Salată picantă de vinete și legume

Salată picantă de vinete și legume

De fapt se numește "Adjika de vinete" dar totuși este o salată, ceva mai picantă și foarte gustoasă. Rețeta am luat-o de la nașa mea toamna trecută și am ținut neapărat s-o fac și eu, este taman sezonul potrivit și merge perfect cu niște grătar sau Pârjoale moldovenești.

Este din aceeași categorie cu Zacuscă picantă de sfeclă cu hrean, se păstrează la frigider 1-2 luni, dacă ajunge :) După ce gustați din ea o să vă pară rău că ați făcut doar o porție de rețetă, foarte răcoroasă, gustoasă și aromată, recomand să încercați neapărat.

Ingrediente

Vinete
2.5 kg
   
Ardei gras
700 g
sau combinat cu gogoșari
Ceapă albă
300 g
   
Usturoi
150 g
   
Ardei iute
100 g
puneți după gust și preferințe
Frunze de țelină
400 g
   
Ulei de floarea-soarelui
200 ml
plus ulei pentru prăjit vinete
Oțet
400 ml
   
Sare
2 linguri
după gust
Zahăr
2 linguri
   

Pași de urmat

Pas 1

Vinetele se taie rondele mai groase.

Salată picantă de vinete și legume - Pas 1
Pas 2

Și se rumenesc în ulei pe ambele părți.

Salată picantă de vinete și legume - Pas 2
Pas 2

Se lasă la răcit apoi se toacă cubulețe medii.

Salată picantă de vinete și legume - Pas 2
Pas 4

La vinetele tocate se adaugă usturoiul pisat sau dat prin robot/blender.

Salată picantă de vinete și legume - Pas 4
Pas 5

Frunzele de țelină și ardeiul iute se toacă foarte mărunt, eu le-am mărunțit cu robotul.

Salată picantă de vinete și legume - Pas 5
Pas 6

Urmează ceapa tăiată julien subțire.

Salată picantă de vinete și legume - Pas 6
Pas 7

La fel și ardeii.

Salată picantă de vinete și legume - Pas 7
Pas 8

Adăugați la compoziția de legume oțet, ulei, sare și zahăr.

Salată picantă de vinete și legume - Pas 8
Pas 9

Amestecați bine cu mâinile și mai potriviți după gust de sare și zahăr.

Salată picantă de vinete și legume - Pas 9
Pas 10

Salata se pune în borcane bine presată și se păstrează doar la frigider timp de 2-3 luni.

Salată picantă de vinete și legume - Pas 10
Pas 11

Merge perfect cu orice mâncare, recomand s-o încercați.

Poftă Bună!

Salată picantă de vinete și legume - Pas 11

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 5 kg
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 120 min
Data publicării:
Notă: 5 (1 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 13

semiramida
Tatiana Chihai-Turcan (semiramida) 09 Sep 2016, 20:58

Superbă salata, am făcut-o prima dată la câteva săptămâni după naștere, îmi era frică să mănânc pe săturate, să nu o doară burtica pe fetita, mă gindeam zi si noapte la gustosenia asta, în fiecare zi mă duceam la frigider si furam cite o lingură, mâine fac iarăși, am emoții cind mă gindesc ce am să mănânc.

semiramida
Tatiana Chihai-Turcan (semiramida) 19 Jul 2015, 15:31

De cite % a fost otetul?

lena
Elena (lena) Tatiana Chihai-Turcan (semiramida) 19 Jul 2015, 19:15

De 9%.

alina nicoleta
alina nicoleta 07 Aug 2014, 21:12

Am facut azi aceasta salata si pot sa spun ca mi-a iesit foarte buna,dar eu am taiat din start  vinetele cubulete si le-am prajit in putin ulei,in fine eu am facut cam cum as manca de doua ori,in orice caz reteta e ok!

tiki
tiki 11 Sep 2013, 15:56

Eu am facut o cantitate mult mai mica, numai pentru consumul imediat, dar calculand proportia si mi s-a parut cam uleioasa, asa ca am mai adaugat niste ardei si cateva vinete facute pe gratar ca sa absoarba uleiul si a fost ok. Cred ca o sa fac si eu cateva borcane. Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
valivida
valivida 22 Feb 2013, 00:11

Daca ar fi sa inlocuiesc frunzele de telina cu tulpina de telina, atunci as respecta acelasi gramaj ? Multumesc !

tasica34
tasica34 12 Oct 2012, 20:15

Eu dat reteta acesta multora si.....toate au facut-o. Nota : 10 au spus toate. 

Atat eu cat si multe din celelalte doamne, am repetat retata caci intradevar...o portie nu e de ajuns.

Buna ideea si cu sterilizarea dar....sa ni se dea detalii. Cat timp a stat la sterilizat?

aur
aur 10 Oct 2012, 16:13

Lena draga,am facut salata,am lasat un borcan cu inchidere ermeticain frigider,iar restul le-am sterilizat(in cuptor),opinia mea personal e ca cea sterilizata e mai buna,aromele s-au intesificat,ceapa e mai buna....ma rog eu optez pt varianta sterilizata,cea cruda a fost excelenta atunci prospata

Nota mea pentru rețetă:
tasica34
tasica34 23 Sep 2012, 19:45

Exceptionala aceasta salata. Am incercat-o si...nu-mi pare rau. A devenit una din preferatele mele pentru fiecare toamna.

lyly
liliana (lyly) 04 Sep 2012, 18:21

Buna Lena !O intrebare : daca le sterilizam nu pot tine mai mult ca sa le bag la debara ca nu prea am loc in frigider? 

lena
Elena (lena) liliana (lyly) 04 Sep 2012, 19:19

Nu am incercat, poti face putin si o parte sterilizezi(pt test), alta la frigider. Sa-mi spui cum iti iese.

aur
aur 04 Sep 2012, 14:53

E o reteta suuuuper,se poate steriliza?Asa ii putem prelungi "valabilitatea"!

lena
Elena (lena) aur 04 Sep 2012, 15:23

Nu stiu, eu am facut-o doar asa simpla, nu am sterilizat.

Arată toate comentariile