Bavareza cu căpșuni

Bavareza cu căpșuni

Bavareza este unul din cele mai populare deserturi italiene (deși denumirea nu sugerează) și de fapt este o budincă ceva mai fină, formată din cremă de lapte cu gălbenușuri, gelatină și frișcă. Aromele le puteți varia după plac - vanilie, căpșuni, ciocolată, cafea, etc.

Aici am încercat varianta cu căpșuni, foarte fină, delicioasă, aerată și moderat de dulce (dacă vreți să fie o budincă chiar dulce mai adăugați zahăr, cam 100g în plus față de rețetă).

Forma de prezentare este opțională - o puteți face într-o formă de budincă specială (ca a mea din poze, este de la Tupperware), într-un vas așternut cu folie de plastic, pahare individuale, etc. Vă dau detalii în ultimii pași cum s-o scoateți de acolo mai frumos.

Ingrediente

Gelatina
20 g
cantitate pt 1 litru de lichid
Galbenusuri
3 buc
   
Zahar
90 g
eu aș mai adăuga 100g
Smantana pentru frisca
130 g
Să fie rece și de 32% - Dorna, President sau Milli
Capsuni
500 g
   
Lapte
250 ml
   

Pași de urmat

Pas 1

Precizare: Cantitățile în poze sunt în porție dublă de ingrediente, pentru că am avut nevoie de ceva mai multă budincă. Dintr-o porție iese o formă de budincă exact ca în poza de prezentare sau 4 pahare mici de 200ml.

Deci, puneți la înmuiat gelatina, conform cu instrucțiunile de pe pachet - la mine au fost cam 200ml de apă rece pentru 20g gelatină.

Bavareza cu căpșuni - Pas 1
Pas 2

Bateți gălbenușurile spumă cu zahăr.

Bavareza cu căpșuni - Pas 2
Pas 3

Adăugați laptele, amestecați.

Bavareza cu căpșuni - Pas 3
Pas 4

Puneți compoziția pe baie de aburi și amestecați continuu, cam 10 minute, până începe să se prindă.

Nu se îngroașă tare, va fi ca un sos mai dens. Când este gata o luați de pe baia de aburi și dați la o parte.

Bavareza cu căpșuni - Pas 4
Pas 5

Cât crema se răcorește, puneți cratița cu gelatina înmuiată pe foc mic și amestecați până se dizolvă complet în apă și nu se mai văd cristale de gelatină.

Aveți grijă să nu fiarbă, gelatina își va pierde proprietățile.

Bavareza cu căpșuni - Pas 5
Pas 6

Turnați gelatina în crema caldă, amestecați bine cu telul.

Bavareza cu căpșuni - Pas 6
Pas 7

Căpșunile le pasați bine - eu am adăugat puțină (cam jumate de pahar) cremă de mai sus în blender ca să le poată lua mai bine.

Bavareza cu căpșuni - Pas 7
Pas 8

Și le adăugați la crema de gălbenușuri, amestecați.

Bavareza cu căpșuni - Pas 8
Pas 9

Smântâna dulce rece, de la frigider, se bate spumă tare cu mixerul.

Bavareza cu căpșuni - Pas 9
Pas 10

O încorporați în amestecul de budincă, recomand s-o faceți cu telul ca să nu vă rămână cocoloașe.

Bavareza cu căpșuni - Pas 10
Pas 11

Turnați budinca în forme și o puneți la rece pentru câteva ore, sau chiar peste noapte.

Bavareza cu căpșuni - Pas 11
Pas 12

Forma mea fiind mai cu pereții speciali iese bine când se răcește budinca - am răsturnat-o pe un platou și gata.

Dacă folosiți forme clasice trebuie să le așterneți cu folie de plastic, sau ungeti puțin pereții cu ulei, sau înainte de a răsturna forma o puneți pentru 2-3 secunde în apă fierbinte.

Bavareza cu căpșuni - Pas 12
Pas 13

Și gata, acum ne apucăm de frumușeți.

Puteți să topiți un pic de ciocolată și să turnați deasupra.

Sau se poate face un sos de căpșuni blendate cu miere, la fel de turnat deasupra.

Bavareza cu căpșuni - Pas 13
Pas 14

Eu am spălat și uscat câteva căpșuni cu codițe.

Le-am înmuiat în ciocolată neagră topită la microunde și am lăsat la frigider să se răcească pe o farfurie așternută cu hârtie de copt.

Bavareza cu căpșuni - Pas 14
Pas 15

Când s-a întărit ciocolata de pe căpșuni am ornat cu ele bavareza.

Am mai pus și câteva căpșuni tăiate felii deasupra.

Bavareza cu căpșuni - Pas 15
Pas 16

Și o secțiune delicioasă și pufoasă pentru voi...

Poftă Bună!

Bavareza cu căpșuni - Pas 16

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

ianadeea
Andreea (ianadeea) 31 May 2013, 09:21

Foarte buna reteta asta, Lena. Am facut-o aseara, si am gustat peste cateva ore o tura. Iasa multa budinca, deci e si spornica. Intr-adevar, desi am pus 100 g zahar, parca trebuia mai dulce, tura viitoare voi mai pune si cateva picaturi de indulcitor stevie. Aseara am indulcit-o si decorat-o cu spuma de capsuni, facauta din cele 3 albuse ramase: vreo 13 capsuni medii, zdrobite lasate vreo 10-15 min cu o parte de zahar, sa-si lase sirop. Albusele se bat cu un praf de sare, apoi se mai mixeaza bine cu restul de zahar, iar cand stau bat se adauga si capsunile cu sirop cu tot, in vreo 2 transe, mixand bine. Rezulta o spuma tare, si buna, maxim 24 ore se poate tine acoperita cu folie la frigider, apoi se blegeste, lasa sirop, si nu mai e asa buna. Ideal sa fie mancata imediat, sau dupa o ora de refrigerare. Am facut-o imediat dupa bavareza, si am lasat-o la frigi cat timp s-a intarit sufleul. Acest sufleu il voi folosi ca si crema de tort, pare ideal. Multumesc, si pupici.

rov
rov 19 Jun 2013, 14:52

Aici iar am o nelamurire - la inceput, scrie ca 20g de gelatina sunt pentru 1 litru de lichid, iar apoi, in instructiunile gelatinei ca ar fi pt 200 ml... Gelatina mea era pt 250 de ml. Am pus doar 200 ml in prajitura, si nu s-a gelificat prajitura. :D Trebuia sa pun mai multa gelatina, adica 20gx4 ca sa ajung la un litru de lichid, sau doar... gelatina mea n-a fost eficienta?

lena
Elena (lena) rov 19 Jun 2013, 18:13

Pe plic la gelatina mea(10g) scrie ca este pentru 500ml lichid - este de la Dr.Oetker. Deci eu am folosit 20g, ca pentru 1 litru.

Trebuia sa iei portie dubla de gelatina, sau nu cumva ai luat "Tort-Gelee", care nu functioneaza la fel ca Gelatina normala(este pe baza de agar si sunt alte instructiuni de preparare).

rov
rov 19 Jun 2013, 18:25

Gelatina de la Compania Indiilor Orientale - vezi poza.

Deci tu ai pus 20 g pt 1 l de lichid, luand in considerare pe langa cei 200 ml de apa in care  ai dizolvat gelatina si restul ingredientelor lichide - galbenusuri, lapte, smantana, nu? Daca e asa, eu trebuia sa pun 80 g gelatina de la CIO...

Poza mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) rov 19 Jun 2013, 20:12

Da, este gelatina simpla, dar daca este pt 250ml lichid, ca in reteta - tu trebuie sa pui 40g gelatina, cat pt 1 litru, cu tot ce mai scrie in reteta - apa, oua, etc.

Si ai grija sa nu o fierbi ca isi pierde din proprietati.

Melanie
Melanie 27 Feb 2015, 09:21

Buna, Lena! Spune-mi, te rog, câta cacao sau ciocolata sa pun in loc de căpșuni? Vreau sa fac una cu căpșuni si una cu ciocolata pt ca ai mei băieți au gusturi total diferite. Mulțumesc!

lena
Elena (lena) Melanie 27 Feb 2015, 09:23

Toate dupa gust

Melanie
Melanie 27 Feb 2015, 15:33

F buna si răcoritoare! Cea cu căpșuni nu mi-a ieșit foarte roz. Culoarea nu e prea pronunțată însă gustul e bun. Iată o porție din cea cu cacao. Eu le-am pus in forme mici ca sa nu facă băieții mei exces de dulce! 😃

Poza mea pentru rețetă: