Plăcinte cu dovleac

Plăcinte cu dovleac

Sunt plăcintele bunicii, de fapt le spunea "plăcinte cu bostan" și se făceau întotdeauna în sezonul dovlecilor, împreună cu pâinea la cuptor de lemne. Pe lângă un cuptor plin de pâine trebuiau să fie 1-2 tăvi cu plăcinte cu cartofi și 1-2 tăvi de plăcinte cu dovleac și încă un fel de coptură - învârtită cu sfeclă de zahăr și nuci(o să vă pun și rețeta asta).

Se poate face cu orice fel de aluat simplu dospit - eu am făcut cu Aluatul de la pâinea de casă, când mai faceți o pâinică, încercați și câteva plăcinte cu dovleac pe lângă, sigur o să vă placă și veți mai repeta.

Ingrediente

Aluat de paine
500 g
puteți face din jumate de kg de făină
Dovleac
1 kg
   
Zahar
1 pahar
   
Ulei de floarea-soarelui
50 ml
   

Pași de urmat

Pas 1

Dovleacul se curăță, spală și se dă prin răzătoarea medie.

Plăcinte cu dovleac - Pas 1
Pas 2

Faceți aluatul de pâine, urmați toți pașii din rețetă.

Când este gata, formați bile mici, cam de 3-4 cm în diametru și le lăsați să se odihnească.

Pentru tava de cuptor cu 4 ochiuri fac 9 bile din astea, pentru 9 plăcinte.

Plăcinte cu dovleac - Pas 2
Pas 3

Fiecare bilă o întindeți cu sucitorul (vă ajutați cu puțină făină), să fie cam de 3 mm grosime.

Le ungeți pe mijloc cu puțin ulei - marginile nu se ung, n-o să le puteți forma și lipi.

Plăcinte cu dovleac - Pas 3
Pas 4

Pe fiecare plăcintă puneți câte o mână (cam 3 linguri) de dovleac dat prin răzătoare.

Deasupra puneți 1 lingură de zahăr (dacă le vreți mai dulci puteți pune și 2 linguri).

Plăcinte cu dovleac - Pas 4
Pas 5

Prindeți marginile opuse ale plăcintei, vedeți poza.

Plăcinte cu dovleac - Pas 5
Pas 6

Colțurile care au rămas le desfaceți ușor, se aduc spre mijloc și se lipesc.

Vedeți poza.

Plăcinte cu dovleac - Pas 6
Pas 7

Aici se vede mai bine.

Plăcinte cu dovleac - Pas 7
Pas 8

Așa faceți cu toate 4 colțurile.

Plăcinte cu dovleac - Pas 8
Pas 9

Aranjați plăcintele într-o tavă de cuptor unsă cu puțin ulei.

Nu le lăsați să crească, se pun imediat la cuptor preîncălzit la 200 grade și se lasă 30-40 de minute.

Plăcinte cu dovleac - Pas 9
Pas 10

După ce se rumenesc frumos, le scoateți din cuptor și imediat le ungeți cu puțin ulei (de floarea soarelui, fără miros).

Plăcinte cu dovleac - Pas 10
Pas 11

Le lăsați 10 minute în tavă apoi le scoateți cu o spatulă.

S-ar putea să curgă și să se caramelizeze zeama din dovleac, plăcintele pot să se lipească de tavă, aveți grijă să le scoateți atent.

Plăcinte cu dovleac - Pas 11
Pas 12

Le răcoriți bine, apoi tăiați jumătăți și serviți cu mare poftă :)

Poftă Bună!

Plăcinte cu dovleac - Pas 12

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (6-7 porții)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (1 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Toni
Toni 07 Nov 2012, 14:56

Mi-am facut cont numai pentru a-ti multumi, draga mea Lena. Ca esti sursa mea de inspiratie, ca esti inepuizabila, ca ai facut dintr-o incepatoare ca mine o specialista. Te-am descoperit cam de doi ani si am incercat muuulte din retetele tale, au iesit grozave, asa cum nu as fi crezut.

Te admir si te stimez, in special pentru imaginatia si energia ta, pentru dedicare si pentru toata munca ta de aici. Iti multumesc!

lena
Elena (lena) 07 Nov 2012, 15:08

Toni, iti multumesc mult pentru comentariu - asa mesaje sincere ma fac sa lucrez in continuare si niciodata nu as fi crezut ca voi avea atata recunoastere de la persoane necunoscute, sunt si eu foarte dependenta de site si de toata comunitatea creata aici...Imi pare bine ca ma urmaresc asa persoane bune si sincere...

Sa aveti pofta buna si sper in continuare sa nu va dezamagesc

Toni
Toni 07 Nov 2012, 19:32

Am postat comentariul aici si pentru ca placinta cu dovleac este preferata mea, din copilarie. Am dorit sa fac aceasta placinta chiar duminica asta, si am fost putin descumpanita cand am gasit reteta cu aluat cumparat. Cum aveam toate ingredientele si eram gata de treaba, am improvizat putin si am facut o...tarta cu dovleac, folosind aluatul de tarta. A iesit minunata si s-a terminat rapid. 

Multumesc pentru aceasta reteta, o si vad printre preferatele mele. 

ioanah
ioanah 12 Nov 2012, 10:13

buna ziua,

esti cartea mea de bucate preferata!

as vrea sa va rog,nu am gasit inca,reteta la un dulce preferat,se cheama bulgari de zapada,era ceva super,cu lapte si albus de ou....as fi foarte fericita sa o pot prepara din nou

multumesc

Masha
Masha 30 Mar 2014, 15:26

Sunt tot mai dese zilele in care imi amintesc de copilarie, deplacintele de pe masa, de ceaunul aburind cu diverse mancaruri...atunci cand gatesc dupa retele tale :d

placintele au iesit delicioase, jumatate s-au mancat din prima si ne-am orpit doar pentru ca ne pocneau burtile :d

multumim !

Ekaterinka
Ekaterinka 02 Nov 2015, 23:23

am mancat trei "dintr-o inghititura" foarte bune.Multumesc frumos Lena pentru reteta!

Rodikuta
Rodikuta 23 Jan 2018, 07:48

Am copt aceste placinte după rețeta ta si ca de obicei au ieșit gustoase, un a luat pufos si moale, bostanul dulce si sanatos... Ce sa mai adaug oare?:) -un mare Multumesc !!!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă: