Mancare de spanac cu usturoi

Mancare de spanac cu usturoi

Fiindca piata este plina de spanac, si eu sunt adepta folosirii legumelor de sezon (cu mici exceptii iarna, dar acum nici sa ma bati nu cumpar legume turcesti) am zis sa va arat cum fac eu mancarea de spanac. Cativa ani treceam pe langa el in piata si nu aveam curaj sa ma bag in toate legaturile enorme de 1-2 kg - ziceam "ce-mi trebuie atata spanac..si ce sa fac cu el...". Pana nu m-a luminat o prietena de aici din Romania, foarte buna gospodina apropo, ca de fapt din acele gramezi iese o tigaie modesta de mancare de spanac.

Pe urma am trecut de etapa " ia sa vedem ce gust are verdeata asta...." - si surpriza... are un gust extra delicios - textura spanacului si gustul asezonat corect sunt perfecte - chiar daca aveti o reticenta pt inceput la culoarea spanacului.

Am gatit spanacul cam de 2 ani, anul acesta o nota de corectie in metoda de gatit spanac am vazut la Julia Child si acum o sa va arat si voua, dupa mine, metoda corecta si perfecta de a-l gati. La final variatii pot fi multe - eu am ales-o pe cea mai dietetica si sanatoasa - cu usturoi si rosii.

Acum sa vedem cum voi face cu urzicile.... nu ma pot obisnui cu gustul lor, poate imi dati niste idei

Ingrediente

Spanac verde la legatura
2 kg
atat a avut legatura mea
Ceapa alba
1 buc
Bulion de rosii
4 linguri
adaptati dupa ce textura vreti sa fie spanacul, vedeti in pasi detalii
Ulei de floarea soarelui
2 linguri
Sare
1 lingurita
puneti dupa gust
Usturoi
2 buc
2 catei sau 1 lingurita pudra de usturoi granulat

Pasi de urmat

Pas 1

Aici o poza cu "mastodontul" meu din piata, de 2 kg - sa vedeti la pasii de mai jos in ce se va transforma.

Mancare de spanac cu usturoi - Pas 1
Pas 2

Am luat o foarfeca si cu multa rabdare si atentie am ales frunzele de spanac - le-am taiat de pe tulpini si le-am aruncat pe cele care erau urate. Toata gramada de frunze am pus-o in chiuveta de la bucatarie (bineinteles curatata bine inainte), am blocat apa, sa se umple chiuveta bine si sa acopere frunzele generos.

Mancare de spanac cu usturoi - Pas 2
Pas 3

Pe urma am luat frumos si am agitat cu mainile frunzele, sa se spele bine si sa treaca pamantul si nisipul de pe ele in apa. Luati apoi cu mainile cate o partida de frunze, scuturati de apa si le puneti intr-un bol mai mare.

Dati drumul la apa din chiuveta, spalati-o bine de nisipul lasat de frunze. Puneti din nou spanacul in chiuveta, lasati multa apa si repetati toata procedura inca 2 ori. Asta ca sa fiti siguri ca nu o sa aveti nisip si pamant in mancarea de spanac.

Candva demult eu spalam spanacul fiecare frunza separat - imi lua cam 1 ora toata procedura si mi se facea alehamite. Aceasta metoda cu chiuveta am vazut-o la Julia Child, mi se pare ingenioasa.

Mancare de spanac cu usturoi - Pas 3
Pas 4

In acest timp cat va "jucati" cu frunzele puteti pune sa fiarba o oala mai maricica cu apa - adaugati putina sare in ea. Cand incepe sa fiarba puneti frunzele de spanac curate si observati magia - gramada de frunze se inmoaie si se transforma in ceva putin... Adaugati in reprize spanacul daca nu va incape toata cantitatea, pe parcurs se face loc in oala.

Lasati 1-2 minute, sa se opareasca bine.

Mancare de spanac cu usturoi - Pas 4
Pas 5

Apoi turnati toata treaba intr-o sita pozitionata in chiuveta si scuturati bine sa iasa apa.

Mancare de spanac cu usturoi - Pas 5
Pas 6

Si iar o mica smekerie de la Julia Child - puneti din nou spanacul in cratita si turnati apa rece peste el. Veti observa ca isi pastreaza culoarea aia verde frumoasa dupa aceasta procedura.

Mancare de spanac cu usturoi - Pas 6
Pas 7

Iarasi treceti spanacul prin sita si apoi cu mainile strangeti bine de el sa iasa toata apa.

Asta a ramas din ditamai 2 kg de frunze si tulpini...

Mancare de spanac cu usturoi - Pas 7
Pas 8

Acum incepem sa-l pregatim si asezonam - intr-o tigaie am pus o ceapa tocata marunt, 2 linguri de ulei si jumatate de pahar de apa - asta pt a cali ceapa sanatos, dietetic.

Mancare de spanac cu usturoi - Pas 8
Pas 9

Pana se caleste ceapa, spanacul se marunteste bine cu un cutit.

Mancare de spanac cu usturoi - Pas 9
Pas 10

Dupa ce se inmoaie bine ceapa, adaugati bulionul de rosii si amestecati - eu am avut un fel de bulion de casa din mai multe legume, mai aromat - promit reteta in vara.

Mancare de spanac cu usturoi - Pas 10
Pas 11

Apoi adaugati spanacul maruntit - amestecati bine si lasati 5-10 minute la foc mic sa se caleasca si patrunda. Daca vreti spanacul mai lichid adaugati mai mult bulion de rosii sau supa de legume.

Mie imi place asa consistent, sa nu fie ca un terci sau pasta.

Mancare de spanac cu usturoi - Pas 11
Pas 12

Dupa 5-10 minute adaug usturoiul pisat si sare dupa gust si gata, stingeti focul si savurati.

Mancare de spanac cu usturoi - Pas 12
Pas 13

Il puteti servi si cald si rece, ca mancare sau ca un pate pe paine - este delicios cu orice va place.

Pofta Buna!

PS. Isi schimba putin culoarea aceea verde frumoasa dupa ce adaugati bulionul.

Mancare de spanac cu usturoi - Pas 13

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 g (3-4 portii)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (11 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 32

Loredana
Loredana 29 Apr 2021, 20:57

Minunat! :)

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
C C
C C 21 Mar 2021, 14:30

Foarte bun ...

Nota mea pentru reteta:
OanaStan188
Oana Stan (OanaStan188) 06 May 2020, 13:32

foarte bun! A fost delicios !

ansen
ansen 15 Jul 2016, 07:55

f bun bv bv bv bv bv bv bv bv bv bvb v

Nota mea pentru reteta:
AdiCucu
AdiCucu 16 Dec 2015, 19:44

Pentru o mancare de urzici exceptionala urmareste aici: https://www.youtube.com/watch?v=hiy0r7D7AOM  numai pasiunea omului da suficient gust mancarii dar adevarata smekerie ;) este malaiul care face urzicile sa sara in sus de bucurie. Pofta Buna!

Nota mea pentru reteta:
Cornelia BB
Cornelia BB 05 Jul 2014, 14:45

Este o mincarica foarte usoara la stomacel si usor de preparat . 

Poza mea pentru reteta:
bursucu4me
bursucu4me 18 Mar 2014, 20:37

Draga Lena,

Te-am descoperit acum cativa ani cand locuiam in tara. De ceva timp te-am redescoperit departe de casa cu niste retete minunate, spanacul este una dintre ele!

Nota mea pentru reteta:
DiMonica
DiMonica 14 Mar 2014, 20:22

Azi am gatit pentru prima data spanac verde. Pana acum aveam numai congelat si il faceam ca in Ardeal. Dar azi am vrut sa incerc o reteta mai sanatoasa, asa ca am incercat-o pe aceasta. Eu am avut doar vreun kg de spanac, dar am pastrat celelalte ingrediente in aceleasi proportii ca pt doua kg. La sfarsit am pus si niste marar verde (asa mi s-a parut ca se potriveste) si, pentru ca mi-a iesit cam putin, am fiert rapid niste taitei lati si am amestecat totul. A iesit un deliciu. M-am bucurat, mai ales ca au apreciat-o si copiii mei, care nu mancau pana acum spanac.

Nota mea pentru reteta:
xenaluca
xenaluca 12 Dec 2013, 18:04

Multumim de reteta!!Bun trucul sa-l clatim cu apa rece .Ati incercat salata de spanac crud cu ou fiert?

Nota mea pentru reteta:
adrianamo
adrianamo 08 Apr 2011, 11:19

Buun..saptamana asta am gatit si eu spanac ,eu ii spun spanac prajit si nu pun bulion.Am mai facut si cu orez . Si eu si fiica mea de 9 ani santem mari amatoare..:) Bucuria noastra primavara cand se umple piata de spanac,stevie,urzici..toate merg gatite asa.        Cat depre urzici,incearca sa le oparesti in bors inainte de a le gati,asa cum ai oparit aici spanacul in apa cu sare .  Eu oparesc urzicile spalate si curatate in bors ,dupa care le folosesc la bors de fasole cu urzici sau prajite..sau cu orez..

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile