Prajitura fina cu gem/dulceata

Una din cele mai reusite retete pe care le-am incercat in ultimul timp, reteta mi-a atras atentia prin faptul ca se poate folosi gem sau dulceata si intr-o forma foarte interesanta(mai ales ca am niste depozite de dulceturi care nu prea se mananca).

O alta chestie interesanta, in aluat se foloseste praf de budinca de vanilie, si sa vedeti ce aluat extraordinar iese! Sotul zice ca este ca un panettone(cozonac italian), foarte fin, aromat, fraged - mi-a spus ca este cea mai tare prajitura care am facut-o pana acum...

Si chestia cu dulceata - se fac niste canale aromate si colorate in interiorul prajiturii, care completeaza aluatul acesta perfect.

Recomand s-o incercati neaparat, la noi sigur de acum incolo va fi cea mai iubita prajitura!

Ingrediente

Oua
2 buc
Zahar
80 g
Faina alba
170 g
Praf de copt
2 lingurite
Budinca de vanilie la plic
20 g
jumate de plic de 40g - se poate inlocui cu amidon simplu.
Lapte
40 ml
Unt
80 g
sa fie moale, la temperatura camerei
Dulceata
8 linguri
sau gem mai dens - cantitatile sunt aproximative aici, puneti dupa preferinte si gusturi

Pasi de urmat

1

Faina se amesteca cu praful de copt si praful de budinca de vanilie.

2

Ouale se bat spuma alba cu zaharul.

3

La compozitia de oua adaugati amestecul de faina, mixati.

4

Urmeaza laptele si untul moale - mixati bine, va iese un aluat mai dens, ca o smantana mai groasa.

5

Se asterne cu harite de copt o tava de 28 cm diametru(sau 26 cm).

Turnati aluatul in tava si il intindeti cu o lingura pe toata suprafata.

6

Cu o lingurita puneti deasupra, peste aluat, cate putin gem/dulceata din loc in loc.

Incercati sa nu puneti dulceturi prea lichide.

7

Coaceti prajitura la cuptor preincalzit la 200 grade, timp de 30-35 de minute - pana se rumeneste frumos.

Aveti grija, se coace destul de repede, sa nu se "bronzeze" prea tare :)

8

Dupa ce s-a racorit bine, o scoateti din tava, pudrati cu putin zahar pudra(optional) pentru decor.

Portionati si savurati cu mare placere!

Pofta Buna!

Cantitate: 1 kg (7-8 portii)
Timp de preparare: 35 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min
Publicata:
Nota: 5 (13 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 52

Gabriela-Erika
Gabriela-Erika 13 iul 2016, 14:13

Am facut prajitura. Eu am folosit ingredientele in cantitati duble si am puso la copt in tava cu pereti mai inalti . Foarte fina si aromata, singura problema la mine a fost gemul pe care am ales sa-l folosesc si care s-a lasat pe fundul prajiturii... Oricum mersi pentru reteta Lena. Simpla, economica si delicioasa!!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Daniel MM
Daniel MM 02 iun 2016, 00:14

Am gafat-o. Nu am fost atent si am pus un plic intreg de budinca de 40 grame. A iesit prea pronuntat gustul de budinca si din cauza asta nu  mi a iesit buna.

Laura B
Laura B 27 mar 2016, 18:47

Contează dacă pun ouăle reci sau la temperatura camerei? Întreb pentru că ouăle nu fac spuma când le bat cu zaharul.

lena
Elena (lena) Laura B 27 mar 2016, 20:53

Eu le pun de la frigider, dar o fac nu special - acolo le pastrez si sunt la indemana.

Ele nici nu fac spuma mare, asa putin.

vio29
vio29 11 oct 2015, 15:54

rezultatul 

Poza mea pentru reteta:
DyaSunny
DyaSunny 11 mar 2014, 22:14

Woow mi-a iesit gustos de delicioasa cu toate ca nu aveam nici tava portivita si dulceata de caise a cam ramas deasupra  era destul de lichid dar e ok, a iesit minunata si am savurat-o cu un fresh de mango just yummy yumm! Multumesc foarte mult Lena! a si datat viitoare cand mai am pofta de ceva bun si delicios aici te gasesc 

Poza mea pentru reteta:
natarusu
natarusu 28 ian 2014, 20:29

E foarte buna, chiar dacă nu a crescut mult. Aştept reacţia soţului. Merci Lena!

Poza mea pentru reteta:
theotocu
theotocu 16 ian 2014, 18:46

 Alta minunatie iesita din mainile mele cu ajutorul ideilor tale! Eu am facut-o cu gem de prune si, cu siguranta, voi repeta experienta cat mai des! Iti multumesc mult! Voi posta doar poza de ansamblu, pentru ca nu am mai avut timp! Au venit ''termitele''!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Rooxy
Roxana Ulusoy (Rooxy) 08 iun 2013, 17:00

Buna Lena,prajitura ta arata foarte bine,dar din pacate la noi in casa nu se consuma dulceturi/gemuriCe mi s-a parut interesant de incercat a fost blatul tau cu praf de budinca de vanilie pe care l-am si facut...numai ca dupa ce s-a racit l-am taiat in doua si am pus crema de vanilie din mascarpone.Mie mi-a iesit o prajitura fina cu crema de vanilie,pentru ca blatul tau de prajitura este absolut dementialSaru"-mana!Imi pare rau de poza ca nu o pot mari..

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Nina-Andreea
Nina-Andreea 20 mar 2013, 11:13

Am făcut din nou această prăjiturică! De data asta a ieșit puțin diferit, parcă și puțin mai înaltă.

Poza mea pentru reteta:
Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 17 mar 2013, 17:55

O prajiturica extraordinara, super fina, aromata, aratoasa etc....

Multumesc Lena!!! 

Poza mea pentru reteta:
Arata toate comentariile