Roșii murate

Roșii murate

Anul acesta am ocazia să vă arăt rețete de murături de acasă, direct de la sursă, de la mama, cu roșii din grădină și verdețurile de pe lângă casă. Am mai pus poze cu Vacanța la țară, partea a 2-a, să vedeți ce mai facem pe aici și roada frumoasă de roșii.

Mama este expertă în rețeta de roșii murate, știe să le facă foarte bine, cu multe verdețuri, ierburi și improvizație. În fiecare an se mănâncă primele, le luăm la pachet în borcane, butoaie și savurăm iarna.

Din păcate, pentru a face murături ca lumea trebuie să aveți un beci răcoros, lucru cam imposibil la oraș, dar dacă le puneți undeva prin noiembrie când deja este răcoare, merg făcute și la balcon (eventual cu conservant). La varză așa și fac, dar roșiile făcându-se mai repede, se cam băhlesc dacă le fac pe căldură și le țin în balconul cald.

Oricum, rețeta și proporțiile sunt perfecte, cele mai bune roșii murate la butoi mâncate vreodată sunt acestea și păcat să nu vă arăt rețeta și metoda.

Vă invit la comentarii cu rețetele și sugestiile voastre de murături, chiar vă rog mult!

Ingrediente

Roșii
10 kg
aproximativ cantitatea - depinde de volumul roșiilor și butoiului roșiile trebuie să fie tari, chiar puțin verzi
Verdețuri/mirodenii
1 kg
frunze de hrean, de vișine, de struguri, de coacăze; mărar verde sau uscat, țelină (frunze), usturoi, frunză de dafin, ardei roșu iute (opțional), piper negru boabe.
Ardei gras
2 buc
   
Sare pentru murături
2 pahare
pahar de 250 ml
Zahăr
1 pahar
   
Apă
10 l
de obicei zahărul și sarea se pun la 10 l de apă, oricare cantitate de murături faceți

Pași de urmat

Pas 1

Roșiile se spală, se aleg - încercați să nu puneți roșii prea coapte și moi. Mama le lasă și codițele.

Aveți grijă să fie roșii bune din surse sigure, dacă sunt din acelea crescute artificial s-ar putea să nu vă iasă murăturile.

Roșii murate - Pas 1
Pas 2

Spălați și pregătiți frunzele, mirodeniile - aici am pus chiar și flori de crăițe, au un miros f. bun și dau aromă bună la murătură.

Roșii murate - Pas 2
Pas 3

În butoiul curat (sau borcan de sticlă) se pune un rând de mirodenii și frunze - apoi un rând de roșii. Și tot așa se continuă până umpleți butoiul.

Roșii murate - Pas 3
Pas 4

Nu uitați să puneți printre roșii și 1-2 ardei grași, pentru aromă.

Roșii murate - Pas 4
Pas 5

După ce s-a umplut butoiul, ultimul strat,  puneți obligatoriu niște frunze de hrean (sau rădăcini de hrean) și frunze de struguri. Asta ca să nu se facă mucegai și "floare" deasupra.

Roșii murate - Pas 5
Pas 6

În 10 litri de apă rece de izvor dizolvați sarea și zahărul.

Roșii murate - Pas 6
Pas 7

Duceți butoiul în beci și turnați apa cu sare și zahăr.

Închideți bine capacul, să nu lase aer și lăsați așa minim 1 lună să fermenteze.

Roșii murate - Pas 7
Pas 8

Noi am făcut și o variantă mai rapidă, pentru a putea gusta din ele și să fac poze pentru site.

Am făcut într-un borcan de sticlă, aceeași procedură, doar că le-am lăsat afară la cald 3 zile, să fermenteze mai repede. Apoi le-am pus în beci pentru 2 săptămâni.

 

Roșii murate - Pas 8
Pas 9

S-au făcut perfecte, minunate! Roșiile sunt ușor murate, puțin dulci dar bune, bune. Deci și asta este o variantă rapidă pentru pofticioși.

Zeama devine mai tulbure și are o aromă și gust..... că se bea prima! Merge bine și în ciorbe în loc de borș acru.

Roșii murate - Pas 9
Pas 10

Și aici dovada.... vă garantez că sunt la fel de bune cum și arată!

Dacă aveți posibilitate, să le încercați neapărat.

Poftă Bună!

Roșii murate - Pas 10

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 20 kg (atât are butoiul mamei)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (5 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 29

Daniela B.
Daniela B. 03 Aug 2019, 10:11

Salut, as putea sa fac in borcane receta aceasta, cum fac să-mi tina pina in ianuarie macar? Cum oare le conservez ?Mulțumesc.

lena
Elena (lena) Daniela B. 04 Aug 2019, 08:43

Doar la frigider, altfel folositi reteta de rosii marinate, este pe dite.

LenaLeanca174
Lena Leanca (LenaLeanca174) 24 Sep 2017, 22:51

Salut Lena, am pregătit aceasta recetă de murături cu doi ani în urma, au fost cele mai bune murături pe care le-am mîncat vreodată. Anul acesta le-am făcut iar abia aștept să fie gata să putem mînca din ele. Eu aleg roșii verzi și un pic roze se potrivesc de minune și nici nu se fac moi niciodată. Îți mulțumesc pentru recetă.

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Lena Leanca (LenaLeanca174) 25 Sep 2017, 08:14

Ooo, ma bucur tare mult! Sa le savurati cu placere si pofta 👍

nata14
nata14 03 Jul 2017, 04:58

Buna Lena! Am facut si eu muraturi la borcan, merci pt receta, dar cred ca am folosit mult prea multa sare :(, aveam doar din aia de Himalaya si am folosit mai multa, au trecut 3 sapt , au stat o sapt la murat la cald si au facut mucegai la suprafața, lam curatit si leam dat la frigider! Miroase bine, si pare sa fie făcute , au gustat o felie din ardeiul gras pe care la-am pus deasupra(sa țină rosiile in moare) dar e foarte rau la gust si foarte Sărat :( crezi ca am stricat muraturile cu prea multa sare? Le mai pot salva?

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) nata14 03 Jul 2017, 10:50

Sarea de Hymalaia are alta compozitie chimica si sigur asta e problema. Pentru muraturi folositi numai sare simpla neiodata.

Si din pacate nu se mai poate salva reteta :(

Aly Sc
Aly Sc 07 Oct 2016, 13:36

Buna,Lena.Am pus si eu muraturi si mi sa balit apa, mai pot salva cv? Multumesc

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Aly Sc 07 Oct 2016, 15:41

Din pacate nu mai merge salvat,  eventual scoase rosiile, spalate si daca sunt murate deja sa le mancati repede. Mai tin la frigider cateva zile, fara moarea aceea.

savaelena
savaelena 24 Sep 2015, 10:04

am facut doar 5 borcanase de 700 ml (am ales rosii mai mici) pe care le tin la frigider caci nu am beci.  am urmat strict reteta si s-au primit niste rosii minunate! sunt delicioase! multumesc muuuuuuuuult!!!

Nota mea pentru rețetă:
viktorina
viktorina 18 Aug 2014, 10:51

spuneti-mi va rog dar sare e nu e prea mult?

lena
Elena (lena) viktorina 18 Aug 2014, 11:31

Nu, deloc.

Raluca Stroiu
Raluca Stroiu 27 Jul 2014, 10:37

Vreau sa va intreb daca se poate si fara hrean si frunze de hrean ? Nu am nici o sansa aici unde sunt, sa fac rost de hrean proaspat

lena
Elena (lena) Raluca Stroiu 27 Jul 2014, 10:38

Da, merge sigur si fara hrean.

Olesea Ursu
Olesea Ursu 17 Oct 2013, 10:18

buna Lena, am si eu o intrebare...de ce se pune zahar la rosii murate? merci! 

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Olesea Ursu 17 Oct 2013, 10:55

Sa fermenteze mai repede si sa aiba un gust usor dulceag - anume la rosii si pepeni verzi se recomanda sa pui zahar in saramura.

alexuza
alexuza 24 Aug 2012, 17:34

buna lena am si eu o rugaminte reteta pentru gogosari la otet o ai sa ne pui si nou pe saite multumesc mult 

Elena.M
Elena (Elena.M) 01 Aug 2012, 18:53

Eu am pus doar castraveti dar de luni 100% am sa pun si muraturi. Sant innebunita dupa muraturi. Abia astept. Te pup lena

Arată toate comentariile