Pui "Tapaka"

Pui "Tapaka"

O rețetă foarte populară în bucătăria rusească și post-sovietică, preluată din bucătăria georgiană - și de fapt "Tapaka" înseamnă o tigaie cu un capac foarte greu, care poate presa mâncarea în timpul gătitului.

Am zis să vă arăt această rețetă neapărat, este foarte bună când vreți să faceți ceva repede, gustos și deosebit de mâncare pentru o cină în familie - poate și una romantică :)

Puiul este crocant, aromat și foarte gustos, recomand cu încredere.

Ingrediente

Pui
1 buc
   
Sare, piper
1 lingurita
   
Unt
50 g
   

Pași de urmat

Pas 1

Puiul se spală bine, se pune cu pieptul în sus și se taie pe mijlocul lui.

Pui "Tapaka" - Pas 1
Pas 2

Cu foarfeca scoateți atent și osul din mijlocul pieptului.

Pui "Tapaka" - Pas 2
Pas 3

Îl desfaceți și puneți pe un fund, tăiați vârfurile la aripioare și la pulpe (opțional).

Pui "Tapaka" - Pas 3
Pas 4

Deasupra puneți o pungă mai groasă și cu ciocanul de șnițele bateți bine carnea și oasele.

Într-un final trebuie să aplatizați puiul cât mai bine.

Pui "Tapaka" - Pas 4
Pas 5

Presărați sare și piper pe ambele părți ale puiului.

Pui "Tapaka" - Pas 5
Pas 6

Într-o tigaie mai mare (cât să încapă puiul) topiți untul.

Pui "Tapaka" - Pas 6
Pas 7

Puneți puiul cu pielea în sus în tigaie, și îl presați cu ceva - eu am pus un fund de lemn și peste el un borcan de suc de roșii de 2 litri.

Lăsați focul sub tigaie la flacără medie cam 15 minute, apoi la mai mică 10 minute.

Pui "Tapaka" - Pas 7
Pas 8

După acest timp întoarceți puiul - trebuie să se rumenească frumos - dacă nu face asta măriți flacăra.

Pe partea cealaltă lăsați-l la fel 15 min la foc mediu și încă 10 la foc mic. După acest timp încercați puiul, îl înțepați cu un cuțit sau furculiță și vedeți să nu mai curgă sos roz din el.

Dacă nu s-a făcut mai lăsați cam 15 minute la foc mediu pe o parte și pe cealaltă.

Pui "Tapaka" - Pas 8
Pas 9

Și gata, îl serviți cu orice vă place - legume, salată, piure, etc.

Este absolut delicios și chiar vă recomand să-l aveți în vedere.

Poftă Bună!

Pui "Tapaka" - Pas 9

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (4-5 porții)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 15 min
Data publicării:
Notă: 5 (3 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

miniraton
irina (miniraton) 12 Feb 2012, 20:59

interesant

lilianamunteanu
Liliana Munteanu (lilianamunteanu) 12 Feb 2012, 22:58

Am vazut ceva similar si la Jamie Oliver, mai folosea si miere pentru a obtine o formula crocanta. Abia astept sa cumpar un pui intreg si sa ma apuc de treaba. Deja am gasit ideea ce voi pune peste pentru a presa :)

knife tiger
knife tiger 18 Feb 2012, 14:54

Am incercat reteta si a iesit genial.Nici nu  spui k e prajit la tigaie ci ca deabia la-i scos de pe gratar.Si in loc de un fund de lemn eu am folosit o farfurie intinsa si un borcan cu apa.Multumesc pentru retete

lilianamunteanu
Liliana Munteanu (lilianamunteanu) 09 Mar 2012, 01:04

Deosebit. De o mie de ori mai bun decat puiul de la rotisor din comert. Multumesc, Lena!

Poza mea pentru rețetă:
tiki
tiki 14 Sep 2013, 22:35

      O bunatate. Untul il innobileaza. S-a mancat imediat pe considerentul ca mai tarziu nu mai e asa bun..Scuzati poza ca e facuta seara si blitzul nu-mi merge si culorile nu sunt chiar naturale.Eu am pus peste el o oala cu apa f.putin mai mica decat tigaia. Foarte simplu. Multumim mult Lena.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
ianisyadira
ianisyadira 21 Jan 2014, 19:05

am incercat reteta de vreo 3 ori pana acum. destul de usor si interesant. in schimb azi i-am adaugat putin chimen si a fost absolut delicios. 

Nota mea pentru rețetă:
Auras70
Auras70 ianisyadira 10 Sep 2016, 18:10

Chimenul macinat sau seminte?

ianisyadira
ianisyadira Auras70 26 Jan 2020, 20:10

Seminte

RaphaelCozonac256
Raphael Cozonac (RaphaelCozonac256) 26 Jan 2020, 17:48

Am facut conform retetei acestea o biblică 😊 

Foarte buna ideea si potrivită pentru mamici cu pici plingaciosi... nu este mult de pregatit dar foarte de efect si mai ales ft ft gustoasă!  Bravo Lena! Mulțumim mult pt rețete!  😘😘😘

Nota mea pentru rețetă:
RaphaelCozonac256
Raphael Cozonac (RaphaelCozonac256) Raphael Cozonac (RaphaelCozonac256) 26 Jan 2020, 17:50

O bibilică in loc de pui... scuze de greșeală,  corecția automată a telefonului nu cunoaște acest cuvînt 🤣😉