Tort-aperitiv din ficatei de pui

Tort-aperitiv din ficatei de pui

Un aperitiv foarte apreciat la mine acasa, se fac nist foi mai groase ca cele de clatite, din ficat de pui(sau porc/vita) si se monteaza in forma de tort uns cu maioneza, usturoi.

Foarte important aici sa aveti o tigaie mica, sa fie mai mic tortul, cel din imagine are maxim 10-12cm. Va descurcati si cu una mai mare - dar va fi un tort cam mare, depinde si de nr de invitati pe care il aveti.

Recomand sa-l incercati neaparat, sigur o sa va placa - este gustos, satios si frumos.

Ingrediente

Ficatei de pui
300 g
sau ficat de porc/vita
Oua
4 buc
Faina alba
1 pahar
Sare,piper
1 lingurita
Lapte
0.5 pahare
Morcovi
2 buc
Ceapa alba
1 buc
Ulei de floarea soarelui
50 ml
Usturoi (catei)
3 buc
Maioneza
200 g
Verdeata (marar, patrunjel)
1 legatura
1 legatura - pentru ornat

Pasi de urmat

Pas 1

Intr-un blender se pun ouale, ficateii, faina, laptele, sarea si piperul.

Tort-aperitiv din ficatei de pui - Pas 1
Pas 2

Se blendeaza bine.

Tort-aperitiv din ficatei de pui - Pas 2
Pas 3

Se incinge o tigaie mica, se unge cu putin ulei.

Turnati cate o jumatate de polonic din aluat, sau mai mult - ca sa fie o clatita mai groasa. Lasati la foc mic-mediu sa se coaca.

Tort-aperitiv din ficatei de pui - Pas 3
Pas 4

O intoarceti si lasati sa se rumeneasca si pe partea cealalta.

Daca cumva se rupe si nu vrea sa se tina foile mai adaugati jumatate de pahar de faina la aluat.

Tort-aperitiv din ficatei de pui - Pas 4
Pas 5

Pana se fac toate foile de clatite, pregatiti restul ingredientelor pentru tort:

- caliti in putin ulei ceapa taiata marunt si morcovii dati prin razatoare.

Tort-aperitiv din ficatei de pui - Pas 5
Pas 6

- maioneza se amesteca cu usturoiul pisat.

Tort-aperitiv din ficatei de pui - Pas 6
Pas 7

Gata cu foile de clatite - le-am pus una peste alta pe parcursul coacerii.

Tort-aperitiv din ficatei de pui - Pas 7
Pas 8

Si incepem sa montam tortul:

- punem prima foaie, ungem cu maioneza si presaram 1 lingura de morcov cu ceapa;

- urmatoarea foie se unge simplu cu maioneza

- mai departe alternati si repetati ca mai sus pana terminati toat foile, sau ati ajuns la inaltimea dorita a tortului.

Tort-aperitiv din ficatei de pui - Pas 8
Pas 9

Ultima foaie se unge cu mai multa maioneza, la fel si marginile tortului.

Aici ar fi bine sa-l lasati peste noapte sau cateva ore la frigider si apoi sa-l mai ungeti putin cu maioneza si sa treceti la pasul cu ornarea. Daca nu aveti timp, merge si asa, dar nu va fi la fel de fraged.

Tort-aperitiv din ficatei de pui - Pas 9
Pas 10

Il taiati felii mici, cam o portie pentru fiecare persoana.

Recomand sa-l taiati inainte de ornare si de a-l pune pe masa festiva.

Tort-aperitiv din ficatei de pui - Pas 10
Pas 11

Ornati cu verdeata taiata marunt, sau galbenus de oua fierte  date prin razatoare.

Pofta Buna!

Tort-aperitiv din ficatei de pui - Pas 11

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 g
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (1 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Madalina01
Madalina (Madalina01) 27 Dec 2012, 15:36

Lena ce gramaj are paharul de faina?

lena
Elena (lena) Madalina (Madalina01) 27 Dec 2012, 16:01

Daca nu mentionez in special gramajul, este cel standard - 250ml.

Mihaela Morar
Mihaela Morar 02 Jul 2013, 10:42

combinatia ficatei-maioneza, nu e un pic cam prea gretoasa? (intreb doar)

lena
Elena (lena) Mihaela Morar 02 Jul 2013, 12:42

Nu este, dar depinde si de cantitatile consumate :)

Mihaela Morar
Mihaela Morar 08 Jul 2013, 14:19

Multumesc pentru rapsuns :)

tiki
tiki 12 Jul 2013, 10:10

Buna Lena.Imediat ma apuc si eu sa fac,dar asa de curiozitate, cam cate "clatite" ti-au iesit? Maine o sa postez si eu mai multe poze cu ce am facut, deoarece nu stiu de ce nu pot cu leptopul meu (vine baiatul acasa si o sa fac de pe al lui). Esti grozava Lena si o adevarata DOAMNA. O sa-ti spun altadata de ce, la reteta respectiva.

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) tiki 12 Jul 2013, 10:33

Tiki, mi-au iesit mai mult de 10 clatite, nu tin minte exact - depinde si de diametrul tigaii dar si de grosimea aluatului de ficatei.

Pentru un mic tort iti sunt de ajuns 5-6 clatite.

Te pup si spor la gatit!

tiki
tiki 13 Jul 2013, 12:34

Buna Lena.

Aspect si gust de nota 10. Din pacate, la taiere mi s-au desprins (alunecau) "etajele" tortului. Mie mi-au iesit 7 clatite de 12cm(diametru), care totusi cred ca sunt putin prea groase si de aceea tortul cam inalt.

Pupici.

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 13 Jul 2013, 13:25

Arata foarte bine, bravo!

Data viitoare sa pui mai putin morcovi si maioneza intre straturi, cred ca de asta alunecau.

diana pelin
diana pelin 10 Dec 2014, 17:29

Spune-mi , te rog, merge si rece pentru o masa festiva? A....si ficatul crud?

lena
Elena (lena) diana pelin 10 Dec 2014, 18:14

Da, ficatul crud. De fapt pt masa festiva si este.

Maraka
Maraka 12 Jan 2015, 17:43

Buna Lena . Imi plac mult retetele tale si mai ales faptul ca le descri pas cu pas , asa e imposibil sa nu iti iasa . Felicitari! 

In legatura cu tortul de ficatei , se poate folosi iaurt cu usturoi in loc la maioneza ? A incercat cineva? Crezi ca ii va schimba mult gustul ?

Multumesc .

lena
Elena (lena) Maraka 12 Jan 2015, 17:57

Multumesc de apreciere!

Merge si cu iaurt, dar sa fie cremos si nu foarte acru.

Lorena Alina
Lorena Alina (Lorena Alina) 18 Feb 2015, 02:17

La ora asta gata si tortul meu,maine urmeaza probat.Sunt sigura ca este bun la asa ingrediente si mirosul din bucatarie il da de gol.

Multumesc tare mult draga Lena,nu este zi sa nu te vizitez pe site,chiar daca postez mai rar...Am zeci,poate sute din retetele tale probate si la fel de multe si aprecieri.Sanatate multa!

Lorena Alina
Lorena Alina (Lorena Alina) 18 Feb 2015, 02:20

Am revenit...La ora asta am uitat de poza...

Poza mea pentru reteta:
caucazia
Liliana (caucazia) 23 Dec 2016, 20:46

Intrebare: oare este vreo problema daca as face acest tort cu doua zile inainte de a primi invitati sau trebuie facut doar cu o zi inainte?

lena
Elena (lena) Liliana (caucazia) 23 Dec 2016, 20:47

Nu este nici o problema, chiar va fi mai bun :)

caucazia
Liliana (caucazia) Elena (lena) 23 Dec 2016, 20:50

Draga mea Lena, mi-ai luat o piatra de pe inima dandu-mi acest raspuns. :) Iti multumesc si iti doresc Sarbatori Fericite, pline de sanatate si impliniri alaturi de cei dragi sufletului.