Clătite cu iaurt și făină de secară

Clătite cu iaurt și făină de secară

Astăzi vă propun o rețetă de clătite cu făină de secară, de fapt una din cele mai populare rețete de clătite rusești. Dacă nu știți ce să faceți cu făina de secară, vă spun eu, merită să o luați (eu în Carrefour am găsit, sigur este și la Plafar) măcar pentru aceste clătite minunate - sunt gustoase, moi, groase și eu zic că destul de sănătoase. Cred că este cea mai potrivită rețetă pentru a folosi făina de secară (la pâine încă nu am reușit să o folosesc cu succes), se "pupă" perfect și chiar avantajează clătitele.

Să le încercați neapărat, mai bune și mai sănătoase sigur nu găsiți, Sofia nu se mai oprea să mi le ceară, și eram liniștită chiar dacă mânca ceva mai multe.

Ingrediente

Lapte bătut/iaurt/chefir
300 ml
   
Zahăr
1 lingura
eu am pus îndulcitor de ștevie
Ouă
1 buc
   
Făină de secară
0.5 pahare
pahar de 250 ml
Făină integrală de grâu
0.5 pahare
puteți să puneți și făină albă
Lapte
350 ml
   
Ulei de floarea-soarelui
1 lingura
   
Sare
0.25 lingurite
   
Bicarbonat de sodiu
0.5 lingurite
   

Pași de urmat

Pas 1

Într-un bol amestecați iaurtul, oul, zahărul, sarea.

Clătite cu iaurt și făină de secară - Pas 1
Pas 2

Bicarbonatul se stinge cu 50 ml de apă clocotită și se adaugă la ingredientele din bol.

Clătite cu iaurt și făină de secară - Pas 2
Pas 3

Adăugați făinurile, amestecați.

Clătite cu iaurt și făină de secară - Pas 3
Pas 4

O să vă iasă o compoziție mai groasă care trebuie "diluată" cu puțin lapte.

Deci adăugați laptele - la mine a luat 350 ml ca să-mi iasă textura potrivită.

Clătite cu iaurt și făină de secară - Pas 4
Pas 5

Trebuie să vă iasă groasă ca un iaurt de băut, sau o smântână mai lichidă.

Clătite cu iaurt și făină de secară - Pas 5
Pas 6

Încălziți bine o tigaie antiaderentă (a mea este de ceramică), o ungeți folosind pensula cu puțin ulei.

Turnați un polonic de aluat și mișcați puțin tigaia ca să se întindă aluatul în formă de cerc mai mare.

Dacă sunteți mai începători poate să iasă mai "hartă" dar cu timpul mâna se va da :)

Clătite cu iaurt și făină de secară - Pas 6
Pas 7

Le coaceți la foc mediu, observați că după 2-3 minute încep să apară "găurile" și suprafața clătitei nu mai este crudă.

Clătite cu iaurt și făină de secară - Pas 7
Pas 8

Atunci se întorc atent (clătitele cu făină de secară sunt mai fragede) și mai lăsați să se facă 1-2 minute.

Clătite cu iaurt și făină de secară - Pas 8
Pas 9

Așa le coaceți pe toate și le puneți una peste alta pe parcurs.

Observați ce găurite sunt - asta-i semn de clătite reușite - cel puțin astea sunt cele mai apreciate de gurmanzii ruși :)

Clătite cu iaurt și făină de secară - Pas 9
Pas 10

Și le serviți cu ce vă place - iaurt, smântână, gem...

Eu fiindcă sunt mai la regim - le-am savurat cu sirop de agave - bun, bun... cu un ceai fierbinte...

Poftă Bună!

Clătite cu iaurt și făină de secară - Pas 10

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 12 buc
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 15 min
Data publicării:
Notă: 5 (4 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 17

IoanaRaduMaris290
Ioana Radu Maris (IoanaRaduMaris290) 29 Sep 2017, 16:05

sunt delicioase!

elena niculescu
elena n (elena niculescu) 10 Oct 2015, 18:20

sunt senzationale!!!

Nota mea pentru rețetă:
mia barboiu
mia barboiu 06 Sep 2015, 16:19

Eu le-am facut numai cu faina de secara , cantitatile le-am potrivit la ochi caci nu mai corespundeau, probabil din cauza ca textura fainilor e diferita...(nici o problema cu coptul sau intorsul),in loc de zahar ....indulcitor ,si ca sa fie perfect dietetice....marmelada de casa cu indulcitor...Sincer.....sunt mult mai gustoase ca cele normale, mii de multumiri Lena!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 01 Apr 2015, 20:39

Mai puneti un pic de faina.

nicma
nicma 01 Apr 2015, 20:37

Nu reusesc sa le coc. Am schimbat trei tigai si...degeaba. Se prinde foarte tare aluatul si nici vorba sa poata fi intoarse. 

Au o aroma extraordinara, dar nu pot fi coapte :( Ar fii fost cele mai bune clatite pe care le-am mancat vreodata.

irachka
irachka 22 Feb 2015, 12:55

Salut:) la noi in md faina de secara se gaseste la orice magazin mai mare dar cu  faina integrala este o mare problema, nu  pot da de ea, avem si noi un magazin bio in tara, trebuie sa ma duc si la ei, poate acolo o gasesc:) Pe site am gasit o multime de retete cu faina integrala, foarte interesante si asa de tare m-am aprins sa le fac, ca nu ma las batuta pina nu cumpar mult cautata faina integrala:))))). Acum vreau sa fac aceste clatite, ca cele de catifea au fost o minune, doar ca in loc de faina integ. o sa pun de cei simpla cum ai specificat mai sus. O sa revin cu o poza.

tiki
tiki 09 May 2014, 12:26

Buna. Am planificat sa fac o paine, si am ajuns la clatite. Hahaha. Interesante si difera de cele normale. Am copt numai 4, primei a trebuit sa-i fac CTC-ul si am mancat 1/2 cu gem si 1/2 cu smantana (mi-a mai placut cea cu smantana). Restul aluatului l-am bagat la frigider ptr.maine cand vine baiatul si sa i le fac proaspete. Multumesc. Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
irina stefania
irina stefania 06 Mar 2013, 14:48

Am facut deja de doua ori aceste clatite si au devenit  preferatele mele. Sunt fragede si se mentin asa chiar pana a doua zi ( asta in cazul in care mai raman pe a doua zi ).  Multumesc , Lena !

Lianulia
Lianulia 06 Feb 2013, 12:45

Am incercat-o si o consider interesanta, fiind diferita de clatitele "clasice" de la noi. Pentru ca eu am facut-o cu o gaselnita de faina (amestec de mai multe fainuri, negasing inca de secara) au iesit cat de cat, dar nu chiar cum le descrii tu. Important este ca in final, desi initial ma pusese sa arunc compozitia, sotul a mancat si el (pe furis). Am dat 4*, dar sunt sigura ca daca aveam faina potrivita as fi dat 5*.

Nota mea pentru rețetă:
Mitela
Mitela 01 Feb 2013, 13:45

Ma bucur de fiecare data cand postezi o reteta si saptamanal prepar cate ceva de la tine pentru ca sunt usoare, sanatoase si gustoase. Am incercat de vreo doua ori sa fac clatite de genul acesta, mai dietetice, dar de fiecare data am aruncat aluatul pentru ca nu se inchega si nu puteam sa il intorc. :D. De abia astept sa fac si painicile indiene (am aceeasi istorie cu ele ca si cu clatitele).

Multumesc ca imi citesti gandurile si ma salvezi! :)

Arată toate comentariile