Iahnie de fasole

Iahnie de fasole

Eu una am avut pofta de fasole noua acum? Mi-a facut din ochi aceasta fasole in piata si imediat am vazut-o asa in farfurie, colorata si frumoasa. Nu stiam pana acum cativa ani ce este iahnia de fasole, pe urma mi-am dat seama ca de fapt o mancam toata viata, doar ca nu stiam ca asa o cheama oficial:)

La noi acasa fasolea proaspat fiarta se mananca imediat cu putin ulei, ceapa cruda, sare si piper. Apoi din ea se face fasole bauta(facaluita) si pe urma se mai face un fel de fasole cu sos de legume, sau ii zice in sat fasole prajite :) Dupa ce m-am uitat atent pe retetele romanesti mi-am dat seama ca asta si este de fapt iahnia de fasole.

Eu fac reteta de iahnie de fasole in diverse variante, ingredientele nelipsite de obicei sunt ceapa si pasta de tomate(ardei) - dupa ce poftesc si am in frigider se mai pot adauga ceva carnati, cremvusti, ardei, morcov, smantana si bineinteles imi place mult cum se simte tarhonul. Asta am invatat aici si apreciez mult tarhonul doar in combinatie cu fasole.

Acum va arat varianta cea mai simpla, de post/vegana - fara carne si alte adaosuri. Dar urmeaza si celelalte, le luam pe rand...

Ingrediente

Fasole uscata alba
500 g
+ 2 frunze de dafin la fiert
Ceapa alba
1 buc
Pasta de tomate
1 linguri
eu folosesc pasta de ardei dulce pt culoare mai intensa de rosi si gust mai bun
Ardei gras
1 buc
Rosii
2 buc
sau cubulete din conserva
Ulei de floarea soarelui
50 ml
Ierburi uscate(busuioc, patrunjel,etc)
1 lingurite
piper negru macinat si tarhon, recomand sa nu le omiteti
Sare
1 lingurite
dupa gust

Pasi de urmat

1

Primul pas si cel mai de lunga durata este sa fierbeti fasolea.

Puteti s-o inmuiati in apa peste noapte si a 2-a zi va fierbe mult mai repede si bine. Eu pun de obicei de 3-4 ori mai multa apa la fiert decat fasole, mai adaug frunze de dafin, 2 linguri de ulei si o ceapa cruda intreaga.

Aici am fiert-o timp de 5 ore la multicooker, neinmuiata cu 2 frunze de dafin.

2

Cand a fiert fasolea si cam cu o ora inainte sa fie gata mancarea va apucati de facut iahnia.

Intr-o tigaie incingeti uleiul, adaugati ceapa taiata cubulete sau julien si lasati 2 minute.

3

Apoi adaugati ardeiul taiat cubulete sau julien, amestecati bine si caliti impreuna cam 5  minute.

4

Acum adaugati rosiile taiate cuburi, amestecati si mai lasati 5 minute la foc mediu.

5

Puneti si pasta de ardei/tomate - eu o prefer pe cea de ardei. O cumpar pe cea dulce de la magaiznele arabesti sau de la raionul de produse internationale la Carrefour.

Amestecati bine si mai lasati 2 minute.

6

Acum adaugati fasolea fiarta, eu o pun si cu putina zeama.

Asta ca sa o mai fierb putin in acest sos de legume si sa aiba zeama. Nu o turnati cu toata apa in care a fiert, adaugati zeama doar cat sa dizolvati sosul format.

7

Amestecati bine si cand incepe sa fiarba totul, faceti focul mic si lasati cam 20-30 de minute.

In acest timp fasolea se va patrunde cu aromele legumelor, sosul putin va scadea si se va ingrosa.

8

Potriviti de sare, adaugati putin piper negru macinat, ierburi uscate(aici patrunjel si tarhon).

Amestecati bine, mai lasati 1 minut sa fiarba si inchideti focul.

9

Imi place s-o mai lasa in tigaie fara foc, cam 10-15 minute, sa se "linisteasca" si patrunda apoi o servesc simpla, cu paine sau mamaliga.

10

Si neaparat cu ceva muraturi, aici am Rosiile Marinate, direct de la mama.

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 1 kilogram (3-4 portii)
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:
Nota: 5 (3 voturi)

Comentarii

stiuca
stiuca 07 sep 2015, 21:11

Miine urmeaza .Cu complectarea .,La fiert fasolea , pun  DOAR 1 sau 2 foi de dafin ,functie de cantitate ,si la urma tot functie de cantitate 5,6 catai de usturoi pisat ,si se adauga cind se opreste focul .

Nota mea pentru reteta:
Norica
Norica 08 sep 2015, 08:33

Multumesc Lena, mi-ai facut o mare pofta; cu retetela tale o sa ma ingras...si am timp doar la sfirsit de saptamina....si usturoiul e musai in Ardeal. Salutari din Panama.

Mitza
Mitza 08 sep 2015, 16:31

Buuuna iahnia ta Lena!! este un mod de preparare la fel ca si al meu iar de la mama am invatat ca ultimile 10min sa dau vasul la cuptor;va capata un gust deosebit!

O zi buna!

noni64
noni64 27 ian 2017, 18:07

va rog nu cumparati fasole din superMARKET, este veche si fierbe FFF GREU, dupa 3 h nu s-a muiat, nu spun fiert!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

noni64
noni64 27 ian 2017, 18:09

scuze ,, inmuiat,,

VerbinaBaltei488
Verbina Baltei (VerbinaBaltei488) 25 aug 2017, 17:00

buna de tot varianta asta de iahnie!!!!

Ne-am batut pe ea

Sunt toti suparati ca nu s-au saturat!!!

Maine fac din nou !!!

Nota mea pentru reteta:
stefan moni
stefan moni 07 dec 2017, 13:40

Minunat !!!!

Nota mea pentru reteta:
CristinaIoanaToma872
Cristina Ioana Toma (CristinaIoanaToma872) 01 dec 2018, 20:24

Buna seara, daca o las la inmuiat peste noapte, cat o fierb? La reteta scrie ca a fiert 5 h neinmuiata. Multumesc.

lena
Elena (lena) Cristina Ioana Toma (CristinaIoanaToma872) 01 dec 2018, 21:27

Depinde de soiul fasolei, cea care o am acum fierbe intr-o ora dupa inmuiatul peste noapte. O incercati cu dintele periodic 😉