Iaurt de casa (cu iaurtiera)

A
Iaurt de casa (cu iaurtiera)

Cel mai bun iaurt pe care l-am mancat vreodata - fin, cremos, acrisor.

De cand am cumparat iaurtiera, am mereu iaurt in frigider. Se poate face si dupa metoda buncii, dar eu nu as reusi sa ii asigur in orice anotimp temperatura optima constanta o perioada suficienta de timp. Tehnologia insa m-a salvat.

Am spus povestea facerii iaurtului mai detaliat pe forum. 

Ingrediente

Iaurt
250 g
Lapte
2 l

Pasi de urmat

Pas 1

Pregatim ingredientele. Avem nevoie de lapte si un iaurt de pornire sau fermenti de iaurt.

Pentru prima data cumparati un iaurt simplu, fara nici un adaos de lapte praf, smantana, fructe sau mai stiu eu ce. Mie mi-a iesit cel mai bine cu cel din poza.

La urmatoarele ture veti folosi un iaurt din seria anterioara. Puteti face atatea serii cat timp va place consistenta iaurtului rezultat - in timp aceasta scade.

Se foloseste lapte integral de 3,5, nu degresat. Eu m-am stabilit la laptele UHT pentru ca nu necesita incalzire.

Iaurt de casa (cu iaurtiera) - Pas 1
Pas 2

Intr-un vas de peste 1l varsati iaurtul de pornire si turnati o cantiate mica de lapte. Amestecati pana se omogenizeaza. 

Iaurt de casa (cu iaurtiera) - Pas 2
Pas 3

Turnati si restul de lapte si amestecati.

La modelul meu de iaurtiera este nevoie sa completez cu lapte peste 1l, dar sunt insa pe piata si modele unde intra fix 1l de lapte.

Iaurt de casa (cu iaurtiera) - Pas 3
Pas 4

Turnam amestecul in borcanase. Mie imi place sa le fac cat mai pline.

Sunt si modele de iaurtiere cu un singur borcan de capacitate de 1l.

Iaurt de casa (cu iaurtiera) - Pas 4
Pas 5

Punem borcanasele in iaurtiera fara a le pune capacele. Punem capacul iaurtierei si o pornim.

Pentru laptele UHT e necesar sa stea 8-10 ore. Cu cat sta mai mult, cu atat iaurtul iese mai acrisor.

Foarte important: nu miscam iaurtiera in timpul asta.

Iaurt de casa (cu iaurtiera) - Pas 5
Pas 6

Cand a trecut timpul, oprim aparatul/il scoatem din priza si ridicam cu grija capacul pentru ca va avea condes si nu vrem sa se scurga apa in iaurt.

Iaurt de casa (cu iaurtiera) - Pas 6
Pas 7

Lasam borcanasele sa se racoreasca, apoi le punem capacele si le bagam la frigider pentru 3-4 ore unde se va finaliza procesul de facere a iaurtului.

Iaurt de casa (cu iaurtiera) - Pas 7
Pas 8

Avem cel mai bun si mai sanatos iaurt !
Sotul tot timpul il testeaza asa ->

 

Iaurt de casa (cu iaurtiera) - Pas 8

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 7 buc
Timp de preparare: 5 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 840 min
Data publicarii:
Sursa: AMV
Colectii: Creme diverse

S-ar putea sa-ti mai placa

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Gretta
Gretta 06 Feb 2012, 23:21

Si eu vreau!

livica
livica 11 Mar 2014, 09:26

Buna. imi poti spune de unde ai achizitionat iaurtiera? Super bun

Miriam084
Miriam084 27 Apr 2015, 15:23

Buna!

Ma intereseaza sa stiu ce marca este iaurtiera. Eu am gasit una de la Jata cu 4 borcanele si alta de la Taurus cu 7 borcanele. Nu stiu nimic despre nici una din firme. Poate ma ajuti putin cu marca aleasa de tine :) Multumesc!

AMV
Adriana (AMV) 27 Apr 2015, 15:31

Buna Miriam

Pe vremea cand am cumparat eu iaurtiera nu erau multe variante in comert, acum se gasesc fel de fel. Prima a fost Tefal, iar cea pe care o folosesc de cativa ani este Severin. 

Pe forum gasesti mai multe despre iaurt

http://www.lalena.ro/forum/read.php?6,1321