Cătină cu miere

Cătină cu miere

Nu este chiar o rețetă, pentru că e banal să amesteci cătina cu miere și obții produsul final. Dar să vă arăt experiența mea și poate mai aflați și voi ceva nou, sau îmi sugerați și ce alte rețete simple și bune faceți voi cu aceste boabe miraculoase.

De câțiva ani tot treceam prin piață în acest sezon și observam cătina de vânzare, ei, nu am avut curajul să mă apuc de ea până nu am citit câte beneficii are. Este o sursă foarte importantă de vitamina C și A, plus multe altele (acid folic, potasiu, calciu, etc), un foarte puternic antioxidant și stimulator de imunitate, ajută digestia și tranzitul. Și lista poate continua...googliți un pic și citiți mai multe.

Eu nu am vrut să o prelucrez termic și mi-a plăcut enorm această idee cu mierea, în așa fel cătina își păstrează la maxim din nutrienți, se face repede și a devenit preferata mea. Am pus 1 cantitatea miere la 1 de cătină și o țin la frigider, să vedem dacă nu fermentează până în iarnă. Gustul puțin astringent, acrișor și combinat cu mierea aromată este perfect pentru mine - chiar și Maria a mâncat vreo 3 boabe din astea dulci și i-au plăcut, ce poate fi mai bine pentru un copil, cu condiția să nu facă alergie. Aveți grijă să testați câte puțin la copii, nu le dați să mănânce mult deodata din cătină și miere.

În plus am descoperit într-o discuție pe un forum, o mămică spunea că ea face sirop din 1 cantitate suc de cătină + 2 cantități miere, dar nu face mult pentru că posibil să fermenteze, cantitatea în plus de suc o congelează și la nevoie amestecă atunci iarna. Așa că am făcut și eu suc de cătină, presat la rece, și am congelat pentru sirop și pentru limonadă (da, iese delicioasă dacă adăugați un pic de suc de cătină în ea).

Ingrediente

Cătină
1 kg
   
Miere
1 kg
   

Pași de urmat

Pas 1

Aveți grijă să cumpărați cătina curată și culeasă corect. Nu trebuie să fie lipicioasă și cu zeamă, asta înseamnă că a fost culeasă și ruptă cu mâinile.

Mi-a explicat o doamnă în piață că trebuie culeasă și tăiată cu forfecuțe, ca să nu se spargă bobițele când se culege.

Acasă o alegeți puțin, să nu fie cu fire de iarbă și alte chestii în plus în ea.

Cătină cu miere - Pas 1
Pas 2

O puneți într-o sită sau oală mai mare cu găuri (pentru gătit la aburi sau fiert pastele). O spălați bine sub jetul de apă și lăsați să se scurgă bine.

Cătină cu miere - Pas 2
Pas 3

Într-un bol am cântărit mierea.

Cătină cu miere - Pas 3
Pas 4

Apoi am adăugat la ea cătina scursă bine de apă.

Amestecați atent cu lingura (de preferat de lemn, nu metal), ca fiecare bobiță să fie unsă cu miere dar să nu le spargeți.

Cătină cu miere - Pas 4
Pas 5

O treceți în borcane, nu le umpleți complet, lăsați cam 1 cm de la gură.

Mi-au ieșit cam 1.7-1.8 litri de amestec.

Se pune imediat la frigider, acolo și se păstrează cât se consumă pe tot parcursul iernii și nu numai.

Cătină cu miere - Pas 5
Pas 6

Am și gustat cum este lângă o cană de ceai, mie și Mariei ne-a plăcut mult. Tati cu Sofi nu au fost foarte entuziasmați, dar au zis că e ok la gust.

Sper să nu fermenteze, dacă ceva voi face un update la rețetă mai târziu.

Cătină cu miere - Pas 6
Pas 7

Aici vă arăt cum am pus sucul de cătină, proaspăt presat la rece, în pahare de plastic la congelator.

La iarnă facem din el sirop proaspăt cu miere și limonadă.

Cătină cu miere - Pas 7
Pas 8

Pulpa rămasă după suc am uscat-o și încercăm să facem și ceai de cătină. Vă țin la curent să vă spun cum va fi și acesta.

Poftă Bună!

Cătină cu miere - Pas 8

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (1.8 litri)
Timp de preparare: 10 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 5 (3 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 16

liliantoniou
liliantoniou 11 Nov 2018, 16:41

Multumesc mult !

liliantoniou
liliantoniou 11 Nov 2018, 15:53

Lena draga ,din catine congelata pot face acest amestec cu miere ?

lena
Elena (lena) liliantoniou 11 Nov 2018, 15:57

Buneinteles, trebuie decongelata inainte si apoi amesteci cu miere.

SuciuEus554
Eus Suciu (SuciuEus554) 27 Sep 2016, 22:20

Este foarte sanatos si ajuta la intarirea imunitatii mai ales in sezoanele reci.

Carmen Silvia
Carmen Silvia 07 Oct 2015, 12:36

mie imi place mult. Sotului si baiatului nu prea. E prea acra pentru gusturile lor. Dar datorita calitatilor o consuma si ei.

Poza mea pentru rețetă:
Milea Felicia
Milea Felicia 15 Sep 2015, 16:02

Toamna trecuta am descoperit si noi catina. Reteta cu bobite nu a fost agreata de ceilalti membrii ai familiei, atunci am incercat sa fac suc de catina (metoda si aparatul sunt cele folosite la sucul de rosii) si am combinat sucul de catina cu miere, in parti egale. Le-am pastrat la frigider .Metoda a fost apreciata si asa am consumat iarna trecuta vreo 30 de kg de suc catina (cam 8 persoane).Niciunul nu a racit . Am indulcit ceaiul, am indulcit sucul de lamaie etc.Cojile care au ramas le-am uscat si am facut ceai cu ele

Nota mea pentru rețetă:
Corina.Iasi
Corina.Iasi 14 Sep 2015, 22:35

Eu amestec primele 7 zile cu o lingura de lemn. La sfarsitul saptamanii zdrobesc boabele in miere si strecor.

5 ml cu seringa in fiecare dimineata, 3 luni, pt iminitate :-)

Nu se baga in amestecul asta decat linguri de lemn, poate cel mult plastic

raluca57
raluca57 14 Sep 2015, 21:03

eu fac aceasta combinatie de cativa ani, doar ca nu cantaresc nimic, pun miere peste catina din borcan asa incat sa fie complet acoperita. Cred ca folosesc mai putina miere. Pastrez borcanele in frigider si nu au fermentat niciodata. Luam zilnic cate 1-2 linguri. In aceasta toamna am pus si ghimbir ras (daca suportati)

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 14 Sep 2015, 20:30

Mda, la

Mine nu s-a subtiat, s-a facut ca bomboana, densa si geoasa. Cred ca depinde de tipul sau calitatea mierii si cat de intregi sunt boabele.

Am gustat candva si zdrobite, si parca mai mult imi plac asa intregi, cum pocnesc pe limba :)

Carmen Silvia
Carmen Silvia 14 Sep 2015, 20:09

Buna!

aceasta reteta am gasit si eu, inca nu am apucat sa fac, nu am gasit inca catina , dar abia astept!

 Intr-un borcan se zdrobesc o parte boabe de catina, peste care se adauga 2 parti miere.
Se consuma zilnic cate o lingurita din acest preparat si astfel organismul este fortificat in perioadele cand raceala si gripa incearca sa ne razbeasca.
3 saptamani se lasa la macerat in borcan inchis si in frigider.
Proportia ideala este doua parti miere si o parte catina. Daca se pune prea putina miere se va subtia foarte mult iar catina fiind destul de zemoasa va incepe sa fermenteze. Este bine ca boabele de catina sa fie zdrobite si cojile aruncate altfel boabele se vor lipi de limba si unii nu suporta senzatia.

Nota mea pentru rețetă:
dandcfd
Dan (dandcfd) 14 Sep 2015, 10:21

Buna ziua !

Familia mea, foloseste catina de mult timp. Cel mai simplu mod de pastrare a bobitelor de catina este sa o spalati bine, o scurgeti si apoi o portionati si o depozitati la congelator. Cand aveti nevoie, se scoate o caserola de la congelator si cu o lingura razuiti si cad bobitele, ori o lasati la dezghetat daca o folositi toata. Apoi o puteti folosi cu miere sau simpla.Metoda verificata de multi ani.

Lena, felicitari pentru acest site foarte util !

Arată toate comentariile