Clatite cu iaurt si faina de secara

Clatite cu iaurt si faina de secara

Azi va propun o reteta de clatite cu faina de secara, de fapt una din cele mai populare retete de clatite rusesti. Daca nu stiti ce sa faceti cu faina de secara, va spun eu, merita s-o luati(eu in Carrefour am gasit, sigur este si la Plafar) macar pentru aceste clatite minunate - sunt gustoase, moi, groase si eu zic ca destul de sanatoase. Cred ca este cea mai potrivita reteta pentru a folosi faina de secara(la paine inca nu am reusit s-o folosesc cu succes), se "pupa" perfect si chiar avantajeaza clatitele.

Sa le incercati neaparat, mai bune si mai sanatoase sigur nu gasiti, Sofia nu se mai oprea sa mi le ceara, si eram linistita chiar daca mananca ceva mai multe.

Ingrediente

Lapte batut/iaurt/chefir
300 ml
Zahar
1 lingura
eu am pus indlucitor de stevie
Oua
1 buc
Faina de secara
0.5 pahare
pahar de 250ml
Faina integrala de grau
0.5 pahare
puteti sa puneti si faina alba
Lapte
350 ml
Ulei de floarea soarelui
1 lingura
Sare
0.25 lingurite
Bicarbonat de sodiu
0.5 lingurite

Pasi de urmat

Pas 1

Intr-un bol amestecati iaurtul, oul, zaharul, sarea.

Clatite cu iaurt si faina de secara - Pas 1
Pas 2

Bicarbonatul se stinge cu 50 ml de apa clocotita si se adauga la ingredientele din bol.

Clatite cu iaurt si faina de secara - Pas 2
Pas 3

Adaugati fainurile, amestecati.

Clatite cu iaurt si faina de secara - Pas 3
Pas 4

O sa va iasa o compozitie mai groasa care trebuie "diluata" cu putin lapte.

Deci adaugati laptele - la mine a luat 350 ml ca sa-mi iasa textura potrivita.

Clatite cu iaurt si faina de secara - Pas 4
Pas 5

Trebuie sa va iasa groasa ca un iaurt de baut, sau o smantana ma lichida.

Clatite cu iaurt si faina de secara - Pas 5
Pas 6

Incingeti bine o tigaie antiaderenta(a mea este de ceramica), o ungeti folsind  pensula cu putin ulei.

Turnati un polonic de aluat si miscati putin tigaia ca sa se intrinda aluatul in forma de cerc mai mare.

Daca sunteti mai incepatori poate sa iasa mai "harta" dar cu timpul mana se va da :)

Clatite cu iaurt si faina de secara - Pas 6
Pas 7

Le coaceti la foc mediu, observati ca dupa 2-3 minute incep sa apara "gaurile" si suprafata clatitei nu mai este cruda.

Clatite cu iaurt si faina de secara - Pas 7
Pas 8

Atunci se intorc atent(clatitele cu faina de secara sunt mai fragede) si mai lasati sa se faca 1-2 minute.

Clatite cu iaurt si faina de secara - Pas 8
Pas 9

Asa le coaceti pe toate si le puneti una peste alta pe parcurs.

Observati ce gaurite sunt - asta-i semn de clatite reusite - cel putin astea sunt cele mai apreciate de gurmanzii rusi :)

Clatite cu iaurt si faina de secara - Pas 9
Pas 10

Si le serviti cu ce va place - iaurt, smantana, gem...

Eu findca sunt mai la regim - le-am savurat cu sirop de agave - bun, bun... cu un ceai fierbinte...

Pofta Buna!

Clatite cu iaurt si faina de secara - Pas 10

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 12 buc
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min
Data publicarii:
Nota: 5 (4 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 17

IoanaRaduMaris290
Ioana Radu Maris (IoanaRaduMaris290) 29 Sep 2017, 16:05

sunt delicioase!

elena niculescu
elena n (elena niculescu) 10 Oct 2015, 18:20

sunt senzationale!!!

Nota mea pentru reteta:
mia barboiu
mia barboiu 06 Sep 2015, 16:19

Eu le-am facut numai cu faina de secara , cantitatile le-am potrivit la ochi caci nu mai corespundeau, probabil din cauza ca textura fainilor e diferita...(nici o problema cu coptul sau intorsul),in loc de zahar ....indulcitor ,si ca sa fie perfect dietetice....marmelada de casa cu indulcitor...Sincer.....sunt mult mai gustoase ca cele normale, mii de multumiri Lena!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 01 Apr 2015, 20:39

Mai puneti un pic de faina.

nicma
nicma 01 Apr 2015, 20:37

Nu reusesc sa le coc. Am schimbat trei tigai si...degeaba. Se prinde foarte tare aluatul si nici vorba sa poata fi intoarse. 

Au o aroma extraordinara, dar nu pot fi coapte :( Ar fii fost cele mai bune clatite pe care le-am mancat vreodata.

irachka
irachka 22 Feb 2015, 12:55

Salut:) la noi in md faina de secara se gaseste la orice magazin mai mare dar cu  faina integrala este o mare problema, nu  pot da de ea, avem si noi un magazin bio in tara, trebuie sa ma duc si la ei, poate acolo o gasesc:) Pe site am gasit o multime de retete cu faina integrala, foarte interesante si asa de tare m-am aprins sa le fac, ca nu ma las batuta pina nu cumpar mult cautata faina integrala:))))). Acum vreau sa fac aceste clatite, ca cele de catifea au fost o minune, doar ca in loc de faina integ. o sa pun de cei simpla cum ai specificat mai sus. O sa revin cu o poza.

tiki
tiki 09 May 2014, 12:26

Buna. Am planificat sa fac o paine, si am ajuns la clatite. Hahaha. Interesante si difera de cele normale. Am copt numai 4, primei a trebuit sa-i fac CTC-ul si am mancat 1/2 cu gem si 1/2 cu smantana (mi-a mai placut cea cu smantana). Restul aluatului l-am bagat la frigider ptr.maine cand vine baiatul si sa i le fac proaspete. Multumesc. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
irina stefania
irina stefania 06 Mar 2013, 14:48

Am facut deja de doua ori aceste clatite si au devenit  preferatele mele. Sunt fragede si se mentin asa chiar pana a doua zi ( asta in cazul in care mai raman pe a doua zi ).  Multumesc , Lena !

Lianulia
Lianulia 06 Feb 2013, 12:45

Am incercat-o si o consider interesanta, fiind diferita de clatitele "clasice" de la noi. Pentru ca eu am facut-o cu o gaselnita de faina (amestec de mai multe fainuri, negasing inca de secara) au iesit cat de cat, dar nu chiar cum le descrii tu. Important este ca in final, desi initial ma pusese sa arunc compozitia, sotul a mancat si el (pe furis). Am dat 4*, dar sunt sigura ca daca aveam faina potrivita as fi dat 5*.

Nota mea pentru reteta:
Mitela
Mitela 01 Feb 2013, 13:45

Ma bucur de fiecare data cand postezi o reteta si saptamanal prepar cate ceva de la tine pentru ca sunt usoare, sanatoase si gustoase. Am incercat de vreo doua ori sa fac clatite de genul acesta, mai dietetice, dar de fiecare data am aruncat aluatul pentru ca nu se inchega si nu puteam sa il intorc. :D. De abia astept sa fac si painicile indiene (am aceeasi istorie cu ele ca si cu clatitele).

Multumesc ca imi citesti gandurile si ma salvezi! :)

Arata toate comentariile