Prajitura "Zebra"

Prajitura "Zebra"

O prajitura interesanta ca aspect dar a fost foarte laudata si la gust de toti musafirii mei. Se prepara repede din ingrediente la indemana si smecheria cu dungile sigur o sa placa la toata lumea.

Deasupra puteti s-o ornati cu ciocolata topita, ca mine, dar puteti s-o lasati si simpla sau pudrata cu zahar.

Ingrediente

Oua
4 buc
Zahar
2 pahare
pahar de 250ml
Ulei fara miros
125 ml
Lapte batut/iaurt/chefir
400 ml
Faina alba
400 g
Praf de copt
10 g
1 plic
Cacao pudra
2 linguri
Ciocolata neagra
50 g
pt glazura - este optional
Unt
20 g
pt glazura - este optional

Pasi de urmat

1

Intr-un bol mai adanc puneti ouale si zaharul, le bateti spuma alba.

2

Adaugati treptat uleiul, mixati bine.

3

Adaugati laptele batut, amestecati.

4

Si faina amestecata cu praf de copt.

5

Impariti aluatul in 2 (masurati la ochi, aproximativ), in unul din boluri adaugati cele 2 linguri de cacao.

Puteti aici sa adaugati si aromele preferate - vanilie, scortisoara, rom, migdale, etc.

6

Asterneti cu hartie de copt o tava rotunda de 28 cm diametru.

Turnati in ea 1 lingura din aluatul maro.

7

Peste ea o alta lingura de aluat alb - puteti sa scuturati putin tava ca sa se intinda aluatul.

8

In mijlocul aluatului alb iarasi turnati o lingura de aluat maro.

9

Si tot asa continuati pana terminati aluaturile.

Puneti tava la cuptor preincalzit la 200 grade timp de 45 minute.

10

Testati cu o scobitoare daca este gata, scoateti din cuptor si lasati sa se racoreasca.

11

Apoi o scoateti din tava, puneti pe un platou/farfurie.

12

Topiti la foc mic(sau microunde) ciocolata impreuna cu untul, amestecati pana se omogenizeaza si glazurati prajitura.

Asta-i optional, puteti s-o lasati si simpla sau pudrata cu zahar.

13

Lasati putin la rece ca sa se intareasca glazura si puteti s-o serviti.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kilogram (8-10 portii)
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (11 voturi)
Colectii: Prajituri, Dulciuri

Comentarii

Nataly
Nataly 20 ian 2014, 16:52

O prajitura senzationala si ca gust si ca aspect. Eu o fac de ceva timp si de fiece data a facut o impresie WOW

Nota mea pentru reteta:
susulina
simona andreea (susulina) 20 ian 2014, 20:46

Minunat, uitati si checul meu marmorat

Poza mea pentru reteta:
Lubita
Lubita Iancu (Lubita) 21 ian 2014, 11:12

Am ramas fascinata de acest aspect;voi incerca si eu aceasta varianta;o zi minunata!!

Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 22 ian 2014, 12:22

Am facut-o si eu,cum altfel ? .Am pus si vanilie si scortisoara. F.f.f. buna,pufoasa,aromata,tot ce vrei. Nu mai spun ca se face f. repede. Am impartit fix,pe cantar compozitia,si parca predomina cacaoa. Voi lasa altadata mai mult alb, dar tare aspectuoasa. Multumesc.Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
ddoriss84
ddoriss84 23 ian 2014, 06:34

Am pregatit-o cu bebelusul de 5 lunite in brate, mi-a iesit un deliciu, am folosit casonada, nu zahar alb, Elena, multumesc pentru ca existati, incerc sa pun poza cu rezultatul fabulos!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 24 ian 2014, 13:16

Buna Lena. De mult vreau sa te intreb despre unsul pe peretii laterali ai tavii. Jos pui hartie si pe lateral faci cu ulei sau nimic? Eu pun tot hartie dar e mai indoita., sifonata. Si nu se lipeste? Multumesc.

lena
Elena (lena) tiki 24 ian 2014, 13:25

Nu pun hartie si nici nu ung cu nimic peretii, doar trec usor cu cutitul cand scot prajitura si gata. Mai greu de spalat peretii detasabili, dar inmoi bine tava si apoi o spal cu dosu buretelui de vase.  Unele prajituri nu se lipesc deloc, asa ca aici este chestie de obisnuinta si comoditate :)

Lubita
Lubita Iancu (Lubita) 24 ian 2014, 17:14

In sfarsit am reusit si eu asa ceva;de la 14 de cand am scos-o din cuptor nu a mai ramas nimic! si gustoasa si aratoasa;Multumesc Lena!!

Poza mea pentru reteta:
Roberto
Roberto 03 feb 2014, 10:47

eram foarte curioasa daca imi va iesi si mie acel "efect zebrat", dar e si foarte gustoasa !Am ramas placut surprinsa de rezultat . multumim,Lena !

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 03 feb 2014, 10:50

Ti-a iesit perfect, arata super!

lia34
lia34 03 feb 2014, 18:17

si aspectoasa si delicioasa!nota 10!

Nota mea pentru reteta:
Daniela B.
Daniela B. 04 feb 2014, 11:06

Multumim pt receta deosebita! Am facut deja o data si astazi mai fac, si deja 2 gospodine mi-au cerut reteta! Multumesc mult! O zi buna!

Matei Cosmin
Gabi (Matei Cosmin) 05 feb 2014, 18:37

Multumesc Lena pentru reteta, a iesit gustoasa si aratoasa. A iesit cam inchisa din cauza la cacao, dar pe urmatoarea o sa o fac cu mai putina cacao. O zi buna!

Poza mea pentru reteta:
TanDi
TanDi 06 apr 2014, 19:56

Este a doua oara cand fac acest chec. Astazi am improvizat si in aluatul cu cacao am adaugat nuca pisata. A iesit cu straturi cioco-crocante si albe-pufoase..o combinatie foarte interesanta si delicioasa. Foarte reusita reteta !

tiki
tiki 07 apr 2014, 21:16

Buna. Si eu am facut a doua oara acest chec,dar de data asta in forma de chec,mai exact in de cozonac. Dar l-am cam prajit. Data trecuta cand l-am facut ma gandeam ca atunci cand il voi mai face, sa adaug o aroma, vanilie, coaja de lamaie,portocala ceva,dar am uitat .A fost prea de mult. Hahaha. Simplu de facut si de efect.Pupici.

Poza mea pentru reteta:
salas
salas 09 mai 2014, 17:48

Foarte buna! Am fost nevoit s-o fac de doua ori din cauza ca s-a terminat prea repede prima. 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Alina Heering
Alina Heering 26 sep 2014, 12:16

azi dimineata am facut-o. acum e in frigider ptr ca am facut glazura de ciocolata si am pus peste acest "tortulet" tarziu in colo am sa o decorez ptr ca azi ma prezint la o zi de nastere cu acest minunat "tortulet". E genial,bestial nu gasesc cuvintele potrivite. bravo ink o data

Nota mea pentru reteta:
anybell
anybell 06 oct 2014, 20:23

Care este uleiul fara miros? Ce ulei sa folosesc?

Alina Heering
Alina Heering 06 oct 2014, 20:28

eu am folosit ulei de floarea soarelui

lena
Elena (lena) 07 oct 2014, 08:58

Uleiul fara miros este in primul rand uleiul rafinat de floarea soarelui. Altul mai sanatos ar fi cel din samburi de struguri, etc - adica uleiuri fara mirosuri pregnante.

Sandra86
Sandra (Sandra86) 18 oct 2015, 18:15

ma laud si eu

Poza mea pentru reteta:
Aduil
Aduil 12 dec 2015, 12:00

Buna! Din pacate, la mine prajitura s-a primit cleioasa. Treb' sa mai incerc o data. Vroiam sa specific un aspect. Aluatul maro se primeste un pic mai dens datorita celor 2 ling de cacao. Nu este nevoie sa adaugam si in aluatyl alb 2 ling de faina pt ca ambele aa fie de aceeasi densitate. Mersi mult

Melanie
Melanie 14 ian 2016, 08:59

Rapid si gustos! Merci!

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 14 ian 2016, 13:43

Nu Aduil, poti sa dizolvi cacaoa in 1-2 linguri apa calduta si atunci va avea aceeasi consistenta ca aluatul alb.

  

Alina G
Alina G 09 oct 2016, 14:33

Foarte buna. Mmmmmm......

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
AnaVitalieLapicus613
Ana Lapicus (AnaVitalieLapicus613) 26 oct 2016, 17:20

👍👍👍

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
cristinachka
cristinachka 14 mar 2017, 01:35

Reteta e super... imi place mult efectul cu dungile si am deskoperit un truc care face aceasta prajitura si mai deosebita...

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
dianka
Diana Ranga (dianka) 15 mai 2017, 21:33

Lena, este unica prajitură din toate câte le-am încercat (de nenumărate ori) care nu mi-a ieșit așa cum m-am așteptat. Problema este că a ieșit nu prea pufoasă, chiar un pic lipicios aluatul, deși am ținut-o 50 min în cuptor. Care o fi problema 

lena
Elena (lena) Diana Ranga (dianka) 16 mai 2017, 19:04

Mmm, posibil sa nu-si fi facut treaba praful de copt.

irinela27
irinela27 Diana Ranga (dianka) 27 nov 2017, 05:25

Si a mea a ieshit cam lipicioasa :( Eu am folosit chefir. Poate nu o fi bun ala ?  Mai incerc. 

Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 28 oct 2017, 19:22

Buna Lena! De foarte mult timp nu am mai postat comentarii, deși mereu consult site-ul pentru inspiratii noi. Cu aceasta rețetă insa, e complicat sa ma abtin de la coment. Am facut-o aseara asa pentru familie, weekend indulcit pentru sotul si piciulica al meu de 3 ani 😊. L-am decorat cu glazura de ciocolata, zmeura praspata culeasa de fecioras si Smarties. Rezultatul: aratos, pufos, umed si interesant cu dungile astea in interior. La mine dungile s-au primit mai deschise la culoare deoarece am utilizat Nesquik in loc de cacao pura.

Pupici si spor la tot ce faci!!!

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Ana Cozonac (Anisoara89) 30 oct 2017, 20:44

Multumesc mult Anisoara!

cristinaconstantin147
cristina constantin (cristinaconstantin147) 07 mar 2018, 14:14

La mine nu a crescut în mijloc ..oare de ce??

lena
Elena (lena) cristina constantin (cristinaconstantin147) 08 mar 2018, 10:16

Poate trebuia inca putin tinuta la cuptor sau nu s-a dostribuit bine praful de copt.

cristinaconstantin147
cristina constantin (cristinaconstantin147) Elena (lena) 05 iun 2018, 14:40

Totuși a fost delicioasă. .astăzi o refac :*

cristinaconstantin147
cristina constantin (cristinaconstantin147) 06 iun 2018, 23:57

Delicioasă. ...

Poza mea pentru reteta: