Nu este chiar o rețetă, pentru că e banal să amesteci cătina cu miere și obții produsul final. Dar să vă arăt experiența mea și poate mai aflați și voi ceva nou, sau îmi sugerați și ce alte rețete simple și bune faceți voi cu aceste boabe miraculoase.
De câțiva ani tot treceam prin piață în acest sezon și observam cătina de vânzare, ei, nu am avut curajul să mă apuc de ea până nu am citit câte beneficii are. Este o sursă foarte importantă de vitamina C și A, plus multe altele (acid folic, potasiu, calciu, etc), un foarte puternic antioxidant și stimulator de imunitate, ajută digestia și tranzitul. Și lista poate continua...googliți un pic și citiți mai multe.
Eu nu am vrut să o prelucrez termic și mi-a plăcut enorm această idee cu mierea, în așa fel cătina își păstrează la maxim din nutrienți, se face repede și a devenit preferata mea. Am pus 1 cantitatea miere la 1 de cătină și o țin la frigider, să vedem dacă nu fermentează până în iarnă. Gustul puțin astringent, acrișor și combinat cu mierea aromată este perfect pentru mine - chiar și Maria a mâncat vreo 3 boabe din astea dulci și i-au plăcut, ce poate fi mai bine pentru un copil, cu condiția să nu facă alergie. Aveți grijă să testați câte puțin la copii, nu le dați să mănânce mult deodata din cătină și miere.
În plus am descoperit într-o discuție pe un forum, o mămică spunea că ea face sirop din 1 cantitate suc de cătină + 2 cantități miere, dar nu face mult pentru că posibil să fermenteze, cantitatea în plus de suc o congelează și la nevoie amestecă atunci iarna. Așa că am făcut și eu suc de cătină, presat la rece, și am congelat pentru sirop și pentru limonadă (da, iese delicioasă dacă adăugați un pic de suc de cătină în ea).