Crumble cu prune

Crumble cu prune

Un desert clasic englezesc, foarte simplu și repede de preparat, cu un rezultat absolut excelent. Aș spune că varianta cu prune este una din cele mai bune, dar puteți să le combinați cu mere, sau înlocui cu alte fructe preferate. Prunele parcă se caramelizează, devin și mai aromate de o culoare mov intensă - perfect, nici nu m-am așteptat. Mulți preferă varianta caldă, mie mi-a plăcut foarte mult și rece, oricum este delicios.

Aș spune acum, că pe lângă preferatul gem de prune/mere și plăcintă cu prune, va fi și acesta în sezonul de toamnă, și nu numai.

Atenție! Ingredientele sunt pt o tavă mică - de 10x20cm.

Ingrediente

Prune
600 g
   
Zahăr
140 g
70g în fructe + 70g în aluat
Făină albă
70 g
   
Fulgi de ovăz
70 g
de preferat mărunți
Unt
70 g
+ 1 linguriță de unt pt uns tava
Scorțișoară
1 lingurita
   
Cardamon măcinat
0.5 lingurite
opțional
Esență de vanilie
1 buc
   
Zeamă de lămâie
2 linguri
   
Sare
0.5 lingurite
   

Pași de urmat

Pas 1

Prunele se curăță de sâmburi și se taie jumătăți sau sferturi.

Se amestecă cu 70g de zahăr (puteți să-l înlocuiți cu zahăr brun), scorțișoară, vanilie, cardamon, un vârf de cuțit de sare.

Crumble cu prune - Pas 1
Pas 2

Ungeți cu unt tava de cuptor, treceți în ea amestecul de prune și îl stropiți cu zeamă de lămâie.

Crumble cu prune - Pas 2
Pas 3

Într-un bol dați prin răzătoare untul rece.

Crumble cu prune - Pas 3
Pas 4

Adăugați 70g zahăr, fulgii de ovăz, făina și un vârf de linguriță de sare.

Crumble cu prune - Pas 4
Pas 5

Cu o lingură amestecați bine, ca să se lipească puțin ingredientele între ele.

Crumble cu prune - Pas 5
Pas 6

Presărați acest amestec peste prune și puneți tava la cuptor preîncălzit la 180 de grade pentru 35-40 de minute.

Crumble cu prune - Pas 6
Pas 7

După cuptor lăsați să se răcorească vreo oră.

Crumble cu prune - Pas 7
Pas 8

Serviți rece sau cald, ca atare sau cu înghețată pe lângă.

Poftă Bună!

Crumble cu prune - Pas 8

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 700 g (4-5 porții)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 15 min
Data publicării:
Notă: 5 (8 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 17

Roxana
Roxana 15 Aug 2020, 21:43

Buna seara! Pentru ca aveam niste prune in casa si pentru ca imi doream un desert rapid cu fructe :) Nu este prima data cand il gatesc; e pur si simplu un desert foarte, foarte bun si aromat! Multumesc pentru reteta!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
CatiaSvet995
Catia Svet (CatiaSvet995) 10 Aug 2017, 08:42

o receta geniala, se face usor si se maninca cu pofta

Emy.raileanu
Emy Raileanu (Emy.raileanu) 25 Sep 2015, 20:42

Nici timpul ploios de afara nu m-a oprit sa fac acest desert. I-am zis prietenului meu ca fac desert englez, bine zis si facut, el nici nu s-a uitat, cand la sfarsit cand am scos din rola, a zis da ce nu-i chec? el o sa manance numai magiun.... i-am zis ca o sa-l mananc eu daca nu-i place. Cat era inca fierbinte l-am gustat, nu ne puteam opri ambii de mancat :D :D  foarte mult ne-a placut desertu si prietenul meu mi-a zis sa-i mai fac ca e chiar gustos gustos :) , multumesc de reteta! 
PS: poza din pacate nu am reusit sa fac, data viitoare ca acuma am fost prea ocupati de bunatatea asta :)

 

MashaL
MashaL 02 Sep 2015, 22:11

Gustos si sanatos!!! Obișnuim să-l fac mulți ani in urma cu mere la munca. Dar asta cu prune e deosebit mai aromat, numai ca data viitoare i-l voi face fără cardamon cred ca se va simți mai bine prunele. Bravo Lena pu ideie si staruinta !!! Recomand la toti cu încredere. :) 

Poza mea pentru rețetă:
denilu
denilu 07 Jan 2015, 15:45

Buna. Imi place acest desert deoarece este cu fulgi de ovaz si fructe. Am facut si cu prune, dar atunci nu ma inregistrasem, nu indrazneam sa intru si sa las comment. Aseara am facut crumble cu mere si a fost foarte apreciat si acesta, desi nu se compara cu cel de prune. O reteta super buna! Mersi, Lena.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
tiki
tiki 03 Nov 2014, 21:24

Buna. In sfarsit am gasit poza facuta "dincolo". Tava imi apartine, mi-am adus-o. Hahaha. Va arat si cardamomul care-mi place ca sunt semintele in coaja (subtire) si cred ca e mai ok, ca cel de aici la plic. Acolo in tava sunt si prune si mere. A iesit f. buna desi fructele nu au absolut nici un gust si scumpe al naibi (6 prune mari plus 3 mere, 2 lire deci cam 12 lei ). Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
vasileveronica
vasileveronica 01 Nov 2014, 15:44

Deosebit de gustos! Am amestecat si seminte de dovleac si floarea soarelui in compozitia se deasupra.A avut succes la fel ca toate deserturile tale, Lena.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
ghiana
ghiana 30 Sep 2014, 12:26

Eu am facut, am mancat, dar poze nu am ca nu am apucat! Bun, simplu, aromat. Multumesc !

Nota mea pentru rețetă:
tiki
tiki 28 Sep 2014, 23:01

Buna. Aceasta am facut-o aici, dar fara cardamon. Am facut-o si "dincolo" cu cardamom (cu m.la sfarsit la ei), si a avut un succes grozav, mai ales ca acolo se gaseste si in comert. Nu stiu daca si la noi. Poza de acolo mai tarziu ca nu o gasesc. Deci ne-a placut teribil. Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Uli
Uli 07 Sep 2014, 22:00

Am facut si eu, ieri cu prune, azi cu mere. Foarte bune ambele variante. Multumim mult, Lena,  pentru retetele delicioase.

Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile