Bavareza cu capsuni

Bavareza cu capsuni

Bavareza este unul din cele mai populare deserturi italiene(desi denumirea nu sugereaza) si de fapt este o budinca ceva mai fina, formata din crema de lapte cu galbenusuri, gelatina si frisca. Aromele le puteti varia dupa plac - vanilie, capsuni, ciocolata, cafea, etc.

Aici am incercat varianta cu capsuni, foarte fina, delicioasa, aerata si moderat de dulce(daca vreti sa fie o budinca chiar dulce mai adaugati zahar, cam 100g in plus fata de reteta).

Forma de prezentare este optionala - o puteti face intr-o forma de budinca speciala(ca a mea din poze, este de la Tupperware), intr-un vas asternut cu folie de plastic, pahare individuale, etc. Va dau detalii in ultimii pasi cum s-o scoateti de acolo mai frumos.

Ingrediente

Gelatina
20 g
cantitate pt 1 litru de lichid
Galbenusuri
3 buc
Zahar
90 g
eu as mai adauga 100g
Smantana pentru frisca
130 g
Sa fie rece si de 32% - Dorna, President sau Milli
Capsuni
500 g
Lapte
250 ml

Pasi de urmat

Pas 1

Precizare: Cantitatile in poze sunt in portie dubla de ingrediente, pentru ca am avut nevoie de ceva mai multa budinca. Dintr-o portie iese o forma de budinca exact ca in poza de prezentare sau 4 pahare mici de 200ml.

Deci, puneti la inmuiat gelatina, conform cu instructiunile de pe pachet - la mine au fost cam 200ml de apa rece pentru 20g gelatina.

Bavareza cu capsuni - Pas 1
Pas 2

Bateti galbenusurile spuma cu zahar.

Bavareza cu capsuni - Pas 2
Pas 3

Adaugati laptele, amestecati.

Bavareza cu capsuni - Pas 3
Pas 4

Puneti compozitia pe baie de aburi si amestecati continuu, cam 10 minute, pana incepe sa se prinda.

Nu se ingroasa tare, va fi ca un sos mai dens. Cand este gata o luati de pe baia de aburi si dati la o parte.

Bavareza cu capsuni - Pas 4
Pas 5

Cat crema se racoreste, puneti cratita cu gelatina inmuiata pe foc mic si amestecati pana se dizolva complet in apa si nu se mai vad cristale de gelatina.

Aveti grija sa nu fiarba, gelatina isi va pierde proprietatile.

Bavareza cu capsuni - Pas 5
Pas 6

Turnati gelatina in crema calda, amestecati bine cu telul.

Bavareza cu capsuni - Pas 6
Pas 7

Capsunile le pasati bine - eu am adaugat putina(cam jumate de pahar) crema de mai sus in blender ca sa le poata lua mai bine.

Bavareza cu capsuni - Pas 7
Pas 8

Si le adaugati la crema de galbenusuri, amestecati.

Bavareza cu capsuni - Pas 8
Pas 9

Smantana dulce rece, de la frigider, se bate spuma tare cu mixerul.

Bavareza cu capsuni - Pas 9
Pas 10

O incorporati in amestecul de budinca, recomand s-o faceti cu telul ca sa nu va ramana cocoloase.

Bavareza cu capsuni - Pas 10
Pas 11

Turnati budinca in forme si o puneti la rece pentru cateva ore, sau chiar peste noapte.

Bavareza cu capsuni - Pas 11
Pas 12

Forma mea fiind mai cu peretii speciali iese bine cand se raceste budinca - am raturant-o pe un platou si gata.

Daca folositi forme clasice trebuie sa le asterneti cu folie de plastic, sau ungeti putin peretii cu ulei, sau inainte de a rasturna forma o puneti pentru 2-3 secunde in apa fierbinte.

Bavareza cu capsuni - Pas 12
Pas 13

Si gata, acum ne apucam de frumuseti.

Puteti sa topiti un pic de ciocolata si sa turnati deasupra.

Sau se poate face un sos de capsuni blendate cu miere, la fel de turnat deasupra.

Bavareza cu capsuni - Pas 13
Pas 14

Eu am spalat si uscat cateva capsuni cu codite.

Le-am inmuiat in ciocolata neagra topita la microunde si am lasat la frigider sa se raceasca pe o farfurie asternuta cu hartie de copt.

Bavareza cu capsuni - Pas 14
Pas 15

Cand s-a intarit ciocolata de pe capsuni am ornat cu ele bavareza.

Am mai pus si cateva capsuni taiate felii deasupra.

Bavareza cu capsuni - Pas 15
Pas 16

Si o sectiune delicioasa si pufoasa pentru voi...

Pofta Buna!

Bavareza cu capsuni - Pas 16

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

ianadeea
Andreea (ianadeea) 31 May 2013, 09:21

Foarte buna reteta asta, Lena. Am facut-o aseara, si am gustat peste cateva ore o tura. Iasa multa budinca, deci e si spornica. Intr-adevar, desi am pus 100 g zahar, parca trebuia mai dulce, tura viitoare voi mai pune si cateva picaturi de indulcitor stevie. Aseara am indulcit-o si decorat-o cu spuma de capsuni, facauta din cele 3 albuse ramase: vreo 13 capsuni medii, zdrobite lasate vreo 10-15 min cu o parte de zahar, sa-si lase sirop. Albusele se bat cu un praf de sare, apoi se mai mixeaza bine cu restul de zahar, iar cand stau bat se adauga si capsunile cu sirop cu tot, in vreo 2 transe, mixand bine. Rezulta o spuma tare, si buna, maxim 24 ore se poate tine acoperita cu folie la frigider, apoi se blegeste, lasa sirop, si nu mai e asa buna. Ideal sa fie mancata imediat, sau dupa o ora de refrigerare. Am facut-o imediat dupa bavareza, si am lasat-o la frigi cat timp s-a intarit sufleul. Acest sufleu il voi folosi ca si crema de tort, pare ideal. Multumesc, si pupici.

rov
rov 19 Jun 2013, 14:52

Aici iar am o nelamurire - la inceput, scrie ca 20g de gelatina sunt pentru 1 litru de lichid, iar apoi, in instructiunile gelatinei ca ar fi pt 200 ml... Gelatina mea era pt 250 de ml. Am pus doar 200 ml in prajitura, si nu s-a gelificat prajitura. :D Trebuia sa pun mai multa gelatina, adica 20gx4 ca sa ajung la un litru de lichid, sau doar... gelatina mea n-a fost eficienta?

lena
Elena (lena) rov 19 Jun 2013, 18:13

Pe plic la gelatina mea(10g) scrie ca este pentru 500ml lichid - este de la Dr.Oetker. Deci eu am folosit 20g, ca pentru 1 litru.

Trebuia sa iei portie dubla de gelatina, sau nu cumva ai luat "Tort-Gelee", care nu functioneaza la fel ca Gelatina normala(este pe baza de agar si sunt alte instructiuni de preparare).

rov
rov 19 Jun 2013, 18:25

Gelatina de la Compania Indiilor Orientale - vezi poza.

Deci tu ai pus 20 g pt 1 l de lichid, luand in considerare pe langa cei 200 ml de apa in care  ai dizolvat gelatina si restul ingredientelor lichide - galbenusuri, lapte, smantana, nu? Daca e asa, eu trebuia sa pun 80 g gelatina de la CIO...

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) rov 19 Jun 2013, 20:12

Da, este gelatina simpla, dar daca este pt 250ml lichid, ca in reteta - tu trebuie sa pui 40g gelatina, cat pt 1 litru, cu tot ce mai scrie in reteta - apa, oua, etc.

Si ai grija sa nu o fierbi ca isi pierde din proprietati.

Melanie
Melanie 27 Feb 2015, 09:21

Buna, Lena! Spune-mi, te rog, câta cacao sau ciocolata sa pun in loc de căpșuni? Vreau sa fac una cu căpșuni si una cu ciocolata pt ca ai mei băieți au gusturi total diferite. Mulțumesc!

lena
Elena (lena) Melanie 27 Feb 2015, 09:23

Toate dupa gust

Melanie
Melanie 27 Feb 2015, 15:33

F buna si răcoritoare! Cea cu căpșuni nu mi-a ieșit foarte roz. Culoarea nu e prea pronunțată însă gustul e bun. Iată o porție din cea cu cacao. Eu le-am pus in forme mici ca sa nu facă băieții mei exces de dulce! 😃

Poza mea pentru reteta: