Rulouri de vinete gratinate, cu legume

Rulouri de vinete gratinate, cu legume

Această rețetă am făcut-o cândva la cursurile de bucătari după un manual de rețete pentru restaurante. Sinceră să fiu mi s-a părut cam banală și o făcusem doar pentru că mi-a dat profesorul fișa. Dar, spre uimirea mea și a colegilor de la curs - a ieșit o delicatesă, mă întrebau rețeta și o notau.

Am început să le fac foarte des și acasă, ca un aperitiv cald sau o mâncare caldă de legume - de fiecare dată cu mare succes primite și de musafiri și de familie.

Sigur merită să le încercați, sunt delicioase.

Ingrediente

Vinete
1 kg
alegeți vinete mai înguste și lungi
Ardei gras
1 buc
   
Morcovi
2 buc
   
Ciuperci albe proaspete
500 g
   
Pastă de tomate
3 linguri
   
Cașcaval
100 g
   
Vin alb demisec
50 ml
   
Ulei de floarea-soarelui
50 ml
   
Sare, piper
1 lingurita
după gust

Pași de urmat

Pas 1

Vinetele se curăță de coajă și se taie felii lungi cam de 3-4 mm grosime.

Rulouri de vinete gratinate, cu legume - Pas 1
Pas 2

Și acum sunt 3 metode după care le puteți prelucra termic:

- Se stropesc cu puțin ulei și se pun într-o tavă de cuptor așternută cu hârtie de copt sau teflonată - după 10-15 minute le întoarceți pe cealaltă parte dacă s-au rumenit și mai lăsați puțin la cuptor

Anume așa am făcut aici în rețetă.

- Le puteți face la grătar, stropite (sau nu) cu ulei

- Sau se prăjesc în ulei - metoda pe care nu prea o mai folosesc demult, pentru a evita excesul de ulei din mâncare.

Rulouri de vinete gratinate, cu legume - Pas 2
Pas 3

Lăsați-le să se răcorească.

Până se gătesc și se răcoresc vinetele pregătiți umplutura de legume.

Rulouri de vinete gratinate, cu legume - Pas 3
Pas 4

Legumele se spală și curăță bine.

Rulouri de vinete gratinate, cu legume - Pas 4
Pas 5

Ciupercile și morcovii se taie cubulețe mărunte - sau le puteți da printr-un robot de bucătărie.

Ardeiul se taie julien.

Rulouri de vinete gratinate, cu legume - Pas 5
Pas 6

Încălziți bine puțin ulei într-o tigaie, adăugați morcovii și îi căliți 3-4 minute, amestecând periodic.

Rulouri de vinete gratinate, cu legume - Pas 6
Pas 7

Apoi adăugați ardeii, amestecați și mai lăsați 3-4 minute pe foc.

Rulouri de vinete gratinate, cu legume - Pas 7
Pas 8

Adăugați ciupercile, amestecați și lăsați până scad bine și se evaporă toată apa din tigaie.

Rulouri de vinete gratinate, cu legume - Pas 8
Pas 9

Turnați vinul, mai lăsați pe foc 3-4 minute.

Rulouri de vinete gratinate, cu legume - Pas 9
Pas 10

Potriviți de sare și piper, opriți focul.

Rulouri de vinete gratinate, cu legume - Pas 10
Pas 11

Pe o felie de vinete puneți aproximativ 1 lingură de umplutură.

Rulouri de vinete gratinate, cu legume - Pas 11
Pas 12

Și rulați bine.

Rulouri de vinete gratinate, cu legume - Pas 12
Pas 13

Rulourile astfel formate le aranjați într-o tavă de cuptor.

Rulouri de vinete gratinate, cu legume - Pas 13
Pas 14

Pastă de roșii se dizolvă cu puțină apă, ca să fie de o consistență mai lichidă și se toarnă peste rulouri.

În loc de pastă de roșii puteți folosi ketchup sau sos de roșii de casă.

Rulouri de vinete gratinate, cu legume - Pas 14
Pas 15

Presărați peste vinete cașcavalul dat prin răzătoare și puneți tava la cuptor preîncălzit la 200 de grade pentru 20-30 minute.

Rulouri de vinete gratinate, cu legume - Pas 15
Pas 16

Lăsați până se rumenesc ușor.

Le scoateți din cuptor și lăsați 10-15 minute să se răcorească și să pătrundă puțin.

Rulouri de vinete gratinate, cu legume - Pas 16
Pas 17

Serviți ca atare sau ca o garnitură de legume pe lângă un pește sau carne.

Poftă Bună!

Rulouri de vinete gratinate, cu legume - Pas 17

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 g (4-5 porții)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 5 (1 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

tiki
tiki 02 Sep 2013, 17:40

Wooww, ce bine arata. Zici ca-i o prajitura, rulouri cu zahar ars deasupra. Trebuie sa o fac neaparat. Multumesc. Pupici.

Lia1
Lia1 03 Sep 2013, 08:02

Am citit vreo 10 retete de astfel de rulouri dar niciuna n-avea umplutura asta cu ciuperci! O consider deosebita si o voi incerca inainte de a disparea de pe piata vinetele de gradina.

Multumim pt reteta minunata :)

Nota mea pentru rețetă:
Katrin
Katrin 03 Sep 2013, 10:56

Cred ca voi incerca si eu aceasta reteta, pare interesanta. Multumesc Lena! 

tiki
tiki 04 Sep 2013, 10:47

Foarte suparata de cum mi-au iesit ca aspect. Cam intunecoase.Gustoase, bune, dar...Am facut numai dintr-o vanata mare,lunga si in tava de cozonac,cu hartie-normal-.M-am tot uitat in cuptor si cascavalul nu era topit. Cand s-a topit,aratau asa. Poate am lasat pre mult? Nu se vede nici umplutura ca la tine. Am facut morcovii si ciupercile cu blenderul si au iesit cam marunte,dar ardeii fideluta,frumos. La sfarsit, in farfurie am pus putin ketchup, bulion nu am mai avut ca ar fi fost mai rosu, dar...Asta e. O sa mai fac si le las mai putin. Pa.

Poza mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) tiki 04 Sep 2013, 11:02

Da, le-ai lasat cam mult la cuptor, dar si depinde de ce cascaval mai folosesti.

Am avut surpriza la unele sa se rumeneasca imediat, altele mai greu. Oricum este suficient doar sa se topeasca cacavalul, ca de culoare il ajuta sucul de rosii.

tiki
tiki 04 Sep 2013, 11:52

Multumesc, am banuit. Cascavalul era destul de moale,dar l-am ras pe razatoarea mare,asa lunguiet, probabil trebuia pe cea marunta. Voi mai incerca precis,  ca sunt curioasa. Tot experimentez sa vad ce reteta imi iese mai bine ca sa-mi uimesc musafirii. Pupici.

Draculina969
Draculina969 04 Sep 2013, 22:31

mie mi-a lasat gura apa instant cand am deschis site-ul si am vazut reteta:D

o sa o incerc si eu...eu am ciuperci de munte...manatarci le zice:D

multumim!:*

eduardu
Eduardu (eduardu) 16 Feb 2018, 21:45

Au iesit delicioase aceste ruloruri! A fost o cina usoara dar si satioasa! Un singur inconvenient,mi-a cumparat sotul vinetele si am uitat sa specific sa fie mai lungi si subtiri si m-am ales cu niste vinete rotunde..Pana la urma am decis totusi sa fac reteta,ca o ochisem de cave timp. Am ales feliutele cele mai lungi si le-am rulat iar cele mai mici le-am pus un strat dedesubt,umplutura la mijloc si inca un rand deasupra! A iesit ok,chiar si asa! Vinetele le-am copt in tigaia unsa doar cu ulei,in felul acesta nu au avut exces de grasime!

eduardu
Eduardu (eduardu) 16 Feb 2018, 21:54

Poza mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Eduardu (eduardu) 16 Feb 2018, 21:57

Super! Mie imi plac enorm, ma bucur ca si voua 👍