Ingrediente
●
Baton scortisoara
3 buc
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Pregatiti toate ingredientele pentru reteta - spalati prunele, scoateti samburii si le taiati jumatati, stoarceti sucul din portocale si scoateti semintele din pastaile de vanilie (daca le folositi, altfel pregatiti esenta de vanilie la indemana).
Pas 2
Puneti 200g de zahar intr-o tigaie adanca si mare, sau un tuci/cratita cu fund gros si la foc mic il topiti pana e de culoare usor maronie.
Aveti grija sa nu-l ardeti.
Pas 3
Adaugati apoi 500ml de vin peste acest zahar caramelizat.
Pas 4
Mirodeniile - 3 batoane de scortisoara si vanilia (eu am pus si resturile de pastai de vanilie sa fiarba, pentru un plus de aroma).
Lasati sa fiarba totul la foc mediu timp de 5 minute.
Pas 5
Adaugati jumatatile de prune si sucul de portocale pregatite anterior.
Pas 6
Imediat ce toata compozitia incepe sa fiarba bine, faceti focul mic si lasati asa, amestecand periodic, pana sosul incepe sa se mai ingroase.
Procesul dureaza aproximativ 1 ora, dar depinde cat de zemoase sunt prunele.
Pas 7
Mai spre final scoateti din sos batoanele de scortisoara, in cazul meu si pastaile de vanilie.
Pas 8
Optional, la final, puteti adauga si 50ml de rom (alcool, nu esenta).
Amestecati si lasati sa fiarba 5-10 minute.
Pas 9
Sosul este gata cand devine ceva mai dens, dar inca are o structura de compot/sos cu bucati de fructe, nu de gem sau dulceata.
Pas 10
Il puteti folosi imediat, sau turnati fierbinte in borcane uscate si sterilizate pentru pastrare in camara tot sezonul.
Savurati-l cu clatitele sparte vieneze, sau ca sos la inghetata, pancakes, cheesecake, etc.
Pofta Buna!
Cantitate:
1300 ml
(3-4 borcane mici)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregatire:
30 min
Data publicarii: