Eu una am avut poftă de fasole nouă acum? Mi-a făcut din ochi această fasole în piață și imediat am văzut-o așa în farfurie, colorată și frumoasă. Nu știam până acum câțiva ani ce este iahnia de fasole, pe urmă mi-am dat seama că de fapt o mâncam toată viața, doar că nu știam că așa o cheamă oficial:)
La noi acasă fasolea proaspăt fiartă se mănâncă imediat cu puțin ulei, ceapă crudă, sare și piper. Apoi din ea se face fasole bătută (făcăluită) și pe urmă se mai face un fel de fasole cu sos de legume, sau îi zice în sat fasole prăjită :) După ce m-am uitat atent pe rețetele românești mi-am dat seama că asta și este de fapt iahnia de fasole.
Eu fac rețeta de iahnie de fasole în diverse variante, ingredientele nelipsite de obicei sunt ceapa și pasta de tomate (ardei) - după ce poftesc și am în frigider se mai pot adăuga ceva cârnați, crenvurști, ardei, morcov, smântână și bineînțeles îmi place mult cum se simte tarhonul. Asta am învățat aici și apreciez mult tarhonul doar în combinație cu fasole.
Acum vă arăt varianta cea mai simplă, de post/vegană - fără carne și alte adaosuri. Dar urmează și celelalte, le luăm pe rând...