Turtă dulce moale glazurată

Turtă dulce moale glazurată

Demult mă pregătesc să vă arăt turtă dulce moale pe care o făceam încă de când începusem eu pe timpuri acasă să fac dulciuri, pe la 12-14 ani. Aluatul este cu lapte acru (kefir) și ulei, adică ingrediente la îndemână și ieftine, a fost unul din cele mai îndrăgite deserturi cu care dădeam lovitura și bineînțeles eram mult lăudată:)

Aici bineînțeles am mai implementat o idee văzută recent pe net, să fac aluatul în dungi de cacao, chestie opțională pe care puteți s-o omiteți bineînțeles.

Turtă dulce iese moale, gustoasă și tare bună, sora mea a zis că am dat-o gata cu această rețetă, laudă chiar meritată. Vă recomand rețeta cu mare încredere, nu neapărat de Crăciun, ca un desert altfel, mai tradițional.

Ingrediente

Lapte bătut/iaurt/chefir
250 ml
   
Zahăr
250 g
   
Ouă
1 buc
+ 1 albuș pentru glazură
Ulei de floarea-soarelui
3 linguri
   
Praf de copt
1 lingurita
   
Cacao pudră
2 linguri
   
Făină albă calitate superioară
30 linguri
aproximativ
Zahăr pudră
1 pahar
   

Pași de urmat

Pas 1

Într-un bol puneți laptele bătut, oul, zahărul și uleiul - amestecați bine cu un tel.

Turtă dulce moale glazurată - Pas 1
Pas 2

Adăugați 4 linguri de făină și praful de copt, amestecați.

Turtă dulce moale glazurată - Pas 2
Pas 3

Dacă vreți să faceți aluatul bicolor va trebui să-l împărțim în 2 părți - într-un bol mic turnați 1/3 din aluat, aceasta va fi partea cu cacao.

Turtă dulce moale glazurată - Pas 3
Pas 4

În bolul mare (cu aluat alb) adăugați 16-20 linguri de făină și frământați un aluat moale, puțin lipicios.

Chiar dacă se lipește de mâini puțin, nu-i adăugați multă făină să nu fie tare turta. Îl veți lucra cu făină pe masă.

Turtă dulce moale glazurată - Pas 4
Pas 5

În bolul cu mai puțin aluat adăugați 2 linguri de cacao și aproximativ 10 linguri făină - frământați la fel un aluat moale și puțin lipicios, dar să-l puteți lucra pe masă cu făină.

Turtă dulce moale glazurată - Pas 5
Pas 6

Bila de aluat alb o tăiați în jumate și așa obținem 3 bucăți, 2 albe și una maro.

Turtă dulce moale glazurată - Pas 6
Pas 7

Pe masă presărată bine cu făină întindeți fiecare bilă de aluat într-o foaie rotundă.

Le suprapuneti - să fie albă+maro+albă.

Turtă dulce moale glazurată - Pas 7
Pas 8

Și rulați aceste foi suprapuse.

Turtă dulce moale glazurată - Pas 8
Pas 9

Ruloul astfel obținut îl tăiați în jumate pe toată lungimea.

Turtă dulce moale glazurată - Pas 9
Pas 10

Și fiecare jumătate de rulou o tăiați în bucățele mici cam cât o nucă mai mare.

Turtă dulce moale glazurată - Pas 10
Pas 11

Din fiecare bucățică de aluat formați biluțe cu mâinile, aveți grijă să nu le amestecați prea intens straturile - ușor modelați.

Le mai turtiti usor si le aranjati intr-o tava de cuptor, se coc la 200 grade aproximativ 10-15 minute.

Turtă dulce moale glazurată - Pas 11
Pas 12

Cat timp se coace turta faceti repede glazura - se bata spuma alba un albus de ou, si cate putin se adauga zaharul pudra.

Turtă dulce moale glazurată - Pas 12
Pas 13

Turtele nu trebuie sa se rumeneasca deasupra, va uiti la 1-2 pe fundul lor, si daca sunt roz sunt gata de scos din cuptor.

Daca le tineti prea mult in cuptor se vor intari.

Turtă dulce moale glazurată - Pas 13
Pas 14

Imediat cum le-ati scos se pun cate 10 buc intr-un bol adanc, deasupra puneti cateva linguri de glazura si amestecati atent cu o lingura sa se distribuie uniform glazura peste toate bucatile.

Turtă dulce moale glazurată - Pas 14
Pas 15

Se scot atent pe o farfurie sau tava asternuta cu hartie de copt si lasati sa se usuce.

Repetati procedura cu toate turtele, important s-o faceti cat sunt fierbinti, sa se intareasca glazura pe ele.

Turtă dulce moale glazurată - Pas 15
Pas 16

Se usuca destul de repede, asa ca va puteti bucura de ele la un ceai/cafea.

Pofta Bună!

Turtă dulce moale glazurată - Pas 16

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (2 tăvi)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 5 (7 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

tiki
tiki 16 Dec 2013, 12:14

Ptiu,sa nu le deochi. Tentante mai sunt Lena draga, si parca sunt mai frumoase neglazurate. Hahahaha.

corinatone
corinatone 16 Dec 2013, 13:32

Draga Lena, multumim! Chiar cautam o reteta de turta dulce ptr Sarbatori! este foarte usor de facut si foarte ingenioasa, cred ca putem adauga in aluat scortisoara si praf de cuisoare, nu?

timotei
timotei 16 Dec 2013, 17:59

Lena aceasta turta dulce se aseamana la gust cu " preaniki"  care ii cumparam?

lena
Elena (lena) timotei 16 Dec 2013, 18:05

Corina, sigur ca poti adauga orice arome va plac in ele.

Timotei, dap, sunt "preaniki".

timotei
timotei 16 Dec 2013, 18:07

Multumesc frumos 

Carmen-Teodora
Carmen-Teodora 16 Dec 2013, 20:49

Buna Lena :) crezi ca as putea sa fac diferite forme din aluat? O seara placuta !

HDorina
HDorina 16 Dec 2013, 21:25

Rapide si gustoase. Multumesc de reteta.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 16 Dec 2013, 21:29

Carmen, sigur ca poti face si forme, aluatul este cel mai important, realizarea deja dupa preferinte.

Dorina, sunt super, ce rapida ai fost, ma bucur mult ca v-au placut!

tabita17
Tabita Iordache (tabita17) 16 Dec 2013, 21:30

Foarte faina reteta, la cat de bine arata cred ca o sa ii conving in sfarsit pe cei mici sa manance turta dulce!

dana s
dana s 17 Dec 2013, 08:26

Minunate, trebuie incercate rapid! Dar, am o intrebare: de ce la spui "turta dulce"? Ca sa fie turta dulce ar trebui sa aiba in compozitie miere si condimentele specifice (cuisoare macinate, scortisoara, ghimbir). Ma gandesc sa le incerc cu miere, sau miere si zahar (1/2-1/2), asta insa, pentru mai tarziu. Ce parere ai? Deocamdata trebuie incercate asa, marmorate cu cacao, pentru ca par grozave...

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) dana s 17 Dec 2013, 08:38

Pentru ca turta dulce poate fi de mai multe feluri - principala caracteristica este  textura mai densa dar nu crocanta - aromele le variati cum va place.

tiki
tiki 17 Dec 2013, 10:28

Buna. Ma bag si io sa comentez. Hahaha.Dana ceea ce zici tu e cu totul alta reteta pe care o fac si eu. Dar la aceea nu mai are rost sa faci 2 culori ca nu se vede. De la mirodenii si miere iese inchisa la culoare. Aici e farmecul la aceasta reteta - alb cu maro.- Succes.

Luri
Luri 17 Dec 2013, 14:30

Felicitari Lena, arata asa de bine.. dar poti sa-mi spui daca rezista mai mult? In pungi sigilate oare rezista o saptamana? Vreau sa le fac saptamana asta si sa le am si dupa Craciun. Multumesc frumos. (am facut biscuitii dar nu cu "moni" ca nu gasesc aici...stiu ca ies mai fragezi cu moni dar si cu praf de copt a fost batalie pe ei, crede-ma )

lena
Elena (lena) Luri 17 Dec 2013, 14:34

Ma bucur ca v-au placut biscuitii Luri!

Ref. la turta, va rezista bine dar nu glazura - inchisa in pungi ermetice s-ar putea topi. Iti recomand sa le faci simple fara glazura si le ornezi cu zahar pudra, atunci vor sta sigur fara grija.

dana s
dana s 17 Dec 2013, 18:47

Multumesc Lena, multumesc, tiki pentru raspuns !

tiki
tiki 19 Dec 2013, 10:30

Buna. Nu accept nici un comentariu de rau. Ce parere aveti? Minunate, splendide. Avand atatea, am uitat sa tai una in doua,dar credeti-ma ca arata nemaipomenit. Am lasat si neglazurate ca-s tare faine si avand un albus (ramas de la maioneza),am facut mai multa spuma si cu lingurita am facut si cateva bezele.Nota 100. Multumesc.Mii se pupici.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
HDorina
HDorina 19 Dec 2013, 11:10

arata MIRIFIC tiki :p

tiki
tiki 19 Dec 2013, 12:48

Multumesc,esti o scumpa. Si ale tale Dorina,la fel.

davi
davi 20 Dec 2013, 14:49

cu ce pot inlocui iaurtul?

lena
Elena (lena) davi 20 Dec 2013, 14:51

Cu smantana, kefir, lapte batut.

Nina-Andreea
Nina-Andreea 21 Dec 2013, 00:57

E perfecta! Cea mai buna turta dulce! Pentru cei carora nu le place scortisoara!!! Asa cum sunt si eu! Din categoria: nu te poti opri din mancat! Se face foarte usor, e moale si pufoasa! Iar glazura o face sa arate exact ca cea de cumparat! Gustul insa o face net superioara celei de la magazin!

Poza mea pentru rețetă:
Nelly.Bo
Nelly.Bo 23 Dec 2013, 17:39

Si eu am fost vrajita de reteta si nu m-am lasat pana nu am facut-o! Cred ca puteam si mai bine, dar sunt foarte bune!  

Poza mea pentru rețetă:
Nelly.Bo
Nelly.Bo 23 Dec 2013, 17:41

Si acesta este 'produsul' final: ce ziceti? 

Poza mea pentru rețetă:
Aprill
Aprill 26 Dec 2013, 17:08

Cool, fantastik, incredible etc...

Nota mea pentru rețetă:
vingrid
vingrid 01 Feb 2014, 16:24

am facut astazi aceasta reteta.au iesit foarte bune insa crema de albus nu a iesit sclipicioasa si neteda.mi s-a parut poate ca e prea mult zahar sau care e motivul?

lena
Elena (lena) vingrid 02 Feb 2014, 09:51

Ai  adaugat prea repede zaharul in albusuri si nu le-ai batut suficient - zaharul nu se dizolva bine.

Andreea Ilies
Andreea Ilies 11 Dec 2014, 14:18

Salut Lena ! Iti urmaresc site-ul tau de cva timp, si ai niste retete geniale ! Si chiar daca ai cateva retete mai complicate , ai un mod de a explica incat le faci sa para floare la ureche ! ( de cand am dat de site-ul tau in fiecare zi fac ceva dulce ) Mult succes in continuare , chiar meriti :* Sarbatori fericite alaturi de cei dragi !

Andreea Ilies
Andreea Ilies 11 Dec 2014, 14:30

Apropo am facut si eu aceste turte si mi-au iesit super si ca aspect si la gust , dar nu stiu cum sa incarc poza :(

Nota mea pentru rețetă:
Miriam084
Miriam084 23 Dec 2014, 11:15

Salutare! Am si eu cateva întrebări:

- la făina, lingurile sa fie pline ochi? Cam ce gramaj înseamnă 30 de linguri?

- un pahar de zahăr pudra cat ar însemna in grame?

Mulțumesc!

lena
Elena (lena) Miriam084 23 Dec 2014, 11:22

Lingurile sunt normale, nu am masurat cat sunt 30 de linguri.

Cam 100g zahar pudra.

Miriam084
Miriam084 23 Dec 2014, 11:28

Eu le-am pus cam cu mot si am zis sa vad daca e ok asa. Sa nu ma apuc de rețeta si sa o dau in bara ;) Mulțumesc!

alinutza1
alinutza1 02 Feb 2015, 17:27

foarte gustoase ,multumesc Lena de recetele tale 

Poza mea pentru rețetă:
eduardu
Eduardu (eduardu) 14 May 2015, 21:57

Buna.multumesc lena pt reteta!!de fapt pt sutele de retete care sunt...asa pe placul si intelesul meu!!nu ma gandeam ca pot face un dulce de casa cu atat de putine ingrediente si atat de usor!!au iesit foarte bune!!!

p.s. ca o idee,se pot umple cu gem sau marmelada ceva mai densa,care sa nu curga.eu asa am facut,mai deosebite!

Nota mea pentru rețetă:
Mikkymimi
Mikkymimi 21 Nov 2015, 19:58

Imi plac mult retetele tale,dar la asta m-am chinuit. Desi am pus mult mai multe linguri de faina, tot lipicios a fost aluatul,de-abia l-am putut intinde ;-( Sunt sigura ca am urmat cantitatile in rest.

Nota mea pentru rețetă:
eduardu
Eduardu (eduardu) 23 Nov 2015, 14:05

Foarte bune!am facut mai demult dar nu am reusit sa pun poza de pe telefon!nu merge,

Poza mea pentru rețetă:
otilia.andriciuc
otilia.andriciuc 18 Feb 2016, 11:35

Ale mele au crescut niste namile la cuptor! Cred ca din cauza prafului de copt. Niste minunatii. Multumesc pentru reteta!

otilia.andriciuc
otilia.andriciuc 18 Feb 2016, 12:38

O intrebare, cred ca am adaugat prea repede zaharul in albusul pentru glazura. Am batut mai mult si s-a inchegat pana la urma. Insa, din cate vad se usuca foarte greu glazura pe turta si imi lasa impresia ca va ramane lipicioasa. Cat ar trebui sa o las ca sa se intareasca? Si, daca nu se intareste, ce as mai putea sa ii fac?

lena
Elena (lena) otilia.andriciuc 19 Feb 2016, 14:20

Se intareste in cateva ore, sau peste noapte. Daca nu vrea, puneti tava cu turtele la cuptor pentru 5 minute.

Lumi
Lumi 17 Nov 2023, 01:33

Dacă ați putea să mă ghidați și pe mine, cam câte grame de făină ar trebui în rețetă, niciodată nu am lingura potrivită.

tiki
tiki Lumi 17 Nov 2023, 07:11

O lingura de faina are 30 gr.  O ligura normala de pe vremuri nu ca cele de acuma mici..