Pui cu spanac(Palak Murgh)

Pui cu spanac(Palak Murgh)

Sincera sa fiu, spanacul il mancam mai mult proaspat, in salate si foarte rar cand il gatesc - nu am fost obisnuita cu acest gust a spanacului fiert si cam greu mergea la noi. Spanacul congelat si mai greu...am avut o punga in congelator de 1 an! Deci va dati seama cat de mult l-am evitat :)

Dar! De cand am descoperit aceasta mancare indiana de spanac, am tot repetat-o de vreo 3 ori si de fiecare data nu ramane nimic pe farfurii, chiar si la Sofia. Acum rezervele de spanac congelat sunt obligatorii, este mai comod de folosit, mai ales iarna.

Este una din cele mai bune combinatii - gustoasa, sanatoasa si sigur o sa va delectati familia cu ea.

Palak Murgh(asa i se spune in indiana) este o mancare foarte populara in restaurantele indiene, chiar si aceasta reteta o am din cartea unui bucatar indian, putin adaptata la gusturile europene.

Asa, am uitat - cea mai buna servire este bineinteles cu orez, dar puteti sa-l mancati si ca atare, sau cu cartofi/paste/cuouscous, etc.

Ingrediente

Piept de pui
600 g
sau pulpa de pui dezosata
Spanac congelat
300 g
sau proaspat
Ceapa alba
1 buc
Usturoi(catei)
6 buc
Ardei iute
1 buc
optional - eu am folosit din acela verde, nu foarte iute
Ghimbir ras
1 lingurite
Smantana dulce pentru gatit(12%)
3 linguri
Curcuma/turmeric
0.25 lingurite
un sfert de lingurita, optional puteti sa mai adaugati putina boia de ardei
Coriandru macinat
0.5 lingurite
Chimion(kumin)
0.25 lingurite
un sfert de lingurita, sa fie macinat
Ulei de floarea soarelui
1 linguri
plus optional 1 lingura de unt
Sare
1 linguri
dupa gust

Pasi de urmat

1

Pregatiti din timp toate ingredientele:

- Ceapa se taie cubulete, se piseaza usturoiul, ghimbirul se da prin razatoare marunta, ardeiul se taie bucatele.

2

- Carnea de pui se taie bucatele mici.

3

- Pe o farfurie pregatiti mirodeniile.

4

Si acum incepem procesul de gatire.

Intr-o tigaie se incalzeste bine uleiul, se adauga ceapa si usturoiul -  se calesc 2-3 minute.

5

Apoi se adauga carnea de pui, amestecati periodic si lasati sa se caleasca cam 7-10 minute.

6

La pui adaugati ardeiul, ghimbirul, turmericul, boia, cuminul si coriandrul - amestecati si lasati 2-3 minute.

7

Apoi se pun cuburile de spanac congelat - de multe ori se recomanda sa-l decongelati si pasati bine(sa fie ca un sos), eu deja nu-l mai pasez, il pun asa direct.

Daca aveti spanac proaspat - il spalat, opariti si pasati bine - apoi adaugati in mancare.

8

Spanacul se va decongela si mancarea incepe sa fiarba - lasati la foc mediu-incet inca 10 minute - nu uitati sa mai amestecati periodic.

Dupa acest timp, adaugati sare dupa gust, smantana lichida si optional o lingura de unt. Amestecati si lasati sa mai fiarba 5 minute.

9

Si gata, savurati - va asigur ca veti uite si de paine - mai ales daca il serviti cu niste orez basmati cu lamaie.

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 1 kilogram (3-4 portii)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min
Data publicarii:
Nota: 5 (1 voturi)

Comentarii

ianadeea
Andreea (ianadeea) 15 feb 2013, 12:53

Salut, Lena. Mi-am scos reteta asta la imprimanta, ca pare f. interesanta, delicioasa, si sanatoasa, si am toate ingredientele. Dar .. as vrea sa te rog sa-mi zici in ce pas se pune ghimbirul ras, ca ai uitat. Banuiesc ca se caleste si el dupa ceapa si ustoroi, sau.. ?? Mersi mult. Pupici

lena
Elena (lena) Andreea (ianadeea) 15 feb 2013, 12:57

Da, scuze, corectez imdeiat - sunt 2 variante, il pui atunci cand adaugi mirodeniile - ardeiul, curcuma... Sau il presari deasupra pe mancare, proaspat. Eu il fac in prima varianta.

ianadeea
Andreea (ianadeea) 20 feb 2013, 14:53

Salutari tuturor. Revin cu impresii dupa ce am papat mancarica asta. Este f. buna, aromata, usor picanta, sanatoasa, pe gustul meu. Se pot face multe variatiuni, de exemplu nici eu n-am facut 100% ca Lena, ci asa, dupa cum am avut si ingredientele: am pus o pulpa de pui si putin piept, si am folosit 1 punguta cu urzici congelate, ce-o aveam de catva timp, si doar vreo cateva cuburi de spanac, sa dea gust. De asemenea, eu calesc ceapa usturoiul in ulei de masline, si nu pun smantana de gatit in mancare, ca-i pica sotiorului rau la stomac. Am pus 2 ardei iuti din borcan, cu otet, si am bagat si acea lingura de unt la sfarsit. A iesit o mancarica divina, mi-era frica sa nu aibe gust 100% de ghimbir (pe care l-am pus tot ca tine, pe la mijlocul retetei), dar a fost f. ok, condimentele se "imprietenesc" bine, si nu e vreuna prea exagerat preponderenta. Multumesc de reteta, Lena si de raspuns. O zi buna.

Draculina969
Draculina969 08 iul 2013, 20:31

buna!

eu fac o reteta asemanatoare, doar ca in loc de pui eu pun ciuperci.

am vazut pe unele site-uri ca unii pun iaurt/smantana in mancare fie in timpul prepararii, fie inaintea servirii...

eu smantana de gatit nu folosesc pt ca fug de calorii...

vroiam sa intreb, daca as pune niste iaurt degresat cand ar fi cel mai bine sa il pun: in timpul prepararii sau dupa?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Draculina969 08 iul 2013, 20:54

Mai bine il pui dupa, ca se branzeste daca fierbe si nu va fi chiar bine.

De calorii putine poti folosi smantana dulce de 12-15%, fara grija - cam 50ml ma lasa nutritionistul sa pun.

Draculina969
Draculina969 08 iul 2013, 21:05

merci mult pentru raspunsul rapid:*

ma chinui sa dau jos pana plec la mare in august...

am terminat cu sesiunea,si stau 3-4 ore pe zi pe bicicleta prin oras alergat si dieta...:(

salvarea mea sunt ciupercile...cand ma bag la dieta mananc foarte multe ciuperci,pui si spanac...

omlete,sarmale,placinte,salate si mancaruri pe baza de spanac,ciuperci si pui...

lena
Elena (lena) 09 iul 2013, 14:15

Foarte bine, bravo si succes!

Oricum ai grija la calorii, mai ales cu placintele...

Eu sunt in regim mai serios de 5 luni, cu nutritionist - am dat jos 33 kg :) Aproape sunt gata de mare!

ionypet
ionela (ionypet) 27 ian 2014, 20:42

unde pot gasi curcuma?

lena
Elena (lena) ionela (ionypet) 28 ian 2014, 07:19

La magazinele naturiste de tip plafar sau magazinele arabesti.