Clatite sparte austriece - Kaiserschmarrn

Clatite sparte austriece - Kaiserschmarrn

Am descoperit aceste clatite cautand de fapt in Viena unde sa gust cel mai bun Tort Sacher, iar cand stateam la coada am observat ca multi comanda un preparat cu denumire ciudata, de aspect nici nu mai zic... Asa ca hai si eu ca toata lumea, am luat si o portie de Kaiserschmarrn, deci in concluzie - Tortul Sacher nu mi-a placut acolo, dar clatitele au fost extraordinare.

Imediat intorsi acasa m-am apucat sa reproduc reteta, mi-a luat putin timp fiindca variante sunt multe, dar am vrut sa obtin exact gustul si textura de acolo - aroma de unt, vanilie, rom, pufoase si fragede. Recomand sa urmati exact instructiunile, inclusiv atentie la timpii de gatire si focul sub tigaie. Exemplar se servesc cu Sos/Compot de prune austriac, sau oricare alt compot/dulceata din fructe va place ori aveti la indemana.

Posibil pe la noi sa mai intalniti aceasta reteta de clatite sparte cu denumirea de "Firimiturile Imparatului", "Smora coapta", etc, dar originea tot e austriaca. Recomand sa incercati neaparat reteta, tot procesul e simplu si rapid, in schimb aduceti un pic din aromele Vienei la voi acasa...

Ingrediente

Oua
3 buc
Lapte
300 ml
Zahar
120 g
Faina alba
140 g
Sare
0.25 lingurite
Esenta de vanilie
1 lingura
Stafide
3 linguri
Rom
3 linguri
optional, am in vedere rom alcool, nu esenta
Unt
50 g
Zahar pudra
1 lingura
optional, pentru decor

Pasi de urmat

Pas 1

Cu 2 ore inainte sa va apucati de gatit clatitele sparte recomand sa amestecati 3 linguri de stafide cu 3 linguri de rom si sa le lasati la infuzat.

Daca nu aveti timp, sau rom, sau nu vreti sa folositi alcool, sariti acest pas, folositi stafide simple (spalate cu apa fierbinte).

Clatite sparte austriece - Kaiserschmarrn - Pas 1
Pas 2

Seaparati cele 3 oua de albusuri si galbenusuri in 2 boluri.

Peste galbenusuri adaugati 120g zahar, 1 lingura esenta de vanilie, 300ml de lapte si amestecati bine cu un tel.

Clatite sparte austriece - Kaiserschmarrn - Pas 2
Pas 3

Adaugati 140g faina si un varf de lingurita de sare, din nou amestecati bine pana nu mai sunt cocoloase.

Clatite sparte austriece - Kaiserschmarrn - Pas 3
Pas 4

Albusurile se bat spuma alba si ferma cu mixerul de mana.

Clatite sparte austriece - Kaiserschmarrn - Pas 4
Pas 5

Adaugati-le peste compozitia de oua si lapte apoi amestecati si incorporati cu miscari lente de sus in jos, pana aluatul este uniform, pufos si usor lichid.

Clatite sparte austriece - Kaiserschmarrn - Pas 5
Pas 6

Intr-o tigaie adanca de 28cm in diametru (aveti grija sa fie cu capac) topiti 50g de unt.

Daca aveti tigaie mai mica si mai putin inalta, micsorati proportional ingredientele, aluatul creste bine in proces si va fi greu sa-l manevrati altfel.

Clatite sparte austriece - Kaiserschmarrn - Pas 6
Pas 7

Turnati aluatul in tigaie, adaugati peste el stafidele (inmuiate in rom eventual).

Faceti focul foarte mic.

Clatite sparte austriece - Kaiserschmarrn - Pas 7
Pas 8

Acoperiti cu capac si lasati asa incet sa se gateasca timp de 30-35 de minute chiar.

Conditia cu focul mic este obligatorie pentru ca aluatul sa se gateasca uniform peste tot si sa nu arda la fund clatita. Sub capac se vor forma aburi, care vor contribui si ei la proces.

Clatite sparte austriece - Kaiserschmarrn - Pas 8
Pas 9

Dupa acest timp scoateti capacul, daca aluatul inca este lichid si lipicios, mai lasati-l.

Dar daca este gatit (la atingere nu se lipeste coca de degete), cu o spatula taiati aceasta omleta in cateva bucati mari si le intoarceti pe partea cealalata sa se rumeneasca. Mariti focul ca sa fie mai rapid procesul in aceasta etapa.

Clatite sparte austriece - Kaiserschmarrn - Pas 9
Pas 10

Peste 5 minute cu aceeasi spatula spargeti aceasta clatito-omleta in bucati mai mici.

Inchideti focul.

Clatite sparte austriece - Kaiserschmarrn - Pas 10
Pas 11

Le serviti calde, ornate optional cu putin zahar pudra deasupra si pe langa un sos de fructe, ideal ar fi sosul de prune austriac, dar si din alte fructe este bun.

Eventual puteti folosi o dulceata preferata din camara.

Pofta Buna!

Clatite sparte austriece - Kaiserschmarrn - Pas 11

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 6 portii (6-8 portii)
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min
Data publicarii:

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Nici un comentariu pana acum. Posteaza tu primul comentariu !