Chec cu lamaie

Chec cu lamaie

Demult planificam sa incerc un chec cu lamaie, acum imi pare rau ca n-am facut-o mai devreme. O reteta atat de simpla, ingredientele sunt la indemana si checul iese absolut minunat. Are aroma si gust acrisor de lamaie, structura poroasa si matasoasa, usor umed - una din cele mai reusite combinatii pe care am gustat-o vreodata.

Incercati neaparat, este un chec de nota 20, un mare plus este ca in compozitie sunt doar 3 linguri de ulei, deci nu este gras deloc.

Optional puteti sa faceti glazura din suc de lamaie si zahar pudra(va explic la ultimul pas) - eu am ornat doar cu zahar pudra.

Ingrediente

Lamaie
2 buc
Oua
4 buc
Zahar
190 g
Ulei de floarea soarelui
3 linguri
Sare
0.25 lingurite
sau un varf de cutit
Praf de copt
10 g
adica 1 plic
Apa
3 linguri
Faina alba calitate superioara
200 g

Pasi de urmat

1

Radeti(prin razatoarea mica) coaja de la cele 2 lamai si le stoarceti de suc.

2

Separati albusurile de galbenusuri in 2 boluri.

Albusurile se bat spuma tare cu mixerul.

3

Galbenusurile se bat putin cu zahar, apoi adaugati uleiul, coaja de lamaie si sarea - amestecati inca putin cu mixerul.

4

Zeama de la cele 2 lamai se amesteca cu praful de copt si se adauga peste compozitia de galbenusuri, mixati usor.

5

Acum se adauga apa si faina, mixati bine sa nu fie cocoloase.

6

Adaugati albusurile batute spuma dinainte si amestecati atent si incet cu o spatula, cu miscari de sus in jos.

7

Turnati compozitia intr-o tava de chec asternuta cu hartie de copt.

8

Se coace timp de 45 de minute la cuptor preincalzit la 180 grade.

Faceti testul scobitorii, daca trebuie mai lasati inca putin la cuptor.

9

Lasati sa se raceasca complet, apoi ornati cu zahar pudra sau glazura de lamaie(amestecati sucul de lamaie cu zahar pudra pana iese compozitie alba, dar suficient de lichida s-o puteti turna peste chec).

10

Aici am reusit sa-i prind culoarea mai reala, aparatul foto nicicum nu-mi arata galbenul frumos si natural al chechului.

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 1 kilogram
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 20 min
Data publicarii:
Nota: 5 (11 voturi)
Colectii: Chec-uri, Dulciuri

Comentarii

Alin P.
Alin P. 06 mai 2014, 15:26

Checul a fost foarte bun. Acum nu mai e... s-a terminat... 

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 06 mai 2014, 15:28

Sa va fie de bine

mirceaulmeanu
mirceaulmeanu 06 mai 2014, 15:29

Eu am mancat din acest chec si a fost foarte pufos si gustos. In mod normal checul mi se pare inecacios dar acesta a fost foarte bun!

Masha
Masha 06 mai 2014, 15:59

Foarte aromat si pufos, eu am uitat sa pun cele trei linguri de apa, dar si asa s-a mancat din prima ....

Mrs.Green Foot
Mrs.Green Foot 06 mai 2014, 21:28

Deci checul cu lamaie a mai facut cateva cuceriri :)

Sa va fie de bine, ma bucur ca a fost pe gustul vostru.

lena
Elena (lena) 06 mai 2014, 22:03

O da, de la prima bucatica nu mi-a parut rau ca am incercat reteta, este foarte buna si simpla. Multumesc mult!

mariarata
mariarata 07 mai 2014, 08:58

Super bun.Am facut aseara si dimineata mai aveam o felie, noi fiind trei membrii in familie.De altfel aseara am facut meniu compus din retele tale(salata, snitele,chec).Esti o priceputa si te felicit pentru indemanarea ta....la cat mai multe retete delicioase..

Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 07 mai 2014, 14:29

Desi iubesc la nebunie lamaia, in privinta prajiturilor cu lamaie am fost dintotdeauna sceptica. Asa ca asta a fost prima data cand am ''riscat'' sa fac asa o prajitura si ... ce sa zic - rezultatul m-a surprins foarte placut: checul asta este neobisnuit de pufos iar gustul si aroma nemaipomenite. Merci Lena! 

Poza mea pentru reteta:
tanicelu
tanicelu 07 mai 2014, 18:50

buna Lena, pot incerca sa schimb lamiia pe portocala?

lena
Elena (lena) tanicelu 09 mai 2014, 15:07

Hmm, cred totusi ca anume lamaie trebuie.

Portocala nu va strica(puneti una mai mare sau 2 mici si coaja doar de la 1) - dar aici anume gustul acrisor de lamaie face diferenta.

Aprill
Aprill 09 mai 2014, 23:19

Salve, am facut acest chek dar eu folosesc doar ulei de arahide la prajiturile unde se cere ulei iar in cazul acesta , am inlocuit apa cu limoncello (aici cat vezi cu ochii sunt lamai peste tot si cum mie imi plac la nebunie, nu ratez nimik, beau lamai, mananc lamai e.t.c.) si am adaugat in compozitie fructe candite si deasupra glazura de lamaie, deci .....e un chek foaaarte fresh , thanks !!!!!!!!!!!!

Nota mea pentru reteta:
ileana.l
ileana (ileana.l) 11 mai 2014, 16:36

Foarte gustos si aromat..multumesc Lena!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 11 mai 2014, 20:10

Buna. Nu-ti vine sa crezi ca din asa ingrediente putine, si simplu de facut poate iesi asa ceva bun, aromat, pufos si...frumos. Multumesc .Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Dana M.
Dana M. 18 mai 2014, 20:40

Fac deseori acest chec cu lamaie pt ca este foarte usor, racoros si aerat. Astazi la.m facut pt ziua bunicului meu si a mers perfect cu fructele de sezon. Multumesc pt ideile simple si delicioase. Presupun ca lamaia il face asa deosebit!!! Este prea bun!!!!!

Poza mea pentru reteta:
daniela.budaca
Daniela (daniela.budaca) 13 iun 2014, 17:06

Am ce am eu cu briosele..:) Din aceste ingrediente au iesit niste briose mmmmm....

Poza mea pentru reteta:
andreeadeea
andreeadeea 01 aug 2014, 20:08

cel mai bun chec ....merita incercat

Nota mea pentru reteta:
taniulya
taniulya 16 aug 2014, 00:21

L-am incercat si eu azi, mi-a placut mult!

Nota mea pentru reteta:
amiscumpica
amiscumpica 27 sep 2014, 20:03

superb a iesittt

Poza mea pentru reteta:
andresita83
andresita83 28 sep 2014, 22:41

Buna Lena,

Crezi ca ar putea fi folosit ca blat de tort? 

lena
Elena (lena) andresita83 29 sep 2014, 07:44

Cu siguranta, de ce nu.

Dana M.
Dana M. 29 sep 2014, 13:52

Buna, ma bag si eu. Cred ca ar fi minunata o crema de lamaie, dar nu stiu sa fac :((

IrinaSerniclay
Irina (IrinaSerniclay) 06 nov 2014, 23:40

Eu am facut chec-ul tau pe post de tort pentru ziua sotului meu. Pe deasupra am pus mascarpone alb si roz si fructe de padure. A iesit o nebunie!!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
2007nyco
2007nyco 12 nov 2014, 15:11

Delicios!!!! Este desertul cel mai putin gretos, foarte pufos. Este greu sa te opresti dupa prima felie.. Pentru data viitoare am de gand sa triplez cantitatile, cat pentru 3 tavi de chec si fiecare sa fie altfel, unul simplu, unul cu fructe confi si unul cu mac.

gabi c
gabi c 27 mar 2015, 17:04

o reteta extraordinara. Multumesc mult! ♡♡♡

Flori Meier
Flori Meier 30 apr 2015, 23:10

 Multumesc pt reteta!! Un chec minunat!

Poza mea pentru reteta:
Novice la buc
Novice la buc 21 ian 2016, 06:24

Super gustoasa si ușor de făcut. Mulțumesc mult!!!!

Nota mea pentru reteta:
cristinadriana
cristinadriana 12 feb 2016, 14:56

Buna Lena, te urmatesc si te apreciez de multi ani, am o intrebare : de ce se lasa checul ? Si cum sa evit asta!? Multumesc

lena
Elena (lena) cristinadriana 12 feb 2016, 19:50

Cateodata este normal checul sa se mai lase, dar nu intotdeauna.

Cel mai serios motiv ar fi ca nu s-a copt bine, sau faina nu a fost buna sau suficienta.

ianadeea
Andreea (ianadeea) 29 feb 2016, 10:16

Si pe mine ma tenteaza acest chec-ulet ca de 1 martie, sa am ceva dulce si aromat. Citisem comentariile de mai sus, cu lasatul copturilor. Matusa-mea avea o solutie: nu trebuie scos brusc din cuptor, sa-l ia rapid "frigul". Daca e mai sensibil: gen pandispan, praf de copt, albuse batute, etc ar fi bine, dupa testul scobitorii, oprit focul si mai lasat 10-15 minute in cuptor, cu usa intre-deschisa, inainte sa-l scoatem de tot, apoi, cum zicea Lena la alte retete: nu scos imediat din forma, mai lasat si acolo vreo cateva minute. Eu, de exemplu la formele de silicon am observat: daca scot imediat chechul se poate rupe, daca-l las pana se raceste de tot: transpira sa fund (de la siicon, banuiesc). Deci: las putin sa stea in forma de copt, dar nu uit acolo chec-ul sa se raceasca. Asa o sa incerc si azi, spre sa-mi iasa bine. Revin apoi , cu nota, dupa degustare. Pupici, Lena

ianadeea
Andreea (ianadeea) 01 mar 2016, 11:54

Am revenit cu nota. Tare bun si aromat chec-ul. 

Nota mea pentru reteta:
Deli
Dely A (Deli) 24 mar 2016, 20:15

Nu s-a primit 😞 Nu sa ridicat deloc

RoxanaMaria12
RoxanaMaria12 17 nov 2016, 12:44

Doamna lena am urmat toti pasi toate bune dar dupa ce l-am pus un cuptor la 180 de grade bu cred k a durat 5 min si a inceput sa se inegrasca la suprafata :(( ce sa fac mi se arde prea repede sus si nu se face in interior :(.

lena
Elena (lena) RoxanaMaria12 17 nov 2016, 15:41

Micsorati temperatura cuptorului si puneti peste chec o bucata de folie de aluminiu.

Otilia83
Otilia83 14 mar 2017, 22:50

Foarte buna reteta! Un deliciu ,recomand glazura de lămâie pentru ca îi aduce un plus de savoare!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
IleanaAlbert153
Ileana Albert (IleanaAlbert153) 27 ian 2018, 16:51

A ieșit de nota zece. Cuptor 170...l-am făcut deja de mai multe ori 😊😊

Miruna T.
Miruna (Miruna T.) 02 feb 2019, 14:47

Superb checulet 😊 Azi l-am incercat prima data si a iesit minunat! Multumesc de fiecare data, Lena, pentru retetele tale delicioase🌷🌷🌷

Poza mea pentru reteta:
GlobaIlinca975
Globa Ilinca (GlobaIlinca975) 24 mai 2019, 19:20

Multumim din suflet,suflet cu har divin🌸💌🌸

Nota mea pentru reteta:
GlobaIlinca975
Globa Ilinca (GlobaIlinca975) 24 mai 2019, 19:22

😘

Poza mea pentru reteta: