Blinii cu dovleac

Blinii cu dovleac

Sunt niste clatite mai groase, se gatesc de obicei in Rusia inainte sa inceapa postul si se fac cu drojdie sau praf de copt. Varianta cu dovleac mi-a placut mult, cred ca data viitoare as pune inca putin zahar. Le puteti manca cu smantana, iaurt sau orice umplutura preferata de clatite.

Ingrediente

Dovleac
500 g
Lapte de vaca
2 pahare
Faina alba calitate superioara
2 pahare
Drojdie proaspata
20 g
Zahar
3 linguri
Oua
2 buc

Pasi de urmat

Pas 1

Dovleacul se curata de coaja si seminte, se taie bucatele mici si se coace/fierbe. Eu l-am facut la microunde - l-am pus intr-un vas de sticla termorezistenta, am turnat putina apa la fundul vasului si am lasat la putere maxima 15 min, apoi am amestecat dovleacul si l-am pus inca la 15 min. Cand este gata il lasati sa se raceasca bine.

Blinii cu dovleac - Pas 1
Pas 2

Intr-un vas mai adanc am amestecat bine  laptele caldut cu drojdia si faina. L-am lasat 30 de min sa creasca bine.

Blinii cu dovleac - Pas 2
Pas 3

Asa arata dupa ce a crescut maiaua.

Blinii cu dovleac - Pas 3
Pas 4

Se separa albusurile de galbenusuri. Acestea din urma se mixeaza bine cu zaharul.

Blinii cu dovleac - Pas 4
Pas 5

Dovleacul se marunteste bine cu furculita si se adauga impreuna cu galbenusurile in maia. Amestecati bine.

Blinii cu dovleac - Pas 5
Pas 6

Albusurile se bat spuma si se adauga la aluat. Amestecati atent si lasati sa mai creasca putin, cam 10 min.

Blinii cu dovleac - Pas 6
Pas 7

Asa trebuie sa fie aluatul de blinii.

Blinii cu dovleac - Pas 7
Pas 8

Incalziti bine o tigaie de teflon, o ungeti cu putin ulei si turnati 1-2 polonice de aluat. Coaceti clatitele la foc mediu, la inceput cresc mult apoi se mai turtesc.

Blinii cu dovleac - Pas 8
Pas 9

Cand se prajesc bine pe o parte se intorc pe cealalta.

Blinii cu dovleac - Pas 9
Pas 10

Mie mi-au iesit 7 clatite mari, depinde de diametrul la tigaie.

Recomand sa incercati, sunt destul de bune la un desert in familie.

Pofta Buna!

Blinii cu dovleac - Pas 10

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (7 clatite mari)
Timp de preparare: 50 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (2 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

mesires
mesires 20 Oct 2009, 12:42

Super! Foarte bune, le-a facut Silvia(sotia), iar eu le-am savurat toata ziua

Mihai (sotul)

mari cica
Maria (mari cica) 21 Oct 2009, 18:23

excelent

Nota mea pentru reteta:
Francisc de Chisinau
Francisc de Chisinau 30 Mar 2010, 22:16

Pe Internet, am gasit aceasta reteta din cartea maicii Sofronia:                                        Varzari moldovenesti :
"Moldova, tinut al unei gastronomii opulente in perioadele de dulce si austere in cele de post, reflecta perfect aceasta dualitate in aparenta opozitie cu placintele `` poale-n brau`` minune    a folosirii aluaturilor si branzeturilor, si varzarile,                                                                                   atat de cuminti in ingemanarea ingredientelor ingaduite in Paresimi.
Or fi ele cuminti, dar sunt atat de gustoase, incat nu lipsesc din cantece:                                      De placinta/ Gura-ti canta/ De varzare/ Si mai tare.
Aluatul este cel mai simplu cu putinta: un kg de faina apa si sare. Se framanta energic              si se lasa un sfert de ora la odihna. Se intind foite din bucatele ceva mai mari decat o nuca suceveana. Aceste foite se taie in bucati cu sase colturi si se umplu cu varza dulce calita         in ulei cu ceapa fin tocata si condimentata cu sare, piper si coriandru.
Placintele se inchid si se lasa la cuptor, la foc potrivit pana capata fata frumoasa, rumena".

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 30 Mar 2010, 22:21

Multumesc mult de reteta! Dar, va fi mult mai bine daca o vei pune pe forum, acum nu o voi sterge de aici, dar din pacate regula pe site la comentarii nu permite postare de comentarii care nu se refera la reteta respectiva. Scuze, dar asta-i regula - te astept pe forum si acolo putem vorbi si discuta toate retetele interesante.

lilianamunteanu
Liliana Munteanu (lilianamunteanu) 10 Feb 2012, 20:55

Au fost atat de bune incat sotul meu, venit inghetat de afara le-a infulecat rapid. Bine ca am reusit sa le fac o poza :). Extrem de bune!!!!!!!!!!!!

Poza mea pentru reteta:
tany
tany 22 Oct 2012, 19:02

Foarte bune!

Poza mea pentru reteta:
serafima
tcaci (serafima) 24 Jan 2013, 03:59

Paharul ptr.lapte este de 250 sau 300ml.? Mult.

lena
Elena (lena) tcaci (serafima) 24 Jan 2013, 07:49

250ml

alinaa
alinaa 02 Feb 2013, 21:24

buna Lena. Arata foarte bine si imi lasa gura apa, desi nu sunt o mare admiratoare a dovleacului le voi incerca. Am o intrebare : pot folosi drojdie uscata? daca da, ce cantitate ? Imi e foarte greu sa gasesc drojdie proaspata. Multumesc.   

lena
Elena (lena) alinaa 02 Feb 2013, 21:35

Poti pune 2 linguri de drojdie uscata.