Bezea Elvețiană

Bezea Elvețiană

Când am postat rețeta clasică de bezea mă gândeam că am terminat cu această temă și nu mă mai întorc la ea. Dar, încercând din curiozitate să fac bezeaua elvețiană, am zis că trebuie să revin din nou și să vă arăt neapărat și această rețetă. Chiar să insist pe ea, cred că altfel nu voi mai face bezele niciodată.

Deși diferă foarte puțin de rețeta clasică, îmi place că anume așa bezeaua iese perfectă - netedă, albă, structură poroasă și aerată, și ca mică observație, nu se mai umezește așa după 1-2 zile ca bezelele simple. Să încercați neapărat, veți fi uimiți de ea așa cum am fost și eu.

Principala chestie care trebuie s-o țineți minte aici, este că la 1 cantitate de albuș de ou se folosesc 2 cantități de zahăr.

În rețetă e bine să folosiți un termometru, eu mă descurc fără el, la fel puteți și voi - nu vă speriați dacă nu-l aveți.

Ingrediente

Albuș de ou
100 g
aproximativ 3 albușuri
Zahăr
200 g
   

Pași de urmat

Pas 1

Luați un bol de sticlă sau inox, va trebui să punem albușurile pe baie de aburi.

Cântăriți cantitatea de albuș de ou, eu am avut un pic mai mult de 100g, cam 110, deci am adăugat 220g de zahăr - adică cantitate dublă de zahăr.

Bezea Elvețiană - Pas 1
Pas 2

Turnați într-o cratiță apă cam de 2 degete și o puneți pe foc.

Când începe să fiarbă faceți focul mic și puneți bolul cu albușuri și zahăr pe cratiță, adică o punem la bain-marie. Important baza bolului să nu atingă apa, să fie cuprins doar de aburii de la apa fierbând în cratiță.

Bezea Elvețiană - Pas 2
Pas 3

Lăsați bolul pe aburi și amestecați periodic cu un tel sau lingură.

Bezea Elvețiană - Pas 3
Pas 4

Îl țineți așa până compoziția de albuș devine puțin fierbinte, dacă aveți termometru lăsați până la 60 grade.

Eu neavând termometru testez cu degetul, cum am spus, compoziția de albuș trebuie să fie puțin fierbinte și zahărul complet dizolvat.

Bezea Elvețiană - Pas 4
Pas 5

În acest moment luați bolul de pe aburi și începeți să bateți bine cu mixerul compoziția, la viteză maximă.

Bezea Elvețiană - Pas 5
Pas 6

Mixați bine până albușul devine lucios și are o consistență fermă.

Bezea Elvețiană - Pas 6
Pas 7

Așterneți tava cu hârtie de copt, prindeți capetele pe verso cu puțin albuș ca în pasul 11, rețeta de bezea clasică. Asta pentru o aderență mai bună a hârtiei.

Cu o lingură sau un poș modelați bezelele pe hârtie. Dacă faceți bezele mai mari se vor usca mai greu, cele mai mici vor fi gata mai repede.

Bezea Elvețiană - Pas 7
Pas 8

Puneți tava la cuptor, fixați cuptorul la 60-70 de grade și lăsați timp de 2-3 ore să se usuce.

Eu prefer să las cuptorul închis jumate de oră, apoi îl deschid 30 de minute și pun un prosop în ușa cuptorului. Așa alternez până se usucă complet bezelele, astfel vor fi perfect albe și nu se îngălbenesc (semn că se caramelizează zahărul din bezea, deci grijă la temperatură).

Bezea Elvețiană - Pas 8
Pas 9

Bezelele se usucă cam 2-3 ore, depinde cât de mari le faceți și dacă le vreți uscate tare sau puțin mai umede pe interior.

Cum se desprind ușor de pe hârtie le considerăm aproape gata, dar pe interior se fac mai greu. Eu le-am lăsat cu bezeaua umedă în interior, parcă aveau un sufleu și le-a plăcut mult la toți care au gustat.

Bezea Elvețiană - Pas 9
Pas 10

Le savurați calde sau reci, se păstrează foarte bine și nu se umezesc pe exterior ca bezelele clasice.

Poftă Bună!

Bezea Elvețiană - Pas 10

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 300 g (1 tavă de bezea)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 20 min
Data publicării:
Notă: 5 (3 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

CristiAna Tcaciuc
CristiAna Tcaciuc 23 Jul 2015, 21:32

Mereu imi parea ca exista doar o singura receta de bezea,insa la tine Lena mereu este ceva nou si foarte foarte apetisant. Neaparat voi incerca. Multumesc. Lena daca imi permiti te intreb cine face pozele? Sunt nemaipomenit de frumoase, poti sa salivezi la nesfirsit cind le vezi! Ce fel de aparat ai ? As vrea sa-mi procur si eu unul. Merci

lena
Elena (lena) CristiAna Tcaciuc 25 Jul 2015, 18:48

Multumesc CristiAna, pozele le fac eu singura, de 8 ani cu un aparat DSLR Nikon D40, cel mai simplu si ieftin din aceasta serie, nici nu se mai produce din cate stiu. Dar sigur gasesti ceva similar.

Ei, incerc eu sa fac pozele cat mai bine, nu ies ele chiar profesionist dar cel putin apetisant:) De fiecare data ne grabim sa mancam produsul finit si nu am timp sa ma joc cu lumini si aranjamente.

CristiAna Tcaciuc
CristiAna Tcaciuc 25 Jul 2015, 19:06

Sa stii ca iti ies pozele de minune dar felurile de mincare si mai exemplare. Chiar ar fi bine sa participi la careva concursuri sau expozitii de poze cu siguranta vei lua premii si locuri de varf. Iti multumesc pentru raspuns Lena.

MashaL
MashaL 03 Aug 2015, 17:08

Salut! vreau sa ma invat sa fac bezeaua aceasta ca inainte de a face tortul pavlova , am incercat o data dar nu mi se intarea bezeaua cind le-eam pus in tava sau facut orizontale la gust e foarte buna sa mincat imediat. Dar imi dau seama ca pu pavlova nu e bine asa. Spune-mi te rog ce as putea face pe viitor sa o bat mai mult sau sa adaug amidon si o lingurita de otet? Nu vreau sa cedez  

lena
Elena (lena) MashaL 10 Aug 2015, 12:25

MAsha, cred ca ai incalzit-o un pic mai mult decat era nevoie si trebuia batuta mai bine. Nu trebuie adaugat nimic in plus.

Nu ceda, chiar merita :)

MashaL
MashaL 03 Nov 2015, 17:34

Precum am spus ca nu voi ceda asa si am facut. M-am chinuit de citeva ori ca sa ajung la rezultatul final , ba nu mi se intarea ,ba nu se topea zaharul. Asadar la mine se primesc atunci cind pun albusurile cu zaharul pe baia de aburi incep putin sa amestec cu telul apoi iau mixerul si incep sa mixez la viteza mica pin se infierbinte bezeaua apoi scot de pe foc si continui sa o bat pin se intareste si se raceste. 

Poza mea pentru rețetă:
MashaL
MashaL 03 Nov 2015, 17:36

Si iata finalul 

Poza mea pentru rețetă:
MashaL
MashaL 03 Nov 2015, 17:38

Aici si pu Pavlova mult asteptata. Iti multumesc din suflet pu reteta,sfaturi si incurajare. Sunt foarte gustoase si chiar se merita Prietenul le adora ,daca ias face in fiecare zi ar fi bucuros

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Pashutza25
Pashutza25 07 Jul 2016, 20:02

Buna Lena.vreau sa te rog daca ai testat vreo reteta de zefir sa o postezi ca tare vreau sa le fac acasa.scuze ca am scris aici dar pe forum nu se posta comentariul meu.mersi

lena
Elena (lena) Pashutza25 07 Jul 2016, 20:32

Da, am facut candva mai demult, voi avea in vedere, sper sa reusesc :)

LilianaHarabagiu481
Liliana Harabagiu (LilianaHarabagiu481) 22 Nov 2016, 23:12

Nu numai ca ies super bune ,dar se si pastreaza foarte bine cam o luna in pungi de hartie :-)

Nota mea pentru rețetă:
ina91
ina (ina91) 12 Jul 2018, 10:29

Multumesc de reteta, am adaugat si miez de nuca in interior, bun bun :)

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă: