Pui la cuptor în "farfurie" de aluat

Pui la cuptor în "farfurie" de aluat

Super idee și foarte gustos, așa cel puțin mi-au afirmat cei care au gustat din mâncare. Puiul iese aromat și moale, aluatul este pătruns bine de zeama în care s-a copt puiul și împreună fac o combinație foarte reușită.

Se prepară și repede, doar cu condiția să aveți aluatul făcut ceva mai din timp, cam cu 1-2 ore înainte. Eu am pus pulpe dezosate de pui aici, dar merge și cu carne de pui cu os, orice parte a puiului preferați.

Am făcut într-o tavă de 28 cm diametru, puteți s-o faceți în orice altă formă aveți.

Ingrediente

Carne de pui
1 kg
   
Ceapă albă
2 buc
   
Lapte bătut/iaurt/chefir
250 ml
   
Ulei de floarea-soarelui
1 lingura
pt aluat
Ouă
1 buc
   
Sare
1 lingurita
pt aluat
Zahăr
1 lingurita
   
Făină albă calitate superioară
350 g
   
Ulei de floarea-soarelui
2 linguri
pt uns tava
Sare, piper
1 lingurita
pentru carne, mai puteți adăuga și alte mirodenii preferate - curry, boia, etc.
Bicarbonat de sodiu
0.5 lingurite
   

Pași de urmat

Pas 1

Preparăm aluatul pentru că trebuie să se odihnească 1-2 ore înainte să faceți puiul:

- Într-un bol amestecați făina cu bicarbonatul de sodiu.

Pui la cuptor în "farfurie" de aluat - Pas 1
Pas 2

- Laptele bătut se amestecă cu oul, uleiul, zahărul și sarea.

Pui la cuptor în "farfurie" de aluat - Pas 2
Pas 3

- Adăugați amestecul de făină la cel de lapte bătut și frământați aluatul.

Pui la cuptor în "farfurie" de aluat - Pas 3
Pas 4

- Iese un aluat moale și puțin lipicios, vă mai ajutați cu făină ca să-l frământați puțin pe masă și să fie uniform.

Pui la cuptor în "farfurie" de aluat - Pas 4
Pas 5

- Îl puneți la odihnit pentru 1-2 ore.

Pui la cuptor în "farfurie" de aluat - Pas 5
Pas 6

În acest timp mergem mai departe - ungeți cu puțin ulei o tavă de cuptor, rotundă sau pătrată - important să fie cu bordurile puțin mai înalte și să nu se scoată, ca să nu vă curgă zeama din tavă în cuptor.

Ceapa o tăiați julien și presărați în tavă, peste ea puneți un pic de sare și piper.

Pui la cuptor în "farfurie" de aluat - Pas 6
Pas 7

Puiul se spală, se taie bucăți și se pune peste ceapă, presărați peste el sare și mirodenii.

Pui la cuptor în "farfurie" de aluat - Pas 7
Pas 8

Când este gata aluatul îl întindeți cu sucitorul și puneți foaia peste tava cu carne. Presați bine ca să acopere perfect și uniform toată tava, marginile așa și trebuie să fie mai mari decât diametrul tăvii.

Pui la cuptor în "farfurie" de aluat - Pas 8
Pas 9

Restul de aluat se taie - observați că am tăiat bordurile mai lungi, acolo unde vine marginea tăvii.

Rămășițele de aluat le puteți congela și folosi la orice altă plăcintă cu carne sau umplutură sărată.

Pui la cuptor în "farfurie" de aluat - Pas 9
Pas 10

Și cu degetele împingeți bordura aceea mai înaltă de aluat mai spre fundul tăvii, ca să "îmbrăcați" perfect toată carnea.

Pui la cuptor în "farfurie" de aluat - Pas 10
Pas 11

Cam așa trebuie să arate înainte să o puneți în cuptor.

O coaceți la cuptor preîncălzit la 200 grade timp de 45 de minute.

Pui la cuptor în "farfurie" de aluat - Pas 11
Pas 12

Scoateți din cuptor și lăsați așa în tavă 10 minute să se pătrundă.

Pui la cuptor în "farfurie" de aluat - Pas 12
Pas 13

Apoi ajutându-vă cu un prosop scurgeți zeama atent din tavă - nu o aruncați!

Pui la cuptor în "farfurie" de aluat - Pas 13
Pas 14

Apoi puneți un platou, cu fundul în sus, peste tavă.

Pui la cuptor în "farfurie" de aluat - Pas 14
Pas 15

Și întoarceți tava, ca să scoateți "farfuria" de aluat pe platoul de servire.

Pui la cuptor în "farfurie" de aluat - Pas 15
Pas 16

Zeama scursă anterior se toarnă peste carne și lăsați puțin să pătrundă în aluat - cam 5-10 minute.

Pui la cuptor în "farfurie" de aluat - Pas 16
Pas 17

Și gata, puteți servi cu orice garnitură vă place, la noi a fost o salată(de murături).

Apropo, se servește astfel - cu o lingură tăiați din aluat cu carne și puneți la fiecare în farfurie.

Poftă Bună!

Pui la cuptor în "farfurie" de aluat - Pas 17

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (3-4 porții)
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 90 min
Data publicării:
Notă: 5 (1 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

tiki
tiki 25 Oct 2013, 08:31

Buna dimineata. Ma intreb Lena,oare tu dormi noaptea? Ce frumos arata. Nici nu stiu cand o voi face, ca sunt altele inainte si capitala nu vine nici in week-endul acesta. Cred ca se poate taia triunghi ca o felie de tort,nu? Wwwoowww ,abia astept. Multumesc frumos petru tot si sa ai multa sanatate si inspiratie sa ne bucuri mereu. Pupici.

tiki
tiki 25 Oct 2013, 08:47

Vezi ca la ingrediente bicarbonatul de sodiu nu l-ai scris. Si ma intreb cu carne de porc oare nu merge? E mai tare si se arde aluatul ???

lena
Elena (lena) tiki 25 Oct 2013, 09:00

Gata, am corectat - ieri am pus reteta seara si uite ca am gresit. Ma pregatesc maine sa botez un bebe la Chisinau si suntem pe bagaje, am zis sa nu va las azi fara reteta noua, chiar daca sunt plecata pe drumuri :)

Lasa ca le faci pe rand, retetele nu fug nicaieri, tot aici sunt :)

Cred ca ar merge si cu porc, doar ca s-ar putea face mai greu carnea, poate de acoperit cu folie aluatul si de lasat 1 ora la cuptor.

Daana
Daana 03 Nov 2013, 23:28

Sau, cum am facut eu, am rumenit putin carnea de porc in tigaie apoi am asezat-o in tava . A iesit delicios

tiki
tiki 23 Feb 2014, 20:52

Buna. Tarziu i-a venit randul. Offf,ce sa spun?  In primul rand mi s-a parut aluat cam mult si de aceea mi-a iesit groasa "farfuria"( si am mai si lasat putin aluat de la taierea pe margine).Nu am intepat coca si mi s-a umflat,apoi cand am intepat-o a fost prea tarziu. Si nu am avut lichid deloc de scurs.Am facut si cu carne de porc (pe care am calit-o putin inainte) si cu pui. Cand m-am uitat pe la jumatatea timpului in cuptor,fierbea in ceva lichid,dar cand am scos-o si am incercat sa torn.....nimic. Dar nici o problema,ca a fost umeda farfuria si moale f.f.f.buna.Dar a intrat carnea mai in farfurie,fiind umflata. Nu-i nimic, cica am facut farfurie adanca.. Am servit-o cu salata de castraveti cu mango!!!. Comentariile acolo. In concluzie,o reteta f.buna,aspectuoasa si satioasa.Multumesc mult.Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) tiki 23 Feb 2014, 21:51

Da, imi pare rau - din poze observ ca este mai mica tava la tine, poate de aici si aluatul cam mult.

Oricum o adaptezi tu pe parcurs dupa gust si plac.

tiki
tiki 24 Feb 2014, 08:18

Oo.Lena,da,am facut intr-un vas de yena mai mic,dar le-am impartit pe toate.Am cantarit tot si am facut fix 1/2 de portie dint tot,dar recunosc ca am mai adaugat faina ca era prea moale aluatul,dar f.bun la lucru in final,poate si datorita faptului ca l-am facut seara si l-am lasat pana dimineata sa "doarma" si el,saracutul.Dar f.bine, ca nu mai mananci paine.Hahaha.Pa.

nastase nicoleta
nastase nicoleta 23 Sep 2014, 13:02

Buna ziua. Spune mi te rog,aluatul nu e prea moale,adica ca o coca? Se coace bine?

lena
Elena (lena) nastase nicoleta 23 Sep 2014, 13:03

Se coace bine, fara grija.

nastase nicoleta
nastase nicoleta 24 Sep 2014, 09:25

Multimesc pt raspuns