Dovlecei la gratar(cu sos de iaurt si rosii)

Dovlecei la gratar(cu sos de iaurt si rosii)

Pentru multi poate parea banala reteta, dar am avut mare surpriza in discutii cu niste prieteni sa observ ca nu prea se stie exact cum se fac legumele la gratar, mai ales in conditii de apartament.

Daca la inceput mai puneam putin ulei peste ele, acum nici atat nu fac - merg pe varianta cat mai simpla, naturala, fara adaos de ulei. O portie de 300g de astfel de legume gatite plus o bucata buna de carne va asigura o cina/pranza delicios si fara nici un pericol de kg in plus.

Ca bonus va arat o varianta de Sos cu iaurt si rosii - inspirata din bucataria indiana, reteta de Raita, dar fara adaos de uleiurile cu mirodenii. Toata lumea este incantata de el si ma intreaba ce am pus asa deosebit ca poti manca orice cu el :)

Deci, recomand sa uitati de dovleceii pane si sa va faceti experti in legume la gratar!

Ingrediente

Dovlecei
2 buc
la fel fac si ardeii, vinetele, ciupercile
Sare
1 lingurita
Ierburi de provence
1 lingurita
optional
Iaurt
3 linguri
eu pun de 2%
Rosii
1 buc
sau 2 rosii cherry
Usturoi (catei)
1 buc
se poate inlocui cu o bucatica mica de ceapa simpla
Patrunjel
2 buc
2 fire

Pasi de urmat

Pas 1

In primul rand este obligatoriu sa aveti asa o tigaie grill, a mea este luata acum 1 an de la Ikea - este bunicica dar nu foarte buna.

Acum planific sa iau una de ceramica, din aia va recomand sa gasiti si voi.

O puneti pe foc mediu spre mare si o incingeti obligatoriu foarte bine - asa ca sa iasa fum din ea. Daca nu o incalziti bine legumele nu se fac la fel de bine si repede, si se pot lipi de tigaie.

Dovlecei la gratar(cu sos de iaurt si rosii) - Pas 1
Pas 2

Dovlecelul/vinetele se taie rondele subitiri - vedeti in poze.

Daca le faceti prea groase, vor fi legumele mai crude si crocante, daca le faceti prea subitiri se vor usca prea tare pe grill.

Dovlecei la gratar(cu sos de iaurt si rosii) - Pas 2
Pas 3

Le aranjati pe tigaie incinsa bine si lasati 4-5 minute.

Dovlecei la gratar(cu sos de iaurt si rosii) - Pas 3
Pas 4

Apoi le intoarceti pe partea cealalata si lasati la fel 4-5 minute.

Dovlecei la gratar(cu sos de iaurt si rosii) - Pas 4
Pas 5

Sau le puteti taia pe lung, nu rondele, procesul de coacere este acelasi.

Dovlecei la gratar(cu sos de iaurt si rosii) - Pas 5
Pas 6

Dupa ce sunt gata, le scoateti pe o farfurie si le asezonati cu sare si ceva mirodenii - preferatul meu este amestecul de Ierburi de Provence - daca nu-l aveti puneti doar sare si eventual putin piper.

Dovlecei la gratar(cu sos de iaurt si rosii) - Pas 6
Pas 7

Aici am facut si ardei, procedura este aceeasi.

Dovlecei la gratar(cu sos de iaurt si rosii) - Pas 7
Pas 8

Aici toate legumele gata de servit - va recomand sa le lasati 10 minute sa se patrunda cu sare si mirodenii inainte de servire.

Dovlecei la gratar(cu sos de iaurt si rosii) - Pas 8
Pas 9

Acum facem sosul de Iaurt cu rosii si verdeata:

- folosesc de obicei aici un mic blender, in poza Turbocheful Tupperware.

- dar le puteti toca toate marunt si usturoiul sa-l pisati

- deci, puneti toate legumele in blender...

Dovlecei la gratar(cu sos de iaurt si rosii) - Pas 9
Pas 10

... le pasati dar aveti grija sa nu fie chiar pasta, sa se mai vada bucatele de rosii si patrunjel.

Dovlecei la gratar(cu sos de iaurt si rosii) - Pas 10
Pas 11

Adaugati iaurtul si potriviti de sare, amestecati.

Dovlecei la gratar(cu sos de iaurt si rosii) - Pas 11
Pas 12

Serviti sosul cu legume, carne si orice mancare va place, este perfect in orice combinatie.

Pofta Buna!

Dovlecei la gratar(cu sos de iaurt si rosii) - Pas 12

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg
Timp de preparare: 30 min
Timp total de pregatire: 10 min
Data publicarii:

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Ionela A
Ionela A 23 May 2013, 14:19

Buna. Foarte apetisant. De curand copii mei de 7 si 11 ani au descoperit se buna este sana , kefirul ...mai ales la caldura te racoreste... dar cu rosii si verdeata va fi super ... si legume. Masa de seara va fi mai usoara. In legatura cu tigaia, eu am una de tuci , dinr-acelea grele si ma descurc foarte bine cu ea de 15 ani .... daar prima data pun apa in ea pana clocoteste apoi o arunc si pun prima tura de friptura, legume etc ... orice fac la gratar. Mai merge si a doua tura, dar la a treia deja iese fum. Va recomand doar doua ture si apoi gata, o umplem cu apa si o las la inmuiat apoi se ia foarte bine cu buretele de sarma ... pt ca nu am ce sa zgarii. si ne descurcam minunat cu tigaia de tuci, sau de fonta ...din materialul acela greu, din care se fac ceaunele de mamaliga. Daca gasiti puteti sa va luati acele tigai. Eu am primit-o de la soacra mea. Multumesc pentru reteta. Sa ne auzim cu bine! Pupicei, Ionela.

Albinuta
Albinuta 31 May 2013, 20:50

Multumesc Ionela pentru tipsul cu tigaia de tuci, functioneaza foarte bine, am copt legume si au iesit perfect. Am cumparat de scurt timp aceasta tigaie de tuci si am observant ca dupa ce o spal face niste puncte rosii ca de rugina pe suprafata ei. Am rezolvat aceasta problema in felul urmator: am incins bine, bine tigaia, am turnat putin ulei, care s-a absorbit in porii tigaii. Partea interioara a devinit usor lucioasa si nu a mai ruginit. E bine de facut aceasta operatiune afara, daca e cu putinta, eu am executat operatiunea in bucatarie si am umplut casa de fum.

Multumesc Lena pentru retetele tale, foarte simple si gustoase de multe ori. Desi vizitez site-ul tau de ceva luni bune si am preparat multe retete de aici, nu ti-am multumit niciodata pentru tot efortul tau, de care si eu si implicit familia mea, ne bucuram. Asa incat.....MULTUMIM LENA!  

lena
Elena (lena) 31 May 2013, 21:39

Multumesc Albinuta de apreciere, sfaturi si sa aveti pofta buna!