Eu una am avut pofta de fasole noua acum? Mi-a facut din ochi aceasta fasole in piata si imediat am vazut-o asa in farfurie, colorata si frumoasa. Nu stiam pana acum cativa ani ce este iahnia de fasole, pe urma mi-am dat seama ca de fapt o mancam toata viata, doar ca nu stiam ca asa o cheama oficial:)
La noi acasa fasolea proaspat fiarta se mananca imediat cu putin ulei, ceapa cruda, sare si piper. Apoi din ea se face fasole bauta(facaluita) si pe urma se mai face un fel de fasole cu sos de legume, sau ii zice in sat fasole prajite :) Dupa ce m-am uitat atent pe retetele romanesti mi-am dat seama ca asta si este de fapt iahnia de fasole.
Eu fac reteta de iahnie de fasole in diverse variante, ingredientele nelipsite de obicei sunt ceapa si pasta de tomate(ardei) - dupa ce poftesc si am in frigider se mai pot adauga ceva carnati, cremvusti, ardei, morcov, smantana si bineinteles imi place mult cum se simte tarhonul. Asta am invatat aici si apreciez mult tarhonul doar in combinatie cu fasole.
Acum va arat varianta cea mai simpla, de post/vegana - fara carne si alte adaosuri. Dar urmeaza si celelalte, le luam pe rand...