Cozonac Italian(Panettone)
Deci da, ati vazut bine - m-am bagat intr-o reteta la care am avut fiori de la inceput, mi se parea prea simplu si eram nerabdatoare sa vad daca chiar imi iese ceva similar cu cozonacii frumos impachetati si desenati in cutiile de carton. Imi inchipuiam ca reteta de cozonac panettone este una destul de specifica, cu cateva chestii si etape greu de realizat in conditii casnice - dar sa stiti ca se poate!
Reteta aceasta este simpla, chiar banala, mai casnica, cu ingrediente la indemana va iese ceva fabulos - foarte pufos, fraged, moale, dulce si aromat(unt si vanilie!) - mult mai bun decat cel cumparat din magazin.
In varianta perfecta as recomanda sa faceti glazura cu migdale, dar vedeti in ultimii 2 pasi ca se poate si fara ea, doar ungeti cozonacul cald cu unt si il pudrati cu zahar pudra inainte de servire.
Ingrediente
●
Lapte
80 ml
sa fie cald
●
Drojdie uscata
10 g
sau 25g proaspata
●
Faina alba calitate superioara
370 g
●
Oua
3 buc
+ 2 albusuri pentru glazura
●
Zahar
60 g
+60g zahar pudra pentru glazura
●
Esenta de vanilie
1 buc
●
Fructe uscate(stafide, caise, prune, etc)
0.5 pahare
puteti adauga portocale confiate, merisoare, caise uscate, bucatele de ciocolata, etc.
●
Migdale
60 g
de preferat fara coaja, eu le-am folosit cu tot cu coaja - pentru glazura(este optionala)
●
Fulgi de migdale
50 g
pt glazura - este optional
●
Amidon alimentar
2 linguri
pt glazura
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Prima etapa este sa preparam maiaua:
- Intr-un bol adanc se toarna laptele cald, drojdia si 70g de faina, amestecati bine, acoperiti cu o folie vasul si lasati pentru 45 minute - 1 ora.
Pas 2
In acest timp trebuie sa-si mareasca volumul cam de 3 ori.
Pas 3
A 2-a etapa este framantarea aluatului:
- Intr-un bol puneti untul moale, sarea, vanilia si 60g zahar - bateti bine cu mixerul.
Pas 4
- Apoi adaugati ouale si faina in urmatoarea schema:
1 ou - bateti cu mixerul + 100g faina - iar bateti cu mixerul
1 ou - bateti cu mixerul + 100g faina - iar bateti cu mixerul
1 ou - bateti cu mixerul + 100g faina - iar bateti cu mixerul (aici va recomand sa schimbati paletele la mixer cu carligele de amestecat aluat)
Pas 5
Deci in 3 etape mari, adaugati pe parcurs ouale si faina.
Pas 6
Adaugati maiaua de la pasul 1-2.
Pas 7
Si mixati bine cu carligele de la mixer.
Pas 8
Adaugati fructele uscate - eu am pus doar stafide negre aici - vroiam sa stiu daca iese bine textura aluatului.
Dar va recomand sa puneti mai multe feluri si culori, sa fie mai colorat cozonacul.
Pas 9
Aluatul astfel format il mutati cu o spatula(este destul de lipicios, putin mai gros decat un aluat de chec) intr-un bol uns cu putin ulei sau unt(obligatoriu sa fie uns!)
Pas 10
Acoperiti cu o folie si lasati sa creasca 2 ore - va cam umple bolul.
Pas 11
Presarati faina pe masa de lucru si scoateti aluatul din bol.
Il framantati 2-3 minute ajutandu-va cu faina, va fi moale si putin lipicios dar foarte elastic si placut.
Pas 12
Ungeti cu unt o tava de cuptor - as recomanda sa folositi una cu peretii detasabili, a mea este de 28 cm.
Puneti aluatul in tava si il presati usor cu degetele.
Pas 13
Si a 3-a etapa, cresterea aluatului in tava:
- Va dura cam 2 ore, acoperiti tava cu folie de plastic.
Deci avem 45 min pt crescut maia, 2 ore sa creasca aluatul in bol si 2 ore sa creasca aluatul in tava.
Efortul de framantare este minim dar trebuie sa aveti rabdare cu acesti timpi de crescut, ca sa va iasa cozonacul pufos si perfect.
Pas 14
Optional este sa faceti glazura, astfel:
- Intr-un bol mic puneti migdalele decojite(sau cu coaja) macinate, 50g zahar pudra, 2 albusuri crude si 2 linguri de amidon. Amestecati bine sa nu fie cocoloase.
Pas 15
O turnati peste cozonacul crescut din tava si foarte atent si usor o intindeti cu pensula pe toata suprafata.
Pas 16
Peste glazura presarati fulgii de migdale.
Pas 17
Si zaharul pudra.
Deci gata cozonacul de pus la cuptor preincalzit la 180 grade - aproximativ pentru 40-45 minute.
Pas 18
Aveti grija la el cat este in cuptor, se rumeneste foarte repede deasupra si va trebui sa puneti o folie de aluminiu peste el, sa nu se arda.
Cand este gata il scoateti din cuptor si lasati asa in tava cam 30 minute.
Pas 19
Apoi cu un cutit treceti pe marginile tavii, sa desprindeti cozonacul de pereti. Il scoateti din tava si lasati la racorit pe un prosop sau grilaj.
Ar fi bine sa-l taiati macar la 3-4 ore dupa copt, daca aveti rabdare :)
Pas 20
Si savurati o minune de cozonac - pufos, fraged, aromat - perfect!
Pas 21
Aici l-am facut cu gaura in mijloc, si fara glazura - dupa coacere, imediat cat este fierbinte se unge cu unt, apoi il ornati cu zahar pudra daca va place.
Pas 22
Si bineinteles am pus aici si mai multe fructe - delicios!
Pofta Buna!
Cantitate:
1 buc
(1 cozonac de 26-28 cm diametru)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
300 min
Data publicarii:
Nota:
5 (12 voturi)