Baba Neagră

Baba Neagră

Vă spuneam că sunt în vacanță, nu una clasică cu mare și soare - de câțiva ani prefer să vin 1-2 luni de vară la părinți împreună cu Sofia. Avem parte aici de tot felul de activități - grădină, animăluțe de hrănit, plimbări și odihnă în zilele de sărbătoare religioase. Așa cum azi este una din cele mai importante zile din sat - Hramul Satului - toată lumea se plimbă prin musafirie, pune mese cu mâncare și cum zicea bunica mea "se face horă în sat".

Și azi am ocazia să vă arăt una din rețetele cele mai deosebite a zonei noastre (nu prea se face în altă parte, decât în nordul Moldovei) - Baba Neagră. Este un fel de chec/prăjitură, cu ingrediente simple și parcă banală la prima vedere, dar uite că a trebuit s-o stric de vreo 4 ori până am obținut Baba Neagră exemplară, așa cum trebuie să fie și la culoare și gust. Toată chestia este că acea culoare neagră se obține nu din cacao și colorant, ci din faptul că în timpul procesului de coacere mai lung (4 ore) intră în reacție uleiul cu bicarbonatul și laptele bătut - aici de obicei se face în cuptor cu lemne și se ține mult, împreună cu sarmalele în oale de lut și alte mâncăruri de cuptor.

Eu am reușit să creez condiții asemănătoare cu cele de cuptor cu lemne, jonglând cu temperatura cuptorului și folosind ca izolant termic folia de aluminiu.

Deci, cum este la gust - ca un fel de budincă coaptă bine - moale, poroasă, elastică - se topește în gură. Aici de obicei se servește la desert Baba Albă (făcută din paste, sau budincă de macaroane) pe aceeași farfurie cu Baba Neagră (mulți în glumă îi spun "moșneneagul").

Sunt sigură că cei care macar o dată au gustat-o vor încerca rețeta, pentru ceilalți...poate veniți o dată la atelier (pe care apropo le vom începe în octombrie) și vă servesc cu niște Baba Neagră exemplară :)

Ingrediente

Ouă
10 buc
   
Făină albă
2 pahare
pahar=250ml
Ulei de floarea-soarelui
200 ml
   
Bicarbonat de sodiu
1.5 linguri
   
Zahăr
300 g
   
Lapte bătut/iaurt/chefir
250 ml
   
Lapte
500 ml
   
Vodcă
25 ml
opțional

Pași de urmat

Pas 1

Cantitățile de ingrediente din rețetă sunt pentru o tava de pandișpan, de 28-30 cm diametru.

Foarte important să înveliți tava în 2-3 nivele de folie de aluminiu - dedesubt și bordurile.

Pe fundul tăvii așterneți hârtie de copt.

Baba Neagră - Pas 1
Pas 2

Bateți bine ouăle spumă - mai bine cu mixerul.

Baba Neagră - Pas 2
Pas 3

Într-un bol mai mare amestecați făina cu bicarbonatul de sodiu.

Baba Neagră - Pas 3
Pas 4

Adăugați zahărul și uleiul, amestecați puțin.

Baba Neagră - Pas 4
Pas 5

Apoi merge laptele - amestecați bine cu telul.

Baba Neagră - Pas 5
Pas 6

Adăugați și laptele bătut/chefîrul, vodka și amestecați să nu fie cocoloașe.

Baba Neagră - Pas 6
Pas 7

Și ultimele adăugați ouăle bătute, amestecați bine.

Baba Neagră - Pas 7
Pas 8

Vă iese un aluat mai lichid, ca cel de clătite.

Baba Neagră - Pas 8
Pas 9

Turnați-l în tava pregătită la pasul 1.

Baba Neagră - Pas 9
Pas 10

Acoperiți tava cu folie de aluminiu deasupra, așa ca să nu atingă aluatul.

O puneți la cuptor preîncălzit la 200 grade pentru 2 ore, după acest timp micșorați temperatura la 100 grade și mai lăsați în cuptor 2 ore.

Sau puneți tava în cuptor cu lemne, pentru 2-3 ore.

Eu de obicei mă apuc s-o fac pe la 18.00, la 23.00 opresc cuptorul (scot folia de deasupra) și las să se răcească încet în cuptor până dimineața.

Baba Neagră - Pas 10
Pas 11

Dimineața arată cam așa în secțiune - baba nu crește cam deloc în înălțime, dar face acești pori mari care o fac fragedă și pufoasă.

Baba Neagră - Pas 11
Pas 12

Tradițional se taie felii ca în poză, înguste și înalte și se servește pe lângă Baba Albă sau mere coapte.

Poftă Bună!

Baba Neagră - Pas 12

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg
Timp de preparare: 240 min
Dificultate: dificil
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 5 (12 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 71

Fialka30
Fialka30 22 Jan 2024, 20:49

Bună Lena. Am făcut această rețetă de mai multe ori , dar ieri mi-a ieșit cea mai bună ever!!😉😉 Oricum astăzi nu a mai rămas nimic dar vreau să impartasesc unele detalii ce le-am experimentat eu. Zahăr pun numai 250 gr și ulei e prea mult ( mă gândesc dacă aș putea să înlocuiesc cu unt topit , sau cel puțin să pun jumătate din cantitatea de ulei indicată în rețetă ) . Eu am am pus aluatul într-un ceaun mai pătrățos, am acoperit ceaunul cu folie aluminiu și am ținut baba la cuptor exact acest timp: 1h 30 min - la 200 grade și apoi 1h - la 100 de grade . A ieșit perfectă. Am scos-o imediat din cuptor și așa fierbinte am și gustat 🤪🤪. Foarte bună . !!

Nota mea pentru rețetă:
CristinaDelia
CristinaDelia 03 Apr 2021, 17:24

Multumesc mult!!! Mi sa primit din prima incercare...delicios

lena
Elena (lena) CristinaDelia 03 Apr 2021, 17:39

Minunat!🤗

Svetlana
Svetlana 20 Dec 2020, 11:42

Dacă facem din jumate de porție, reducem și timpul de coacere?!

lena
Elena (lena) Svetlana 20 Dec 2020, 11:54

Nu, micsorati tava, timpii raman cam la fel. Baba trebuie sa fie putin mai inalta.

Svetlana
Svetlana Elena (lena) 20 Dec 2020, 11:56

Multumesc mult!!! Am pornit procesul, deja voi vedea rezultatul...

DianaC
Diana (DianaC) 16 Mar 2020, 14:21

Salut Lena,

Te rog sa ma ajuti! Am incercat reteta de 4 ori si de fiecare data cand scoteam Baba era lasata la mijloc. Am urmat reteta la carte si temperatura la fel. Nu mai stiu... as vrea mult sa o fac, poate tu ai vreo sugestie? Merci

Poza mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Diana (DianaC) 16 Mar 2020, 16:57

Se poate lasa, dar la textura cum este, poroasa sau sleita? Ai putea sa mai adaugi putina faina, dar nu multa.😉

DianaC
Diana (DianaC) Elena (lena) 16 Mar 2020, 19:17

La mijloc e sleita, doar pe margini putin poroasa..

lena
Elena (lena) Diana (DianaC) 16 Mar 2020, 19:47

Atunci inca putina faina si vedeti sa fie bicarbonatul bun.

DianaC
Diana (DianaC) Elena (lena) 17 Mar 2020, 02:40

Multumesc frumos Lena! Pana nu mi se primeste nu ma las ;). Apreciez mult retetele tale! Bravo!

DeeaTotora748
Deea Totora (DeeaTotora748) 09 Aug 2018, 10:20

Am facut si eu, a iesit frumoasa, dar cred ca mergea lasata 1h si 1h. E cumva prea compacta. Dar e buna si e foarte interesanta textura. Multumesc!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
MarianaMiron180
Mariana Miron (MarianaMiron180) 01 Aug 2018, 16:05

Prima mea încercare a avut succes! Mulțumesc, Elena!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Ana Pupaza
Ana Pupaza 26 Jul 2017, 19:36

Foarte buna a iesit! Merci de receta!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
CristiAna Tcaciuc
CristiAna Tcaciuc 02 Sep 2015, 05:51

Am facut aceasta baba de vreo 20 de ori precis. De fiecare data a iesit ideala ! Multumesc Lenuta !

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Olghina.18
Olghina.18 05 May 2015, 11:16

Mi sa primit un pic mai deschisa la culoare... cread ca a fost din causa iaurtului... .... Oricum a fost foarte gustoasa si nu a ramas nici o bucatica..   

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
dimolla
dimolla 22 Dec 2013, 21:15

A iesit Baba 100 la 100! Reteta e ideala!

Poza mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile