Tarta "Tatin" cu caise
Mai romaneste ar fi tarta rasturnata cu caise, dar fiindca asa o cheama francezii, sa fie Tarte "Tatin" - suna mai pretentios :)
O prajitura banal de simpla, dar foarte gustoasa - a fost apreciata de ai mei, chiar si de Sofia care nu mananca caise in mod normal.
Bineinteles ca abia astept sa fac varianta clasica, cu mere, dar si aceasta cu caise nu trebuie ignorata. Este putin crocanta, aromata de la caise si unt, recomand cu mare incredere!
Ingrediente
●
Faina alba calitate superioara
250 g
●
Unt
225 g
125g pt aluat + 100g pt glazura
●
Esenta de vanilie
1 buc
optional puteti adauga 1 lingurita de ghimbir macinat
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Aluatul puteti sa-l faceti cu mainle sau la robot, eu am preferat robotul - este putin mai repede si mai curat.
Deci se pun in robot faina, 125g unt moale, galbenusul, sarea si apa.
Pas 2
Amestecati bine pana devine aluatul uniform.
Pas 3
Formati o bila din el, acoperiti cu folie de plastic si puneti la frigider pentru 1-2 ore.
Pas 4
Intr-o cratita(a mea a fost de 28cm) topiti untul cu zahar - doar topiti, nu caramelizati.
Adaugati vanilia si pudra de ghimbir daca aveti.
Atentie! Cratita o alegeti cu manere de metal, ca s-o puteti pune la cuptor, sau folositi o tava de cuptor rotunda cu peretii nedetasabili.
Pas 5
Caisele le spalati si curatati, aranjati-le in cratita cu untul topit - observati ca le-am pus cu "palariile" in jos.
Pas 6
Aluatul se intinde intr-o foaie rotunda de dimensiunea tavii.
Pas 7
Il puneti peste caise, putin presati si aranjati marginile. Intepati din loc in loc cu o furculita.
Pas 8
Puneti la cuptor preincalzit la 200 grade pentru aproximativ 40-45 de minute.
Dupa acest timp o scoateti si lasati 10 min in tava.
Pas 9
Dupa aceste 10 minute rasturnati prajitura pe un platou si lasati sa se raceasca complet.
Pas 10
Apoi o serviti cum va place, ca atare sau cu inghetata.
Eu am presarat un pic de zahar pe ea, pentru decor.
Pofta buna!
Cantitate:
500 g
(6-8 portii)
Timp de preparare:
45 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregatire:
120 min
Data publicarii:
Nota:
5 (3 voturi)