Tort "Sahara"

Tort "Sahara"

Acest tort din start l-am remarcat pentru design-ul simplu de realizat dar în același timp și frumos, cineva îi mai spunea și Tort Giraffe, oricum l-aș numi vă spun că este un tort care merită făcut, gustos, moale, fraged, deosebit și frumos.

Am fost 10 persoane la masă și niciunul nu a putut ghici de la ce vine culoarea portocalie, am făcut-o special ca să văd dacă se simte gustul de roșii în tort. Deci, nu se simte deloc, doar dacă sunteți foarte tari în mirosuri, și oricum nu încurcă gustul delicios.

Mă gândesc că această cremă complexă de brânză cu lapte condensat se poate înlocui cu cremă de smântână(de 20-30%) cu zahăr și vanilie, urmează să testez pe viitor și vă spun. Până atunci faceți cu cremă de brânză - găsiți lapte condensat în magazinele arabești, Carrefour, etc.

La ultimul pas aveți și poza cu secțiunea tortului, cred că este destul de convingătoare :)

Ingrediente

Zahăr
200 g
   
Unt
400 g
200 în aluat + 200 în cremă - untul trebuie să fie moale, la temp.camerei
Ouă
2 buc
   
Pastă de tomate
6 linguri
   
Făină albă
600 g
   
Brânză de vaci
400 g
alegeți brânzica mai lichidă și moale
Smântână 20% grăsime
200 g
sau smântână dulce pt frișcă, de 32%
Lapte condensat
10 linguri
   
Ciocolată neagră/amăruie
100 g
   
Praf de copt
10 g
1 plic

Pași de urmat

Pas 1

Bateți ouăle spumă albă cu zahăr.

Tort "Sahara" - Pas 1
Pas 2

Adăugați 200g unt topit și răcorit.

Tort "Sahara" - Pas 2
Pas 3

Apoi urmează pasta de roșii - s-o puneți pe toată dacă vreți să ajungeți la culoarea portocalie frumoasă - mixați bine.

Gustul nu se schimbă, fără grijă, testat și verificat :)

Tort "Sahara" - Pas 3
Pas 4

Adăugați făina și praful de copt, frământați aluatul.

Tort "Sahara" - Pas 4
Pas 5

Iese un aluat moale și nelipicios - îl puneți la frigider pentru 30 minute.

Tort "Sahara" - Pas 5
Pas 6

În acest timp preparăm crema:

- am mixat bine smântâna și brânza în blender

Tort "Sahara" - Pas 6
Pas 7

- apoi am adăugat 200g unt moale și laptele condensat - se omogenizează bine, blenderul o va face foarte bine și frumos

Tort "Sahara" - Pas 7
Pas 8

- puneți crema la frigider până facem foile.

Tort "Sahara" - Pas 8
Pas 9

Aluatul se scoate din frigider și se împarte în 6-8 bucăți, se formează bile din ele.

Tort "Sahara" - Pas 9
Pas 10

Fiecare bilă se întinde, cu sucitorul și puțină făină, într-o foaie cam de 2 mm grosime. Măsurați să fie cam de dimensiunea platoului dvs, al meu este exact ca acest capac din poză.

Tort "Sahara" - Pas 10
Pas 11

Mutați foaia întinsă pe o tavă așternută cu hârtie de copt și o tăiați după modelul care vă trebuie - rotund sau pătrat(eu am folosit capacul din poza anterioară).

Resturile le lăsați pe tavă, să se coacă și ele, le vom folosi la ornat.

Puneți la cuptor preîncălzit la 200 grade, pentru 10-15 minute.

Tort "Sahara" - Pas 11
Pas 12

Observați că după coacere culoarea aluatului se face mai frumoasă - dintr-un roz închis se transformă în portocaliu frumos.

Tort "Sahara" - Pas 12
Pas 13

La fel coaceți și restul foilor din celelalte bile de aluat.

Tort "Sahara" - Pas 13
Pas 14

Așterneți marginile platoului cu hârtie de copt, puneți o foaie de aluat și ungeți bine cu cremă.

Tort "Sahara" - Pas 14
Pas 15

Continuați până ungeți toate foile, acoperiți cu o folie de plastic și lăsați tortul la rece să se pătrundă și înmoaie.

Tort "Sahara" - Pas 15
Pas 16

După acest timp scoateți marginile de hârtie de copt - acestea se pun pentru a nu murdări platoul în timpul ornatului și montării tortului.

Tort "Sahara" - Pas 16
Pas 17

Resturile de aluat care le-am copt pe parcurs se mărunțesc bine în roboțel, sau cu mâinile.

Eu era să rămân fără ele, soțului i-au plăcut mult și seara făcând ture pe la bucătărie tot lua de acolo :)

Tort "Sahara" - Pas 17
Pas 18

Presărați bine marginile tortului și cam 2 cm deasupra.

Tort "Sahara" - Pas 18
Pas 19

Ciocolata se topește la microunde sau pe baie de aburi, cu o pensulă se unge o hârtie de copt și se lasă la frigider pentru 20-30 minute.

Tort "Sahara" - Pas 19
Pas 20

Când se întărește bine o tăiați triunghiuri, romburi, etc.

Tort "Sahara" - Pas 20
Pas 21

Și le aranjați pe acestea pe tort.

Tort "Sahara" - Pas 21
Pas 22

Și o felie pentru voi, cred că este destul de reprezentativă...

Delicios, frumos și deosebit, recomand cu încredere.

Poftă Bună!

Tort "Sahara" - Pas 22

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (10-12 porții)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (2 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Carmen Nedelea
Carmen Nedelea 24 May 2013, 15:38

Scuze, nici nu am reusit sa termin de scris ca s-a si postat, aiurea de tot .... Deci, cum spuneam, nu arata rau deloc, foarte interesant cu pasta de rosii. Ce tip de pasta de rosii, Sultan e buna? si 6 linguri? pot sa pun mai putine, 3 de ex.? Daca pui mai putine linguri de pasta, se va simti in aluat?Iar la albus batut se pune zahar tos sau pudra? Multumesc frumos pentru raspuns.

lena
Elena (lena) 24 May 2013, 15:41

Pasta de Rosii Olympia am eu, si pune fara grija 6 linguri - eu am pus 5 si mi-a parut rau, trebuia sa pun dupa reteta, a fost culoarea portocalie mai pala. Gustul de rosii nu se simte deloc, asa cum am spus si in reteta.

Ouale intregi se bat cu zahar tos.

Carmen Nedelea
Carmen Nedelea 24 May 2013, 17:47

Multumesc frumos, o sa incerc sa fac foile, cred ca merge si cu crema de cacao/ciocolata/frisca?Super!

lena
Elena (lena) Carmen Nedelea 24 May 2013, 17:54

Ar fi bine sa fie o crema acrisoara si dulce, cu branza sau smantana.

timotei
timotei 12 Jan 2015, 07:21

Nota 10 pt tort, am pus 6 linguri de pasta , nu sa simtit deloc 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
timotei
timotei 12 Jan 2015, 07:28

Nustiu daca se mai intimpla la cineva asa, am scris un comentariu lung si pina la o bucata aparea literele dupa acea nimik numai apare si asta mi se intimpla de fiecare data cin scriu comentarii lungi

timotei
timotei 12 Jan 2015, 07:32

Asa ca am sa scriu cite putin si mai multe comentarii. Tortul nia placut enormous de mult ,daca in patru timp de o zi lam papat. Ori mam saturat deja de medovik,lapte de pasare ,tiramisu, dar acesta parca il intrece pe toate

Poza mea pentru rețetă:
timotei
timotei 27 Feb 2015, 00:41

Lam facut iarasi nota 10

Poza mea pentru rețetă:
MashaL
MashaL 09 Nov 2015, 12:52

Draga Lena spune-mi te rog daca pot folosi ricotta pu crema. ?Vreau sa coc astazi foile si chiar voi pune 6 linguri( am citit de la povarenok comentariile si este foarte laudat acest tort...) Si sunt sigura ca pot sa-l fac cu incredere caci tu l-ai ales  multumesc

lena
Elena (lena) MashaL 09 Nov 2015, 12:56

Cred ca e buna, spor la treaba!

MashaL
MashaL 16 Nov 2015, 22:41

Foarte foarte gustos!!! timotei are dreptate chiar e de nota 10. L-am pus la un nivel cu medovicul. Nu se simte deloc pasta de rosii si am pus exact 6 linguri ba din contra sunt de parerea ca pasta isi are un rol foarte important si la gust nu numai la aspect, cred ca acest tort va fi foarte des pe masa de sarbatori. Il recomand cu incredere tuturor,data viitoare il voi incerca si cu crema din smintina fermentata la sigur va fi delicios.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
yapsih
yapsih 15 Feb 2016, 16:31

L-am facut si eu. Am impresia ca totusi se simte pasta de tomate si pentru mine crema este cam grasa, sau poate eu am pus prea multa si blaturile s-au inmuiat prea tare...De frumos, este foarte frumos :)))

Deocamdata, din zeci de retete facute de pe acest site, asta este singura care nu e pe gustul meu :)

yapsih
yapsih 15 Feb 2016, 16:33

nu stiu de ce la comentariul precedent nu s-a postat poza...