Sos de prune austriac

Sos de prune austriac

In ultima noastra vizita la Viena am gustat delicioasele lor Kaiserschmarrn (Clatite Sparte Austriece), servite pe langa acest sos de prune aromat si gustos (Zwetschgenroster, sau in engleza Mulled Stewed Plums). In reteta prunele sunt fierte in vin cu mirodenii, suc de portocale si putin rom... Puteti sa-l savurati si pe langa o inghetata, cheesecake, pancakes, orice desert ce presupune un sos gustos si aromat.

Ca idee, sosul de prune austriac are gust si arome de Craciun, cu putina tenta de vin fiert si magiun de prune, recomand sa incercati neaparat aceasta combinatie minunata.

Ingrediente

Prune
2 kg
Zahar
200 g
Vin rosu
500 ml
Portocale
2 buc
Baton scortisoara
3 buc
Vanilie
1 lingura
Rom
50 ml
optional

Pasi de urmat

Pas 1

Pregatiti toate ingredientele pentru reteta - spalati prunele, scoateti samburii si le taiati jumatati, stoarceti sucul din portocale si scoateti semintele din pastaile de vanilie (daca le folositi, altfel pregatiti esenta de vanilie la indemana).

Sos de prune austriac - Pas 1
Pas 2

Puneti 200g de zahar intr-o tigaie adanca si mare, sau un tuci/cratita cu fund gros si la foc mic il topiti pana e de culoare usor maronie.

Aveti grija sa nu-l ardeti.

Sos de prune austriac - Pas 2
Pas 3

Adaugati apoi 500ml de vin peste acest zahar caramelizat.

Sos de prune austriac - Pas 3
Pas 4

Mirodeniile - 3 batoane de scortisoara si vanilia (eu am pus si resturile de pastai de vanilie sa fiarba, pentru un plus de aroma).

Lasati sa fiarba totul la foc mediu timp de 5 minute.

Sos de prune austriac - Pas 4
Pas 5

Adaugati jumatatile de prune si sucul de portocale pregatite anterior.

Sos de prune austriac - Pas 5
Pas 6

Imediat ce toata compozitia incepe sa fiarba bine, faceti focul mic si lasati asa, amestecand periodic, pana sosul incepe sa se mai ingroase.

Procesul dureaza aproximativ 1 ora, dar depinde cat de zemoase sunt prunele.

Sos de prune austriac - Pas 6
Pas 7

Mai spre final scoateti din sos batoanele de scortisoara, in cazul meu si pastaile de vanilie.

Sos de prune austriac - Pas 7
Pas 8

Optional, la final, puteti adauga si 50ml de rom (alcool, nu esenta).

Amestecati si lasati sa fiarba 5-10 minute.

Sos de prune austriac - Pas 8
Pas 9

Sosul este gata cand devine ceva mai dens, dar inca are o structura de compot/sos cu bucati de fructe, nu de gem sau dulceata.

Sos de prune austriac - Pas 9
Pas 10

Il puteti folosi imediat, sau turnati fierbinte in borcane uscate si sterilizate pentru pastrare in camara tot sezonul.

Savurati-l cu clatitele sparte vieneze, sau ca sos la inghetata, pancakes, cheesecake, etc.

Pofta Buna!

Sos de prune austriac - Pas 10

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1300 ml (3-4 borcane mici)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Nici un comentariu pana acum. Posteaza tu primul comentariu !