Iahnie de fasole

Iahnie de fasole

Eu una am avut poftă de fasole nouă acum? Mi-a făcut din ochi această fasole în piață și imediat am văzut-o așa în farfurie, colorată și frumoasă. Nu știam până acum câțiva ani ce este iahnia de fasole, pe urmă mi-am dat seama că de fapt o mâncam toată viața, doar că nu știam că așa o cheamă oficial:)

La noi acasă fasolea proaspăt fiartă se mănâncă imediat cu puțin ulei, ceapă crudă, sare și piper. Apoi din ea se face fasole bătută (făcăluită) și pe urmă se mai face un fel de fasole cu sos de legume, sau îi zice în sat fasole prăjită :) După ce m-am uitat atent pe rețetele românești mi-am dat seama că asta și este de fapt iahnia de fasole.

Eu fac rețeta de iahnie de fasole în diverse variante, ingredientele nelipsite de obicei sunt ceapa și pasta de tomate (ardei) - după ce poftesc și am în frigider se mai pot adăuga ceva cârnați, crenvurști, ardei, morcov, smântână și bineînțeles îmi place mult cum se simte tarhonul. Asta am învățat aici și apreciez mult tarhonul doar în combinație cu fasole.

Acum vă arăt varianta cea mai simplă, de post/vegană - fără carne și alte adaosuri. Dar urmează și celelalte, le luăm pe rând...

Ingrediente

Fasole uscată albă
500 g
+ 2 frunze de dafin la fiert
Ceapă albă
1 buc
   
Pastă de tomate
1 lingura
eu folosesc pastă de ardei dulce pentru culoare mai intensă de roșii și gust mai bun
Ardei gras
1 buc
   
Roșii
2 buc
sau cubulețe din conservă
Ulei de floarea-soarelui
50 ml
   
Ierburi uscate(busuioc, pătrunjel,etc)
1 lingurita
piper negru măcinat și tarhon, recomand să nu le omiteți
Sare
1 lingurita
după gust

Pași de urmat

Pas 1

Primul pas și cel mai de lungă durată este să fierbeți fasolea.

Puteți s-o înmuiați în apă peste noapte și a 2-a zi va fierbe mult mai repede și bine. Eu pun de obicei de 3-4 ori mai multă apă la fiert decât fasole, mai adaug frunze de dafin, 2 linguri de ulei și o ceapă crudă întreagă.

Aici am fiert-o timp de 5 ore la multicooker, neînmuiată cu 2 frunze de dafin.

Iahnie de fasole - Pas 1
Pas 2

Când a fiert fasolea și cam cu o oră înainte să fie gata mâncarea vă apucați de făcut iahnia.

Într-o tigaie încingeți uleiul, adăugați ceapa tăiată cubulețe sau julien și lăsați 2 minute.

Iahnie de fasole - Pas 2
Pas 3

Apoi adăugați ardeiul tăiat cubulețe sau julien, amestecați bine și căliți împreună cam 5 minute.

Iahnie de fasole - Pas 3
Pas 4

Acum adăugați roșiile tăiate cuburi, amestecați și mai lăsați 5 minute la foc mediu.

Iahnie de fasole - Pas 4
Pas 5

Puneți și pasta de ardei/tomate - eu o prefer pe cea de ardei. O cumpăr pe cea dulce de la magazinele arabești sau de la raionul de produse internaționale la Carrefour.

Amestecați bine și mai lăsați 2 minute.

Iahnie de fasole - Pas 5
Pas 6

Acum adăugați fasolea fiartă, eu o pun și cu puțină zeamă.

Asta ca să o mai fierb puțin în acest sos de legume și să aibă zeamă. Nu o turnați cu toată apa în care a fiert, adăugați zeamă doar cât să dizolvați sosul format.

Iahnie de fasole - Pas 6
Pas 7

Amestecați bine și când începe să fiarbă totul, faceți focul mic și lăsați cam 20-30 de minute.

În acest timp fasolea se va pătrunde cu aromele legumelor, sosul puțin va scade și se va îngroșa.

Iahnie de fasole - Pas 7
Pas 8

Potriviți de sare, adăugați puțin piper negru măcinat, ierburi uscate (aici pătrunjel și tarhon).

Amestecați bine, mai lăsați 1 minut să fiarbă și închideți focul.

Iahnie de fasole - Pas 8
Pas 9

Îmi place s-o mai las în tigaie fără foc, cam 10-15 minute, să se "liniștească" și pătrundă apoi o servesc simplă, cu pâine sau mămăligă.

Iahnie de fasole - Pas 9
Pas 10

Și neapărat cu ceva murături, aici am Roșii Marinate, direct de la mama.

Poftă Bună!

Iahnie de fasole - Pas 10

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (3-4 porții)
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 120 min
Data publicării:
Notă: 5 (3 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

stiuca
stiuca 07 Sep 2015, 21:11

Miine urmeaza .Cu complectarea .,La fiert fasolea , pun  DOAR 1 sau 2 foi de dafin ,functie de cantitate ,si la urma tot functie de cantitate 5,6 catai de usturoi pisat ,si se adauga cind se opreste focul .

Nota mea pentru rețetă:
roxana76544
roxana 76 (roxana76544) stiuca 08 May 2021, 13:48

Este gresit sa spunem "complectarea". Forma corecta este completarea.

Norica
Norica 08 Sep 2015, 08:33

Multumesc Lena, mi-ai facut o mare pofta; cu retetela tale o sa ma ingras...si am timp doar la sfirsit de saptamina....si usturoiul e musai in Ardeal. Salutari din Panama.

Mitza
Mitza 08 Sep 2015, 16:31

Buuuna iahnia ta Lena!! este un mod de preparare la fel ca si al meu iar de la mama am invatat ca ultimile 10min sa dau vasul la cuptor;va capata un gust deosebit!

O zi buna!

noni64
noni64 27 Jan 2017, 18:07

va rog nu cumparati fasole din superMARKET, este veche si fierbe FFF GREU, dupa 3 h nu s-a muiat, nu spun fiert!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

noni64
noni64 27 Jan 2017, 18:09

scuze ,, inmuiat,,

VerbinaBaltei488
Verbina Baltei (VerbinaBaltei488) 25 Aug 2017, 17:00

buna de tot varianta asta de iahnie!!!!

Ne-am batut pe ea

Sunt toti suparati ca nu s-au saturat!!!

Maine fac din nou !!!

Nota mea pentru rețetă:
stefan moni
stefan moni 07 Dec 2017, 13:40

Minunat !!!!

Nota mea pentru rețetă:
CristinaIoanaToma872
Cristina Ioana Toma (CristinaIoanaToma872) 01 Dec 2018, 20:24

Buna seara, daca o las la inmuiat peste noapte, cat o fierb? La reteta scrie ca a fiert 5 h neinmuiata. Multumesc.

lena
Elena (lena) Cristina Ioana Toma (CristinaIoanaToma872) 01 Dec 2018, 21:27

Depinde de soiul fasolei, cea care o am acum fierbe intr-o ora dupa inmuiatul peste noapte. O incercati cu dintele periodic 😉

roxana76544
roxana 76 (roxana76544) Elena (lena) 08 May 2021, 13:45

cea pe care o am acum