Bavareza cu căpșuni
Bavareza este unul din cele mai populare deserturi italiene (deși denumirea nu sugerează) și de fapt este o budincă ceva mai fină, formată din cremă de lapte cu gălbenușuri, gelatină și frișcă. Aromele le puteți varia după plac - vanilie, căpșuni, ciocolată, cafea, etc.
Aici am încercat varianta cu căpșuni, foarte fină, delicioasă, aerată și moderat de dulce (dacă vreți să fie o budincă chiar dulce mai adăugați zahăr, cam 100g în plus față de rețetă).
Forma de prezentare este opțională - o puteți face într-o formă de budincă specială (ca a mea din poze, este de la Tupperware), într-un vas așternut cu folie de plastic, pahare individuale, etc. Vă dau detalii în ultimii pași cum s-o scoateți de acolo mai frumos.
Ingrediente
●
Gelatina
20 g
cantitate pt 1 litru de lichid
●
Zahar
90 g
eu aș mai adăuga 100g
●
Smantana pentru frisca
130 g
Să fie rece și de 32% - Dorna, President sau Milli
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Precizare: Cantitățile în poze sunt în porție dublă de ingrediente, pentru că am avut nevoie de ceva mai multă budincă. Dintr-o porție iese o formă de budincă exact ca în poza de prezentare sau 4 pahare mici de 200ml.
Deci, puneți la înmuiat gelatina, conform cu instrucțiunile de pe pachet - la mine au fost cam 200ml de apă rece pentru 20g gelatină.
Pas 2
Bateți gălbenușurile spumă cu zahăr.
Pas 3
Adăugați laptele, amestecați.
Pas 4
Puneți compoziția pe baie de aburi și amestecați continuu, cam 10 minute, până începe să se prindă.
Nu se îngroașă tare, va fi ca un sos mai dens. Când este gata o luați de pe baia de aburi și dați la o parte.
Pas 5
Cât crema se răcorește, puneți cratița cu gelatina înmuiată pe foc mic și amestecați până se dizolvă complet în apă și nu se mai văd cristale de gelatină.
Aveți grijă să nu fiarbă, gelatina își va pierde proprietățile.
Pas 6
Turnați gelatina în crema caldă, amestecați bine cu telul.
Pas 7
Căpșunile le pasați bine - eu am adăugat puțină (cam jumate de pahar) cremă de mai sus în blender ca să le poată lua mai bine.
Pas 8
Și le adăugați la crema de gălbenușuri, amestecați.
Pas 9
Smântâna dulce rece, de la frigider, se bate spumă tare cu mixerul.
Pas 10
O încorporați în amestecul de budincă, recomand s-o faceți cu telul ca să nu vă rămână cocoloașe.
Pas 11
Turnați budinca în forme și o puneți la rece pentru câteva ore, sau chiar peste noapte.
Pas 12
Forma mea fiind mai cu pereții speciali iese bine când se răcește budinca - am răsturnat-o pe un platou și gata.
Dacă folosiți forme clasice trebuie să le așterneți cu folie de plastic, sau ungeti puțin pereții cu ulei, sau înainte de a răsturna forma o puneți pentru 2-3 secunde în apă fierbinte.
Pas 13
Și gata, acum ne apucăm de frumușeți.
Puteți să topiți un pic de ciocolată și să turnați deasupra.
Sau se poate face un sos de căpșuni blendate cu miere, la fel de turnat deasupra.
Pas 14
Eu am spălat și uscat câteva căpșuni cu codițe.
Le-am înmuiat în ciocolată neagră topită la microunde și am lăsat la frigider să se răcească pe o farfurie așternută cu hârtie de copt.
Pas 15
Când s-a întărit ciocolata de pe căpșuni am ornat cu ele bavareza.
Am mai pus și câteva căpșuni tăiate felii deasupra.
Pas 16
Și o secțiune delicioasă și pufoasă pentru voi...
Poftă Bună!
Cantitate:
1 kg
Timp de preparare:
120 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
60 min
Data publicării: