Turta dulce moale glazurata

Turta dulce moale glazurata

Demult ma pregatesc sa va arat turta dulce moale pe care o faceam inca de cand incepusem eu pe timpuri acasa sa fac dulciuri, pe la 12-14 ani. Aluatul este cu lapte acru(kefir) si ulei, adica ingrediente la indemana si ieftine, a fost unul din cele mai indragite deserturi cu care dadeam lovitura si bineinteles eram mult laudata:)

Aici bineinteles am mai implementat o idee vazuta recent pe net, sa fac aluatul in dungi de cacao, chestie optionala pe care puteti s-o omiteti bineinteles.

Turta dulce iese moale, gustoasa si tare buna, sora mea a zis ca am dat-o gata cu aceasta reteta, lauda chiar meritata. Va recomand reteta cu mare incredere, nu neaparat de Craciun, ca un desert altfel, mai traditional.

Ingrediente

Lapte batut/iaurt/chefir
250 ml
Zahar
250 g
Oua
1 buc
+ 1 albus pentru glazura
Ulei de floarea soarelui
3 linguri
Praf de copt
1 lingurite
Cacao pudra
2 linguri
Faina alba calitate superioara
30 linguri
aproximativ
Zahar pudra
1 pahare

Pasi de urmat

1

Intr-un bol puneti laptele batut, oul, zaharul si uleiul - amestecati bine cu un tel.

2

Adaugati 4 linguri de faina si praful de copt, amestecati.

3

Daca vreti sa faceti aluatul bicolor va trebui sa-l impartim in 2 parti - intr-un bol mic turnati 1/3 din aluat, aceasta va fi partea cu cacao.

4

In bolul mare(cu aluat alb) adaugati 16-20 linguri de faina si framantati un aluat moale, putin lipicios.

Chiar daca se lipeste de maini putin, nu-i adaugati multa faina sa nu fie tare turta. Il veti lucra cu faina pe masa.

5

In bolul cu mai putin aluat adaugati 2 linguri de cacao si aproximativ 10 linguri faina - framantati la fel un aluat moale si putin lipicios, dar sa-l puteti lucra pe masa cu faina.

6

Bila de aluat alb o taiati in jumate si asa obtinem 3 bucati, 2 albe si una maro.

7

Pe masa presarata bine cu faina intindeti fiecare bila de aluat intr-o foaie rotunda.

Le suprapuneti - sa fie alba+maro+alba.

8

Si rulati aceste foi suprapuse.

9

Ruloul astfel obtinut il taiati in jumate pe toata lungimea.

10

Si fiecare jumatate de rulou o taiati in bucatele mici cam cat o nuca mai mare.

11

Din fiecare bucatica de aluat formati bilute cu mainile, aveti grija sa nu le amestecati prea intens straturile - usor modelati.

Le mai turtiti usor si le aranjati intr-o tava de cuptor, se coc la 200 grade aproximativ 10-15 minute.

12

Cat timp se coace turta faceti repede glazura - se bata spuma alba un albus de ou, si cate putin se adauga zaharul pudra.

13

Turtele nu trebuie sa se rumeneasca deasupra, va uiti la 1-2 pe fundul lor, si daca sunt roz sunt gata de scos din cuptor.

Daca le tineti prea mult in cuptor se vor intari.

14

Imediat cum le-ati scos se pun cate 10 buc intr-un bol adanc, deasupra puneti cateva linguri de glazura si amestecati atent cu o lingura sa se distribuie uniform glazura peste toate bucatile.

15

Se scot atent pe o farfurie sau tava asternuta cu hartie de copt si lasati sa se usuce.

Repetati procedura cu toate turtele, important s-o faceti cat sunt fierbinti, sa se intareasca glazura pe ele.

16

Se usuca destul de repede, asa ca va puteti bucura de ele la un ceai/cafea.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kilogram (2 tavi)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (7 voturi)

Comentarii

tiki
tiki 16 dec 2013, 12:14

Ptiu,sa nu le deochi. Tentante mai sunt Lena draga, si parca sunt mai frumoase neglazurate. Hahahaha.

corinatone
corinatone 16 dec 2013, 13:32

Draga Lena, multumim! Chiar cautam o reteta de turta dulce ptr Sarbatori! este foarte usor de facut si foarte ingenioasa, cred ca putem adauga in aluat scortisoara si praf de cuisoare, nu?

timotei
timotei 16 dec 2013, 17:59

Lena aceasta turta dulce se aseamana la gust cu " preaniki"  care ii cumparam?

lena
Elena (lena) timotei 16 dec 2013, 18:05

Corina, sigur ca poti adauga orice arome va plac in ele.

Timotei, dap, sunt "preaniki".

timotei
timotei 16 dec 2013, 18:07

Multumesc frumos 

Carmen-Teodora
Carmen-Teodora 16 dec 2013, 20:49

Buna Lena :) crezi ca as putea sa fac diferite forme din aluat? O seara placuta !

HDorina
HDorina 16 dec 2013, 21:25

Rapide si gustoase. Multumesc de reteta.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 16 dec 2013, 21:29

Carmen, sigur ca poti face si forme, aluatul este cel mai important, realizarea deja dupa preferinte.

Dorina, sunt super, ce rapida ai fost, ma bucur mult ca v-au placut!

tabita17
Tabita Iordache (tabita17) 16 dec 2013, 21:30

Foarte faina reteta, la cat de bine arata cred ca o sa ii conving in sfarsit pe cei mici sa manance turta dulce!

dana s
dana s 17 dec 2013, 08:26

Minunate, trebuie incercate rapid! Dar, am o intrebare: de ce la spui "turta dulce"? Ca sa fie turta dulce ar trebui sa aiba in compozitie miere si condimentele specifice (cuisoare macinate, scortisoara, ghimbir). Ma gandesc sa le incerc cu miere, sau miere si zahar (1/2-1/2), asta insa, pentru mai tarziu. Ce parere ai? Deocamdata trebuie incercate asa, marmorate cu cacao, pentru ca par grozave...

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) dana s 17 dec 2013, 08:38

Pentru ca turta dulce poate fi de mai multe feluri - principala caracteristica este  textura mai densa dar nu crocanta - aromele le variati cum va place.

tiki
tiki 17 dec 2013, 10:28

Buna. Ma bag si io sa comentez. Hahaha.Dana ceea ce zici tu e cu totul alta reteta pe care o fac si eu. Dar la aceea nu mai are rost sa faci 2 culori ca nu se vede. De la mirodenii si miere iese inchisa la culoare. Aici e farmecul la aceasta reteta - alb cu maro.- Succes.

Luri
Luri 17 dec 2013, 14:30

Felicitari Lena, arata asa de bine.. dar poti sa-mi spui daca rezista mai mult? In pungi sigilate oare rezista o saptamana? Vreau sa le fac saptamana asta si sa le am si dupa Craciun. Multumesc frumos. (am facut biscuitii dar nu cu "moni" ca nu gasesc aici...stiu ca ies mai fragezi cu moni dar si cu praf de copt a fost batalie pe ei, crede-ma )

lena
Elena (lena) Luri 17 dec 2013, 14:34

Ma bucur ca v-au placut biscuitii Luri!

Ref. la turta, va rezista bine dar nu glazura - inchisa in pungi ermetice s-ar putea topi. Iti recomand sa le faci simple fara glazura si le ornezi cu zahar pudra, atunci vor sta sigur fara grija.

dana s
dana s 17 dec 2013, 18:47

Multumesc Lena, multumesc, tiki pentru raspuns !

tiki
tiki 19 dec 2013, 10:30

Buna. Nu accept nici un comentariu de rau. Ce parere aveti? Minunate, splendide. Avand atatea, am uitat sa tai una in doua,dar credeti-ma ca arata nemaipomenit. Am lasat si neglazurate ca-s tare faine si avand un albus (ramas de la maioneza),am facut mai multa spuma si cu lingurita am facut si cateva bezele.Nota 100. Multumesc.Mii se pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
HDorina
HDorina 19 dec 2013, 11:10

arata MIRIFIC tiki :p

tiki
tiki 19 dec 2013, 12:48

Multumesc,esti o scumpa. Si ale tale Dorina,la fel.

davi
davi 20 dec 2013, 14:49

cu ce pot inlocui iaurtul?

lena
Elena (lena) davi 20 dec 2013, 14:51

Cu smantana, kefir, lapte batut.

Nina-Andreea
Nina-Andreea 21 dec 2013, 00:57

E perfecta! Cea mai buna turta dulce! Pentru cei carora nu le place scortisoara!!! Asa cum sunt si eu! Din categoria: nu te poti opri din mancat! Se face foarte usor, e moale si pufoasa! Iar glazura o face sa arate exact ca cea de cumparat! Gustul insa o face net superioara celei de la magazin!

Poza mea pentru reteta:
Nelly.Bo
Nelly.Bo 23 dec 2013, 17:39

Si eu am fost vrajita de reteta si nu m-am lasat pana nu am facut-o! Cred ca puteam si mai bine, dar sunt foarte bune!  

Poza mea pentru reteta:
Nelly.Bo
Nelly.Bo 23 dec 2013, 17:41

Si acesta este 'produsul' final: ce ziceti? 

Poza mea pentru reteta:
Aprill
Aprill 26 dec 2013, 17:08

Cool, fantastik, incredible etc...

Nota mea pentru reteta:
vingrid
vingrid 01 feb 2014, 16:24

am facut astazi aceasta reteta.au iesit foarte bune insa crema de albus nu a iesit sclipicioasa si neteda.mi s-a parut poate ca e prea mult zahar sau care e motivul?

lena
Elena (lena) vingrid 02 feb 2014, 09:51

Ai  adaugat prea repede zaharul in albusuri si nu le-ai batut suficient - zaharul nu se dizolva bine.

Andreea Ilies
Andreea Ilies 11 dec 2014, 14:18

Salut Lena ! Iti urmaresc site-ul tau de cva timp, si ai niste retete geniale ! Si chiar daca ai cateva retete mai complicate , ai un mod de a explica incat le faci sa para floare la ureche ! ( de cand am dat de site-ul tau in fiecare zi fac ceva dulce ) Mult succes in continuare , chiar meriti :* Sarbatori fericite alaturi de cei dragi !

Andreea Ilies
Andreea Ilies 11 dec 2014, 14:30

Apropo am facut si eu aceste turte si mi-au iesit super si ca aspect si la gust , dar nu stiu cum sa incarc poza :(

Nota mea pentru reteta:
Miriam084
Miriam084 23 dec 2014, 11:15

Salutare! Am si eu cateva întrebări:

- la făina, lingurile sa fie pline ochi? Cam ce gramaj înseamnă 30 de linguri?

- un pahar de zahăr pudra cat ar însemna in grame?

Mulțumesc!

lena
Elena (lena) Miriam084 23 dec 2014, 11:22

Lingurile sunt normale, nu am masurat cat sunt 30 de linguri.

Cam 100g zahar pudra.

Miriam084
Miriam084 23 dec 2014, 11:28

Eu le-am pus cam cu mot si am zis sa vad daca e ok asa. Sa nu ma apuc de rețeta si sa o dau in bara ;) Mulțumesc!

alinutza1
alinutza1 02 feb 2015, 17:27

foarte gustoase ,multumesc Lena de recetele tale 

Poza mea pentru reteta:
eduardu
Eduardu (eduardu) 14 mai 2015, 21:57

Buna.multumesc lena pt reteta!!de fapt pt sutele de retete care sunt...asa pe placul si intelesul meu!!nu ma gandeam ca pot face un dulce de casa cu atat de putine ingrediente si atat de usor!!au iesit foarte bune!!!

p.s. ca o idee,se pot umple cu gem sau marmelada ceva mai densa,care sa nu curga.eu asa am facut,mai deosebite!

Nota mea pentru reteta:
Mikkymimi
Mikkymimi 21 nov 2015, 19:58

Imi plac mult retetele tale,dar la asta m-am chinuit. Desi am pus mult mai multe linguri de faina, tot lipicios a fost aluatul,de-abia l-am putut intinde ;-( Sunt sigura ca am urmat cantitatile in rest.

Nota mea pentru reteta:
eduardu
Eduardu (eduardu) 23 nov 2015, 14:05

Foarte bune!am facut mai demult dar nu am reusit sa pun poza de pe telefon!nu merge,

Poza mea pentru reteta:
otilia.andriciuc
otilia.andriciuc 18 feb 2016, 11:35

Ale mele au crescut niste namile la cuptor! Cred ca din cauza prafului de copt. Niste minunatii. Multumesc pentru reteta!

otilia.andriciuc
otilia.andriciuc 18 feb 2016, 12:38

O intrebare, cred ca am adaugat prea repede zaharul in albusul pentru glazura. Am batut mai mult si s-a inchegat pana la urma. Insa, din cate vad se usuca foarte greu glazura pe turta si imi lasa impresia ca va ramane lipicioasa. Cat ar trebui sa o las ca sa se intareasca? Si, daca nu se intareste, ce as mai putea sa ii fac?

lena
Elena (lena) otilia.andriciuc 19 feb 2016, 14:20

Se intareste in cateva ore, sau peste noapte. Daca nu vrea, puneti tava cu turtele la cuptor pentru 5 minute.