Colțunași cu vișine
Colțunașii întotdeauna sunt un eveniment în familia noastră, la fel a fost și atunci când eram cu părinții și bunicii. Mai ales sunt o delicatesă în post, umpluți cu cartofi (deasupra se dreg cu mujdei în loc de smântână), varză murată și vișine la desert. Deci avem și mâncare și desert dintr-o lovitură :)
Varianta cu vișine este clasică, colțunașii sunt foarte, foarte buni și reci și calzi.
În varianta simplă se pun 1-2 ouă în aluat, în cea de post se face aluatul doar cu făină, apă și sare.
Ingrediente
●
Făină albă calitate superioară
300 g
cantitățile le reglați după numărul mâncăcioșilor de colțunași :)
●
Vișine fără sâmburi
500 g
se pot folosi din compot sau congelate
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Înainte să vă apucați de aluat, puneți la scurs vișinele - cele din compot sau decongelate. Zeama nu o aruncați, se va folosi îndulcită pentru a unge colțunașii.
Pas 2
Făina se pune într-un bol, se adaugă sarea, apoi turnați apă câte puțin până se adună aluatul.
Trebuie să vă iasă un aluat moale, dar nelipicios, așa că aveți grijă să nu turnați prea multă apă o dată.
Pas 3
Îl frământați bine pe masă până devine uniform, dacă îl lăsați 10 minute se va frământa mai ușor.
Se împarte în 2 bile și se lasă 10 minute la odihnit.
Pas 4
Din fiecare bilă, se întinde pe rând câte o foaie de aluat cam de 2 mm grosime.
Pas 5
Se taie pătrate cam de 3x3cm, depinde de cât de mari vreți să fie colțunașii.
Pas 6
Vișinele scurse bine se amestecă cu 1-2 linguri de făină și 1-2 linguri de zahăr.
Pas 7
Puneți în mijlocul fiecărui pătrat 2-3 vișine.
Prindeți 2 colțuri ale pătratului și lipiți marginile, astfel formați un colțunaș.
Pas 8
Așa lucrați tot aluatul, colțunașii formați se pun pe masă presărată cu făină.
Pas 9
Într-o cratiță fierbeți 3-4 litri de apă cu puțină sare. Când începe să fiarbă, adăugați colțunașii, după ce dau în clocot se lasă pe foc, amestecând periodic, cam 3-4 minute.
Pas 10
Se scot din apă cu o spatulă, se pun într-un bol și se stropesc cu puțin ulei fără miros.
Dacă nu vreți să folosiți ulei, turnați peste colțunași zeama îndulcită de la vișinele scurse și amestecați bine. De la zeamă aluatul va fi roz.
Pas 11
Aici în varianta unse cu puțin ulei și la servire presărate cu un pic de zahăr.
Poftă Bună!
Cantitate:
1 kg
Timp de preparare:
30 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
60 min
Data publicării: