UHT, nu s-a inacrit cine stie ce...din ce am gustat seamana putin cu ZUZU dietetic de baut...

data viitoare poate il fac cu lapte de la tara...dar cred ca si acum imi iese foarte bun..

incerc sa invat pt maine ca am examen si numai la iaurtul ala ma gandesc:)))

 

multumim lena!

Draculina969
*****
Draculina969 (26 June 2013, 13:25)

am facut de mai multe ori iaurtul...iese foarte bun la gust,insa nu imi iese tocmai solid...nu ca ar fi o problema...pt mine e perfect..

chiar acum il savurez cu un pumn de cirese fara samburi,un pumn de fulgi de ovaz si o lingura de miere...delicios!

petrana (06 April 2014, 19:13)

 unde se pot gasi granule de kefir?

afb (09 May 2014, 03:27)

 Buna Lena!!!am incercat sa fac si eu acest iaurt dar nu mi-a iesit.:(:(:(:(.Nu s-a inchegat absolut deloc.Te rog spune-mi te rog ce s-a intamplat??Am respectat intocmai reteta.

lena
lena (09 May 2014, 09:03)

Mai lasati-l la cald, se va inchega. Cred ca este mai racoare unde il tineti.

afb (09 May 2014, 11:24)

 Multumesc frumos Lena.Am sa mai astept.Poate totusi se face.Intradevar la mine in bucatarie este mai racoare.

afb (10 May 2014, 16:46)

 Buna Lena!!Nu s-a inchegat deloc iaurtul.Nu stiu ce s-a intamplat.O sa mai incerc inca o data.

lena
lena (10 May 2014, 19:03)

Hmm, ciudat - poate o fost laptele mai degresat - rar se intampla sa nu se lege.

afb (10 May 2014, 20:09)

 Poate.Laptele l-am cumparat din supermarket.

gabi71ro (11 June 2014, 22:52)

 Prin 1992 frecventam Polonia, iar in Wroclaw stateam in chirie la o batrana. Intr-o zi terminasem o galetusa de smantana (cred ca era 16%), cum sunt astazi in voga si la noi, si mi-era lene s-o spal. Asa ca am umplut-o cu lapte (3%) din comert, am acoperit-o partial si am lasat-o la soare vreo 4-5 ore. Dupa aceea am bagat maglavaisul la frigider peste noapte. Dimineata cand m-a chemat batrana la micul dejun, am scos galetusa, am gustat (sa ma conving ca nu moare nimeni) si am servit-o si pe ea. (Stiu...de ce n-am facut testul pe ea???). A iesit superb! Batrana m-a rugat sa-i arat cum am facut si a vrut ca din prima sa faca o cantitate mai mare. Asadar, a luat o oala de vreo 10 L, si i-am aratat cum sa faca. Am uns oala, fara retineri, cu smantana dintr-o cutie si am umplut-o cu lapte. Am scos oloiul in balcon la soare si pe la 4 seara avea iaurtul gata. L-a pus in sticlute mici ca de "sana" pe vremea lui Ceausescu, si a burdusit frigiderul. Dimineata a intarziat cu chematul la masa....pentru ca si-a luat toate sticlutele din frigider si le-a distribuit la cunostinte. S-a intors cu mai multi bani decat castigam eu in doua zile!!! Atat de bun era! Dupa acest succes neasteptat, n-am mai platit chirie ci din contra, faceam cu batranica iaurt iar ea il distribuia. Puneam banii 50-50 si castigam la fel.

Pentru mine chestia asta a durat cam o luna, timp in care am castigat mult mai mult decat cu ce faceam eu vanzand diferite flecustete. M-am intors acasa cu o mica avere pe care desigur ca la acea varsta am topit-o cu fetele si distractia.

In RO chestia nu a putut fi replicata pentru ca noi suntem mai diferiti.

In concluzie, reteta scrisa de Lena e buna rau! Si zau nu se merita sa folositi bilute de chefir. Gustul il puteti regla din temperatura de fermentare (stiinta zice 26-32 grade C) si din smantana folosita.

Celor interesati de branzeturi si lactate, le recomand:

http://www.selene.ro/articole/lapte/lapte-2

lena
lena (12 June 2014, 11:57)

Interesanta si utila experienta ta Gabi :)

Merci mult si de link, bun de citit.

 

Cornelia BB (05 July 2014, 07:15)

 Sănătate cind bei acest chefir de casa 

Top Retete
vezi toate retetele din top
Culinary recipes ByLena