Bezea Elvețiană
Când am postat rețeta clasică de bezea mă gândeam că am terminat cu această temă și nu mă mai întorc la ea. Dar, încercând din curiozitate să fac bezeaua elvețiană, am zis că trebuie să revin din nou și să vă arăt neapărat și această rețetă. Chiar să insist pe ea, cred că altfel nu voi mai face bezele niciodată.
Deși diferă foarte puțin de rețeta clasică, îmi place că anume așa bezeaua iese perfectă - netedă, albă, structură poroasă și aerată, și ca mică observație, nu se mai umezește așa după 1-2 zile ca bezelele simple. Să încercați neapărat, veți fi uimiți de ea așa cum am fost și eu.
Principala chestie care trebuie s-o țineți minte aici, este că la 1 cantitate de albuș de ou se folosesc 2 cantități de zahăr.
În rețetă e bine să folosiți un termometru, eu mă descurc fără el, la fel puteți și voi - nu vă speriați dacă nu-l aveți.
Ingrediente
●
Albuș de ou
100 g
aproximativ 3 albușuri
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Luați un bol de sticlă sau inox, va trebui să punem albușurile pe baie de aburi.
Cântăriți cantitatea de albuș de ou, eu am avut un pic mai mult de 100g, cam 110, deci am adăugat 220g de zahăr - adică cantitate dublă de zahăr.
Pas 2
Turnați într-o cratiță apă cam de 2 degete și o puneți pe foc.
Când începe să fiarbă faceți focul mic și puneți bolul cu albușuri și zahăr pe cratiță, adică o punem la bain-marie. Important baza bolului să nu atingă apa, să fie cuprins doar de aburii de la apa fierbând în cratiță.
Pas 3
Lăsați bolul pe aburi și amestecați periodic cu un tel sau lingură.
Pas 4
Îl țineți așa până compoziția de albuș devine puțin fierbinte, dacă aveți termometru lăsați până la 60 grade.
Eu neavând termometru testez cu degetul, cum am spus, compoziția de albuș trebuie să fie puțin fierbinte și zahărul complet dizolvat.
Pas 5
În acest moment luați bolul de pe aburi și începeți să bateți bine cu mixerul compoziția, la viteză maximă.
Pas 6
Mixați bine până albușul devine lucios și are o consistență fermă.
Pas 7
Așterneți tava cu hârtie de copt, prindeți capetele pe verso cu puțin albuș ca în pasul 11, rețeta de bezea clasică. Asta pentru o aderență mai bună a hârtiei.
Cu o lingură sau un poș modelați bezelele pe hârtie. Dacă faceți bezele mai mari se vor usca mai greu, cele mai mici vor fi gata mai repede.
Pas 8
Puneți tava la cuptor, fixați cuptorul la 60-70 de grade și lăsați timp de 2-3 ore să se usuce.
Eu prefer să las cuptorul închis jumate de oră, apoi îl deschid 30 de minute și pun un prosop în ușa cuptorului. Așa alternez până se usucă complet bezelele, astfel vor fi perfect albe și nu se îngălbenesc (semn că se caramelizează zahărul din bezea, deci grijă la temperatură).
Pas 9
Bezelele se usucă cam 2-3 ore, depinde cât de mari le faceți și dacă le vreți uscate tare sau puțin mai umede pe interior.
Cum se desprind ușor de pe hârtie le considerăm aproape gata, dar pe interior se fac mai greu. Eu le-am lăsat cu bezeaua umedă în interior, parcă aveau un sufleu și le-a plăcut mult la toți care au gustat.
Pas 10
Le savurați calde sau reci, se păstrează foarte bine și nu se umezesc pe exterior ca bezelele clasice.
Poftă Bună!
Cantitate:
300 g
(1 tavă de bezea)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregătire:
20 min
Data publicării:
Notă:
5 (3 voturi)