Clătite cu iaurt și făină de secară
Astăzi vă propun o rețetă de clătite cu făină de secară, de fapt una din cele mai populare rețete de clătite rusești. Dacă nu știți ce să faceți cu făina de secară, vă spun eu, merită să o luați (eu în Carrefour am găsit, sigur este și la Plafar) măcar pentru aceste clătite minunate - sunt gustoase, moi, groase și eu zic că destul de sănătoase. Cred că este cea mai potrivită rețetă pentru a folosi făina de secară (la pâine încă nu am reușit să o folosesc cu succes), se "pupă" perfect și chiar avantajează clătitele.
Să le încercați neapărat, mai bune și mai sănătoase sigur nu găsiți, Sofia nu se mai oprea să mi le ceară, și eram liniștită chiar dacă mânca ceva mai multe.
Ingrediente
●
Lapte bătut/iaurt/chefir
300 ml
●
Zahăr
1 lingura
eu am pus îndulcitor de ștevie
●
Făină de secară
0.5 pahare
pahar de 250 ml
●
Făină integrală de grâu
0.5 pahare
puteți să puneți și făină albă
●
Ulei de floarea-soarelui
1 lingura
●
Bicarbonat de sodiu
0.5 lingurite
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Într-un bol amestecați iaurtul, oul, zahărul, sarea.
Pas 2
Bicarbonatul se stinge cu 50 ml de apă clocotită și se adaugă la ingredientele din bol.
Pas 3
Adăugați făinurile, amestecați.
Pas 4
O să vă iasă o compoziție mai groasă care trebuie "diluată" cu puțin lapte.
Deci adăugați laptele - la mine a luat 350 ml ca să-mi iasă textura potrivită.
Pas 5
Trebuie să vă iasă groasă ca un iaurt de băut, sau o smântână mai lichidă.
Pas 6
Încălziți bine o tigaie antiaderentă (a mea este de ceramică), o ungeți folosind pensula cu puțin ulei.
Turnați un polonic de aluat și mișcați puțin tigaia ca să se întindă aluatul în formă de cerc mai mare.
Dacă sunteți mai începători poate să iasă mai "hartă" dar cu timpul mâna se va da :)
Pas 7
Le coaceți la foc mediu, observați că după 2-3 minute încep să apară "găurile" și suprafața clătitei nu mai este crudă.
Pas 8
Atunci se întorc atent (clătitele cu făină de secară sunt mai fragede) și mai lăsați să se facă 1-2 minute.
Pas 9
Așa le coaceți pe toate și le puneți una peste alta pe parcurs.
Observați ce găurite sunt - asta-i semn de clătite reușite - cel puțin astea sunt cele mai apreciate de gurmanzii ruși :)
Pas 10
Și le serviți cu ce vă place - iaurt, smântână, gem...
Eu fiindcă sunt mai la regim - le-am savurat cu sirop de agave - bun, bun... cu un ceai fierbinte...
Poftă Bună!
Cantitate:
12 buc
Timp de preparare:
30 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregătire:
15 min
Data publicării:
Notă:
5 (4 voturi)