Tarta "Tatin" cu caise

Mai romaneste ar fi tarta rasturnata cu caise, dar fiindca asa o cheama francezii, sa fie Tarte "Tatin" - suna mai pretentios :)

O prajitura banal de simpla, dar foarte gustoasa - a fost apreciata de ai mei, chiar si de Sofia care nu mananca caise in mod normal.

Bineinteles ca abia astept sa fac varianta clasica, cu mere, dar si aceasta cu caise nu trebuie ignorata. Este putin crocanta, aromata de la caise si unt, recomand cu mare incredere!

Ingrediente

Faina alba calitate superioara
250 g
Unt
225 g
125g pt aluat + 100g pt glazura
Galbenus de ou
1 buc
Sare
0.25 lingurite
Apa
40 ml
Zahar
100 g
Esenta de vanilie
1 buc
optional puteti adauga 1 lingurita de ghimbir macinat
Caise
500 g

Pasi de urmat

1

Aluatul puteti sa-l faceti cu mainle sau la robot, eu am preferat robotul - este putin mai repede si mai curat.

Deci se pun in robot faina, 125g unt moale, galbenusul, sarea si apa.

2

Amestecati bine pana devine aluatul uniform.

3

Formati o bila din el, acoperiti cu folie de plastic si puneti la frigider pentru 1-2 ore.

4

Intr-o cratita(a mea a fost de 28cm) topiti untul cu zahar - doar topiti, nu caramelizati.

Adaugati vanilia si pudra de ghimbir daca aveti.

Atentie! Cratita o alegeti cu manere de metal, ca s-o puteti pune la cuptor, sau folositi o tava de cuptor rotunda cu peretii nedetasabili.

5

Caisele le spalati si curatati, aranjati-le in cratita cu untul topit - observati ca le-am pus cu "palariile" in jos.

6

Aluatul se intinde intr-o foaie rotunda de dimensiunea tavii.

7

Il puneti peste caise, putin presati si aranjati marginile. Intepati din loc in loc cu o furculita.

8

Puneti la cuptor preincalzit la 200 grade pentru aproximativ 40-45 de minute.

Dupa acest timp o scoateti si lasati 10 min in tava.

9

Dupa aceste 10 minute rasturnati prajitura pe un platou si lasati sa se raceasca complet.

10

Apoi o serviti cum va place, ca atare sau cu inghetata.

Eu am presarat un pic de zahar pe ea, pentru decor.

Pofta buna!

Cantitate: 500 grame (6-8 portii)
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 120 min
Publicata:
Nota: 5 (3 voturi)
Colectii: Placinte

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 14

Oxancic
Oxancic 13 iul 2016, 00:16

J'adore! Absolut delicioasa!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
adeia
adeia 28 mar 2015, 18:33

Buna Lena.îmi poți spune, te rog,daca se pot folosi piersici din compot?merci

lena
Elena (lena) adeia 28 mar 2015, 20:46

Teoretic ai putea, nu va fi la fel de aromat, dar cred ca tot buna.

nora geta
nora geta 26 aug 2014, 23:48

Multumesc pentru toate retetele delicioase pe care le gasim la tine!!!! Am incercat printre multe altele si aceasta tarta... delicioasa, am facut blatul cu fulgi de ovaz iar zaharul a fost brun ceea ce a dat un gust de caramel. tres bon

lena
Elena (lena) 25 aug 2014, 17:57

Intra-adevar au fost probleme cu afisarea pozelor la comentarii, am mai facut lucrari la unele chestii pe site si s-a stricat aici. Dar s-a rezolvat, multumesc mult de atentionare :)

Dap, la Inghetata nu m-am bagat sa-ti raspund pt c anu este reteta mea, nu am incercat-o macar ca sa pot sa te ajut.

taniulya
taniulya 25 aug 2014, 17:20

Lena, acum e totul bine, se vad pozele. Nu stiu de ce nu se vedeau citeva zile la rind... Apropo te-am intrebat de inghetata cu lemon curd, acum am inteles ca nu sunt retetele tale, ci ale altor gospodine :) ma performez in sit-ul tau :)

Nota mea pentru reteta:
taniulya
taniulya 07 aug 2014, 23:17

Am facut-o azi cu piersici si iarasi e super tare gustoasa! Am inlocuit 1/3 faina cu fulgi de ovaz marunti, asa ca sa fie si mai sanatoasa! Super delicioasa! Apropo, Lena, nu mi se deschid foto de la comentarii, e doar la mine sau e ceva cu site-ul? Merci

lena
Elena (lena) taniulya 08 aug 2014, 12:16

Buna idee cu piersicile si fulgii de ovaz :)

De poze, spune-mi te rog nu poti sa le incarci sau nu le vezi pe site, pe cele anterioare. Si ce browser folosesti?

Aliki
Aliki 22 iul 2014, 13:24

Buna Lena.Daca fac sosul de unt cu zahar intr-o tigaie sau cratita obisnuita si pe urma il rastorn intr-o forma de tarte are vreo problema?Cratitele pe care le am nu sunt bune ptr. cuptor. Multumesc mult!

lena
Elena (lena) Aliki 22 iul 2014, 13:26

Da, sigur, merge si asa facut.

taniulya
taniulya 18 iul 2014, 21:54

Foto...

Poza mea pentru reteta:
taniulya
taniulya 18 iul 2014, 21:53

E Dumnezeiasca aceasta tarta! Foarte gustoasa! Gospodinelor, este obligatoriu sa o incercati! Delicioasa rau!

Nota mea pentru reteta:
taniulya
taniulya 17 iul 2014, 18:43

Lena, daca las aluatul pe noapte in frigider, e o problema?

lena
Elena (lena) taniulya 17 iul 2014, 20:18

Este foarte bine, am uitat sa mentionez ca aluatul se poate face si cu mai mult timp inainte.

Arata toate comentariile