Clătite rusești cu griș

Clătite rusești cu griș

Acum o săptămână în urmă eram de părerea că "ce mai pot descoperi nou la clătite.... clasice, simple - bune dar parcă o mâncare de rutină.." Până nu am fost servită cu niște clătite rusești, absolut fantastice, minunate - și am zis că la capitolul clătite am ce să vă mai aduc nou și interesant.

Din păcate rețeta a fost din categoria - toate sunt la ochi - așa că le-am făcut de vreo 3-4 ori până am ajuns la ecuația corectă, literară - așa ca să le puteți face și voi fără mare bătaie de cap.

Știți că rușii au o săptămână pe an, înainte de post, când toată lumea mănâncă tone de clătite - "Blini" așa le spun, și sărbătoarea se numește "Maslenița". Și ei nu le fac așa simple, subțirele - fiecare gospodină are rețeta ei secretă și micile tips-uri ca să iasă clătitele bune, fragede, cu găurele, unse bine... etc.

Deci o primă rețetă pe care merită s-o încercați - clătitele sunt moi, fragede, aromate - copilul meu tot fugea la bucătărie și nu mă lăsa la primele 10 clătite să mai adun și eu ceva de poze - ce să mai zic de taică-su...:)

Ingrediente

Lapte de vacă
750 ml
   
Griș
30 g
   
Unt
50 g
   
Sare
0.5 lingurite
   
Zahăr
1 lingurita
   
Ouă
4 buc
   
Făină albă calitate superioară
125 g
   
Praf de copt
0.5 lingurite
   
Ulei de floarea-soarelui
1 lingura
   
Apă minerală
150 ml
sau apă clocotită fierbinte - așa parcă mi s-au părut și mai bune/fragede
Arome
0.5 lingurite
Puteți folosi vanilie, scorțișoară, rom, etc - orice vă place.

Pași de urmat

Pas 1

În primul rând se fierbe grișul cu lapte astfel:

Se pune 500 ml de lapte la fiert - când începe să fiarbă, adăugați "în ploaie" grișul, amestecând continuu cu un tel, să nu fie cocoloașe. Faceți focul mic și lăsați să fiarbă încet 5 minute - amestecați periodic.

Clătite rusești cu griș - Pas 1
Pas 2

După acele 5 minute stingeți focul, adăugați untul și lăsați toată treaba asta să se răcorească, topească, umfle - 30 de minute.

Clătite rusești cu griș - Pas 2
Pas 3

Apoi turnați acest amestec într-un bol în care veți face aluatul de clătite, adăugați o aromă, sare și zahăr - amestecați bine.

Clătite rusești cu griș - Pas 3
Pas 4

Turnați restul de 250 ml lapte, amestecați.

Clătite rusești cu griș - Pas 4
Pas 5

În continuare adăugați ouăle, amestecați bine cu telul să le încorporați - puteți folosi și mixerul.

Clătite rusești cu griș - Pas 5
Pas 6

Adăugați făina și praful de copt - mixați bine.

Clătite rusești cu griș - Pas 6
Pas 7

O lingură de ulei, amestecați.

Clătite rusești cu griș - Pas 7
Pas 8

Și chiar înainte să vă apucați să le coaceți adăugați apă minerală sau apă fiartă clocotită, fierbinte.

Clătite rusești cu griș - Pas 8
Pas 9

Înfierbântați bine tigaia pentru clătite - turnați puțin ulei și ca să scoateți excesul de ulei ștergeți puțin tigaia cu un șervețel de hârtie. Tigaia va fi unsă exact cum trebuie pentru clătite.

Clătite rusești cu griș - Pas 9
Pas 10

Turnați aproximativ un polonic de aluat, lăsați să se coacă la foc mediu - când observați marginile rumene luați o scobitoare și treceți ușor cu ea prin marginea clătitei ca s-o desprindeți de tigaie.

Clătite rusești cu griș - Pas 10
Pas 11

Ușor apucați cu degetele sau cu o paletă și întoarceți clătita pe cealaltă parte - mai lăsați 5-10 secunde.

Clătite rusești cu griș - Pas 11
Pas 12

O răsturnați apoi pe o farfurie plată și vedeți în continuare cum le aranjați.

Clătite rusești cu griș - Pas 12
Pas 13

Fiindcă clătitele ies fragede și moi din prima nu mai este obligatoriu să le clădiți una peste alta să se înmoaie și să se opărească. Eu imediat ce le scot din tigaie le aranjez frumos pentru servire.

Deci - clătita scoasă o îndoiți în jumătate.

Clătite rusești cu griș - Pas 13
Pas 14

Apoi încă în jumătate.

Clătite rusești cu griș - Pas 14
Pas 15

Și opțional iar în jumate.

Clătite rusești cu griș - Pas 15
Pas 16

Și... uitați cum fuge de pe farfurie - de obicei se mai alintă să i-o dau eu, aici repede le înhață de pe farfurie și fugea.

Clătite rusești cu griș - Pas 16
Pas 17

Am prins-o în "flagrant" :)

Clătite rusești cu griș - Pas 17
Pas 18

Dacă le formați ca la pasul 14, le puteți servi în așa mod - pe lângă orice umplutură preferată - miere, gem, dulceață, etc.

Clătite rusești cu griș - Pas 18
Pas 19

Dacă le dați formă ca la pasul 15, atunci le puteți servi așa - mai decorativ pe un platou mai mare cu umpluturi pe lângă.

Vi le recomand cu încredere, chiar merită încercate.

Poftă Bună!

Clătite rusești cu griș - Pas 19

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 15 buc (depinde cât de groase le turnați)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 45 min
Data publicării:
Notă: 5 (10 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 31

Roxana
Roxana 23 Oct 2020, 17:04

Avand in vedere ca iubesc clatitele ( cele simple ), dar si grisul cu lapte, am hotarat sa incerc aceasta reteta. Am urmat pasii intocmai descrisi de Lena si rezultatul a fost impecabil: 16 clatite perfecte servite cu gem sau gem si smantana! Ramane, totusi, ca pe viitor, sa aleg variantele separate: clatite sau gris cu lapte. Multumim pentru reteta! Mult spor in continuare! Un weekend cu mult soare! 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 24 Feb 2020, 15:10

Le-am mai repetat azi, dupa cererea fiului si soțului.  De data asta am prins mai multa experiență si le-am putut întoarce cu spatula si cu mâinile. In plus le-am facut mult mai subțiri,  căci mi-au ieșit 22 clătite.  Dintre care numai 2 le-am rupt, iar 2 mîncate in timp ce le făceam de băiețelul meu. 😉

Multumesc Lena pt rețetă! 😘😘😘

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Ana Cozonac (Anisoara89) 25 Feb 2020, 14:19

Super, sa va fie de bine!😘😘😘

RaphaelCozonac256
Raphael Cozonac (RaphaelCozonac256) 14 Feb 2020, 21:15

Le-am incercat azi, superbe... ft fragede, aromate si gustoase! Cam greu de intors la cat sint de moi, dar cu 2 farfurii suplimentare am reusit fara sa-mi ard degetele 😉 o intorceam direct pe o farfurie dupa ce se cocea pe o parte,si pina a doua se cocea pe prima parte, cea de pe farfurie se racorea si o puneam apoi pe partea a doua 😏... si tot asa 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
dir
dir 05 Oct 2016, 20:41

Clatitele acestea sunt foarte bune, dar mi s-au parut greu de copt. Eu fac clatite o data sau de doua ori pe an, nu sunt foarte experimentata la asa ceva. Se intorc greu pentru ca sunt foarte moi si fragile, nu am reusit cu spatula si mi-am cam fript degetele. Cu ceva mai multa faina, ar fi fost probabil mai usor, dar nu ar mai fi iesit asa subtiri; nu am adaugat. N-a ramas nici una pentru mai tarziu, dar mi-au pus rabdarea la incercare. Nu sunt sigura ca le voi repeta, dar poate ca totusi...

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) dir 06 Oct 2016, 13:25

Ai dreptate :) Mai este o solutie, nu te grabi sa le intorci, se tin mai bine daca le tii mai mult la foc mediu, sa nu le arda prea repede dedesubt. Aceeasi chestie am si eu dar merita efortul si pe urma mai capeti si ceva indemanare :)

dir
dir Elena (lena) 07 Oct 2016, 09:52

Am o matusa mai in varsta, pasionata de gatit si care nu foloseste internetul. Trebuie sa le mai fac cel putin o data ca sa-i prezint si clatitele rusesti. Ultima reteta pe care i-am dat-o a fost cea de dovlecei marinati; si-a facut 12 borcane din recolta proprie si este foarte incantata.

Mi-am exprimat impresiile (cu lamentarile de rigoare) ca sa stie si altii la ce sa se astepte. Citesc prin comentarii inainte sa fac o reteta, ca sa-mi formez o impresie. Te pup si multumesc inca o data! 

tiki
tiki 05 Nov 2013, 20:47

In aceasta primavara,cam prin aprilie-mai am descoperit acest site si tin minte ca aceasta a fost prima reteta care am facut-o si, Lena,trecand examenul cu brio (eu am fost cadru didactic), ti-am ramas fidela. Acuma numai am vazut ca nu am postat aceste clatite. Tare mult mi-au placut ,moi,aromate, pufoase si le-am mancat ca atare,fara nimic asa de bune au fost. Multumesc din nou.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Katrin
Katrin 28 Jul 2013, 22:07

Am facut si eu aceste clatite.... era rand la tigaie :) Abia de mi-au lasat cateva sa fac si eu o pozica. Multumesc Lena de reteta !!!!

Poza mea pentru rețetă:
adrianamo
adrianamo 08 Feb 2012, 18:51

Am facut clatitele astazi,sant foarte bune,fragede si pufoase si nu se usuca insa....tare greu le-am mai copt.De fragede ce erau se rupeau la intors.Am mai bibilit aluatul,dar cand am terminat am zis ca nu mai fac..doar daca le prajeste altcineva..:)) ca de mancaaat..repejor si cu pofta s-au gatat.Am pus o lingurita de zahar in plus in compozitie si le-am mancat cu sirop de visine si/sau de caise si/sau miere.Delicioase!

Nota mea pentru rețetă:
Karen
Karen 09 May 2011, 12:57

Cred ca sunt delicioase!cu siguranta o sa-i fac si eu o surpriza sotului.de minunea ta ce sa mai zic...o dulceata de fata!sa fie sanatoasa si sa va bucurati de ea

Nota mea pentru rețetă:
igorbt
Igor Butuc (igorbt) 08 May 2011, 21:40

Nu stiu daca o sa poata sa faca cineva aceasta reteta exact exact, pt ca n-o sa poata reproduce pasii 16 si 17. 

Nota mea pentru rețetă:
Lavi
Lavi 08 May 2011, 21:20

o idee excelenta, sigur le voi incerca!

Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile