Tarta cu afine

Tarta cu afine

Prajiturile cu afine au devenit preferatele mele in acest sezon de fructe, imi place mult gustul lor dupa prelucrarea termica, afinele parca isi accentueaza aroma, gustul si culoarea.

Reteta de tarta este destul de clasica, singura chestie deosebita este amestecul de oua si smantana care se toarna peste afine. Acesta se transforma dupa coacere intr-o crema fina, potrivita perfect cu afinele.

Bineinteles ca puteti s-o faceti si cu afine congelate, sau alte fructe de sezon.

Ingrediente

Faina alba calitate superioara
130 g
Unt
60 g
Zahar
40 g
+ 5 linguri in umplutura
Galbenus de ou
1 buc
Smantana
200 g
+ 1 lingurita in aluat
Sare
0.25 lingurite
Afine
300 g
proaspete sau congelate
Oua
2 buc
Esenta de vanilie
1 buc
Amidon alimentar
2 linguri

Pasi de urmat

1

In prima etapa facem aluatul, eu il fac la robot, dar merge facut la fel si cu mainile.

Deci, in vasul de robot am pus faina, untul rece, galbenusul de ou, 1 lingurita de smantana, sarea, 40g de zahar.

2

Am mixat pana s-au legat toate ingredientele.

3

Aluatul format l-am adunat intr-o bila, invelit in folie alimentara si l-am pus la frigider pt 30-60 minute.

4

In acest timp pregatim compozitia de smantana cu oua:

- Intr-un bol amestecati smantana, 2 oua, 4 linguri de zahar, amidonul si esenta de vanilie.

5

Aluatul il intindem intr-o foaie rotunda si il aranjam intr-o forma de tarta sau forma de pandispan cu bordurile care se scot.

Lasati marginile cam 2 cm in inaltime, pe bordura.

6

Afinele spalate si scurse bine le puneti peste aluat, presarati 1-2 linguri de zahar peste ele. Daca le aveti congelate, le puneti direct din congelator, nu se decongeleaza inainte.

7

Turnati amestecul de smantana si oua peste afine.

Bordurile le apasati usor cu degetele sa fie cam la acelasi nivel cu umplutura, dar totusi putin, cu 2-3 mm mai inalte.

8

Se coace timp de 30-35 de minute la cuptor preincalzit la 180 grade.

Observati ca se umfla putin la coacere, imediat cum o scoateti din cuptor.

9

Dar dupa ce se raceste, cam in 30-60 de minute se lasa in jos, asa si trebuie.

10

Ar fi bine s-o serviti perfect rece, atunci se patrunde cel mai bine.

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 1 kilogram (6-8 portii)
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (8 voturi)
Colectii: Placinte, Dulciuri

Comentarii

Daniela B.
Daniela B. 16 aug 2014, 16:14

gem de afine ar merge? nu avem afine aici la Moldova, nu am vazut de fapt, doar gem, poate sunt inghetate, dar nu am atras atentie! mersi

raluca57
raluca57 17 aug 2014, 19:21

Mi-a iesit f buna. Dar aluatul nu mi-a ajuns si l-am mutat intr-o forma mai mica. Restul de compozitie cu smantana l-am pus peste niste nectarine bucatele intr-o forma de silicon. Foarte gustos! Racoritor si aromat. Cred ca merge perfect si cu zmeura, visine. raluca

lena
Elena (lena) 17 aug 2014, 19:52

Puteti incerca, dar asa fel de tarta se face de obicei cu fructe proaspete/congelate, daca nu aveti afine puteti pune altele de sezon.

loryna
loryna 19 aug 2014, 16:46

Am adaugat bobite de struguri albe si negre, coacaza neagra, zmeura, si a iesit super, si nu-mi pare rau ca am dublat ingredientele , pentru ca oricum nu te mai saturi, mersi...

Nota mea pentru reteta:
loryna
loryna 21 aug 2014, 11:34

Pentru o tava de mărime obisnuita trebuie de dublat ingredientele, altfel nu ajunge aluat, in plus nu am avut din aia care se scot marginile si am folosit una obisnuita , un pic e groasa, dar am pus hârtie pt copt, si a ieșit super, azi mai fac odată si pun si o poza, mersi mult

lena
Elena (lena) 21 aug 2014, 11:59

Din portie dubla de aluat mie mi-au iesit 2 tarte de 28cm diametru - desi eram pregatita sa fac una, de asta am pus cantitatile de mai sus. O sa mai testez o data sa fiu sigura si voi schimba daca nu-i bine.

Oricum daca faceti portie dubla de aluat, se poate congela ce ramane si faceti a 2-a tarta oricand va trebuie.

alinags
alinags 26 aug 2014, 14:03

A iesit foarte buna. Multumesc pentru reteta. :)

Oanaandreea
Andreea (Oanaandreea) 29 iun 2015, 16:29

Am facut si a iesit foarte buna!!!

Nota mea pentru reteta:
TinaM
TinaM 15 iul 2015, 23:09

Buna seara ! Am o intrebare in legatura cu smantana. Smantana de gatit sau pur si simplu smantana? In imagine imi pare mai lichida decat smantana normala, de aia sunt confuza:D

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) TinaM 16 iul 2015, 07:49

Smantana normala.

TinaM
TinaM 16 iul 2015, 21:55

Multumesc ! O seara buna

Nota mea pentru reteta:
Rocsana Dan
Rocsana Dan 03 nov 2015, 18:41

Amidonul se poate inlocui cu bicarbonat stins sau cu praf de copt? Multumesc

lena
Elena (lena) Rocsana Dan 03 nov 2015, 19:11

Cu faina :)

Rocsana Dan
Rocsana Dan 03 nov 2015, 19:41

Multumeeesc. Aluatul e la frigider. E putin cam moale,e ok asa?

Pasutza
climanas pasutza (Pasutza) 05 mai 2016, 09:59

Buna demult fac retete de aici dar e primul meu comentariu si incep cu aceasta prajitura am facuto eri si sa primit foarte gustoasa cu dulceata de coacaza neagra intr-o tava simpla si cu hirtie de copt.azi o fac iar ca e tare buna.mersi mult de retete

Pasutza
climanas pasutza (Pasutza) 05 mai 2016, 10:08

Vreau sa pun si poze dar nu se primeste.de ce oare???

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 05 mai 2016, 16:42

Daca ma ajutati cu cateva informatii incecam sa rezolvam si cu pozele - imi spuneti va rog de pe ce browser intrati pe site, pe desktop sau mobil si daca va mai afiseaza vreun mesaj de eroare?

Pashutza25
Pashutza25 06 mai 2016, 10:25

Iata si poza.am facut alt cont.pe acela nu mai puteam intra imi scria ca inregistrarea nu a fost confirmata

Poza mea pentru reteta:
CameliaCazacu733
Camelia Cazacu (CameliaCazacu733) 22 iul 2017, 16:39

G R O Z A V A 💯

Multumesc pentru toate sfaturile

Nota mea pentru reteta:
CameliaCazacu733
Camelia Cazacu (CameliaCazacu733) 22 iul 2017, 16:43

... am marit la ~ 50 min timpul de coacere (am avut afine congelate)

Poza mea pentru reteta:
CameliaCazacu733
Camelia Cazacu (CameliaCazacu733) 22 iul 2017, 21:40

... si in sectiune 😄

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Camelia Cazacu (CameliaCazacu733) 23 iul 2017, 20:09

Sa aveti pofta buna, multumesc de poze!

Liliana243
Liliana Zlotea (Liliana243) 13 ian 2018, 00:18

Un desert rapid, accesibil, sanatos. Copiilor le-a placut maxim. Din pacate nu a ajuns pt a doua zi sa fie rece...

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Liliana243
Liliana Zlotea (Liliana243) 13 ian 2018, 00:18

Un desert rapid, accesibil, sanatos. Copiilor le-a placut maxim. Din pacate nu a ajuns pt a doua zi sa fie rece...

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Liliana243
Liliana Zlotea (Liliana243) 14 ian 2018, 14:52

Am facut si a doua zi, cu zmeură. La fel, s-a mancat prea repede. Am pus 500 gr de fructe. Acrisoara, dar parca mai buna.

Va trebui si a 3, ca sa se sature toata lumea.

Poza mea pentru reteta: