Sosul Olandez

Din pacate multe retete de sosuri se uita din cauza retetelor noi, mai rapide, mai inventive, etc. Datorita cursurilor de bucatari am invatat si cate ceva din bucataria exemplara, clasica si una din descoperiri a fost partea cu sosuri. Din pacate in restaurante cultura sosurilor se inlocuieste total cu prafuri dizolvate in apa(sa stiti ca f.rar mai gasiti un restaurant unde intr-adevar gustati sosurile normale, mai toate sunt prafuri potentiatoate de arome dizolvate  in apa, este mai ieftin si mai repede...).

Asa ca usor-usor voi incerca pe parcurs sa invatam si ceva din bucataria clasica, mai ales sosurile - cele care transforma o mancare banala intr-una delicioasa si deosebita.

Sosul olandez este unul din cele mai populare sosuri, un pic mai mofturos in preparare(dar numai un pic), in schimb foarte cremos, moale, cu o aroma de unt puternica - ceva ca o maioneza mai fina calda.

Daca suneti atent la procesul de preparare si respectati pasii sigur nu veti avea probleme cu el, nu se va taia si veti obtine exact ce vroiati.

Ingrediente

Galbenusuri de ou
4 buc
Unt
200 g
perfect este untul clarifiat, dar am facut si cu unt topit, a fost f.bun si asa
Sare
0.25 lingurite
un varf de cutit
Suc de lamaie
2 linguri
Piper negru macinat
0.25 lingurite
un varf de cutit, optional

Pasi de urmat

1

Separati galbenusurile de albusuri. Galbenusurile le puneti intr-un vas termorezistent pe care il vom pune mai incolo pe baie de aburi.

2

Adaugati putina sare si bateti cu telul vreo 2 minute in ele.

3

Topiti untul intr-o cratita mai mica.

4

Ar fi bine mai inainte, sa turnati untul intr-un bol si sa-l separati de zerul care se lasa la fund.

5

Puneti bolul cu galbenusuri pe o cratita cu apa care fierbe incet, si atentie sa nu atingeti apa cu fundul bolului in care sunt galbenusurile.

Turnati cate putin unt topit si amestecati conitnuu cu telul.

In proces,  aveti grija sa nu fiarba prea tare apa, dar daca observati ca galbenusurile oricum incep sa sa faca omleta luati repede bolul de pe bain-marie.

6

Cand ati incorporat tot untul , luati bolul de pe baia de aburi, potriviti de sare, adaugati sucul de lamaie - amestecati bine totul.

7

Optional puteti adauga si piper, sau piper alb macinat.

8

Sosul se serveste imediat, mai greu cand mai aveti si alte treburi.

Ca sa nu se taie si sa se pastreze cald pana la servire - l-am pus in bolul in care il voi servi si acesta l-am introdus int-o farfurie cu apa calda. Deasupra am acoperit cu o punga de plastic.

Si gata, va faceti pestele sau puiul(care se potrivesc perfect cu sosul) sau legumele.

9

Si o poza mai reprezentativa, sa vedeti structura frumoasa si cremoasa a sosului :)

Apropo, daca se taie se drege cu un galbenus crud in care adaugati treptat compozitia taiata.

Daca se fac cocoloase, ca s-a fiert putin galbenusul(a fost prea fierbinte baia de aburi), il treceti printr-o sita mai fina.

10

L-am servit cu piept de pui la gratar, reteta urmeaza :)

Sotul a fost in extaz, mi-a zis ca asa mancare fina si buna nu a mai mancat - si credeti-am ca a mancat destule :)

11

Si sursa retetei - doar ca era aici dintr-un kil de unt si 8 galbenusuri - eu am modificat putin si adaptat dupa ce am facut si la cursurile de bucatari.

Chiar va recomand sa-l incercati si sa vedeti ce fin este!

Pofta Buna!

Cantitate: 300 mililitri (3-4 portii)
Timp de preparare: 5 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min
Publicata:
Nota: 5 (1 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

lilianamunteanu
Liliana Munteanu (lilianamunteanu) 03 feb 2012, 22:41

Intr-adevar acest sos transforma orice fel de mancare. Il voi face din ce in ce mai des!

Poza mea pentru reteta:
Draculina969
Draculina969 03 mar 2013, 02:27

foarte faina reteta..

as avea o intrebare,ar merge ca inlocuitor al maionezei intr-o salata de vinete sau ciuperci?

untul are de 2 ori mai putine calorii decat uleiul...ar merge f bine la o dieta in cazul unei salate...

lena
Elena (lena) Draculina969 03 mar 2013, 17:06

Cred ca merge, doar ca este putin mai lichid decat maioneza. Depinde de gusturi, bun sigur va fi :)

Draculina969
Draculina969 03 mar 2013, 19:57

data viitoare asa voi face!

nu prea imi pun problema de lichiditate...inainte oricum puneam iaurt in maioneza(tot dupa retetele tale pt care sunt f recunoscatoare:*)

Imi place sa gatesc...o fac de cand aveam 15 ani...acum voi face 21:P

imi place sa inlocuiesc din ingrediente ca sa le fac mai dietetice:D

Inlocuind din ingrediente si numarand caloriile am slabit in ultimele 7 luni 19 kg(din care 1 luna pauza in decembrie)

tiki
tiki 13 mai 2015, 10:00

Trebuie sa-l fac si eu si stiu ca se foloseste la oua taranesti (fierte in apa).Oua Benedikt parca le spune. Pacat ca nu se tine mai mult timp. Pupici

tiki
tiki 16 feb 2016, 12:57

Buna.  Grea nastere. De anii de zile imi sta mintea la acest sos, dar tot citeam ca poate se taie si-mi era frica. Dar ,Doamne ce simplu si cat de bun. Mi-am facut si eu 2 oua Benedict, numai 1, nu am putut . (Mi-a mai ramas 1, si-l voi incalzi, ce sa fac...).Ce aroma, ce....finete. Si ptr. cele 2 oua 1/2 de cantitate a fost chiar f. destul. La 3 oua ajungea. Multumesc, si abia astept sa vina copiii sa-i dau gata.  Multumesc de minunatele retete. Pupici.

tiki
tiki 16 feb 2016, 12:59

Aoleo poza. E putin schimbat aici jos si nu-s invatata. Offff. Scuze.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Geany C
Geany C 16 ian 2017, 18:11

Foarte bun, fraged si suculent. S-a mancat tot la o masa. Multumesc Elena!

lena
Elena (lena) Geany C 16 ian 2017, 19:21

Ooo, cu mare placere, sa va fie de bine!