Legume la cuptor cu pui și sos alb

Legume la cuptor cu pui și sos alb

Una din cele mai apreciate mâncăruri din ultimul timp în familia mea, combinația bineînțeles este foarte bună numai din auzite - în practică parcă a fost și mai bună.

Bineînțeles că puteți să faceți și doar cu legume, fără carne, eu am pus pulpe de pui dezosate.

Ingrediente

Legume preferate
1 kg
ardei, morcov, cartofi, broccoli, ceapă, ciuperci, etc
Pulpe de pui
1 kg
   
Ulei
3 linguri
   
Sare, piper
1 lingurita
după gust, plus alte ierburi preferate
Ceapă albă
1 buc
   
Unt
50 g
   
Făină albă
2 linguri
   
Lapte
600 ml
   
Cașcaval
100 g
   

Pași de urmat

Pas 1

Toate legumele se curăță, spală și se taie bucăți potrivite - nu le tăiați prea mărunt, chiar mai bine dacă sunt mai măricele.

Le puneți într-o tavă de cuptor adâncă, stropiți cu ulei, adăugați după preferință puțin piper măcinat, eu am mai pus și pătrunjel uscat - amestecați bine.

Legume la cuptor cu pui și sos alb - Pas 1
Pas 2

Carnea de pui se spală și se asezonează cu sare și piper.

Legume la cuptor cu pui și sos alb - Pas 2
Pas 3

Aranjați bucățile de carne printre legumele din tavă.

Legume la cuptor cu pui și sos alb - Pas 3
Pas 4

Acoperiți tava cu capac sau folie de aluminiu și o puneți la cuptor preîncălzit la 200 grade, pentru aproximativ 45 de minute.

Legume la cuptor cu pui și sos alb - Pas 4
Pas 5

După acest timp scoateți folia de deasupra și mai lăsați 45 de minute tava la cuptor.

Legume la cuptor cu pui și sos alb - Pas 5
Pas 6

Cam cu 15 minute înainte să se termine timpul de la cuptor preparăm sosul alb:

- într-o tigaie căliți ceapa tăiată mărunt cu untul, apoi adăugați 2 linguri de făină și mai lăsați 1 minut amestecând în tigaie.

Legume la cuptor cu pui și sos alb - Pas 6
Pas 7

- turnați câte puțin lapte în tigaie și amestecați continuu - nu turnați tot laptele o dată, se vor face cocoloașe.

Legume la cuptor cu pui și sos alb - Pas 7
Pas 8

- dacă totuși v-au ieșit ceva cocoloașe le mai desfaceți cu un tel

- potriviți de sare, piper și stingeți focul sub tigaie.

Legume la cuptor cu pui și sos alb - Pas 8
Pas 9

Cam așa trebuie să fie legumele coapte înainte să turnați sosul peste ele - rumene și coapte, nu fierte.

Legume la cuptor cu pui și sos alb - Pas 9
Pas 10

Deci, se toarnă sosul uniform peste legumele și carnea din tavă, deasupra presărați cașcaval dat prin răzătoare.

Dacă sosul l-ați făcut mai din timp, s-ar putea să se îngroașe prea tare ca să-l puteți turna - în acest caz doar îl mai încălziți puțin și amestecați în el.

Legume la cuptor cu pui și sos alb - Pas 10
Pas 11

Puneți tava la cuptor pentru încă 15-20 de minute, să se rumenească frumos cașcavalul.

Legume la cuptor cu pui și sos alb - Pas 11
Pas 12

Serviți imediat, sau puteți să lăsați 10 minute după cuptor să se mai răcorească.

Vă arăt și o poză cu mâncarea în farfurie, cred că destul de convingătoare.

Poftă Bună!

Legume la cuptor cu pui și sos alb - Pas 12

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (6-8 porții)
Timp de preparare: 150 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (5 voturi)
Sursă: pokhas.com

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 29

Anca24
Anca24 03 Dec 2019, 17:48

Buna Lena ! In loc de cașcaval , pot sa pun parmezan ? 🥰🥰

lena
Elena (lena) Anca24 03 Dec 2019, 17:59

Sigur!

Amane
Ana Maria Preda (Amane) 08 Feb 2019, 19:46

Cred ca pentru un vas normal de yena este cam mult lapte 600 de ml.Cam balteste si s-a topit cascavalul si a intrat in compozitia de lapte cu ceapa.Sa speram ca la final imi va iesi bine.am facut ceva gresit?

Amane
Ana Maria Preda (Amane) 08 Feb 2019, 17:39

Ceapa mai punem si langa legumele din tava, sau doar o calim?

lena
Elena (lena) Ana Maria Preda (Amane) 08 Feb 2019, 17:40

Ceapa face parte din sos...

Liliana243
Liliana Zlotea (Liliana243) 24 Jan 2018, 21:26

Important - poza....

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
BosukElena
BosukElena 09 Dec 2017, 19:40

Exceptionala reteta. Am facut deja de 2 ori in decurs de 3 saptamani. Recomand oricui doreste o cina super gustoasa. Usor de preparat. Tb doar putintica rabdare! 😁

Nota mea pentru rețetă:
E.M.A
E.M.A 01 Nov 2017, 18:32

Soțul meu a lins farfuria. :)) Foarte bună!

Poza mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) E.M.A 01 Nov 2017, 20:41

Super, ma bucur mult!

E.M.A
E.M.A 01 Nov 2017, 18:27

Foarte, foarte gustoasa rețeta!Ne-a plăcut mult, atât mie, cât și soțului meu. Mai avea puțin și mânca a treia porție. :))) Mulțumesc!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Andreea.Maria
Andreea.Maria 28 Jan 2015, 10:25

E mai delicios decat pare !

Poza mea pentru rețetă:
Andreea.Maria
Andreea.Maria 28 Jan 2015, 09:48

Lena esti grozava !!!  Pana aseara sotul meu nu manca brocoli iar eu nici sa nu aud de sfecla rosie (ambele fiind o sursa de sanatate).  Ne-am vindecat E foaaaarte bun !!  Eu am pus piept de pui (a iesit fraged), cartof, morcov, mazare, cateva pastai, brocoli, ardei si o sfecla rosie f. mica (unele proaspete altele congelate). Am respectat toti pasii si a iesit super !!! 

E o reteta perfecta pentru cei care nu sunt iubitori de legume ! Ii ajuta sa le redescopere !! La noi a functionat !

Nota mea pentru rețetă:
tiki
tiki 19 Oct 2014, 16:16

Buna. Eu in loc de broccoli am pus conopida,ca numai asa ceva am avut, si pulpe superioare cu os, in rest am respectat reteta. Sunt cam suparata ca iarasi am mancat prea mult. F.f.f.f buna, nimic de comentat. Multumesc. Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile