Supa de pui cu galuste

Supa de pui cu galuste

La asa o supa de pui mi-a fost gandul ultima saptamana - usoara, rapida dar in acelasi timp si mai deosebita(datorita galustelor), perfecta dupa mesele de sarbatori copioase.

Am intarziat cu aceasta reteta s-o pun pe site din cauza ca nicicum nu gaseam proportia perfecta la grisul din galuste, concluzia este ca nu este o cantitate fixa, vedeti in reteta - asa ca urmati pasii si recomandarile, sa nu va fie frica.

Daca cineva mai face cumva mai deosebit galustele, va astept cu sugestii la rubrica de comentarii sub reteta.

Ingrediente

Pui
500 g
bucati de pui cu oase, de preferat sa fie un pui de tzara
Morcovi
1 buc
Ceapa alba
1 buc
Radacina de telina
100 g
+radacina de patrunjel si pastarnac - daca aveti
Patrunjel verde
1 buc
1 legatura
Frunza de dafin
2 buc
Oua
1 buc
Gris de grau
4 linguri
+ s-ar putea sa mai trebuiasca o lingura daca este un ou mai mare

Pasi de urmat

1

Spalati si curatati puiul si legumele.

Se pun la fiert in apa cat sa le acopere bine - eu aici aveam aproximativ o oala de 3 litri.

Cand incepe sa fiarba luati spuma, adaugati frunza de dafin si faceti focul mic. Lasati sa fiarba incet timp de 1 ora, daca este o gaina de tzara mai batrana, fierbeti pana este moale carnea.

2

Imediat cum ati rpus puiul la fiert va apucati sa amesetcati compozitia pentru galuste - este f.bine daca va sta si se va umfla grisul pana fierbe ciorba.

Se separa albusul de glabenusuri(eu am facut din 2 oua).

3

Bateti albusurile spuma tare cu putina sare.

4

Adaugati galbenusurile si amestecati.

5

Masurati 4 linguri de gris si le adaugati in compozitie - amestecati cu un tel sa nu fie cocoloase.

Lasati la o parte bolul aproximativ 30-40 de minute - grisul se va umfla si galustele vor fi mai moi si pufoase.

6

Dupa ce s-a fiert carnea, scoateti legumele din ciorba - le puteti lasa taiate marunt acolo daca va place.

Eu acum am vrut o supa clara, legumele le-am folosit la altceva.

7

Potriviti supa de sare, adaugati patrunjelul tocat marunt si optional o jumate de ceapa cruda tocata marunt.

Opriti imediat focul si lasati supa sa se patrunda.

8

In acest timp vom face galustele.

Eu prefer sa le fierb intr-o oala separata - daca cumva nu va ies galustele din prima nu veti strica supa. Si nici nu-mi place sa vad zdrente de gris prin supa.

Deci, pun la fiert o oala cu apa, adaug 1 lingurita de sare.

Cand incepe sa fiarba o iau de pe foc.

9

Inmuiati o lingura intr-o cana cu apa rece.

10

Luati cu lingura respectiva putin din compozitia cu gris.

11

Si o scuturati usor in oala cu apa fiarta.

Daca cumva galustele nu se tin bine si se desfac, mai adaugati 1 lingura de gris in compozitie.

12

Puneti oala cu galustele inapoi pe foc mic, sa fiarba aproximativ 5 minute. In acest timp galustele se umfla si isi maresc volumul.

Aveti grija sa nu fierbeti prea multe galuste o data, se vor desface si nu le veti putea controla la fierbere.

Mai bine fierbeti in 2-3 ture, pe parcurs cele care sunt gata le adaugati in supa si fierbeti altele.

13

Asta se va intampla daca puneti prea multe galuste la fiert si compozitia de gris este prea moale. Dar fiindca avem supa separat totul se poate repara. Puneti pe foc o alta oala cu apa, adaugati inca putin gris in compozitie si repetati procedura de mai sus.

Am vrut chiar sa va arat acest pas, sa nu va fie frica daca ceva nu iese bine, totul se poate repara/rezolva.

14

Mutati galustele fierte in supa de pui si le lasati acolo sa se patrunda inca 5-10 minute.

15

O serviti si savurati :)

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 litri (5-6 portii)
Timp de preparare: 15 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (6 voturi)

Comentarii

tiki
tiki 09 ian 2014, 19:58

Buna. In sfarsit de cand asteptam o alta reteta care sa nu fie "dulce", supa,ciorba,fel 2 cum zicem noi...Iorice. n fine. Privind galustele,eu nu stiu deloc o reteta mai deosebita.A ta mi  mi se pare f.complicata. A mea e simpla tare si usoara.Asa e: 1 ou,1 vf.cutit bicarbonat stins in otet, 1 lingura ulei, 4-5 linguri gris si ceva condimente,sare,piper,vegeta. Bat oul intreg,adaug bicarbonatul stins,uleiul condimentele si incet grisul.Apoi bag in frigider ptr.15-20 min.neaparat,dar le-am lasat si 3-4 ore ca am plecat la oras. Se vor intari (daca nu mai puneti putin gris),si cu 1 lingurita le bag in apa sarata,toate,una peste alta daca nu incap una langa alta. Ies f. pufoase. Le mai "speriu" ce 1-2 ori cu putina apa rece pusa deasupra,dar nu stiu daca ajuta. Ies f. moi,dar...exista si un dar,ies putin mai inchise la culoare,nu galbene, din cauza bicarbonatului. Faceam si eu cu ouale separat,...fara ulei,bicarbonat,dar ba imi ieseau,ba nu,dar de cand fac asa niciodata nu am dat gres. Faceti cum credeti.Succes si pupici.

lena
Elena (lena) 09 ian 2014, 20:57

Eu le faceam cu putin unt si bicarbonat, dar asa imi plac parca mai mult.

Natali
Natali 09 ian 2014, 23:01

Ooo, cit m=am chinuit si eu la aceasta supa, anume la galuste, pina mi-au iesit pufoase... Mie personal cu bicarbonat s-au imprastiat pur si simplu in oala, sa mori de necaz, nu alta. Iar daca las grisul la umflat cu ou, chiar si citeva minute, garantat imi iese tari ca niste ghiulele :) Eu amestec grisul cu ou si incep sa le fac imediat, altfel se umfla grisul in castron si nu se mai umfla in supa. Vorbesc strict din experienta mea, poate anume aceasta supa are ceva impotriva mea, de mi-a dat atitea batai de cap. :D

Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 10 ian 2014, 08:54

Buna.Ma mir Natali ca ti s-au imprastiat,cele cu bicarbonat.Trebuia dupa prima,cand ai vazut,sa mai adaugi gris. Cand le scoti din frigider,compozitia trebuie sa fie tare,incat sa crezi ca nu se vor muia niciodata. Eu zic sa mai incerci.Cum vrei. Eu cand faceam asa ca Lena,ba imi ieseau, ba nu, facand tot la fel. Puneam vina pe gris. Dar acuma nu mai dau gres. Succes.

Catalin999
Catalin999 10 ian 2014, 11:49

lol  

Nota mea pentru reteta:
mariocp2000
mariocp2000 10 ian 2014, 17:39

e buna? 

glumeam

imi e asa dor de asta,m-am saturat de carne si specialitati de porc 

sofica49
sofia (sofica49) 11 ian 2014, 09:39

....si mai e un secret la fiert, ...cand clocotesc.sa adaugi dn cand in cand cate putina apa rece, sa le maresti in felul asta timpul de fierbere  , sa nu ramana crude la mijloc, si cand opresti focul iti vor inghiti toata zeama,mie imi ies intotdeuna excelente, si le fierb in supa toate odata.

Marele mister in reusita e cel spus de lena , adica sa le lasi sa stea in vas oule cu grisul pana cand e momentul de fiert, circa 20- 30 min, eu pun oule intregi ,nu  batute albusurile, am sa incerc si asa.

Daniela B.
Daniela B. 11 ian 2014, 18:15

Am facut si supica cu galuste, imi place doar ca cind am pus alutatul de gris in apa nu a fost asa grosut ca in poza, a iesit lat si subtire, mai incerc si alta daca sa vad cum o sa iasa, cred ca o trebuit sa pun mai mult gris, pe urma mi-am dat seama - ei bine din experienta se invata mai bine! Multumesc! Oare cu bors acru cum a fi la gust? sa incerc data viitoare?

lena
Elena (lena) Daniela B. 11 ian 2014, 21:49

Da, trebuie sa mai adaugi gris daca nu se tine bine aluatul. Si cu bros merge perfect, iese o ciorba superba.

timotei
timotei 14 ian 2014, 01:00

Eu am facut supa aceasta cu galuste dar am pus si taietei  de casa

Poza mea pentru reteta:
sofica49
sofia (sofica49) 14 ian 2014, 09:48

vaiiiiiiii.....timotei, nu e bine, ori una ori alta, pe baza de fainoase, , eventual zarzavatul fiert il toci, si verdeta, ca sa nu fie apa choara la aspect!

timotei
timotei 14 ian 2014, 19:51

Sofica daca pt tine ii apa cheoara la aspect pt mine nu este, fiecare cu gustul lui

Nina-Andreea
Nina-Andreea 15 ian 2014, 12:17

Si mama face galustele asa simplu, numai cu ou, putina sare si gris. Doar ca le fierbe direct in supa. Bate albusul spuma cu putina sare, adauga apoi galbenusul, amesteca foarte usor. Pune grisul in ploaie (vreo 2-2,5 linguri gris la un ou) și amesteca iarasi. Apoi, cu o lingurita udata la inceput in supa ce fierbe, ia cate putin amestec din asta si il scufunda in supa; cand da de apa, galuscuta se desprinde si ajunge in oala; procedeaza asa cu tot aluatul. Cand galustele s-au umflat, inseamna ca sunt gata. Va arat si o poza (nu chiar reusita, ce-i drept). Am facut si eu supita cu galuste, dar pentru ca poza este cu supa mamei, v-am povestit exact cum procedeaza sursa mea directa!

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 15 ian 2014, 13:39

Mi se pare cam putin 2.5 linguri de gris - la mine se desfac de tot - dar supa din poza arata super!

Katalyna
Katalyna 25 mar 2014, 00:56

Am facut multe dintre retete si au iesit ok. De data asta...esec total:(. Sunt uscate si f tari in mijloc. Nu inteleg de ce...nu s-au imprastiat, dar sunt beton in mijloc. De ce oare?

lena
Elena (lena) Katalyna 25 mar 2014, 09:21

Cred ca ai pus mai mult gris.

Andrew
Andrew 23 apr 2014, 13:54

Nina, supa mamei tale  arata foarte bine!   maine voi gati pentru prima data  supa cu galuste :) sper sa reusesc ca poftele sunt mari 

Mika91
Mika91 07 iul 2014, 22:09

Eu am învățat sa fc galusti de la mama!oua,sare.gris si o lingura de untura

oua de casa!ies super gustoase si foarte pufoase

o

Mika91
Mika91 07 iul 2014, 22:10

O sa încerc si reteta ta.arata super!pupici

stancumariana2002
stancumariana2002 18 iul 2014, 09:26

Chiar vroiam sa spun si eu reteta invatata de la mama, dar am vazut ca a spus-o Nina-Andreea. Asa le fac si eu: pun insa la inceput vreo doua in oala sa vad cum ies si daca incep sa se desfaca le mai pun putin gris, tot in ploaie (depinde de marimea oului). Le fac chiar cand supa este gata si nu le mai bag deloc in frigider. Dupa un timp (10-15 minute) le incerc si daca sunt facute la mijloc sting focul si supa e gata!

mihaela miha
mihaela miha 06 nov 2014, 19:40

la galuste eu nu pun decat ou si gris.gris dupa ochi, dar daca ies mai tari adica daca vedeti ca n au de gand sa se fiarba, adaugati de cateva ori in supa clocotinda, putina apa rece,,, va garantez ca in foarte putin timp se vor dubla sau chiar tripla(depinde de lingura cu care le ati pus)

multumim pentru minunatele retete Lena.

vio2011
vio2011 18 ian 2015, 08:40

Da...mereu aceasta galusca de gris a fost o problemă... Pana am citit intr-o carte ca se pune și ulei... Și de. atunci au ieșit numai găluști pufoase (fără. bicarbonat)... Și fierte direct în oala cu supa

Nicole Maria
Nicole Maria 05 feb 2015, 19:46

Acum incerc si eu reteta sper sa-mi iasa

timotei
timotei 09 feb 2015, 17:16

Tare buna

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
madalina.m
madalina.m 30 dec 2015, 15:23

Eu fac supa cu galusti in fiecare weekend pt ca asa imi cere unul dintre copiii mei. De fapt e o traditie in familie si mama facea la fel. Supa e la noi o mancare de duminica. Fac cand de pui, cand de vita. Eu pun mai multi morcovi. Galustele insa, le fac fara gres, cum am vazut la mama: 3 -4 oua(fac cam 6l de supa pt ca famlia e mare) le bat bine cu furculita , pun sare, piper, o lingura de Ulei(f.important)si grisul in ploaie cu grija sa nu pun prea mult sa nu iasa tari dar nici sa nu curga. Le pun cu lingurita umezita direct in supa, repede sa nu se umfle grisul pt ca altfel se intaresc. din cand in cand torn peste ele putina apa rece. Le sperii cum zicea mama, exact cum zicea cineva se mareste timpul de fierbere si devin moi in mijloc. Fierb cam 10 min. Mie mi se pare asa mult mai usor.

Nota mea pentru reteta:
nautilus
nautilus madalina.m 27 apr 2017, 04:35

multa vreme am incercat si eu sa fac asa galustile, dar din pacate imi ieseau gloantze, nu galusti. Reteta postata de lena o facea si mama, cu ea nu am dat gres deloc. Precis ca la varianta scrisa de dvs., mie mi-a scapat ceva!

Albina
Albina 05 mar 2016, 14:13

Mancarea asta imi aduce aminte de gradinita :D era unul din felurile mele preferate. O sa incerc si eu maine sa o fac . sper sa-mi iasa buna :-S

Nota mea pentru reteta:
nautilus
nautilus 27 apr 2017, 04:32

Si mie imi place mult aceasta supa cu aspect simplu si clar! Nu stiam ca trebuie pusa o foaie de dafin, eu pun 2-3 catei de usturoi pentru aroma, iar ceapa o fierb intreaga si apoi, la final o scot. Cat despre galuste (la fel le facea si mama), mereu imi ies pufoase folosind acesta reteta, nu dai gres! Multa lume nu stie ca albusurile trebuie batute separat de galbenusuri. Voiam sa va intreb ce anume se poate face cu legumele fierte? uneori nu am nici-o idee... :(

lena
Elena (lena) nautilus 27 apr 2017, 20:55

Sincera sa fiu eu de cele mai multe ori le arunc, dar daca planific sa fac salata de boeuf le folosesc acolo.

nautilus
nautilus Elena (lena) 28 apr 2017, 01:00

da, tot la salata de boeuf ma tot gandesc si eu, dar deseori mi-e lene sau... sunt satula de ea :)

 Ma gandesc ca poate legumele fierte ar fi bune ca garnitura langa un file sau un rasol de ceva, stropite cu nitel sos de soia... Zic si eu.

CristinaMira445
Cristina Mira (CristinaMira445) nautilus 29 ian 2019, 13:35

Puteti pune putin ulei de masline ,sare si le mancati ca atare 😋 eu pun si un cartof..... Bine reteta de hervido sau fiertura pe roamaneste, e : fasole verde, ceapa, morcovi, cartofi, totul fiert, scurs si pus in farfurie cu putina sare si ulei de masline ....proportii :cum si cat va place.

Stefy3
Stefy3 07 oct 2017, 18:23

Pe o vreme ploioasa cum a fost astazi,a mers foarte bine o supa calda de galuste!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Sin Elena
Sin Elena 13 oct 2017, 22:08

Pentru concurs

Poza mea pentru reteta:
CLAUDIA BOS.
CLAUDIA (CLAUDIA BOS.) 04 nov 2017, 12:00

Fac retetele tale de vreo 8ani....felicitari!supa cu galuste e preferata mea...de cand sunt copil .vreau sa zic ca nu am facut niciodata galuste cu albusuri spuma....fiert separat...fara legume....mi se pare asa ciudat.na gusturi.eu frulez legumele ....pun si taitei.....mici subtiri....galustele le fac asa:pun un ou doua...depinde cate vreau....nu il bat ...pun sare piper vegeta ulei si dupa incep cu grisul in ploaie pana fac ca o crema subtire nu prea groasa....imediat probez in supa de pe foc una....inmoi lingurita in zeama si pui una ....astept....daca nu se desface e ok...le pun pe toate...si acopar cu capac pe o parte....vreo 10min....cand galustele sse duc la fund iau capacul mai las un pic ....pun patrunjel...ulei de masline si servim cu multa pofta!iese wau!si eu stiam ca daca faci aia de galusti si nu o pui repede ies tari,dar si daca pui prea mult gris iese naspa.cred ca e vb de ochi si experienta.eu o fac de cand aveam vreo 13ani.oricum as mancao si pe a ta sunt inebunita da supa de galusti....chiar ma pun sa fac una....pupici.