Iaurt de casa

  Inteleg ca oficial diferenta intre diverse iaurturi-sana-chefir-lapte batut din comert este prezenta anumitor bacterii lactice, dar la mine acasa la tzara sunt doar doua - Kefirul(laptele inacrit simplu timp de 2 zile la temperatura camerei) si un fel de Iaurt rapid si gustos facut de mama, reteta caruia va dau mai jos. Nu stiu ce bacterii contin, doar ca puteti sa le faceti simplu si fara mare bataie de cap.

Din start va spun ca am facut totul cu ingrediente direct de la sursa(vaca) si nu stiu cum iese cu lapte si smantana cumparata, dar daca incercati imi spuneti in comentarii, eventual si cu poze.

Iaurtul facut asa iese gustos, cremos si chiar va recomand sa-l incercati.

Ingrediente

Lapte
1 l
de preferat lapte de tzara
Smantana
3 linguri
smantana simpla, fermentata - sau iaurt/chefir daca il vreti mai dietetic

Pasi de urmat

1

Laptele se fierbe si se lasa la racorit 2-3 ore - trebuie sa fie cald, nicidecum fierbinte sau rece tare.

2

Adaugati atunci smantana.

3

Amestecati bine cu lingura sau telul, sa uniformizati compozitia.

4

Turnati laptele intr-un borcan, cana sau carafa si lasati 6-8 ore la temperatura camerei, sa se prinda.

5

Dupa acest timp observati ca laptele este mai ferm la consistenta, deci este gata.

Il amestecati cu o lingura sa uniformizati compozitia.

6

Aici mai aproape, sa vedeti cum iese. Imediat cum s-a prins bine, il amestecati si puneti la frigider, sa nu se inacreasca prea tare.

7

Are o consitenta mai fina si cremoasa decat laptele simplu inacrit - dar nu sta chiar asa ferm ca iaurtul din comert.

Puteti sa-l mancati cu lingurita sau de baut simplu. Noi l-am amestecat cu miere si fructe - bestial a fost!

Pofta Buna!

Apropo, pentru cei care fac iaurt sau vreti sa faceti cu iaurtiera, aveti o discutie foarte utila pe forum.

Cantitate: 1 l (2 portii)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 120 min
Publicata:
Nota: 4 (3 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 22

lena
Elena (lena) 19 apr 2016, 12:44

Posibil si de la calitatea laptelui, eu nu am pus iaurt in lapte atunci, pusesem cateva linguri din alt lapte acru. Ambele erau din lapte de tara, cu cel din comert s-ar putea sa existe situatii din astea.

Dancris06
Dancris06 19 apr 2016, 07:59

Buna Lena! Am facut iaurt dupa reteta ta..a iesit foarte bun la gust, dar se intinde ca mucii. Din ce cauza a putea fi? Poate fi din cauza ca am pus iaurt rece direct de la frigider?

lena
Elena (lena) 10 aug 2015, 12:22

Adaugati fructele dupa ce se leaga iaurtul.

CarmenAugusta
CarmenAugusta 09 mai 2015, 00:03

Lena sa stii ca nu iese la fel de ferm ca si in comert fiindca nu contine lapte praf. Eu am o microferma de capre (www.dingradinaevei.ro/ro/) si la fel iese iaurtul, mai subtine, insa gustul nu se compara cu cel din comert!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Grety
Grety 03 apr 2015, 22:25

Kefirul se face daca ai granulele de kefir, inainte de revolutie se gaseau de vanzare, i se spunea "ciuperca de Kefir". Cauta pe net si afli si originea. Ce se face din lapte crud la temperatura camerei este lapte prins iar daca il amesteci se numeste lapte batut.

 

 

Nota mea pentru reteta:
Cornelia BB
Cornelia BB 05 iul 2014, 07:15

Sănătate cind bei acest chefir de casa 

Poza mea pentru reteta:
gabi71ro
gabi71ro 11 iun 2014, 22:52

Prin 1992 frecventam Polonia, iar in Wroclaw stateam in chirie la o batrana. Intr-o zi terminasem o galetusa de smantana (cred ca era 16%), cum sunt astazi in voga si la noi, si mi-era lene s-o spal. Asa ca am umplut-o cu lapte (3%) din comert, am acoperit-o partial si am lasat-o la soare vreo 4-5 ore. Dupa aceea am bagat maglavaisul la frigider peste noapte. Dimineata cand m-a chemat batrana la micul dejun, am scos galetusa, am gustat (sa ma conving ca nu moare nimeni) si am servit-o si pe ea. (Stiu...de ce n-am facut testul pe ea???). A iesit superb! Batrana m-a rugat sa-i arat cum am facut si a vrut ca din prima sa faca o cantitate mai mare. Asadar, a luat o oala de vreo 10 L, si i-am aratat cum sa faca. Am uns oala, fara retineri, cu smantana dintr-o cutie si am umplut-o cu lapte. Am scos oloiul in balcon la soare si pe la 4 seara avea iaurtul gata. L-a pus in sticlute mici ca de "sana" pe vremea lui Ceausescu, si a burdusit frigiderul. Dimineata a intarziat cu chematul la masa....pentru ca si-a luat toate sticlutele din frigider si le-a distribuit la cunostinte. S-a intors cu mai multi bani decat castigam eu in doua zile!!! Atat de bun era! Dupa acest succes neasteptat, n-am mai platit chirie ci din contra, faceam cu batranica iaurt iar ea il distribuia. Puneam banii 50-50 si castigam la fel.

Pentru mine chestia asta a durat cam o luna, timp in care am castigat mult mai mult decat cu ce faceam eu vanzand diferite flecustete. M-am intors acasa cu o mica avere pe care desigur ca la acea varsta am topit-o cu fetele si distractia.

In RO chestia nu a putut fi replicata pentru ca noi suntem mai diferiti.

In concluzie, reteta scrisa de Lena e buna rau! Si zau nu se merita sa folositi bilute de chefir. Gustul il puteti regla din temperatura de fermentare (stiinta zice 26-32 grade C) si din smantana folosita.

Celor interesati de branzeturi si lactate, le recomand:

http://www.selene.ro/articole/lapte/lapte-2

afb
afb 10 mai 2014, 20:09

Poate.Laptele l-am cumparat din supermarket.

lena
Elena (lena) 10 mai 2014, 19:03

Hmm, ciudat - poate o fost laptele mai degresat - rar se intampla sa nu se lege.

Draculina969
Draculina969 26 iun 2013, 13:25

am facut de mai multe ori iaurtul...iese foarte bun la gust,insa nu imi iese tocmai solid...nu ca ar fi o problema...pt mine e perfect..

chiar acum il savurez cu un pumn de cirese fara samburi,un pumn de fulgi de ovaz si o lingura de miere...delicios!

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile