Colțunași cu vișine

Colțunași cu vișine

Colțunașii întotdeauna sunt un eveniment în familia noastră, la fel a fost și atunci când eram cu părinții și bunicii. Mai ales sunt o delicatesă în post, umpluți cu cartofi (deasupra se dreg cu mujdei în loc de smântână), varză murată și vișine la desert. Deci avem și mâncare și desert dintr-o lovitură :)

Varianta cu vișine este clasică, colțunașii sunt foarte, foarte buni și reci și calzi.

În varianta simplă se pun 1-2 ouă în aluat, în cea de post se face aluatul doar cu făină, apă și sare.

Ingrediente

Făină albă calitate superioară
300 g
cantitățile le reglați după numărul mâncăcioșilor de colțunași :)
Vișine fără sâmburi
500 g
se pot folosi din compot sau congelate
Zahăr
100 g
   
Sare
0.25 lingurite
   

Pași de urmat

Pas 1

Înainte să vă apucați de aluat, puneți la scurs vișinele - cele din compot sau decongelate. Zeama nu o aruncați, se va folosi îndulcită pentru a unge colțunașii.

Colțunași cu vișine - Pas 1
Pas 2

Făina se pune într-un bol, se adaugă sarea, apoi turnați apă câte puțin până se adună aluatul.

Trebuie să vă iasă un aluat moale, dar nelipicios, așa că aveți grijă să nu turnați prea multă apă o dată.

Colțunași cu vișine - Pas 2
Pas 3

Îl frământați bine pe masă până devine uniform, dacă îl lăsați 10 minute se va frământa mai ușor.

Se împarte în 2 bile și se lasă 10 minute la odihnit.

Colțunași cu vișine - Pas 3
Pas 4

Din fiecare bilă, se întinde pe rând câte o foaie de aluat cam de 2 mm grosime.

Colțunași cu vișine - Pas 4
Pas 5

Se taie pătrate cam de 3x3cm, depinde de cât de mari vreți să fie colțunașii.

Colțunași cu vișine - Pas 5
Pas 6

Vișinele scurse bine se amestecă cu 1-2 linguri de făină și 1-2 linguri de zahăr.

Colțunași cu vișine - Pas 6
Pas 7

Puneți în mijlocul fiecărui pătrat 2-3 vișine.

Prindeți 2 colțuri ale pătratului și lipiți marginile, astfel formați un colțunaș.

Colțunași cu vișine - Pas 7
Pas 8

Așa lucrați tot aluatul, colțunașii formați se pun pe masă presărată cu făină.

Colțunași cu vișine - Pas 8
Pas 9

Într-o cratiță fierbeți 3-4 litri de apă cu puțină sare. Când începe să fiarbă, adăugați colțunașii, după ce dau în clocot se lasă pe foc, amestecând periodic, cam 3-4 minute.

Colțunași cu vișine - Pas 9
Pas 10

Se scot din apă cu o spatulă, se pun într-un bol și se stropesc cu puțin ulei fără miros.

Dacă nu vreți să folosiți ulei, turnați peste colțunași zeama îndulcită de la vișinele scurse și amestecați bine. De la zeamă aluatul va fi roz.

Colțunași cu vișine - Pas 10
Pas 11

Aici în varianta unse cu puțin ulei și la servire presărate cu un pic de zahăr.

Poftă Bună!

Colțunași cu vișine - Pas 11

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

ananna97
ananna97 30 Mar 2015, 18:05

Scuze ca nu am scris pana acum, dar de mult ma inspir din bucatele tale. Am incercat aceasta reteta si este delicioasa! Eu am facut-o cu visine cungelate. ;). .

timotei
timotei 14 May 2015, 01:27

Acasa la mama cînd eram de fiecare data faceam cu visina

Poza mea pentru rețetă: