Placinta cu prune

Placinta cu prune

O placinta foarte buna si usor de preparat. Aluatul este fraged si moale, prunele acrisoare, o combinatie perfecta.

Ingrediente

Prune
1 kg
incercati sa alegeti prune mai carnoase
Unt
250 g
Zahar
1 pahar
1 pahar pentru aluat si o jumatate de pahar pentru prune
Bicarbonat de sodiu
1 lingurita
Bicarbonatul trebuie stins cu 2-3 linguri de otet.
Sare
0.5 lingurite
Smantana
1 pahar
Faina alba calitate superioara
5 pahare
5-6 pahare

Pasi de urmat

1

Atentie! Cantitatea de aluat este pentru o tava mare de cuptor, daca aveti tava mai mica, micsorati ingredientele in jumatate.

Untul se taie bucati mici si se lasa la temperatura camerei, sa fie moale.

2

Intr-un pahar se pune o lingurita de bicarbonat, se toarna 2-3 linguri otet, se agita bine.

Se va face o spuma, care se toarna peste unt.

3

Apoi se adauga sarea, zaharul, smantana.

4

Cu un tel sau lingura se omogenizeaza compozitia.

5

Adaugati faina, amestectati bine aluatul.

6

Daca aluatul este lipicios, adaugati inca putina faina si cu mainile formati bila de aluat.

7

Separati 1/3 din aluat si lasati deoparte. Cealalta parte de aluat se intinde cu facaletul si se pune in tava ridicand usor borturile.

 

8

Prunele se spala, se scot samburii si se taie patrimi. Se aranjeaza peste aluatul din tava.

9

Peste prune se presara putin zahar, aproximativ  o jumatate de pahar.

10

Aluatul care s-o pus deoparte la inceput, se intinde, si se pune peste prune. Se lipesc bine marginile.

11

Se pune tava la cuptor aproximativ 40-45 de minute sa se rumeneasca bine placinta.

12

Inainte de a taia placinta, se presara zahar pudra deasupra.

13

Placinta de taie dupa ce se raceste.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (10 portii bune)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 25 min
Data publicarii:
Nota: 5 (8 voturi)
Colectii: Placinte, Dulciuri

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 45

IrimiaMariaLucia423
Irimia Maria Lucia (IrimiaMariaLucia423) 05 Jan 2019, 23:10

Nu, nu am incercat-o insa o sa vreau sa o incerc. Prunele acum s-au terminat. Dar cred caci se poate face si cu prune din compot.

MariaJ
MariaJ 28 Sep 2017, 22:29

Va multumesc pentru amabilitate!

MariaJ
MariaJ 28 Sep 2017, 00:54

Buna seara, spuneti-mi va rog untul si smantana cata grasime trebuie sa aiba? Si faina alba cam ce cantitate( grame) ar trebui sa fie, cu aproximatie, bineînțeles...Va multumesc!

lena
Elena (lena) MariaJ 28 Sep 2017, 06:44

Nu are importanta procentul de grasime aici, oricare aveti.

Si faina ar fi cam 400-500 de grame.

loryna
loryna 12 Jan 2017, 16:48

Buna am gatit si eu , aveam dovleac copt care nu stiam unde sal folosesc, si a mers perfect plus citeva felii de mar deasupra dovleacului, mersi mult

Nota mea pentru reteta:
timotei
timotei 06 Sep 2015, 09:23

Nota 10 pt placinta aceasta, la mine in familie nu se maninca nici o prajitura sau placinta cu fructe dar aceasta sa mincat mai mult de jumatate cind era fierbinte

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
qwerty11
qwerty11 07 May 2015, 14:45

buna lena, de curand (de cand stau cu piticul meu acs) toate deserturile le fac inspirandu-ma de aici. sunt niste retete f bune si imi ies de fiecare data. azi fac aceasta placinta! tine-mi pumnii! abia ast sa o gust! multumim pentru aceste gusturi si idei de retete!

Nota mea pentru reteta:
Issa
Issa 08 Sep 2012, 11:10

Buna Lena esti minunata pentru ceea ce faci!!! Mi-a iesit super aceasta placinta cu toate ingredientele in jumatatee foarte gustoasa, as vrea sa incerc cu mere in loc de prune caci din pacate prunele se termina. Cum crezi merele vor reusi sa se coaca daca incerc?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Issa 08 Sep 2012, 11:13

Cred ca da, sa le tai felii mai subtiri si va fi bine

Pau Buli
Paula Buliga (Pau Buli) 30 Aug 2011, 23:25

Si pe asta am facut-o! Este buna, cu prunele potrivite!

Nota mea pentru reteta:
amalia80
amalia80 21 Sep 2010, 10:21

Daca aveti rabdare puteti incerca sa scoateti usor coaja de la prune care se topeste un pic mai greu in placinta. La prunele de toamna se scoate foarte usor coaja.

Nota mea pentru reteta:
cirmicica
cirmicica 19 Aug 2010, 13:47

Mi se pare delicios!!!!!

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile