Chec cu griș (Mannik)

Chec cu griș (Mannik)

Acest chec cu griș l-am testat împreună cu voi la Atelierul de gătit și a fost foarte apreciat de toată lumea. Este o coptură tradițională rusească, care se gătește la orice ocazie ca un chec, prăjitură (dacă îi puneți ceva umplutură și topping) sau ca pandișpan pentru tort. Are textură foarte poroasă și este moale și fraged, sigur o să placă chiar și la cei mai mofturoși - în plus se gătește foarte simplu, fără tehnici deosebite și super ingrediente.

P.S. Umplutura poate fi diferită - nuci, ciocolată, stafide, fructe uscate, etc - deasupra merge uns cu gem, ciocolată topită (așa am făcut la Atelier) sau simplu cu zahăr pudră.

Ingrediente

Griș
1 pahar
la toate ingredientele am folosit pahar de 300ml
Lapte bătut/iaurt/chefir
1 pahar
   
Zahăr
1 pahar
   
Unt
100 g
   
Ouă
2 buc
   
Sare
0.25 lingurite
   
Făină albă calitate superioară
1 pahar
   
Praf de copt
10 g
1 plic
Esență de vanilie
1 buc
   
Ciocolată
100 g
pentru umplutură, dacă vreți să puneți și deasupra mai trebuie încă 200g (eventual de ciocolată albă)

Pași de urmat

Pas 1

Într-un bol puneți grișul, adăugați chefirul și amestecați bine cu telul să nu fie cocoloașe.

Lăsați această compoziție cam 2 ore să se înmoaie bine grișul.

Chec cu griș (Mannik) - Pas 1
Pas 2

După acest timp observați că se va îngroșa bine compoziția.

Chec cu griș (Mannik) - Pas 2
Pas 3

Untul se topește și se amestecă cu zahărul.

Chec cu griș (Mannik) - Pas 3
Pas 4

Adăugați această compoziție la cea de griș cu chefir și amestecați bine.

Apoi adăugați ouăle și sarea, la fel amestecați.

Chec cu griș (Mannik) - Pas 4
Pas 5

Și ultima este făina amestecată cu praful de copt, vanilia și ciocolata tăiată bucățele mici.

Amestecați bine cu telul.

Chec cu griș (Mannik) - Pas 5
Pas 6

Turnați aluatul într-o tavă așternută cu hârtie de copt (aici am tavă de silicon, deci nu o aștern și nu o ung cu nimic) și o puneți la cuptor preîncălzit la 200 grade pentru 30 de minute.

Chec cu griș (Mannik) - Pas 6
Pas 7

Aveți grijă să nu o țineți prea mult la cuptor, 30 de minute sunt foarte suficiente - checul se rumenește și crește frumos.

Chec cu griș (Mannik) - Pas 7
Pas 8

Lăsați în tavă vreo 15 minute apoi o scoateți atent și puneți deasupra zahăr pudră sau ciocolată albă topită.

Chec cu griș (Mannik) - Pas 8
Pas 9

Serviți cu mare plăcere și savurați :)

Poftă Bună!

Chec cu griș (Mannik) - Pas 9

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (8-10 porții)
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 120 min
Data publicării:
Notă: 5 (6 voturi)
Colecții: Chec-uri, Dulciuri

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 30

BazarBazar642
Bazar Bazar (BazarBazar642) 12 Feb 2023, 22:14

Draga Lena, pot înlocui ciocolata cu cacao? Ms!

lena
Elena (lena) Bazar Bazar (BazarBazar642) 13 Feb 2023, 15:05

Puteti adauga 1 lingura pt culoare, dar nu la fel de multa ca ciocolata. Doar okiteti ciocolata daca nu aveti.

dianka
Diana Ranga (dianka) 15 Feb 2017, 00:08

Iata si intreg decorul ^_^ 

Poza mea pentru rețetă:
dianka
Diana Ranga (dianka) 15 Feb 2017, 00:07

A iesit o prajitura foarte pufoasa si delicioasa. Eu am adaugat ciocolat asi migdale iar pentru ornat am folosit crema de ciocolata, cocos si ciocolata rasa...mneam,mneam 

Poza mea pentru rețetă:
denilu
denilu 09 Mar 2016, 11:44

Am facut dumunica a doua oara acest chec si a iesit foarte bun. Am avut musafiri care l-au apreciat foarte mult. Este deosebit de gustos, cu o aroma deosebita, cred ca si datorita grisului. Multumesc.

Poza mea pentru rețetă:
VikaSanda
VikaSanda 07 Mar 2016, 13:48

mmm..super gustos! multumim lena pt recete! le incerc cu mare placere!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
allinaraicu
allinaraicu 14 Feb 2015, 09:07

Iata l-am facut aseara si astazi l-am uns cu Finetti de casa( crema de pe sait),sta la frigider acum. Abia astept seara sa il gust.L-am facut cu caise uscate. Deseara va scriu cum a fost.

P.S. Si o poza,simplu,dar gustos( ca am gustat cind l-am taiat am incercat cit de cit sa improvizez o inima).Si va felicit cu ziua indragostitilor si va doresc o dragoste adevarata.:-) 

Poza mea pentru rețetă:
tiki
tiki 09 Dec 2013, 11:50

Buna. Am facut si acest chec. F. bun si satios !!! Am mancat doua bucati si gata amiaza. Am pus cateva buc.de ciocolata si stafide brune. Aromat,pufos tot ce vrei. Merita facut.Multumesc.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Tirina
Tirina 08 Nov 2013, 18:12

A iesit foarte bunnnn!Am pus ciocolata neagra inauntru si l-am invelit in ciocolata alba( bombonele de decor).Am pozat ce-am mai apucat ...

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 23 Oct 2012, 15:06

iar aici o sectiune pe care imediat am papat-o

Poza mea pentru rețetă:
Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 23 Oct 2012, 15:05

Salut

Iata am scos-o din cuptor, arata fabulos, si e gustoasa. am pus lapte simplu si mi se pare putin cam pronuntata aroma de lapte, sau poate e din cauza ca inca e calduta... caci nu am avut rabdare sa o las sa se raceasca.....

Poza mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile